Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 3.II

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СВЕТОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО ТУРИЗЪМ (СОТ) ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНГРЕС НА СВЕТОВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ И МОДЕРНИЯ ТУРИЗЪМ (Ратифицирано със закон, приет от 43-то Народно съб

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СВЕТОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО ТУРИЗЪМ (СОТ) ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНГРЕС НА СВЕТОВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ И МОДЕРНИЯ ТУРИЗЪМ

(Ратифицирано със закон, приет от 43-то Народно събрание на 22 декември 2016 г. - ДВ, бр. 105 от 2016 г. В сила от 9 януари 2017 г.)

Издадено от Министерството на туризма

Обн. ДВ. бр.12 от 3 Февруари 2017г.

Във връзка с провеждането/домакинството на Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм (наричан по-долу "Конференцията") в София, България, в периода 29-и ноември - 1-ви декември 2016 г. от страна на Министерството на туризма;

Министерството на туризма на Република България (наричано по-нататък "Министерството на туризма"), представлявано от Николина Ангелкова - министър на туризма, е правителствено учреждение, което осъществява законосъобразно и целесъобразно туристическата политика на страната, създава необходимите условия за развитие на диверсифициран национален туристически продукт, предназначен за нашия и чуждите туристически пазари;

Имайки предвид, че Световната организация по туризъм (наричана по-нататък "СОТ" или "Организацията"), представлявана от нейния Генерален секретар г-н Талеб Рифай, е специализирана агенция на Обединените нации и водеща международна публична организация в областта на туризма, в която членуват 163 страни и територии и повече от 480 членове партньори, представляващи частния сектор, образователни институции, туристически асоциации и местни органи.

СОТ желае да проведе Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм с цел да изследва как науката и технологията могат да бъдат използвани за подобряване преживяванията на туристите, които посещават забележителности на световните цивилизации, и изразеното желание Министерството на туризма да бъде негов домакин,

страните се споразумяха за следното:

I. Привилегии, имунитети и съоръжения

1. Участниците в Конференцията са поканени да присъстват от Генералния секретар на Организацията. Последният трябва да предостави своевременно имената на участниците, приемащи поканата на властите надлежно, определени за тази цел от Министерството на туризма, така че тяхното пътуване и престой в тази страна да бъдат подготвени в най-добрите възможни условия.

2. Настоящото споразумение се основава на член 32 от Устава на Световната организация по туризъм, който гласи, както следва: "Организацията използва територията на своите страни членки, привилегиите и имунитетите, необходими за своите функции. Такива привилегии и имунитети могат да бъдат определяни чрез споразумения, сключени от Организацията", както и на Резолюция 662 (XXI) от двадесет и първата Генерална асамблея на COT.

3. Конвенцията за привилегиите и имунитетите на специализираните агенции от 1947 г. и нейното Приложение XVIII (наричана по-долу "Конвенцията"), приети на седемнадесетата Генерална асамблея с Резолюция 545 (XVII), се прилагат по отношение на Конференцията.

4. Участниците ще ползват привилегиите и имунитетите, полагащи се на делегатите на конференциите на специализираните агенции на Организацията на обединените нации, както е предвидено в член V от Конвенцията.

5. Всички участници и всички лица, изпълняващи функции във връзка с Конференцията, ще имат право на безпрепятствено влизане и излизане от България. Министерството на туризма ще вземе необходимите мерки, за да улесни влизането, престоя и заминаването на участниците от територията на страната независимо от тяхната националност. Министерството на туризма като жест на своята добра воля към COT и нейните членове без дискриминация ще положи максимални усилия за издаването на необходимите визи безплатно и без забавяне.

6. На Генералния секретар на Организацията също ще бъдат предоставени привилегии и имунитет, права и материална база, предоставяни на ръководителите на дипломатическите мисии, както е предвидено в чл. VI от Конвенцията.

7. Служителите на Организацията също ще използват привилегиите и имунитетите, предоставяни за конференциите на специализираните агенции на Организацията на обединените нации, както е предвидено в членове VI и VIII на Конвенцията.

8. Без да се нарушават разпоредбите по Конвенцията, всички участници и лица, изпълняващи функции във връзка с Конференцията, ще ползват такива привилегии и имунитет, материална база и съдействие, каквито са необходими за независимото упражняване на техните функции, свързани с Конференцията.

II. Условия за организиране на Конференцията

1. Конференцията ще се проведе в гр. София, България, в периода от 29.11 до 1.12.2016 г.

2. За целите на Конференцията Министерството на туризма предоставя на Организацията персонал, офиси, оборудване за преводи, офис мебели и техника за възпроизвеждане на документи, необходими по време на Конференцията, както е посочено в Приложение 1, което е неразделна част от настоящото Споразумение. Последните се оценяват на тяхната реална стойност, изброени в Приложение II, към датата на сключване на това споразумение. В случай че не е договорено друго, предоставените стоки ще бъдат върнати на съответната преотстъпваща страна след изпълнението на проекта.

3. Министерството на туризма ще обезщети и предпазва Организацията по отношение на всяко действие, иск, щета или вреда, което може да бъде нанесено върху лица или материалната база, предоставени от Министерството на туризма, с изключение на случаите, когато подобна щета или вреда е причинена от небрежност или своеволен акт от Организацията или от нейните служители.

4. Конферентната зала, офисите и другите помещения, предоставени от Министерството на туризма, ще съставят площта на Конференцията и ще бъдат считани за помещения на СОТ по време на Конференцията, както и за времетраенето на всеки допълнителен период, необходим за подготовката и изпълнението на дейностите по това Споразумение.

5. Страните могат да се споразумеят за външно спонсорство на Конференцията с оглед повишаване на качеството и подобряване на организацията ѝ. Всяко спонсорство, организирано от някоя от страните, включително всички негови условия, трябва да бъдат предмет на изрично съгласие от другата страна, изразено в писмена форма.

6. Вземайки под внимание задължителните стандарти за сигурност, изисквани от Департамента на ООН по безопасност и охрана, Министерството на туризма трябва да предприеме необходимите мерки за осигуряване на безопасността и сигурността на делегатите, персонала и посетителите, участващи в събитието. Страната домакин ще осигури защита за ефективно функциониране на събитието в среда на сигурност и спокойствие, без каквото и да е нарушаване на безопасността, включвайки следните процедури:

• Проверява и осигурява сигурността на местата на провеждане на мероприятието (хотел/места за настаняване и сграда на събитието) и периметъра около тях, проверка на материалите за сигурност и тяхното правилно използване, както и определяне на необходимия персонал с цел подготовка на План за сигурността.

• Проверка на всички действащи мерки за сигурност в случай на пожар, аварийни изходи и т.н., тяхната изправност на място и в периметъра.

• Определяне на отговорно лице за сигурността, така че отделът за сигурност на СОТ да поддържа връзка с него/нея по всяко време.

• Предприемане на всички необходими мерки за сигурността на участниците по всяко време, особено в случай на ВИП гост (посрещане, трансфери и разпределение).

• Създаване на правилна система за достъп до мястото на събитието. Разпределяне на необходимата информация за сигурността до участниците. Тази информация следва да покрива основни мерки за сигурност, които да бъдат следвани в случай на извънредни ситуации (план за евакуация), обозначени аварийни маршрути и изходи, местоположение на медицинските съоръжения, съответните телефонни номера за спешна помощ и др.

Ако изискванията за сигурност, установени от Департамента по безопасност и охрана, налагат Меморандум за разбирателство да бъде подписан между страните, въпросният Меморандум трябва да бъде приложен като Анекс към това Споразумение и приет от двете страни.

7. Всяко ползване на името и/или емблемата, флага или съкращението на името на Организацията във връзка с Конференцията подлежи на отправяне на предварителна заявка към Организацията, издаване на писмено разрешение от Секретариата, включващо реда и условията за използването на знаците на СОТ.

8. Всяко изменение по настоящото споразумение или на което и да е от приложенията трябва да бъде извършено със съгласието на страните чрез допълнително писмо или споразумение.

9. Всички възникнали спорове, противоречия или искове, свързани с изпълнението на настоящото Споразумение или неговото нарушаване, ще бъдат решавани чрез арбитраж в съответствие с правилата на Комисията на ООН по международно търговско право, освен в случаите, в които решението е постигнато в резултат на пряко договаряне. Страните са съгласни да приемат решението на арбитража като окончателно.

10. Нищо в това Споразумение или свързано с него не трябва да бъде считано за отказ от привилегиите и имунитетите на COT.

11. Споразумението ще влезе в сила от датата, на която Република България уведоми Световната организация по туризъм, че е изпълнила вътрешноправните си процедури за влизане в сила.

12. Споразумението ще се прилага временно от страните по него от датата на полагане на последния подпис до окончателното му влизане в сила.

Съставено в (място) на (дата) на български и английски език, като вариантът на английски език се взема под внимание в случай на възникнали противоречия между двата текста.

АНЕКС I


А. СЪОРЪЖЕНИЯ И УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА


I. Помещения и оборудване

1. Министерството на туризма предоставя помещенията, съоръженията и оборудването, изброени по-долу:

a) Конферентна зала за провеждане на Конференцията, отговаряща на следните посочени по-долу условия:

- Удобно разположена зала, която да е с капацитет за настаняване на 250 - 300 души на столове с подлакътници, които да са подредени в залата най-малко 24 часа преди началото на Конференцията, и която да е снабдена със следното:

- Председателска маса (президиум) и 5 кресла, към всяко от които да има помощна маса;

- Катедра с микрофон и лаптоп за презентации във формат PowerPoint;

- Шрайбпроектор за PowerPoint презентации;

- Едрогабаритен екран;

- 3 двойни кабини за симултанен превод и слушалки за участниците. По една кабина за всеки от езиците, на които ще се превежда (английски/български и други езици, които Министерството на туризма счете за уместно), съгласно спецификациите на Международната асоциация на конферентните преводачи (AIIC) за оборудване на преводаческите кабини: http://aiic.net/;

- Достатъчен брой микрофони (за модератора, лекторите и публиката);

- За предпочитане е следното оборудване за уеб стрийминг: HD камера (и), подходящ лаптоп (с функция за видеоредактиране), високоскоростна интернет връзка за гарантиране на безпроблемно осъществяване на уеб стрийминг;

- Конферентната зала трябва да бъде оборудвана с дигитална система за двоен запис на работата на Конференцията (в зала и в английската кабина). Допълнително работата по Конференцията трябва да бъде записвана на английски език;

- Банер (дизайнът ще бъде предоставен от СОТ към ООН), съдържащ наименованието и датите на провеждане на Конференцията, който да бъде поставен зад председателската маса;

- Папка за участниците (включваща листове, моливи и промоционални материали, ако е необходимо);

- Осигуряване на питейна вода през всичките дни на Конференцията и кафе-паузите;

- Безплатен WI FI в конферентната зала;

- Флаговете на България, СОТ и ООН трябва да бъдат изложени зад/в близост до сцената (стандартен размер: 1.83 х 1.22);

b) Идентификационни табелки (баджове) за участниците (дизайнът, цветовете и

категориите участници ще бъдат предоставени от Секретариата на СОТ), достатъчен брой пластмасови рамки и ленти за баджовете;

c) Указателни табелки за председателската маса, съдържащи имената и представляваната страна или организация, съгласно програмата;

d) Изготвяне на конферентните документи и материали, включително печатната програма;

e) Офис за Генералния секретар, оборудван със следното:

- Бюро със стол и офис консумативи;

- Компютър с достъп до интернет и принтер;

- Кръгла маса за 6 души със столове;

f) Офис за Секретариата на СОТ към ООН, оборудван със:

- Три маси, всяка от които с по 1 стол;

- Три компютъра с достъп до интернет, свързани с високоскоростна машина за двустранно копиране и принтиране;

- Достатъчно количество хартия формат А4.

Офисът трябва да бъде на разположение на служителите на СОТ към ООН, започвайки не по-късно от 48 часа преди началото на Конференцията и продължавайки до деня след приключване на Конференцията.

Могат да бъдат определени двама англоезични асистенти, които да оказват помощ на Секретариата на СОТ към ООН.


II. Местен персонал, който ще отговаря пред СОТ

2. Министерството на туризма осигурява следния местен персонал:

a) Техник (техници), отговорен по всяко време за аудио-визуалното оборудване в конферентната зала и за записа на работата на Конференцията, който трябва да владее добре английски език. Най-малко един техник следва да е непрекъснато на разположение в конферентната зала;

b) Техник, отговорен за оборудването за симултанен превод, с добро ниво на владеене на английски език;

c) Достатъчен брой разпоредителки/куриери, които да подпомагат Конференцията на нейните работни езици в залата, както и друг помощен персонал.


III. Услуги, предоставяни на всички участници и персонала на СОТ

3. Министерството на туризма предоставя следните услуги на всички участници в Конференцията и на служителите на СОТ:

a) Пълно настаняване със закуска за 4 официални представители на СОТ и международен транспорт (самолетни билети) и пълно настаняване със закуска за 12 международни лектори, избрани от СОТ, съгласувано с Министерството на туризма;

b) Услуги по осигуряване на симултанен превод за Конференцията (английски и български език), които ще бъдат избрани с общо съгласие от Министерството на туризма и Организацията. В съответствие с правилата на Международната асоциация на конферентните преводачи (АIIС) в случай на неместно наети преводачи Службата за плащания на персонала (PAT) им заплаща хонорари, съответстващи по договор на дните на тяхното командироване (загуба на доходи), освен дневните разходи (в местна валута), платими по гореспоменатата скала на ООН, намалени с 50%, тъй като настаняването и закуската ще бъдат осигурени от PAT. Пътните разноски също следва да бъдат заплатени, ако е приложимо. Плащане на международни самолетни билети и настаняване;

c) Осигуряване на многоезични надписи, банери и информационни щандове на мястото на провеждане на Конференцията;

d) Бюра за регистрация и информация с 4 англоговорящи асистенти, които ще отговарят за регистрацията на участниците под ръководството на служители на COT. Допълнителни промоционални материали за представляващи интерес обекти в рамките на града или региона също ще бъдат осигурени;

e) Посрещане и трансфер от летището до хотелите (и обратно) за служителите на COT и 12-те международни лектори и други участници на високо ниво, ако е необходимо. Препоръчва се да бъде организирано маршрутно автобусно обслужване между избраните хотели и мястото на Конференцията за регистрацията, самата Конференция и социалните събития, както и за техническите посещения.


IV. Други услуги

4. Министерството на туризма ще предостави директно следните услуги:

a) Гостоприемство и социална програма:

- Коктейл за добре дошли на участниците вечерта на първия ден - 29-и ноември, с хапки и напитки. На коктейла присъстват Генералният секретар на COT и най-високопоставеният представител на туристическия орган на страната домакин;

- Обяд на бюфет, галавечеря и кафе-пауза за участниците (или избрани участници) в Конференцията на 28-и, 29-и, 30-и ноември;

b) Хотелски стаи: блокиране на достатъчно на брой стаи за участниците в основния хотел на Конференцията (ако се провежда в хотел), както и в алтернативни хотели, намиращи се наблизо;

c) Едно техническо посещение на 1-ви декември в гр. Пловдив, при възможност;

d) Фотограф: за церемонията по откриването и дните на Конференцията. Снимките се предоставят на COT колкото може по-скоро;

e) Покана към националните и местните медии и преса да присъстват на пресконференция, която да се организира на 29-и ноември;

f) Промотиране на Конференцията сред националните заинтересовани лица и медии и отпечатване на рекламни материали (флаери, информационни бюлетини и др.).


В. УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СОТ


I. Участие в Конференцията

5. Организацията изпраща покани на всички официални езици на официалните получатели от СОТ, както и съответните напомняния, за да се гарантира възможно най-високо ниво на участие.

6. Организацията разпространява сред официалните получатели необходимата информация за мястото на Конференцията, за да се гарантира участието им при оптимални условия.

7. Организацията управлява и проследява процеса на регистрация на участниците, които са официално поканени с покана от Генералния секретар.

8. Организацията осигурява навременно предоставяне на материали в необходимите електронни формати за последващо отпечатване и разпространение сред участниците.


II. Логистика (на Конференцията)

9. Организацията осъществява план за комуникация и промотиране на Конференцията на базата на собствените си ресурси чрез интернет страницата си и социалните медии и чрез специфични медийни дейности на СОТ.

10. Организацията редовно ще уведомява органите, надлежно определени от Министерството на туризма, за имената и данните за контакт на регистрираните участници и като цяло ще координира всички логистични аспекти на Конференцията с приемащата страна.

11. Организацията предава на участниците цялата логистична информация, свързана с Конференцията и техния престой (програми, трансфери, социални събития и т.н.).

12. Всички снимки и/или видеоклипове, направени по време на Конференцията, ще бъдат изключителна собственост на Организацията и ще бъдат използвани от нея за служебни цели.


III. Съдържание

13. Организацията структурира Дневния ред на Конференцията в сътрудничество с Министерството на туризма.

14. Организацията по общо съгласие с Министерството на туризма избира и отправя покана към международни лектори и експерти за участие в Конференцията и отговаря за тяхното информиране.

15. Организацията отговаря за работата на Конференцията през цялото време на нейното провеждане.

16. Организацията отговаря за публикуването на презентациите на лекторите на Конференцията и на окончателния документ със заключенията на своя уебсайт.

17. След приключване на Конференцията Организацията изпраща на участниците въпросник за оценка.

АНЕКС II. ДАРЕНИЯ В НАТУРА


В таблицата по-долу са посочени дарения в натура, които ще бъдат предоставени на Конференцията от Организацията и от Министерството на туризма, заедно с тяхната пазарна стойност към датата на сключването на това Споразумение.



Дарения в натура, които ще бъдат предоставени на проекта от Министерството на туризма

Описание

Брой единици

Продукция

Дейност

Пазарна стойност (евро)

Дата на доставка

Подлежи на
връщане

а) Имущество, обекти и оборудване
xxx
Междинна сума

 

 

 

 

 

 

b) Нематериални активи
xxx
Междинна сума

 

 

 

 

 

 

c) Пътни разходи
Самолетни билети
Хотелско настаняване и други
разходи за командировка
Междинна сума

 

 

 

10 000

11 000

 

 

d) Право за използване на помещения/места за провеждане на събития
ххх
Междинна сума

 

 

 

17 000

 

 

e) Други стоки и услуги
ххх
Междинна сума

 

 

 

 

 

 

Общо

 

 

 

38 000

 

 

 

Дарения в натура, които ще бъдат предоставени на проекта от СОТ

Описание

Брой единици

Продукция

Дейност

Пазарна стойност (валута)

Дата на доставка

Подлежи на
връщане

a) Имущество, обекти и оборудване
ххх
Междинна сума

 

 

 

 

 

 

b) Нематериални активи
ххх
Междинна сума

 

 

 

 

 

 

c) Пътни разходи
Самолетни билети
Хотелско настаняване и други разходи за командировка
Междинна сума

 

 

 

 

 

 

d) Право за използване на помещения/места за провеждане на събития
ххх
Междинна сума

 

 

 

 

 

 

e) Други стоки и услуги
xxx
Междинна сума

 

 

 

 

 

 

Общо

 

 

 

 

 

 

Промени настройката на бисквитките