Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 24.I

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА (ДВ, БР. 138 ОТ 1998 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА (ДВ, БР. 138 ОТ 1998 Г.)

В сила от 24.01.2017 г.

Обн. ДВ. бр.8 от 24 Януари 2017г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Алинея 3 може временно да не се прилага по отношение на програма от друга държава - членка на Европейския съюз, при условие че:

1. програмата открито, съществено и грубо нарушава чл. 17, ал. 2 и 3;

2. за предходен период от една година са установени най-малко две нарушения на т. 1, извършени от телевизионния оператор;

3. Съветът за електронни медии е уведомил писмено телевизионния оператор и Европейската комисия за твърдените нарушения по т. 1 и за мерките, които възнамерява да предприеме, ако подобно нарушение възникне отново;

4. консултациите с държавата членка, под чиято юрисдикция попада телевизионният оператор, и с Европейската комисия не са довели до приемливо уреждане на въпроса в рамките на 15 дни от уведомлението, предвидено в т. 3, и твърдяното нарушение продължава."

2. Създават се нови ал. 5 и 6:

"(5) Европейската комисия се произнася по съвместимостта на мерките по ал. 4, т. 3 с правото на Европейския съюз в срок до два месеца след уведомлението по ал. 4, т. 3. При установяване на несъвместимост Съветът за електронни медии спешно прекратява мерките по ал. 4, т. 3.

(6) Алинея 4 се прилага независимо от наличието на основания за търсене на административнонаказателна, наказателна или друг вид отговорност, когато за съответните нарушения такава е предвидена в държавата членка, под чиято юрисдикция попада телевизионният оператор."

3. Досегашните ал. 5 и 6 стават съответно ал. 7 и 8 и се изменят така:

"(7) Алинея 3 може временно да не се прилага по отношение на определена медийна услуга по заявка от друга държава - членка на Европейския съюз, когато ограниченията са:

1. необходими за:

а) опазването на обществения ред, по-специално за предотвратяване, разследване, разкриване и съдебно преследване на престъпления, включително защита на децата и борбата срещу подбуждането към омраза въз основа на раса, пол, религия или националност и накърняване на човешкото достойнство на отделни лица;

б) опазването на общественото здраве;

в) гарантирането на обществената сигурност, включително на националната сигурност и отбрана;

г) защитата на потребителите, включително на инвеститорите;

2. предприети срещу определена аудио-визуална медийна услуга по заявка, която накърнява или може съществено и грубо да накърни посочените в т. 1 цели;

3. пропорционални на целите по т. 1.

(8) Преди да се приложат ограниченията по ал. 7, т. 1 и без да се нарушават съдебни процедури, включително предварителни процесуални действия, извършвани в рамките на следствието, се уведомяват:

1. съответната държава членка, под чиято юрисдикция попада доставчикът на медийната услуга, да предприеме мерки, тъй като последната не е предприела такива или предприетите мерки са били недостатъчни;

2. Европейската комисия и държавата членка, под чиято юрисдикция попада доставчикът на медийната услуга, за намерението си да предприеме мерките по ал. 7."

4. Създава се ал. 9:

"(9) Условията, предвидени в ал. 8, може в спешни случаи да не се прилагат. Тези случаи се съобщават в най-кратък срок на Европейската комисия и на държавата членка, под чиято юрисдикция попада доставчикът на медийната услуга, като се посочват причините, поради които случаят е спешен."

§ 2. В § 1а от допълнителните разпоредби се създава т. 4:

"4. Директива 2010/13/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 10 март 2010 г. за координирането на някои разпоредби, установени в закони, подзаконови и административни актове на държавите членки, отнасящи се до предоставянето на аудио-визуални медийни услуги (OB, L 95/1 от 15 април 2010 г.)."

Заключителни разпоредби

§ 3. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

------------------------

Законът е приет от 43-то Народно събрание на 12 януари 2017 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките