Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 28.II

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 2012 Г. ЗА РЕДА ЗА ВОДЕНЕ НА РЕГИСТЪРА НА НАУЧНАТА ДЕЙНОСТ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 5 ОТ 2012 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 2012 Г. ЗА РЕДА ЗА ВОДЕНЕ НА РЕГИСТЪРА НА НАУЧНАТА ДЕЙНОСТ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 5 ОТ 2012 Г.)

Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.19 от 28 Февруари 2017г.

§ 1. В наименованието на инструкцията думите "Регистъра на научната дейност в Република България" се заменят с "Регистъра за научната дейност в Република България".

§ 2. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Регистъра на научната дейност в Република България" се заменят с "Регистъра за научната дейност в Република България".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Регистърът е публичен и се поддържа от Министерството на образованието и науката чрез Националния център за информация и документация, наричан по-нататък "центъра"."

§ 3. В чл. 3, ал. 2 се правят следните изменения:

1. Точка 5 се изменя така:

"5. научни постижения и резултати;".

2. Точка 7 се изменя така:

"7. международни програми, в които Република България членува, и програми в областта на научните изследвания, финансирани от държавата;".

§ 4. Наименованието на раздел II се изменя така:

"Подлежащи на вписване данни и обстоятелства".

§ 5. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. Точка 4 се изменя така:

"4. съкратеното наименование на български и английски език;".

2. Точка 9 се изменя така:

"9. ръководство на научната организация, висшето училище или съответното организационно подразделение (позиция, имена, академична длъжност и научна степен);".

§ 6. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. единен граждански номер (ЕГН) на българските граждани, а за чужденците - личен номер (ЛН) или личен номер за чужденец (ЛНЧ);".

2. В т. 6 след думата "институция" в скобите се добавя "номер и дата на трудовия договор за заеманата академична длъжност в институцията" и се поставя запетая.

§ 7. В чл. 8 в основния текст думите "Научни резултати" се заменят с "Научни постижения и резултати".

§ 8. В чл. 10 в основния текст след думата "членува" се добавя "и програми в областта на научните изследвания, финансирани от държавата".

§ 9. Наименованието на раздел III се изменя така:

"Вписване, поддържане и актуализация в регистъра".

§ 10. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) Действията по вписване на данните и обстоятелствата в регистъра се извършват от длъжностни лица, определени със заповед на изпълнителния директор на центъра.

(2) Първоначалното вписване в регистъра на данните и обстоятелствата по чл. 4 - 11 включително се осъществява въз основа на заявление, подадено от законния представител или пълномощник на лицата по т. 1 - 3, съгласно образци, утвърдени от изпълнителния директор на центъра. Заявяването за първоначално вписване може да се извършва и по електронен път със заявления по образци, утвърдени със заповед на изпълнителния директор на центъра, съответно за:

1. научните организации и висшите училища;

2. възложителите на конкурси за научноизследователски проекти, включително и фонд "Научни изследвания", в изпълнение на задължението по чл. 6, ал. 5 от Правилника на фонд "Научни изследвания" (ДВ, бр. 41 от 2016 г.);

3. физическите и юридическите лица, кандидатствали и получили финансиране за научноизследователска дейност по ред, определен в чл. 7б, ал. 2 от Закона за насърчаване на научните изследвания.

(3) Към заявленията се прилагат заверени от законния представител или пълномощника на лицето по ал. 2, т. 1 - 3 копия на документи, удостоверяващи заявените за вписване данни и обстоятелства по чл. 4 - 11. При необходимост длъжностните лица по ал. 1 може да изискат и оригинала на документа, който след сверяване се връща на заявителя.

(4) Когато заявлението по ал. 2 и документите по ал. 3 се подават по електронен път, се спазват изискванията на Закона за електронния документ и електронния подпис.

(5) Вписването в регистъра се извършва, в случай че лицето по ал. 2, т. 1 - 3 е представило в центъра цялата необходима информация съгласно образците по ал. 2, както и документите по ал. 3, които я удостоверяват.

(6) Когато при разглеждане на подадено заявление с документите към него се установят нередовности или непълноти в приложените документи, изпълнителният директор на центъра или оправомощено от него длъжностно лице изпраща писмено уведомление до заявителите за отстраняването им в срок до 3 работни дни считано от датата на получаване на уведомлението.

(7) В случай на неотстраняване на нередовностите или непълнотите в срока по ал. 6 вписването се отказва.

(8) След отстраняване на откритите нередовности или непълноти в срока по ал. 6, както и при липсата на такива, длъжностните лица по ал. 1 извършват вписване на заявените данни и обстоятелства в регистъра."

§ 11. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) Регистърът се поддържа като единна електронна база данни (информационна система) с възможност за електронно заявяване и/или заявяване на хартиен носител на подлежащите на вписване данни и обстоятелства.

(2) Компютърната база данни се поддържа от длъжностно лице или от длъжностни лица, определени със заповед на изпълнителния директор на центъра по начин, който гарантира целостта и защитата на информацията в системата срещу разрушение, неправомерно изменение и ползване и осигурява контролиран достъп за вписвания и преглеждане."

§ 12. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. Всяко вписано в регистъра лице по чл. 13, ал. 2 е длъжно в срок 7 дни считано от възникване на промяна във вписаните данни и обстоятелства по чл. 4 - 11 да подаде заявление за вписване на промяната съгласно образец, утвърден от изпълнителния директор на центъра."

§ 13. Създават се чл. 15а и 15б:

"Чл. 15а. Регистърът се поддържа като актуална база данни, в която се съдържа информация за вписаните данни и обстоятелства, както и за промените, настъпили в тях.

Чл. 15б. Регистърът за научната дейност в Република България е публичен, като всяко лице по чл. 13, ал. 2 може да поиска от центъра да му бъде издадено удостоверение за вписване или справка относно информацията, която подлежи на обявяване."

§ 14. В чл. 16, ал. 2 думите "Министерството на образованието, младежта и науката" се заменят с "центъра".

Преходни разпоредби

§ 15. (1) Всички заварени към датата на влизането в сила на тази инструкция лица по чл. 13, ал. 2, вписани в регистъра, са длъжни да подадат заявление за пререгистрация в срок до 31 декември 2017 г. Заявление в същия срок се подава и от фонд "Научни изследвания" за пререгистрация на подлежащите на вписване данни и обстоятелства по чл. 7б от Закона за насърчаване на научните изследвания и чл. 6, ал. 2 от Правилника на фонд "Научни изследвания".

(2) Пререгистрацията по ал. 1 се извършва чрез вписване на данните и обстоятелствата по чл. 4 - 11 включително въз основа на заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на центъра, подадено при условията и по реда на чл. 13, ал. 2 - 6.

(3) Със заявлението за пререгистрация може да бъде подадено и заявление съгласно образец, утвърден от изпълнителния директор на центъра, за вписване на нови данни и обстоятелства в регистъра или за заличаване на вписани данни и обстоятелства.

§ 16. Лицата, данните и обстоятелствата, вписани в регистъра, които към 31.12.2017 г. не са пререгистрирани, се заличават от него. Същите могат да бъдат вписани повторно в регистъра при условията и по реда на тази инструкция.

Промени настройката на бисквитките