Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 30.XII

НАРЕДБА № 4 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОБХВАТА И СЪДЪРЖАНИЕТО НА ДОКУМЕНТАЦИИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА КОНСЕРВАЦИОННО-РЕСТАВРАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ НА НЕДВИЖИМИ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ

 

НАРЕДБА № 4 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОБХВАТА И СЪДЪРЖАНИЕТО НА ДОКУМЕНТАЦИИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА КОНСЕРВАЦИОННО-РЕСТАВРАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ НА НЕДВИЖИМИ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ

В сила от 30.12.2016 г.
Издадена от министъра на културата и министъра на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.105 от 30 Декември 2016г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредбата се определят обхватът и съдържанието на документациите по извършване на консервационно-реставрационни дейности на недвижими културни ценности, включващи:

1. предварителни проучвания и задания за проектиране;

2. програми и инвестиционни проекти за консервация, реставрация, експониране и адаптация на недвижими културни ценности.

(2) Предварителните проучвания по смисъла на тази наредба включват проучването и документирането за нуждите на инвестиционното проектиране на обекти - недвижими културни ценности, както и обемноустройствено проучване в нормативно установените случаи.

(3) Проучването и документирането по ал. 2 са основа за изработване на инвестиционните проекти за недвижимите културни ценности и на тяхната среда и са неразделна част от заданието за проектиране, а когато такова не е изготвено, се включват в обяснителната записка към инвестиционния проект.

Чл. 2. (1) За всички консервационно-реставрационни дейности, включително и за експониране и адаптация на недвижими културни ценности, регламентирани с чл. 83 от Закона за културното наследство (ЗКН), за които се изисква съгласуване на инвестиционен проект по реда на чл. 84 ЗКН, се прилагат изискванията за обхват и съдържание на документацията, предвидени в настоящата наредба.

(2) Общите изисквания на Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти (ДВ, бр. 51 от 2001 г.) се прилагат при съставяне на документацията за дейностите по чл. 1, ал. 1.

Чл. 3. За изготвяне на инвестиционните проекти за консервация, реставрация, експониране и адаптация на недвижими културни ценности се издава виза за проектиране по чл. 140, ал. 3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) в съответствие с режимите за опазването им.

Чл. 4. (1) Документациите за консервация, реставрация, експониране и адаптация на недвижимите културни ценности отразяват и изясняват оригиналната структура на културната ценност, етапите и видовете намеси в обекта, както и предложение за съвременна намеса, изготвено въз основа на предварителните проучвания и в съответствие с режимите за опазване и действащите нормативни актове.

(2) Документациите по ал. 1 се изработват в графичен, текстови и фотодокументален вид и се представят на хартиен и дигитален носител.

(3) Обяснителна записка се изготвя за всички проектни части и съдържа информация за:

1. резултатите от предварителните проучвания в случаите, когато няма изготвено задание за проектиране;

2. избрания методически подход;

3. мотивирано предложение за съвременна намеса в недвижимата културна ценност и начините за нейното сигниране (обозначаване), архитектурни, конструктивни, функционални, технологични, инфраструктурни и други особености, пространствено и художествено решение;

4. технология за изпълнението на консервационно-реставрационни дейности, рецепти, специфични предписания и др.

(4) Инвестиционните проекти за консервация, реставрация и експониране на недвижими културни ценности включват и представяне на детайли и шаблони.

(5) Количествената сметка на инвестиционните проекти за консервация, реставрация и адаптация на недвижими културни ценности отразява видовете дейности и строителните материали, предвидени с проекта.

(6) Количествената сметка и обяснителната записка задължително се изготвят и за дейности, за които не се изисква инвестиционен проект.

(7) Документациите за реконструкция по автентични данни се разработват в обем и съдържание съгласно изискванията на настоящата наредба.

Глава втора.
ОБХВАТ И СЪДЪРЖАНИЕ НА ДОКУМЕНТАЦИИТЕ ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПРОУЧВАНИЯ И ЗАДАНИЯ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ

Раздел I.
Проучване

Чл. 5. (1) Проучването обхваща документация за:

1. идентификационни данни за обекта - адресни и кадастрални данни по карта или план, данни за статута на обекта по ЗКН и ЗУТ, класификация и категория на културната ценност, териториален обхват и предписания за опазване;

2. проучване на историческото развитие на културната ценност и нейната среда, периодизация и датировка, функционални характеристики;

3. проучване на архивни материали и аналози;

4. проучване на вложените материали, приложените техники и технологии, цветови решения;

5. проучване на актуалното физическо състояние на културната ценност и нейните елементи, както и патологиите и анализ на причините, които ги пораждат;

6. анализ на извършените до момента консервационно-реставрационни, ремонтни и укрепителни дейности, промени на функционалните и архитектурните характеристики, ако такива са извършвани, и на ефекта върху недвижимата културна ценност;

7. графична реконструкция при наличие на автентични данни, план, разрези и фасади;

8. актуална фотодокументация;

9. проучване на състоянието и ресурсите на околната прилежаща среда.

(2) Документациите за архитектурни недвижими културни ценности освен общия обхват на проучванията по ал. 1 включват и проучване и анализ на типологията и стиловата характеристика, плановата и обемно-пространствената композиция на ценността и на специфични архитектурни и декоративни фрагменти, елементи и детайли.

(3) Документациите за археологически недвижими културни ценности освен общия обхват на проучванията по ал. 1 включват:

1. доклада на научния ръководител по чл. 153, ал. 1, т. 7 ЗКН;

2. анализ на градежните структури;

3. както и проучване на възможността за експониране на културната ценност на части или елементи от нея.

(4) Документациите за строителни конструкции на недвижими културни ценности освен общия обхват на проучванията по ал. 1 включват и:

1. описание на типа и вида на носещите конструктивни системи (елементи);

2. описание на физическото състояние на съществуващата конструкция - наличност на повреди, деформации, разпространение на пукнатинна мрежа;

3. хидрогеоложки доклад;

4. описание на вида и състоянието на фундирането;

5. изследване и анализ на физико-механичните свойства на материалите;

6. изследване и анализ на способността на съществуващата конструкция за поемане на натоварванията, предвидени в действащата нормативна уредба.

(5) Документациите за недвижими културни ценности на парковото и градинското изкуство освен общия обхват на проучванията по ал. 1 включват и извършване на проучвания на видовия състав на растителността.

(6) Документациите за художествени недвижими културни ценности освен приложимия общ обхват на проучванията по ал. 1 включват и проучване на температурно-влажностния режим на средата, в която са разположени, на оригиналните пигменти, както и на възможните подходи за експониране.

(7) Според спецификата на недвижимата културна ценност могат да се извършват и други необходими специализирани проучвания, свързани с консервационно-реставрационни проблеми на съответната недвижима културна ценност.

Чл. 6. (1) В случаите по чл. 83, ал. 4 ЗКН и когато с проекта се предвижда промяна на отношението недвижима културна ценност - среда, както и в съответствие с чл. 138 ЗУТ се разработват обемноустройствени проучвания.

(2) Освен изискванията по Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти с обемноустройственото проучване се определят задължителните изисквания и параметри към недвижими културни ценности и тяхната среда в съответствие с режимите за тяхното опазване.

Раздел II.
Документиране

Чл. 7. (1) Документирането е дейност, която съпътства целия процес на опазване на недвижимата културна ценност.

(2) Документирането отразява:

1. съществуващото положение в графичен вид и фотодокументиране;

2. резултатите от проучването по раздел I към момента на възлагане на консервационно-реставрационните дейности в текстова, графична и фотоинформация на хартиен и дигитален носител.

(3) Екземпляр от съставените документации по ал. 2 се предоставя безвъзмездно в архива на Националния институт за недвижимо културно наследство за попълване на досието на недвижимата културна ценност съгласно чл. 188, ал. 2 и чл. 189, т. 1 ЗКН.

Чл. 8. Документацията по чл. 7, ал. 2 за архитектурните недвижими културни ценности съдържа:

1. ситуиране на културната ценност върху действаща кадастрална основа или извадка от действащия подробен устройствен план;

2. разпределения на всички подземни, надземни и тавански нива и план на покривните линии;

3. всички фасади;

4. напречни и надлъжни вертикални разрези;

5. специфични фрагменти, елементи, детайли и шаблони;

6. чертежи (в подходящ мащаб) с представяне на оригиналните недвижими елементи на декоративната художествена украса и обзавеждане на интериора;

7. актуална фотодокументация на недвижимата културна ценност (екстериор и интериор) и на нейната среда;

8. геодезическо заснемане на културната ценност и прилежащата ѝ среда.

Чл. 9. Документацията по чл. 7, ал. 2 за археологическите недвижими културни ценности съдържа:

1. ситуиране на археологическата недвижима културна ценност върху извадка от кадастрална карта и/или от карта на възстановената собственост, от подробен устройствен план и от археологически кадастър (ако е изготвен такъв);

2. доклада на научния ръководител по чл. 153, ал. 1, т. 7 ЗКН;

3. подробна кадастрална снимка;

4. архитектурно заснемане на плана, фасадите, изгледите на разкритите зидове и разрезите през тях с нивелетни коти на характерни участъци от археологическите структури и прилежащия терен;

5. заснемане на специфични фрагменти, елементи, детайли;

6. каталог на архитектурните детайли и на каменната пластика, когато има такава, придружен с графично заснемане.

Чл. 10. Документацията по чл. 7, ал. 2 за строителните конструкции на недвижими културни ценности, съдържа:

1. схематични разпределения в план и височини, габарити и състав на конструктивните елементи, възли и детайли;

2. графично отразяване на състоянието по чл. 5, ал. 4, т. 2.

Чл. 11. Документацията по чл. 7, ал. 2 за недвижимите културни ценности на парковото и градинското изкуство включва опорен план в подходящ мащаб с нанесени:

1. растителност с описание на видов състав, възраст и фитосанитарно състояние;

2. алейна мрежа, настилки, стълби, подпорни стени;

3. сгради, малки архитектурни и скулптурни елементи, парково обзавеждане;

4. паркови елементи (характерни естествени и изкуствени теренни форми);

5. водни площи, алпинеуми и др.

Чл. 12. Документацията по чл. 7, ал. 2 за художествените недвижими културни ценности включва:

1. ситуиране на културната ценност в прилежащата ѝ среда, описание и размери;

2. резултатите от проучването по чл. 5, ал. 6.

3. графично заснемане на художествената културна ценност в подходящ мащаб.

Раздел III.
Задание за проектиране на консервация, реставрация, експониране и адаптация на недвижими културни ценности

Чл. 13. Заданието за проектиране на консервация, реставрация, експониране и адаптация на недвижими културни ценности, когато се изготвя такова, освен общия обхват по Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти включва предварителните проучвания по раздели I и II и изяснява характера и степента на предложението за намеса в културната ценност.

Чл. 14. Основните изисквания към проектните решения, отразени в заданието за проектиране, се определят в съответствие с режимите за опазване на недвижимата културна ценност.

Глава трета.
ПРОЕКТНИ ДОКУМЕНТАЦИИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА КОНСЕРВАЦИЯ, РЕСТАВРАЦИЯ, ЕКСПОНИРАНЕ И АДАПТАЦИЯ НА НЕДВИЖИМИ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ

Раздел I.
Обхват и съдържание на проектните документации за консервация, реставрация и адаптация по част "Архитектура"

Чл. 15. (1) Проектните документации за консервация, реставрация и адаптация на недвижими културни ценности по част "Архитектура" съдържат графично решение със:

1. планове на всички етажни нива;

2. вертикални разрези през характерни части с абсолютни и относителни нива - коти;

3. всички фасади с абсолютни и относителни нива - коти;

4. план на покрива;

5. характерни фрагменти, детайли и шаблони на архитектурни, декоративни и др. елементи.

(2) Проектът за консервация и реставрация на фасади освен документациите по чл. 4 съдържа следните графични материали:

1. фасадни планове с нанесени предложения за консервация, реставрация или подмяна на елементи в мащаб 1:50;

2. фрагменти, детайли и шаблони от декоративна украса с описание на материалите и точни размери;

3. цветово решение на фасадите с приложени анализи на оригиналните материали и мостри на цветовете.

(3) В графичната част на проектите по ал. 1 и 2 задължително се обозначават автентичните части и елементи на недвижимата културна ценност, предписанията за тяхното опазване и новите части, елементи и материали в съответствие с избрания методически подход.

Чл. 16. Проектните документации за консервация, реставрация и адаптация на интериор на недвижима културна ценност и прилежащите му елементи, предмети и обзавеждане се изработват като самостоятелен проект и съдържат освен материалите по чл. 4 и графични материали, както следва:

1. разгъвки на стени;

2. софити;

3. настилки;

4. фрагменти, детайли, шаблони;

5. цветово решение на интериора;

6. специфични консервационни, реставрационни, технологични и др. решения.

Раздел II.
Обхват и съдържание на проектните документации за консервация, реставрация и адаптация по част "Конструкции"

Чл. 17. (1) Проектните документации по част "Конструкции" за консервация, реставрация и адаптация на недвижими културни ценности съдържат графичните и текстовите материали съгласно чл. 4.

(2) Графичните материали към ал. 1 се допълват със:

1. планове на всички нива, включително и на покрива, характерни разрези;

2. конструктивни и строително-технологични решения и детайли в зависимост от нейната специфика;

3. детайли за конструктивно укрепване и захващане на художествени и декоративни елементи;

4. чертежи за аварийно-временно укрепване на конструктивните елементи (при необходимост).

(3) Обяснителната записка към конструктивния проект се допълва с информация за:

1. необходимостта от прилагане на нови носещи системи, елементи и материали, когато такива се налагат във връзка с осигуряване на цялостен конструктивен стабилитет на недвижимата културна ценност;

2. мерките за подобряване на носещата способност на оригиналните конструктивни системи и елементи по специални технологични методи със съответна обосновка;

3. технологичната последователност на изпълнението, необходимостта от временно и аварийно конструктивно укрепване, вида на предложените материали и др.

Раздел III.
Обхват и съдържание на проектните документации за консервация, реставрация и експониране на археологически недвижими културни ценности

Чл. 18. (1) Проектните документации за консервация и реставрация на археологически недвижими културни ценности включват материалите в части: "Архитектура", "Вертикална планировка" и "Технологии за консервация и реставрация на археологически структури" в обхват и съдържание в съответствие с чл. 4, а според спецификата на културната ценност - и части "Конструкции", "Електро", "ВиК", озеленяване и благоустройство, план за безопасност и здраве при работа и др. проекти.

(2) Инвестиционният проект за консервация, реставрация и експониране на археологически недвижими културни ценности се разработва в следните етапи:

1. етап "Консервация" - проект за съхраняване на недвижимата културна ценност чрез възстановяване стабилитета и устойчивостта на оригиналната субстанция и отстраняване на застрашаващите влияния;

2. етап "Реставрация" - проект за възстановяване на недвижимата културна ценност или части от нея въз основа на резултатите от проучването по чл. 5, ал. 1 и 3 и при максимално запазване на автентичността им;

3. етап "Експониране" - проект за естетическото и функционалното интегриране на археологическата недвижима културна ценност в съвременната среда по смисъла на § 4, т. 10 от допълнителните разпоредби на ЗКН и се разработва в част "Архитектура" и всички необходими специалности в съответствие с конкретното решение.

(3) Във връзка с предприемане на временни и обратими мерки за физическо опазване на археологическа недвижима културна ценност се разработват документации за изграждане на временно защитно покритие.

Раздел IV.
Обхват и съдържание на проектните документации за консервация и реставрация на недвижими културни ценности на парковото и градинското изкуство

Чл. 19. (1) Проектните документации за консервация и реставрация на недвижими културни ценности на парковото и градинското изкуство съдържат графични и текстови материали съгласно чл. 4.

(2) Графичните материали към проектите по ал. 1 се допълват със:

1. опорен сравнителен план, отразяващ решението на проекта, спрямо оригиналната структура на недвижимата културна ценност, като: планова композиция със съответните съставни елементи, обемно пространствено оформление, включително характерни естествени и изкуствени теренни форми, дендрологичен състав и др.;

2. схема за зониране на територията на недвижимата културна ценност и прилежащата ѝ среда в съответствие с вида и степента на намеса;

3. дежурна карта за мониторинг с цел опазване на оригиналния дендрологичен състав.

Раздел V.
Обхват и съдържание на проектните документации за консервация, реставрация и експониране на художествени недвижими културни ценности

Чл. 20. Проектните документации за консервация и реставрация на художествени недвижими културни ценности съдържат материалите по чл. 4 и се разработват в обхват и съдържание, както следва:

1. програма за работата по художествените ценности, включваща графични схеми и диаграми на проведени проучвания, предвиждане на мерки за предотвратяване на вредните въздействия върху ценността, предложения за видовете и обема на консервационно-реставрационните дейности и последователността на тяхното изпълнение;

2. материалите (смеси и състав) за осъществяване на консервационно-реставрационните дейности;

3. етапите от реализацията на цялостния процес;

4. резултатите от изпълнението на експерименталния участък, когато такъв се предвижда с програмата;

5. предложение за експониране на художествената културна ценност;

6. изисквания към експлоатацията.

Раздел VI.
Обхват и съдържание на проектните документации за консервация, реставрация и експониране на част "Технологична"

Чл. 21. (1) Проектните документации по част "Технологична" се изготвят при наличие на специфични консервационно-реставрационни проблеми за дадена недвижима културна ценност към частите по чл. 15, ал. 2 и чл. 16 и за недвижими културни ценности по чл. 18 и 20.

(2) Част "Технологична" съдържа:

1. описание на избрания технологичен метод за консервационно-реставрационна намеса;

2. последователността на консервационно-реставрационната намеса;

3. предложени техники и материали.

(3) За извършване на текущи ремонти на недвижими културни ценности без инвестиционен проект изготвянето на обяснителна записка за технология е задължително.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се приема на основание чл. 171 ЗКН.

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките