Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 3.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 73 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 73 ОТ 2016 Г.)

В сила от 03.02.2017 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.12 от 3 Февруари 2017г.

§ 1. В чл. 56 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "въз основа на" се добавя "желанията на учениците и при отчитане на", а думите "и желанията на учениците" се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство по решение на педагогическия съвет може да се провежда и за специалности от професии от област на образование "Изкуства" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение."

§ 2. В чл. 57 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Балът за класиране на учениците след завършено основно образование с изключение на случаите по чл. 56, ал. 2 и 3, за които се провежда изпит за проверка на способностите, се формира като сбор от следните елементи:

1. броя точки от националното външно оценяване по български език и литература и по математика, като педагогическият съвет на приемащото училище може да определи в балообразуването да участват и резултатите от един или повече допълнителни учебни предмета, за които се провежда национално външно оценяване в съответната учебна година;

2. оценките от свидетелството за основно образование по два учебни предмета, изучавани в раздел А от учебния план в VII клас, определени от педагогическия съвет и превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) По решение на педагогическия съвет като елемент от балообразуването по ал. 1 може да бъде включен и общият брой точки, приравнен до 100, от резултатите, получени от олимпиади и/или състезания от календара на МОН, по учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване през съответната учебна година."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) При балообразуването по ал. 1, т. 1 по решение на педагогическия съвет на приемащото училище се избира само един от следните варианти:

1. удвояване на резултата по български език и литература и удвояване на резултата по математика от националното външно оценяване;

2. удвояване на резултата по български език и литература или на резултата по математика от националното външно оценяване, като резултатът по другия предмет се включва само веднъж;

3. утрояване на резултата по български език и литература или на резултата по математика от националното външно оценяване, като резултатът по другия предмет присъства само веднъж;

4. удвояване на резултата по български език и литература или на резултата по математика от националното външно оценяване, включване един път на резултата по другия предмет и един път на резултата от допълнителния учебен предмет, определен по реда на ал. 1, т. 1;

5. включване по един път на резултатите от националното външно оценяване по български език и литература, по математика и по други два допълнителни учебни предмета, определени по реда на ал. 1, т. 1;

6. включване по един път на резултатите от националното външно оценяване по български език и литература, по математика и по един допълнителен учебен предмет, определен по реда на ал. 1, т. 1."

4. Създава се нова ал. 4:

"(4) Резултатите от национален или областен кръг на олимпиади и/или от състезания от календара на МОН в случаите по ал. 2 се включват в балообразуването само когато е избран вариант по ал. 3, т. 2 или 6."

5. Досегашната ал. 3 става ал. 5, като в нея думите "по български език и литература или по математика" се заличават.

6. Досегашната ал. 4 става ал. 6, като в нея думите "по ал. 1" се заменят с "по ал. 1 - 4".

7. Досегашната ал. 5 става ал. 7 и се изменя така:

"(7) Учениците, класирани на първо, второ и трето място на националните кръгове на олимпиадата по български език и литература, на олимпиадата по математика и/или на олимпиадата по допълнителен учебен предмет по ал. 1, т. 1, имат право да участват в класирането с максимален резултат вместо резултата от националното външно оценяване по съответните учебни предмети."

§ 3. В чл. 58, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст се изменя така:

"(1) Балът за класиране на учениците след завършено основно образование в случаите по чл. 56, ал. 2 и 3, за които се провежда изпит за проверка на способностите, се формира като сбор от следните елементи:".

2. В т. 3 думата "предмети" се заменя с "учебни предмети", а след думите "изучавани в" се добавя "раздел А от учебния план в".

§ 4. В чл. 59 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думите "средноаритметичната оценка от" се добавя "оценките по", след думите "в VII клас" се добавя "в раздел А на учебния план", а думата "превърнат" се заменя с "превърнати".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения максимален брой ученици в паралелка."

§ 5. В чл. 62, ал. 1 след думите "се организира от училището" се добавя "по чл. 61, ал. 1".

§ 6. В чл. 63 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 3 се изменя така:

"3. копие от служебна бележка за резултатите от положените изпити от националното външно оценяване и от участието в национален или в областен кръг на олимпиади и/или от състезания от календара на МОН по учебни предмети по чл. 57, ал. 2, по които не се провежда национално външно оценяване през съответната учебна година;"

б) създава се нова т. 4:

"4. копие от служебна бележка за резултатите от положените изпити за проверка на способностите;"

в) досегашната т. 4 става т. 5;

г) досегашната т. 5 става т. 6 и се изменя така:

"6. документ, издаден от министъра на образованието и науката, удостоверяващ, че ученикът е класиран на първо, второ или трето място на националния кръг в VII клас на олимпиадата по български език и литература, по математика и/или по допълнителните учебни предмети по чл. 57, ал. 1, т. 1, за които се провежда национално външно оценяване в съответната учебна година."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Служебната бележка по ал. 1, т. 3 се издава от училището, в което ученикът се е обучавал в VII клас, а служебната бележка по ал. 1, т. 4 - от директора на училището, в което е проведен изпитът за проверка на способностите."

§ 7. В чл. 73 ал. 1 се изменя така:

"(1) Право на участие в приема в V клас в профилирани гимназии с профил "Математически" или "Природни науки" имат ученици, които успешно са завършили началния етап на основно образование, явили са се на националното външно оценяване в IV клас и са участвали във включени в календара на МОН:

1. олимпиада на областно ниво и поне едно състезание, които са в областта на математиката или на природните науки, или

2. поне две състезания в областта на математиката или на природните науки."

§ 8. В чл. 74, ал. 1 т. 2 и 3 се изменят така:

"2. средноаритметичната стойност от превърнатите по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците оценки от удостоверението за завършен начален етап на основно образование по учебните предмети, изучавани в IV клас, в раздел А от учебния план;

3. резултатите от най-малко:

а) една олимпиада на областно ниво и едно състезание, които са в областта на математиката или на природните науки, определени по реда на чл. 73, или

б) две състезания в областта на математиката или на природните науки, определени по реда на чл. 73."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 9. За учебната 2016 - 2017 г.:

1. Състезанията и/или олимпиадата по чл. 73 се оповестяват на интернет страницата на училището в срок до 7 дни от влизане в сила на тази наредба.

2. Балообразуването по чл. 57, ал. 1 - 4 се обявява от директора на училището в регионалното управление на образованието до 15 февруари 2017 г.

§ 10. В § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 9 от 2016 г. за институциите в системата на предучилищното и училищното образование (ДВ, бр. 68 от 2016 г.) думите "до обнародването в "Държавен вестник" на решение на Министерския съвет по § 9, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗПУО" се заличават.

§ 11. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките