Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 14 от 10.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 12 ОТ 2016 Г. ЗА РЕГИСТЪРА НА БАНКОВИТЕ СМЕТКИ И СЕЙФОВЕ (ДВ, БР. 81 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 12 ОТ 2016 Г. ЗА РЕГИСТЪРА НА БАНКОВИТЕ СМЕТКИ И СЕЙФОВЕ (ДВ, БР. 81 ОТ 2016 Г.)

В сила от 01.02.2017 г.
Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.14 от 10 Февруари 2017г.

§ 1. В чл. 10 се създава ал. 3:

"(3) Банка в несъстоятелност или ликвидация има ограничен достъп до информацията в регистъра."

§ 2. Създава се глава шеста с чл. 18:

"Глава шеста

ВКЛЮЧВАНЕ И ИЗКЛЮЧВАНЕ ОТ ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА НА РЕГИСТЪРА

Чл. 18. (1) Органите и институциите по чл. 56а, ал. 3 ЗКИ подават писмено заявление до подуправителя, ръководещ управление "Банково" на БНБ, за включване в информационната система на регистъра. Към заявлението се прилагат следните документи:

1. регистрационен формуляр за включване в информационната система на регистъра;

2. уведомление за техническа и софтуерна готовност за включване в информационната система на регистъра;

3. утвърдени вътрешни правила, с които се определят условията и редът за получаване и ползване на информация от регистъра, както и правата и задълженията на служителите, които ще получават информация от регистъра, и контролът над тях.

(2) За банките вътрешните правила по ал. 1, т. 3 следва да съдържат и условията и реда за подаване на информация към регистъра, правата и задълженията на служителите, които ще обработват и подават тази информация, реда и условията за контрол за верността на подаваната в БНБ информация и за коригиране на неточно подадена информация.

(3) Включването и изключването от информационната система на регистъра се извършва със заповед на подуправителя, ръководещ управление "Банково".

(4) Изключване от информационната система се извършва при заличаване на правния субект или прекратяване дейността на орган или институция по чл. 56а, ал. 3 ЗКИ.

(5) Достъпът до информация в системата може да бъде преустановен при неплащане на дължимите такси към регистъра в сроковете по чл. 16, ал. 3."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Банките, включени в информационната система към датата на влизане на тази наредба в сила, приемат и предоставят в БНБ вътрешни правила по чл. 18, ал. 1, т. 3 и ал. 2 до 31 март 2017 г.

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 56а, ал. 8 от Закона за кредитните институции, приета e с Решение № 9 от 26.01.2017 г. на Управителния съвет на Българската народна банка и влиза в сила от 1.02.2017 г.

Промени настройката на бисквитките