Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 3.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 29 ОТ 26 ЯНУАРИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА МНОГОФАМИЛНИТЕ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ, ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 29 ОТ 26 ЯНУАРИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА МНОГОФАМИЛНИТЕ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ, ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ПРОГРАМАТА И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОРГАНИТЕ, ОТГОВОРНИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯТА Ѝ (ДВ, БР. 10 ОТ 2015 Г.)

В сила от 03.02.2017 г.

Обн. ДВ. бр.12 от 3 Февруари 2017г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3, ал. 2 т. 2 и 3 се изменят така:

"2. наблюдава процеса по изпълнение на Програмата, включително при необходимост може да извършва проверки на място на извадков принцип на дейностите по сключените договори по чл. 2, ал. 4; редът, по който се осъществяват проверките, се определя от министъра на регионалното развитие и благоустройството;

3. поддържа регистър с данни за прогнозното и текущото техническо и финансово изпълнение на Програмата, като регулярно подава информация към Министерството на финансите и Българската банка за развитие."

§ 2. В приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 "Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради" се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. Финансов ресурс

Програмата ще се осъществява с финансов ресурс от 2 млрд. лв. При осигуряване на допълнителни средства финансовият ресурс по Програмата може да бъде увеличен."

2. В т. 4 "Продължителност на Програмата" изречение второ се изменя така: "Кандидатстването по Програмата може да се удължава при наличие на свободен финансов ресурс по Програмата."

3. В т. 5 "Критерии за допустимост на сградите по Програмата" накрая се добавя: "Сградите, които отговарят на гореизброените критерии, ще бъдат допустими от 2015 г. до достигане размера на разполагаемия финансов ресурс по Програмата."

4. В т. 7 "Участници и техните функции" частта "Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) - координатор на програмата" се изменя така:

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) - координатор на Програмата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството координира процеса и издава необходимите методически указания и подготвя необходимите образци за кандидатстване пред общината. Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез дирекция "Жилищна политика" оказва подкрепа на общините при изпълнението на Програмата.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството:

• осигурява методическо ръководство по нефинансовите аспекти на Програмата;

• наблюдава процеса по изпълнението на Програмата, включително при необходимост може да извършва проверки на място на извадков принцип на дейностите по сключените договори за целево финансиране; редът, по който се осъществяват проверките, се определя от министъра на регионалното развитие и благоустройството;

• в рамките на бюджетната процедура за съответната година планира средствата за помощта за включване в държавния бюджет и в средносрочната бюджетна прогноза."

§ 3. В приложение № 2 към чл. 1, ал. 2 "Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Методически указания" в раздел І "Обща информация" се правят следните изменения:

1. В т. 2 "Участници и техните функции в процеса по обновяване на многофамилни жилищни сгради":

а) част "Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) - координатор на програмата" се изменя така:

"Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) - координатор на програмата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството координира процеса, издава необходимите методически указания и подготвя необходимите образци за кандидатстване пред общината. Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез дирекция "Жилищна политика" оказва подкрепа на общините при изпълнението на Програмата.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството:

• осигурява методическо ръководство по нефинансовите аспекти на програмата;

• наблюдава процеса по изпълнение на програмата, включително при необходимост може да извършва проверки на място на извадков принцип на дейностите по сключените договори за целево финансиране; редът, по който се осъществяват проверките, се определя от министъра на регионалното развитие и благоустройството;

• в рамките на бюджетната процедура за съответната година планира средствата за помощта за включване в държавния бюджет и в средносрочната бюджетна прогноза.

В допълнение МРРБ поддържа регистър с данни за прогнозното и текущото техническо и финансово изпълнение на програмата, като регулярно подава информация към МФ и ББР.";

б) част "Община" се изменя така:

"Община

Общината отговаря за цялостното техническо и финансово администриране на програмата на своята територия.

Общината:

• приема заявления от сдруженията на собствениците и сключва договор със съответните сдружения по предоставянето на финансирането и помощта;

• договаря и разплаща всички дейности по обновяването;

• сключва договори за целево финансиране с ББР и с областния управител за съответното финансиране.

В допълнение общините:

• водят публичен регистър на сдруженията на собствениците: кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице проверява (съгласно чл. 45, ал. 2 ЗУЕС) дали са спазени изискванията на ЗУЕС при вписване на сдружението, и издават удостоверение за регистрация (съгласно чл. 46а ЗУЕС) на сдружението;

• издават разрешения за строеж (при необходимост);

• в случаите на собственост на жилища в сгради, където СС инициират кандидатстване, общините участват в общото събрание на СС и в неговите решения чрез упълномощен представител;

• провеждат информационни/разяснителни кампании - провеждане на срещи с домоуправители, разпространение на информационни материали на подходящи публични места и в жилищните квартали и т.н.;

• упражняват инвеститорски контрол.

Кметовете на общини предприемат необходимите действия за осигуряване изпълнението на програмата на своята територия.

Кметовете на общини поддържат досие за всяка финансирана и обновена сграда. Досието с оригиналните документи за всяка сграда се предава на областния управител с приемно-предавателен протокол след въвеждането на сградата в експлоатация и подписването на протокола съгласно чл. 12 от договора за целево финансиране (приложение № 11).

Срокът за изготвяне и изпращане на копие на протокола по чл. 12 от договора за целево финансиране в МРРБ е в рамките на 7 работни дни от последното извършено разплащане от страна на ББР по договора за целево финансиране. Във връзка с това общината има задължение да следи регулярно за извършените разплащания по договорите за целево финансиране, както и за спазването на срока за предоставяне на протокола по чл. 12.

Кметовете на общини провеждат процедурите за възлагане на дейностите съгласно Закона за обществените поръчки и приложимите нормативни актове.

Общината поддържа регистър, в който регистрира подадените заявления от СС, както и поддържа база данни за изпълнението на програмата.

Кметовете на общини оказват пълно съдействие на МРРБ във връзка с осъществяване на проверките на място по сключените договори за целево финансиране.";

в) част "Областни управители" се изменя така:

"Областни управители

Областният управител:

• в качеството си на представител на държавата подписва договор за целево финансиране с общината и ББР след проверка за наличие на предпоставките за одобряване на сградата, а именно:

o наличие на цяла сграда;

o наличие на изискуемия брой самостоятелни обекти с жилищно предназначение в сградата съгласно критериите за допустимост;

o наличие на сдружение на собствениците, регистрирано в общината и в регистър БУЛСТАТ;

o наличие на договор между сдружението на собствениците и общината.

Проверката се извършва чрез попълване на контролен лист по образец (приложение № 13);

• наблюдава процеса по обновяването на жилищните сгради на своята територия в изпълнение на договора за целево финансиране, включително участва в приемателните комисии за обектите, и подписва всички протоколи по време на строителството."

2. В т. 3 "Допустимост на сгради, финансова помощ, дейности и разходи, разпределение на разходите" част "Критерии за допустимост на сградите" се изменя така:

"Финансиране на многофамилни жилищни сгради през 2015 г.

Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

При наличие на самостоятелни обекти в сградата, които се използват за извършване на стопанска дейност, както и в случаите на отдаване под наем или извършване на дейност от търговци и/или лица със свободни професии, собствениците на тези обекти се третират като получатели на минимална помощ (de minimis)1 съгласно Закона за държавните помощи.

Програмата се изпълнява съгласно схема за минимална помощ в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 г. относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функциониране на Европейския съюз към помощта de minimis (OB, L 352 от 24.12.2013 г.). Условията на схемата се съдържат в допълнителни указания (приложение № 14) - неразделна част от тези указания, като при противоречие между указанията и условията на схемата за минимална помощ се прилагат специалните условия на схемата. Съответната община е администратор на минимална помощ за БФП, предоставена на нейна територия, съобразно Закона за държавните помощи.

При наличие на собственици на самостоятелни обекти в сградата, в които се упражнява стопанска дейност, но които са извън обхвата на схемата за минимална помощ, собствениците заплащат на общината съответната част от разходите за обновяването на припадащите им се общи части и разходите за дейностите в съответния самостоятелен обект.

При наличие на свързано строителство, а именно няколко блок-секции или сгради (блокове), които са свързани помежду си, т.е. не са отдалечени една от друга и образуват общ архитектурен ансамбъл, групата от блок-секции/сгради кандидатства заедно по Националната програма.

По изключение, при невъзможност за участие на цялата група и по преценка на общината, от съответната група може да се допусне да кандидатстват минимум половината от свързаните блок-секции/сгради, които покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и са последователно разположени. Това изключение важи за група от минимум две блок-секции или за група от повече от две свързано застроени сгради.

По изключение и по преценка на общината през 2015 г. могат да се одобряват за обновяване и сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми.

_______________

1 "Минимална помощ" е помощта, която не нарушава и не застрашава конкуренцията или има незначително въздействие върху нея поради своя минимален размер, както е дефинирано в действащия Регламент на ЕО относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функциониране на Европейския съюз по отношение на минималната помощ (Регламент (ЕО) № 1998/2006 на Комисията от 15.12.2006 г. относно прилагането на членове 87 и 88 от Договора към минималната помощ (OJ, L 379 от 28.12.2006 г., променен OJ, L 201 от 04.08.2011 г.) и Регламент (ЕО) № 1860/2004 на Комисията относно прилагането на чл. 87 и 88 от Договора за създаване на Европейската общност относно минималната помощ в областта на земеделието и рибарството. Считано от 1.01.2014 г. Регламент (ЕС) № 1998/2006 на Комисията от 15.12.2006 г. се заменя от Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 г., съответно Регламент (ЕО) № 1860/2004 на Комисията се заменя с Регламент (ЕС) № 1535/2007 и Регламент (ЕС) № 1408/2013 г. Считано от 1.01.2014 г. Регламент (ЕС) № 1998/2006 на Комисията от 15.12.2006 г. се заменя от Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 г., съответно Регламент (ЕО) № 1860/2004 на Комисията се заменя с Регламент (ЕС) № 1535/2007 и Регламент (ЕС) № 1408/2013 г.


Финансиране на многофамилни жилищни сгради през 2016 г.

В обхвата на Програмата от 1.01.2016 г. допустими за финансиране са и:

• многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им - на три или повече етажа, от минимум 6 (шест) самостоятелни обекта с жилищно предназначение до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение;

• многофамилни жилищни сгради (масивни сгради), проектирани преди 26 април 1999 г., на три или повече етажа с 6 (шест) или повече самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

Горепосочените сгради са допустими за финансиране само в случаите, когато попадат извън обхвата на проектните предложения на общините по ПО 1 и ПО 2 на Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014 - 2020.

Предвид обстоятелството, че в рамките на ОПРР 2014 - 2020 е определен ресурс за мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в 67 общини - допустими бенефициенти по програмата, всяка община - конкретен бенефициент по ОПРР 2014 - 2020, трябва да гарантира липсата на двойно финансиране на сградите, които ще одобрява по двете програми - националната и по ОПРР 2014 - 2020, включително чрез подаване на декларация за липса на двойно финансиране по образец. Декларацията се подава от кмета на общината към ББР с искането за сключване на договор за целево финансиране.

При наличие на свързано строителство при сградите, допустими за финансиране през 2016 г., а именно няколко блок-секции, които са свързани помежду си, т.е. не са отдалечени една от друга и образуват общ архитектурен ансамбъл, групата от блок-секции кандидатства заедно по Националната програма.

• В рамките на Националната програма се финансират през 2016 г. многофамилни жилищни сгради, които са одобрени по Проект BG161PO001-1.2.01-0001 "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, но за които към 31.12.2015 г. не са извършени строителни и монтажни работи съгласно приложения списък (приложение № 19).

Изпълнението на дейностите по сградите, одобрени по Проект BG161PO001-1.2.01-0001 "Енергийно обновяване на българските домове", за които към 31.12.2015 г. не са извършени строителни и монтажни работи, се извършава от съответната община съгласно указания (приложение № 18).

Инвестициите за сградите следва да се приоритизират, като се даде предимство за най-старите и големи панелни сгради, сгради с доказани сериозни конструктивни проблеми, застрашаващи живота на живущите в тях. Също така е необходимо да се търси компактен ефект от дейностите - например насочване към целева група сгради в определени квартали, и др.

Сградите, които отговарят на гореизброените критерии за допустимост, могат да кандидатстват от 2015 г. до достигане размера на разполагаемия финансов ресурс по Програмата.

В допълнение при оценката на подадените през 2016 г. заявления общината трябва да третира с приоритет многофамилните жилищни сгради, строени по индустриален способ, като предимство се дава първо на сградите с над 36 самостоятелни обекта, а след това на тези с под 36 самостоятелни обекта, строени по индустриален способ.

През 2016 г. общината може да разглежда и да одобрява заявления за кандидатстване на всички допустими сгради по Програмата при спазване на изискването за отдаване на приоритет по гореописания ред. Подписването на договори за целево финансиране ще се извършва съобразно разполагаемия финансов ресурс.

ВАЖНО!

Общината трябва да има предвид, че изпълнение на дейностите по сградите може да започне при сключен договор за целево финансиране при условия, стойности и срокове съгласно анекса към него, определящ конкретните дейности за сградата, които се подписват от страните след провеждане на обществени поръчки за съответните дейности и определяне на цената по съответните фази и при наличен финансов ресурс по Програмата, потвърден от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Откриването на процедурите е препоръчително да става при условията на чл. 114 ЗОП.

Съобразно разполагаемия финансов ресурс ще се финансират приоритетно първо по-големите многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ, с над 36 самостоятелни обекта, а след това тези с под 36 самостоятелни обекта и накрая всички останали сгради.

При спазване на изискванията за допустимост на сградите и горната приоритизация ББР може да сключва нови договори за целево финансиране само след подписването на анексите по вече сключените договори до достигане размера на разполагаемия финансов ресурс по Програмата. Сключването на новите договори се извършва при условията и по реда на Програмата."

§ 4. В приложение № 10 - образец към Методическите указания, в чл. 4 ал. 5 се изменя така:

"(5) Да подготви документацията за избор на изпълнители за дейностите по чл. 2, да проведе процедура за избор на изпълнител при спазване на приложимото национално законодателство и да сключи договор с избраните изпълнители, който съдържа клауза за санкции при наличие на недопустими дейности в извършените и актувани строително-монтажни работи."

§ 5. В приложение № 11 "Договор за целево финансиране" се правят следните допълнения:

1. В чл. 22 се създава т. 7:

"7. приложение № 7."

2. Създава се приложение № 7 към чл. 22, т. 7 от договора за целево финансиране (приложение № 11):

"Приложение № 7 към договора за целево финансиране

(приложение № 11)



Декларация за допустимост на дейностите и

 разходите по сграда .........................................2

 

Долуподписаният/ата: ...............................................

.....................................................................................,

(име, презиме, фамилия)

ЕГН ................................, постоянен адрес: ..................

..........................................................................................,

гражданство ...................................................................,

документ за самоличност № ..................., издаден на ................. от МВР - .......................................................,
в качеството ми на кмет на община ............................,

Декларирам, че за сграда с адрес .............................
..........................................................................................,
ЕИК по БУЛСТАТ .........................................................:

1. Всички изпълнени дейности са допустими по програмата.

2. Всички извършени разходи са допустими по програмата.

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс за деклариране на неверни обстоятелства.

Дата на деклариране:

Декларатор:

....................................

(подпис)


_______________

2 Настоящата декларация за допустимост на дейностите и разходите се подава от кмета на общината заедно с искане-декларация (приложение № 3 към договора за целево финансиране) по Фаза 2 съгласно чл. 2, ал. 1, т. 2 от договора за целево финансиране."

Заключителни разпоредби

§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките