Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 12.V

НАРЕДБА № 2 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2017 Г. ЗА ПОКАЗАТЕЛИТЕ, МЕТОДИКАТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА СЪДИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪД

 

НАРЕДБА № 2 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2017 Г. ЗА ПОКАЗАТЕЛИТЕ, МЕТОДИКАТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА СЪДИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪД

В сила от 10.03.2017 г.
Издадена от Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.21 от 10 Март 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.39 от 12 Май 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. Тази наредба регламентира критериите, показателите, компетентните органи, реда и начина за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд, както и документите, които следва да се изготвят при атестирането.

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Разпоредбите на наредбата са приложими във всички случаи на атестиране на съдии, предвидени в Закона за съдебната власт.

Чл. 3. Залегналите в наредбата правила се основават на Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт, Европейската харта за статута на съдиите, Препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа за статута на съдиите, прокурорите и следователите, включително № R(94)12, Становищата на Консултативния съвет на европейските съдии на вниманието на Комитета на министрите на Съвета на Европа, както и на всички други национални и международни актове, регламентиращи дейността и статута на съдиите, прокурорите и следователите.

Чл. 4. Наредбата има за цел:

1. да утвърди върховенството на закона и да осигури действена защита на правата на съдиите;

2. да осигури законосъобразна, прозрачна и справедлива процедура за кариерно израстване;

3. да увеличи личната мотивация за професионално развитие на съдиите, да поддържа и подобрява качеството на работата им;

4. да предотврати корупцията в системата на съдебната власт;

5. да допринесе за повишаване на доверието към съдебната власт.

Глава втора.
ПОНЯТИЕ ЗА АТЕСТИРАНЕ

Чл. 5. (1) Атестацията представлява обективна оценка на професионалните, деловите и нравствените качества на съдия, председател и заместник-председател на съд, проявени при изпълнение на заеманата от него длъжност.

(2) За оценяването в резултат на атестирането се попълва Единен формуляр за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд по образец съгласно приложението.

Чл. 6. Атестирането гарантира професионално самоусъвършенстване, равни и справедливи възможности за кариерното израстване на съдиите, като се основава на принципите на законност, равнопоставеност, обективност и прозрачност.

Чл. 7. Атестирането не може да засяга независимостта и основните права на съдиите.

Чл. 8. (1) Атестацията се отнася до квалификацията, достиженията и професионалната пригодност, както и спазване правилата за етично поведение от съдия, председател и заместник-председател на съд.

(2) Квалификацията е съвкупност от придобитите професионални знания, умения и лични способности на атестирания.

(3) Достиженията са персоналните качествени и количествени резултати, постигнати от атестирания в практическата му дейност.

(4) Професионалната пригодност е специфичната квалификация за конкретно определена длъжност.

(5) Спазването на правилата за етично поведение е поведение, съобразено с правилата на съответния етичен кодекс.

Чл. 9. Атестиране се провежда в следните случаи:

1. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) предварително: за тригодишен период от назначаването на длъжност съдия - при участие в конкурс или при предложение за повишаване в ранг;

2. за придобиване на несменяемост - с навършване на 5-годишен стаж като съдия;

3. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) периодично - за 5-годишен период от атестирането за несменяемост на съдия, на административен ръководител и на заместник на административен ръководител;

4. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) извънредно - след приключване на периодичното атестиране, ако от последното периодично атестиране са изминали повече от пет години, при следните случаи:

- когато съдия участва в конкурс за повишаване или преместване в длъжност;

- когато съдия участва в избор за председател на съд;

- по мотивирано предложение на Инспектората към Висшия съдебен съвет или на съответния председател на съд, когато са налице данни за трайно влошаване на качеството на работата или неспазване на етичните правила от съдията;

- (доп. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) в други случаи - по искане на съдията, когато има правен интерес.

Чл. 10. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) При атестирането не се допуска различно третиране на съдии, които са отсъствали от работа поради платен/неплатен отпуск, служебен отпуск, отпуск поради временна нетрудоспособност или поради командироване. В тези случаи атестирането се провежда за период, през който атестираният е работил реално в органи на съдебна власт, но не по-малко от две години.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

(3) За магистратите, които са командировани в международни институции, се представя становище от органа (институцията), в който/която са работили.

Глава трета.
КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА СЪДИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Раздел I.
Понятие за критерии за атестиране

Чл. 11. (1) Критериите за атестиране определят квалификацията, достиженията и професионалната пригодност, както и спазване на правилата за етично поведение от атестирания съгласно изискванията на конкретната длъжност, на която е назначен.

(2) Атестирането на съдия се провежда въз основа на общи и специфични критерии.

(3) Атестирането на председател и на заместник-председател обхваща оценката по ал. 1 и 2, оценка на професионалната му пригодност за ръководна длъжност въз основа на допълнителни критерии, както и спазване на специфичните правила за етично поведение на административни ръководители, заложени в раздел III на Кодекса за етично поведение на българския магистрат.

(4) Общите критерии са единни за всички магистрати, специфичните критерии са диференцирани съобразно спецификата на дейността на съдиите, а допълнителните се отнасят само за председателите и техните заместници.

(5) Съдиите, назначени на административни длъжности по чл. 172, ал. 1 ЗСВ, които не са заместници на председатели, се атестират само по общи и специфични критерии.

Раздел II.
Общи критерии за атестиране на съдия

Чл. 12. Общите критерии за атестиране на съдия са:

1. правни познания и умения за прилагането им;

2. умение за анализ на правнорелевантните факти;

3. умение за оптимална организация на работата;

4. експедитивност и дисциплинираност;

5. спазване на правилата за етично поведение.

Чл. 13. Общият критерий за атестиране на съдия - "правни познания и умения за прилагането им", очертава задълбоченото опознаване на правното явление, съчетано със способността за абстрактно юридическо мислене за разкриване действителния смисъл на приложимата правна норма и привързване на същата към конкретния юридически факт.

Чл. 14. Общият критерий за атестиране на съдия - "умение за анализ на правнорелевантните факти", очертава доброто познаване на емпиричната действителност и способност за осъществяване на нормативната връзка между юридическия факт и пораждането, изменението и погасяването на предвидените в съответната правна норма права и задължения.

Чл. 15. Общият критерий за атестиране на съдия - "умение за оптимална организация на работата", очертава комплексен подход, който включва рационалното разпределяне и групиране на служебните ангажименти и задачи съобразно тяхната значимост и тежест и бързото им и законосъобразно решаване в сроковете, предвидени в ГПК, НПК и АПК.

Чл. 16. Общият критерий за атестиране на съдия - "експедитивност и дисциплинираност", очертава такава организация на работата, която да доведе до бързото и качествено решаване на служебните задачи, както и задължителното спазване на установения ред и дисциплина в съответното звено.

Чл. 17. Общият критерий за атестиране на съдия - "спазване на правилата за етично поведение", очертава такова поведение на атестирания, което е съобразено с основните принципи на дължимо поведение на съдията във и извън службата, която изпълнява.

Раздел III.
Специфични критерии за атестиране на съдия

Чл. 18. Специфичните критерии за атестиране на съдия са:

1. спазване на графика за провеждане на съдебни заседания;

2. умение за водене на съдебно заседание и съставяне на протокол;

3. администриране на дела и жалби, подготовка за съдебно заседание;

4. способност за мотивиране на актовете, обосноваване и анализ на доказателствата при съобразяване броя необжалвани от подлежащите на обжалване съдебни актове; потвърдените обжалвани съдебни актове; отменените или обезсилени съдебни актове, изцяло или частично, и основанията за това.

Чл. 19. Специфичният критерий за атестиране на съдия - "спазване на графика за провеждане на съдебни заседания", очертава уменията на атестирания за целенасочено разпределение и оптимална организация на работата му.

Чл. 20. Специфичният критерий за атестиране на съдия - "умение за водене на съдебно заседание и съставяне на протокол", очертава нивото на познанията на атестирания в областта на процесуалното право и практическото им приложение при разглеждането на делата.

Чл. 21. Специфичният критерий за атестиране на съдия - "администриране на дела и жалби, подготовка за съдебно заседание", включва два компонента:

- "администриране на дела и жалби" очертава способността за своевременно разглеждане и произнасяне по всички искания на страните по движението на делата и жалбите, размяната на книжа, изпращане на компетентния орган, както и способността за бързи и целенасочени действия съобразно процесуалния закон с цел разглеждане на делата в разумен срок;

- "подготовка за съдебно заседание" очертава уменията на атестирания за предварително задълбочено проучване на материалите по делото и за оптимално обезпечаване на законосъобразното протичане на предстоящия процес при съблюдаване на законоустановените права на участниците в него.

Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Специфичният критерий за атестиране на съдия - "брой необжалвани от подлежащите на обжалване съдебни актове, потвърдените обжалвани съдебни актове; отменените или обезсилени съдебни актове, изцяло или частично, и основанията за това", определя уменията на атестирания за старателно и обстойно запознаване с материалите по делото, способността за правилно очертаване предмета на доказване и за ясно аргументиране и убедително мотивиране на съдебния акт, основано на прецизен анализ на доказателствата.

Раздел IV.
Допълнителни критерии за атестиране на председател и заместник-председател

Чл. 23. Допълнителните критерии за оценка на пригодността за заемане на ръководна длъжност са:

1. способност за работа в екип и разпределение на задачи в него;

2. способност за вземане на правилни управленски решения;

3. поведение, което издига авторитета на съдебната власт;

4. умение за комуникация с други държавни органи, граждани и юридически лица;

5. професионална компетентност.

Чл. 24. Допълнителният критерий за атестиране на председател и заместник-председател - "способност за работа в екип и разпределение на задачи в него", очертава управленската, организационната и комуникационната компетентност на атестирания.

Чл. 25. Допълнителният критерий за атестиране на председател и заместник-председател - "способност за вземане на правилни управленски решения", очертава уменията на атестирания правилно да възприема и анализира ситуации, свързани с изпълнение на професионалните задължения, и да реагира своевременно с вземане на управленски решения.

Чл. 26. Допълнителният критерий за атестиране на председател и заместник-председател - "поведение, което издига авторитета на съдебната власт", очертава персоналните достижения на атестирания за подобряване на дейността на ръководения от него орган на съдебната власт и уменията му да защитава авторитета на съдебната власт и да отстоява нейната независимост.

Чл. 27. Допълнителният критерий за атестиране на председател и заместник-председател - "умение за комуникация с други държавни органи, граждани и юридически лица", очертава способността на атестирания за взаимодействие с държавните органи, граждани и юридически лица, участващи в процеса по правораздаване, както и осигуряването на атмосфера на доверие към органите на съдебната власт.

Чл. 28. Допълнителният критерий за атестиране на председател и заместник-председател - "професионална компетентност", очертава способността на атестирания, преценена по общите и специфичните критерии на съдия.

Глава четвърта.
ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА КРИТЕРИИТЕ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА СЪДИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Раздел I.
Понятие за показатели

Чл. 29. (1) Показателите са качествени и количествени ориентири за измерване на квалификацията, достиженията и професионалната пригодност на съдия, председател и заместник-председател.

(2) Въз основа на показателите се формират словесните констатации и цифровата оценка по всеки от критериите за атестиране.

Раздел II.
Показатели по общите критерии за атестиране на съдия

Чл. 30. Показателите за оценяване по общия критерий - "правни познания и умения за прилагането им", са:

1. познаване и прилагане на материалния закон;

2. основания за отмяна, изменение или потвърждаване на съдебните актове;

3. способност за прилагане на процесуалните закони.

Чл. 31. Показателите за оценяване по общия критерий - "умение за анализ на правнорелевантните факти", са:

1. разбираемо и обосновано мотивиране на актовете;

2. правилна и законосъобразна оценка на относимите факти и обстоятелства и умение за тяхното систематизиране в хода на производството;

3. умение за концентриране върху предмета на доказване по преписките и делата;

4. изчерпателно обсъждане на спорните въпроси по преписките и делата и на възраженията на страните;

5. конкретност, логичност и последователност при мотивиране на застъпената теза;

6. умение за използване на ясен и професионален език, в т.ч. езикова култура и грамотност.

Чл. 32. Показателите по общия критерий - "умение за оптимална организация на работата", са:

1. брой и вид на преписките и делата;

2. спазване на процесуалните сроковете;

3. срочност по произнасяне на съдебните актове в закрити заседания;

4. обща натовареност на съответния съдебен район и орган на съдебна власт, както и натовареността на атестирания съдия в сравнение с другите съдии от същия орган на съдебна власт;

5. дейности извън служебните задължения на магистратите, като преподавателска или лекторска дейност, участие в комисия по професионална етика в съответния орган на съдебната власт, в конкурсна комисия, в работни групи, в случайното разпределение на делата или други, свързани с професионалната дейност на магистрата и предвидени със закон;

6. резултатите от проверките на Инспектората към Висшия съдебен съвет, включително и производствата по глава трета "а" на ЗСВ;

7. резултати от други проверки.

Чл. 33. Показатели за оценяване по общия критерий - "експедитивност и дисциплинираност", са:

1. съотношение между разгледани и свършени дела;

2. съотношение между постъпили и свършени дела;

3. отговорно изпълнение на служебните задължения извън прякото разглеждане на делата;

4. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) поощрения, влезли в сила дисциплинарни наказания и заповеди по чл. 327 ЗСВ през периода, за който се извършва атестирането, освен ако фактическите основания за тях не са били основание за намаляване на оценката по друг критерий.

Чл. 34. Показатели за оценяване по общия критерий - "спазване на правилата за етично поведение", са:

1. (отм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

2. резултати от проверки на Инспектората към Висшия съдебен съвет по раздел I "б" от глава девета на ЗСВ, както и резултати от проверки на етичната комисия;

3. становище на етичната комисия към съответния орган на съдебната власт, включващо и преценка на направените отводи и самоотводи по АПК, ГПК и НПК, при налични данни за тяхната необоснованост; прилагат се и копия от необоснованите определения за отвод.

Раздел III.
Показатели по специфичните критерии за атестиране на съдия

Чл. 35. Показателите по специфичния критерий за атестиране на съдия "спазване на графика за провеждане на съдебни заседания" относно уменията на атестирания за целенасочено разпределение и оптимална организация на работата му са:

1. способност за своевременно и адекватно планиране на обема на конкретната работа, която следва да се осъществи в съответното съдебно заседание;

2. умения за прогнозиране и придържане към относителните времеви рамки на продължителността на съдебното заседание с оглед конкретните процесуални действия, които предстоят да бъдат извършени;

3. умения за оптимално съставяне на графика на съдебните заседания.

Чл. 36. Показателите по специфичния критерий за атестиране на съдия "умение за водене на съдебно заседание и съставяне на протокол" относно нивото на познанията на атестирания в областта на процесуалното право и практическото им приложение при разглеждането на делата са:

1. стриктно спазване на правата и законните интереси на участниците в съдебното производство, включително отчитане на усилията, довели до успешно приключване на спора с медиация или съдебна спогодба;

2. познаване и практическо приложение на процесуалните техники за пълноценно изясняване на делата от фактическа страна;

3. умение своевременно и законосъобразно да анализира и разрешава фактически и юридически въпроси при разглеждане на делата;

4. способност за бързи и целенасочени действия съобразно процесуалния закон с цел разглеждане на делата в разумен срок.

Чл. 37. Показателите по специфичния критерий за атестиране на съдия "администриране на дела и жалби, подготовка за съдебно заседание" са:

1. своевременните, точни и пълни указания към страните и вещите лица и действия по движението на делата, жалбите и протестите;

2. брой на актовете за връщане на делото в предходна фаза и основанията за това;

3. причини за отлагане на делата.

Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Показателите по специфичния критерий в чл. 22 съобразно спецификата по отделните материи са: брой потвърдени, обезсилени, изцяло или частично отменени съдебни актове, прекратените, възобновени и недопуснати до касационно обжалване актове в периода на атестиране, спрямо общия брой върнати от инстанционен контрол съдебни актове в същия период.

Раздел IV.
Показатели по допълнителните критерии за атестиране на председател и заместник-председател

Чл. 39. Показателите по допълнителния критерий за атестиране на председател и заместник-председател - "способност за работа в екип и разпределение на задачи в него", относно управленската, организационната и комуникационната компетентност на атестирания са:

1. ясно дефинирани стратегически цели и очертани оперативни приоритети в дейността на съответния орган на съдебна власт;

2. отлични умения за сътрудничество и способност за ръководство на работата в екип;

3. своевременно свикване и провеждане на общо събрание в предвидените от закона случаи;

4. способност за взаимен целенасочен и резултатен обмен на информация с други лица с цел постигане на висока степен на взаимно разбиране в процеса на общуване;

5. умение за оптимално разпределение на задълженията и координация между съдиите и служителите в ръководения от атестирания орган на съдебната власт, включително и случайното разпределение на делата;

6. умение да мотивира и създава атмосфера на доверие сред колектива;

7. справедливост при оценката на проявите и постиженията на съдиите и служителите в ръководения от него орган на съдебната власт;

8. своевременно отчитане на потенциални конфликтни ситуации и предотвратяване на възникването им;

9. констатации от проверки на Инспектората към Висшия съдебен съвет на съответния орган на съдебната власт и извършени други проверки относно дейността на атестирания по приложението на познанията, способностите и уменията му за осъществяване на възложените ръководни функции;

10. способност за създаване на организация на работата на съдебните състави в съдилищата.

Чл. 40. Показателите по допълнителния критерий за атестиране на председател и заместник-председател - "способност за вземане на правилни управленски решения", относно уменията на атестирания правилно да възприема и анализира ситуации, свързани с изпълнение на професионалните задължения, и да реагира своевременно с вземане на управленски решения са:

1. разработване на нови идеи и решения;

2. прояви на самоинициативност;

3. умение за управление и поддръжка на движимото и недвижимото имущество, предоставено за ползване на съответния орган на съдебната власт и възложено за стопанисване на председателя, и създаване на условия за нормална работна среда;

4. способност за вземане на самостоятелни, своевременни, законосъобразни и справедливи управленски решения по обективен и прозрачен начин след изслушване и мотивирана преценка на становищата на съдиите и служителите;

5. организиране публикуването на актовете на съда на страницата на районния съд в интернет при спазване на Закона за защита на личните данни;

6. поемане на лична отговорност за взетите решения и предприетите при упражняване на ръководните функции мерки;

7. констатации на Инспектората към Висшия съдебен съвет от планови проверки на съответния орган на съдебна власт относно издадените актове на атестирания, организацията по изпълнението им и резултатността им;

8. умение за управление на бюджета на съответния съд.

Чл. 41. Показателите по допълнителния критерий за атестиране на председател и заместник-председател - "поведение, което издига авторитета на съдебната власт", са:

1. умения за работа с обществеността с цел повишаване доверието в съдебната власт;

2. стриктно спазване на правилата за поведение, залегнали в Кодекса за етично поведение на българските магистрати;

3. умение да отстоява и защитава независимостта на съдебната власт.

Чл. 42. Показателите по допълнителния критерий за атестиране на председател и заместник-председател - "умение за комуникация с други държавни органи, граждани и юридически лица", са:

1. способност за взаимодействие с другите държавни органи при спазване на принципа за законосъобразност;

2. съблюдаване на морално-етичните норми на поведение при комуникация с граждани и юридически лица.

Чл. 43. По допълнителния критерий за атестиране на председател и заместник-председател - "професионална компетентност", са относими показателите по общите и специфични критерии за съдия.

Глава пета.
МЕТОДИКА НА АТЕСТИРАНЕ

Раздел I.
Методи на атестиране

Чл. 44. Атестирането на съдия, председател и заместник-председател се извършва чрез:

1. количествено оценяване на работата на атестирания въз основа на статистически данни и тяхното съпоставяне и анализ;

2. качествено оценяване на работата на атестирания въз основа на съвкупен анализ и оценка на всички данни за работата на съдията;

3. непосредствено наблюдение;

4. лични впечатления;

5. анализ на достоверна писмена информация, относима към предмета на атестирането.

Чл. 45. (1) Количественото оценяване на работата на съдия се извършва въз основа на съпоставяне и анализ на следните основни статистически данни:

1. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) общ брой и вид на делата за разглеждане от съдията през периода на атестиране, висящи от предходен период, новообразувани и върнати за ново разглеждане, отчетени към началото на атестационния период:

а) първоинстанционни дела:

- граждански;

- частни граждански;

- търговски;

- частни търговски;

- административни;

- частни административни;

- фирмени;

- наказателни от общ характер;

- наказателни от частен характер;

- административнонаказателни;

- частни наказателни;

- дела по реда на възобновяването;

б) въззивни дела:

- въззивни граждански;

- въззивни частни граждански;

- въззивни търговски;

- въззивни частни търговски;

- въззивни наказателни от общ характер;

- въззивни наказателни от частен характер;

- въззивни наказателни от административен характер;

- въззивни частни наказателни;

в) касационни дела:

- граждански;

- частни граждански;

- търговски;

- частни търговски;

- административни;

- частни административни;

- наказателни от общ характер;

- административнонаказателни;

2. (доп. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) общ брой и вид на неприключилите дела и времевата им продължителност от датата на образуване към края на атестационния период:

а) до три месеца;

б) от три до шест месеца;

в) от шест месеца до една година;

г) над една година;

2.1. (нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) обявени за решаване от делата по т. 2:

а) до три месеца;

б) от три до шест месеца;

в) от шест месеца до една година;

г) над една година;

3. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) срокове за разглеждане на делото от образуването до постановяване на съдебния акт, с който приключва производството:

а) видове дела (граждански) през периода на атестиране: граждански; частни граждански; въззивни граждански; въззивни частни граждански; търговски; частни търговски; въззивни търговски; въззивни частни търговски; фирмени; административни; частни административни; касационни административни; касационни частни административни;

б) видове дела (наказателни) през периода на атестиране: наказателни от общ характер; наказателни от общ характер, внесени със споразумение; съкратено съдебно следствие по чл. 371, т. 2 (гл. 27 НПК); наказателни от частен характер; наказателни от административен характер; частни наказателни - разпити пред съдия (чл. 222 и 223 НПК); частни наказателни - разрешения/одобрения по чл. 164 НПК; частни наказателни - мерки за неотклонение по чл. 64 и 65 НПК; частни наказателни - определения по чл. 243 НПК; частни наказателни - други; въззивни наказателни от частен характер; въззивни наказателни от общ характер; въззивни наказателни от общ характер, приключили пред първата инстанция по чл. 371, т. 2 НПК; въззивни наказателни от административен характер; въззивни частни наказателни по чл. 64 и 65 НПК; въззивни частни наказателни по чл. 243 НПК; въззивни частни наказателни - други; дела по реда на възобновяването;

в) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) постъпили - новообразувани и върнати за ново разглеждане дела през периода на атестиране по години;

г) свършени дела през периода на атестиране по години;

д) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) дела с продължителност над една година - по години; свършени в атестационния период; останали несвършени и причините за това;

4. (доп. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) срокове за изготвяне на съдебните актове (от обявяването за решаване до изготвянето на съдебния акт): до един месец, до два месеца (само за наказателни дела с фактическа и правна сложност в хипотезите на чл. 308, ал. 2 от НПК и чл. 340, ал. 1, предложение второ от НПК), до три месеца, до една година, над една година.

(2) Съответните статистически форми за отчет на съдилищата, утвърдени от Висшия съдебен съвет, диференцират относимите към атестирането на съдия основни статистически данни по ал. 1 според спецификата на дейност на отделните органи на съдебната власт, специализация на атестираните по материя, видовете възложени, насрочени и приключени дела, видовете постановени съдебни актове.

(3) Статистическите данни се анализират с оглед специализацията на дейността на атестираните по материя, видовете възложени и приключени дела, тяхната правна сложност и фактическа тежест, видовете постановени актове, като се отчита моментът на разпределяне на делото на атестирания.

Чл. 46. (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Оценката на качеството на работата на съдиите се извършва чрез анализ на фактите, установени в рамките на инстанционния контрол относно постановените от тях актове, съобразно спецификите на отделните материи, както и чрез сравняване и анализ на:

1. (нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) съотношението между подлежащите на обжалване и обжалвани актове;

2. (нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) съотношението между общия брой потвърдени, обезсилени, изцяло или частично отменени съдебни актове, прекратените, възобновени и недопуснати до касационно обжалване в периода на атестиране спрямо общия брой върнати от инстанционен контрол съдебни актове в същия период.

(2) Броят и процентът на отменените решения се отчитат като негативен резултат само когато количествено и качествено ясно разкриват липса на необходимите за изпълнението на дейността познания у атестирания в областта на материалното и процесуалното право, изводима от допускането на системни съществени грешки.

Чл. 47. (Отм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

Чл. 48. (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Непосредственото наблюдение се извършва чрез цялостна проверка на не по-малко от 5, избрани на случаен принцип конкретни дела, по които е работил атестираният в периода на атестиране, относно образуването, движението, приключването им и качеството на постановените актове.

(2) Атестиращите органи формират и непосредствени впечатления от работата на атестираните съдии, като посещават съдебни заседания с тяхно участие, ако в периода на проверката такива се провеждат съобразно организацията на дейността на съответния орган на съдебна власт.

(3) Атестиращите органи могат да събеседват с колеги на атестирания по въпроси, свързани с предмета на атестирането.

Чл. 49. Лични впечатления за работата на съдия се придобиват чрез събеседване/изслушване на атестирания по въпроси, свързани с предмета на атестиране.

Чл. 50. (1) Дейността на съдията се оценява въз основа на достоверната писмена информация за атестирания, както и всяка друга информация, относима към атестирането.

(2) Достоверна писмена информация представляват: годишните доклади за дейността на съответния орган на съдебната власт; информация от комисиите по професионална етика, сформирани в съответните органи на съдебната власт; информация от Инспектората към Висшия съдебен съвет; становища на административните ръководители; информация от проверки или данни по Закона за предотвратяване и разкриване конфликт на интереси; становища от Националния институт на правосъдието за принос на атестирания в дейността по обучение; становища на съответните постоянни комисии към Висшия съдебен съвет относно дейността на атестирания в комисии за професионална етика в органите на съдебната власт; данни за участия в допълнителни професионални обучения за повишаване на квалификацията при предоставена възможност за това; данни за участия в мероприятия, повишаващи авторитета на съдебната власт, констатации от финансови проверки и др.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) При атестирането за придобиване статут на несменяемост се прави преценка и анализ на индивидуалния план на атестирания и се вземат предвид резултатите от предварителното му атестиране, в случаите, когато такова е извършено.

Чл. 51. (1) При оценяването на председател и заместник-председател се използват всички методи на атестиране.

(2) Оценяването на председател и заместник-председател относно пригодността им за ръководна длъжност се извършва въз основа на непосредствени наблюдения и впечатления, изслушване, изразени становища от колегите му и анализ на достоверната писмена информация за атестирания, както и всяка друга информация, относима към атестирането.

(3) Непосредственото наблюдение на председател и заместник-председател се извършва чрез придобиване на впечатления за взетите от атестирания управленски решения за подобрение на дейността на съда, който ръководят; предприетите организационни промени; действията за подобряване на материалната база и условията на труд на съдиите и служителите; действията по адекватно и справедливо разпределение на работата в съответния орган на съдебната власт; упражняването на контролни функции; спазването на финансовата дисциплина, както и за всякакви други обстоятелства от значение за обективната оценка по допълнителните критерии за атестиране на председател и заместник-председател.

(4) При атестирането на председател и заместник-председател се вземат предвид и данните за предходния им управленски опит, както и констатациите от извършени финансови проверки на органа, който ръководят.

Раздел II.
Компетентни органи при атестиране (Загл. изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

Раздел II.
Компетентни органи и процедури при атестиране

Чл. 52. (1) Атестирането на съдия, председател и заместник-председател на съд се провежда по предложение на:

1. заинтересования съдия;

2. председателя на съответния съд;

3. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Инспектората към Висшия съдебен съвет в хипотезата на чл. 197, ал. 5, т. 3 от ЗСВ.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Предложението за атестиране за придобиване на несменяемост и за периодично атестиране се прави пред Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не по-рано от един месец преди изтичането на 5-годишния срок.

(3) (Зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

(4) (Зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

(5) (Зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

(6) (Зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

(7) (Зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

(8) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Извън случаите на извънредно атестиране атестационният период започва след приключване на статистическия период от предходното атестиране независимо от датата на решението, с което е приета комплексна оценка от предходното атестиране.

(9) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Извънредното атестиране се провежда за последните 5 години от дейността на атестирания преди решението на Комисията за атестирането и конкурсите за откриване на процедура за атестиране. Когато основанието е участие в конкурсна процедура за повишаване или преместване, или в процедура за избор на административен ръководител, 5-годишният период се отчита към обявяването на решението за същата в "Държавен вестник".

Чл. 53. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) (1) Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на ВСС се подпомага от помощни атестационни комисии в съдилищата, които участват при провеждане на атестирането на съдии и предоставят на комисията предложение за комплексна оценка.

(2) Помощните атестационни комисии се състоят от трима редовни членове, един от които докладчик и един резервен член, и се избират на принципа на случайния подбор в съответните съдилища за всяко конкретно атестиране чрез софтуер, предоставен от Висшия съдебен съвет.

(3) Членовете на помощните атестационни комисии се избират съобразно материята на разглежданите дела, по които е работил атестираният магистрат през атестационния период. В случай на невъзможност да бъде определен такъв състав, двама членове следва да разглеждат дела съобразно материята на разглежданите от атестирания магистрат, а при невъзможност да се формира състав в по-горните две хипотези, такъв следва да бъде докладчикът.

(4) За член на помощната атестационна комисия може да бъде избиран съдия с високи професионални и нравствени качества, с придобит статут на несменяемост, с положителна комплексна оценка "много добра" от последното атестиране, на когото не е било налагано някое от дисциплинарните наказания по чл. 308, ал. 1, т. 3, 4, 5 или 6 от Закона за съдебната власт с влязло в сила решение. В състава на помощната атестационна комисия не може да участват административни ръководители и командировани съдии.

(5) Помощната атестационна комисия избира председател измежду своите членове.

(6) При невъзможност да се формира помощна атестационна комисия от съответния съд съставът ѝ се допълва с членове от горестоящия съд в съответния съдебен район.

(7) Всеки член на помощна атестационна комисия, участвал в изготвянето на атестация, получава възнаграждение в размер, определян ежегодно от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.


Чл. 54. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) В състава на помощната атестационна комисия не може да участва съдия:

1. когато атестирането се провежда по отношение лично на него, на негов съпруг или роднина по права линия, по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство до трета степен включително;

2. по отношение на който поради други обстоятелства може да се предполага, че е предубеден или заинтересован от вземането на определено решение;

3. член на Комисията по професионална етика, която следва да изрази становище за притежаваните от атестирания магистрат нравствени качества.

Чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) (1) Атестираният магистрат и членовете на помощната атестационна комисия незабавно се уведомяват за избора и състава на комисията.

(2) Атестираният магистрат може да направи мотивиран отвод на член/ове на атестационната комисия в тридневен срок от съобщаването. Помощната атестационна комисия се произнася незабавно по отвода.

(3) Член на помощната атестационна комисия може да направи мотивиран самоотвод. В този случай на мястото на отвелия се член, за конкретното атестиране, встъпва резервния член, а на негово място се избира нов резервен член.

(4) Към преписката по атестиране се прилага пълната информация и документация, свързана с избора на помощната атестационна комисия, включително и документите по ал. 1 - 3.


Чл. 56. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Помощната атестационна комисия извършва проверка на дейността на атестирания съобразно критериите и показателите, регламентирани в Закона за съдебната власт и настоящата наредба, констатира, анализира данните, изготвя Единен формуляр за атестиране и представя на Комисията по атестирането и конкурсите предложение за комплексна оценка от извършеното атестиране.

Чл. 57. (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Участващите в състава на Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдии извършват съобразно материята дела, разглеждани от атестирания магистрат, цялостна проверка на комплексните оценки на атестациите, предложени от съответните помощни комисии в органите на съдебната власт. Когато магистратът е разглеждал повече от една материя дела, се определят двама или повече членове на комисията, които да извършат проверката.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Комисията по атестирането и конкурсите предлага на съдийската колегия проект на решение за провеждане на атестиране и приемане на комплексна оценка на съдия.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Член на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет няма право да участва при вземането на решения, свързани с атестирането, които се отнасят:

1. лично до него, негов съпруг или роднина по права линия, по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство до трета степен включително;

2. лице, по отношение на което поради други обстоятелства може да се предполага, че е предубедено или заинтересовано от вземането на определено решение.

(4) (Зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

Раздел III.
Процедури по атестиране. Проверка на дейността на атестирания (Нов - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

Чл. 58. (1) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Процедурата по атестиране се открива с решение на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на ВСС, в което се посочва и периодът на атестиране. Комисията по атестирането и конкурсите уведомява съответния орган на съдебна власт, в който работи атестираният магистрат, за решението и изисква документи и информация за дейността на атестирания.

(2) (Предишна ал. 1, изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Административният ръководител на съответния орган на съдебна власт предоставя на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на ВСС:

1. част І от Единния формуляр за атестиране;

2. части ІV от органите на съдебната власт, в които е работил атестираният магистрат; когато в периода на атестиране съдията е работил в различни съдебни органи на съдебната власт (командироване, преместване), се прилага и обобщена част ІV за дейността на магистрата, която се изготвя от органа, в който е назначен; същата се предоставя на магистрата за запознаване;

3. справка за периода на ползване на продължителен отпуск поради временна неработоспособност и/или бременност, раждане и отглеждане на малко дете, когато са налице тези обстоятелства;

4. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) на принципа на случайния подбор 3 бр. влезли в сила съдебни актове ведно с резултатите от инстанционния контрол, ако такъв е осъществен - на електронен носител;

5. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) най-малко 3 бр. влезли в сила съдебни актове ведно с резултатите от инстанционния контрол, ако такъв е осъществен, избрани от атестирания магистрат - на електронен носител;

6. копия на всички отменени актове ведно с резултатите от инстанционния контрол на електронен носител;

7. служебна бележка за наличието на поощрения, наложени наказания и заповеди по реда на чл. 327 ЗСВ;

8. справка за извършените планови/годишни проверки и по сигнали от Инспектората към ВСС на дейността на магистрата ведно с предприетите мерки по направените в акта констатации за периода на атестиране, както и за проверките по глава трета "а" на ЗСВ и глава девета, раздели I "а" и I "б" на ЗСВ;

9. справка за извършените проверки на организацията на дейността на магистрата, съответно предприетите мерки за периода на атестиране от горестоящия орган на съдебната власт;

10. (нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) справка за делата с отменен ход по същество, за спрените дела и основанията за тяхното спиране, както и за делата, по които са налице отводи/самоотводи;

11. (зал., предишна т. 10 - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) становище на Комисията по професионална етика; когато в периода на атестиране съдията е работил в различни органи на съдебната власт (командироване, преместване) за повече от 6 месеца, се прилагат становища на комисиите по професионална етика от всеки орган.

12. (зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

(3) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) При атестиране на председател и заместник-председател освен информацията по ал. 1 съответните органи на съдебната власт предоставят информацията по ал. 1, както и:

1. удостоверение за процента натовареност, с който е работил атестираният магистрат в качеството на председател и заместник-председател;

2. справка за извършените планови/годишни проверки и по сигнали от Инспектората към ВСС на съответния орган на съдебната власт и дейността на магистрата ведно с предприетите мерки по направените в акта констатации за периода на атестиране;

3. справка за извършените проверки от горестоящия орган на съдебната власт за периода на атестиране по организацията на дейността на съответния орган на съдебната власт и на магистрата, както и предприетите мерки;

4. справка за извършените одитни проверки;

5. информация за дейността на атестирания по критериите по чл. 201, ал. 1 ЗСВ;

6. справка за извършените от административния ръководител или с негово участие проверки по чл. 86, ал. 1, т. 6 и чл. 106, ал. 1, т. 7 ЗСВ.

(4) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Комисията по атестирането и конкурсите извършва проверка на получените документи по чл. 58 и след отстраняване на евентуални непълноти или неточности изпраща преписката за атестиране на компетентната помощна атестационна комисия.

Чл. 59. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) (1) Помощната атестационна комисия извършва проверка за дейността на атестирания в срок до три месеца от получаване на преписката по атестационната процедура.

(2) При провеждане на атестирането помощната атестационна комисия има достъп до цялата информация относно атестирания. Извършва проверка на деловодните книги, протоколите за извършените процесуални действия, както и на постановените актове в периода на атестирането. Тя може да изслуша атестирания и да събира друга допълнителна информация по критериите за атестиране.

(3) Помощната атестационна комисия изготвя формуляр за атестиране, съдържащ резултатите от извършената проверка за дейността на атестирания магистрат, обобщен доклад и предложение за комплексна оценка.

(4) Във формуляра за атестиране се излагат подробни, мотивирани съображения за поставените конкретни оценки по всеки отделен критерий въз основа на цялостната преценка на констатациите по показателите за атестиране.

(5) Обобщеният доклад съдържа анализ на установените чрез методите на атестиране обективни факти и обстоятелства за дейността на атестирания и констатации по предвидените показатели за атестиране.

(6) При атестиране за придобиване на несменяемост се излагат изводи и за професионалното развитие на съдията, включително въз основа на индивидуалните планове за професионалното му развитие.


Чл. 60. (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) След изготвяне на формуляра за атестиране помощната атестационна комисия го предоставя на атестирания за запознаване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Атестираният може да изрази становище или да направи възражение пред помощната атестационна комисия в 3-дневен срок от запознаване с формуляра, обобщения доклад и предложението за комплексна оценка.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Единният формуляр за атестиране и материалите към него ведно с възражението, когато такова е направено, се изпращат на Комисията по атестирането и конкурсите.

(4) (Зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

(5) (Зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

Чл. 61. (Зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) (1) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) След запознаване с доклада на помощната атестационна комисия Комисията по атестирането и конкурсите може да върне преписката на атестационната комисия за отстраняване на непълноти, само когато не може сама да ги отстрани, или да изслуша атестирания, както и по свой почин да събира всякаква допълнителна информация по показателите за атестиране.

(2) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) В случай че по преписката липсва информацията по чл. 55, Комисията по атестирането и конкурсите изисква същата от помощната атестационна комисия.

(3) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Комисията по атестирането и конкурсите връща преписката за атестиране, когато:

1. единният формуляр за атестиране не съдържа фактически констатации - описание на отменените съдебни актове, както и на основанията за тяхната отмяна, с оглед чл. 30 от наредбата;

2. не са изложени достатъчно мотиви, обусловени от фактическите констатации по наличната информация по преписката;

3. не е спазено изискването на чл. 54, т. 3 от наредбата.

(4) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) При проверка на атестационните формуляри Комисията по атестирането и конкурсите има всички правомощия по чл. 59, ал. 2 от наредбата.

Чл. 62. Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на ВСС изготвя комплексна оценка, която може да бъде положителна и отрицателна.

Чл. 63. (1) Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия предоставя комплексната оценка по чл. 204а, ал. 3 ЗСВ на атестирания, който в 7-дневен срок може да направи писмено възражение пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) При постъпило възражение съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва атестирания. Атестираният се уведомява най-малко 7 дни преди датата на заседанието.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия изразява писмено становище по възражението и при необходимост събира допълнителна информация.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет след преценка на всички обстоятелства:

1. приема предложената комплексна оценка;

2. приема нова комплексна оценка;

3. връща преписката на Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия при непълна или неточна фактология, когато е необходимо събиране на допълнителна информация.

(5) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Решението на съдийската колегия, с което се приема предложената комплексна оценка от атестирането или се определя нова комплексна оценка, подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд. Решението на съда е окончателно.

Чл. 64. (1) (Предишен текст на чл. 64, изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Комплексната оценка от атестирането заедно с препоръките към атестирания се приема с решение на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

(2) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) В случаите, когато комплексната оценка от атестирането за придобиване статут на несменяемост е отрицателна, съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с решение отказва придобиване статут на несменяемост и атестираният се освобождава от длъжност.

Чл. 65. (Зал. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

Раздел IV.
Механизъм на оценяване (Предишен Раздел III - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

Раздел IV.
Механизъм на оценяване

Чл. 66. (1) Оценяването на съдия включва:

1. словесни констатации относно показателите по всеки от критериите за атестиране въз основа на установените факти и обстоятелства за дейността на атестирания;

2. цифрова оценка на всеки отделен критерий за атестиране с конкретен брой точки въз основа на констатациите относно показателите по съответния критерий;

3. формиране на комплексна словесна оценка от атестирането въз основа на сумарния брой от точки по всеки от отделните критерии за атестиране.

(2) Оценяването на председател и заместник-председател включва два компонента:

- оценка по реда на ал. 1 за дейността му като съдия;

- само словесна оценка на способностите му за заемане на ръководна длъжност по показателите от допълнителните критерии.

(3) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Словесна оценка по допълнителните критерии се изготвя и в случаите, когато в периода на атестиране магистратът е заемал длъжност "административен ръководител" и/или "заместник административен ръководител" не по-малко от 1 година, дори към момента на откриване на процедурата да не заема такава.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Когато през периода на атестиране съдията е работил и на длъжност прокурор или следовател, за работата му в тези органи се изисква изготвена атестация от съответните компетентни органи, с която магистратът е запознат, ведно с пълната документация по преписката. В случай на несъгласие с изготвената комплексна оценка възражението на атестирания магистрат и изразеното становище по него също се прилагат към преписката.

(5) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Крайната комплексна оценка от атестирането в случаите по ал. 4 се определя от Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия като среднопретеглена стойност след трансформиране на словесната оценка в Единния формуляр за атестиране, изготвен от Комисията по атестирането и конкурсите към прокурорската колегия, в цифров точков израз и отчитане продължителността на работа на атестирания като съдия и прокурор/следовател по следната методика:

1. Определяне цифров израз на словесната оценка в Единния формуляр за атестиране, изготвен от Комисията по атестирането и конкурсите към прокурорската колегия, в еквивалентен брой точки по настоящата наредба.

Цифровият точков израз (ЦТИ) се формира по следната формула:

R е средноаритметична стойност, представляваща частното, получено при деление на сбора от балообразуващите оценки по всеки един от критериите (общи и специфични) в Единния формуляр за атестиране, изготвен от Комисията по атестиране и конкурси към прокурорската колегия на ВСС, на общия брой на критериите.

2. Определяне на крайна претеглена оценка, формирана от точковите оценки в Единния формуляр за атестиране за работата на магистрата като съдия и ЦТИ за работата му като прокурор или следовател. Крайната претеглена оценка се определя по следната формула:

n1ЦТИпр/сл е произведението на месеците, в които магистратът е работил като прокурор или следовател, с цифровия точков израз на оценката за работата му като прокурор или следовател;

n2ЦТИс - произведението на месеците, в които магистратът е работил като съдия с цифровия точков израз на оценката в Единния формуляр за атестиране, за дейността като съдия;

n1 + n2 - общият брой месеци в периода на атестиране.

(6) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Когато през периода на атестиране съдията е бил изборен член на ВСС, главен инспектор или инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, за работата му в тези органи получава оценка при условията на чл. 28, ал. 2 или чл. 50, ал. 2 ЗСВ, която става част от комплексната оценка от атестирането на съдията.

Чл. 67. (1) Оценката на отделните критерии с конкретен брой точки представлява цифров израз на обобщените констатации относно изпълнението на предвидените показатели.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Идентични фактически констатации за един и същи период се отчитат при оценяването само един път по критерия, към чиито показатели са относими.

Чл. 68. Общите критерии за атестиране се оценяват по точковата система, както следва:

1. правни познания и умения за прилагането им - от 0 до 20 точки;

2. умение за анализ на правнорелевантните факти - от 0 до 20 точки;

3. умение за оптимална организация на работата - от 0 до 15 точки;

4. експедитивност и дисциплинираност - от 0 до 8 точки;

5. спазване на правилата за етично поведение - от 0 до 12 точки.

Чл. 69. Специфичните критерии за атестиране на съдия се оценяват по точковата система, както следва:

1. спазване на графика за провеждане на съдебни заседания - от 0 до 3 точки;

2. умение за водене на съдебно заседание и съставяне на протокол - от 0 до 7 точки;

3. администриране на дела и жалби, подготовка за съдебно заседание - от 0 до 10 точки;

4. способност за мотивиране на актовете, обосноваване и анализ на доказателствата при съобразяване броя необжалвани от подлежащите на обжалване съдебни актове; потвърдените обжалвани съдебни актове; отменените или обезсилени съдебни актове, изцяло или частично, и основанията за това - от 0 до 5 точки.

Чл. 70. (1) При оценяването се отчита действителната натовареност на съответния съдебен район и орган на съдебната власт, както и индивидуалната натовареност на атестирания съдия.

(2) Натовареността на съответния орган на съдебната власт се съпоставя с натовареността на органите на съдебната власт от същия вид и степен.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Индивидуалната натовареност на атестирания съдия се определя според статистическите данни и данните от Системата за изчисляване натовареността на съдиите съобразно Правилата за оценка на натовареността на съдиите, приети с решения на Висшия съдебен съвет.

(4) Индивидуалната натовареност на атестирания се сравнява с натовареността на другите съдии от същия орган на съдебната власт.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Индивидуалната натовареност се съобразява при определяне на оценката по всеки критерий с цел гарантиране справедливост на оценяването.

Чл. 71. (1) Комплексната оценка от атестирането на съдията представлява словесно обобщение на квалификацията, достиженията и професионалната му пригодност, преценени от сбора от цифровите оценки по отделните критерии за атестиране. От сбора на определените точки по всеки критерий се формира комплексната оценка от атестирането, която може да е положителна или отрицателна.

(2) Комплексната оценка от атестирането на председател и заместник-председател включва два компонента:

- комплексната оценка по ал. 1;

- словесна оценка по допълнителните критерии.

(3) Определената оценка при условията на чл. 28, ал. 2 и чл. 50, ал. 2 ЗСВ става част от комплексната оценка от атестирането на съдията.

(4) Степените на положителна комплексна оценка са:

1. задоволителна;

2. добра;

3. много добра.

(5) Комплексната оценка се мотивира, като се дават и препоръки към атестирания.

(6) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Когато в рамките на атестационната процедура се установят специфични нужди или необходимост от допълнително развитие на професионални умения на съдия по негова инициатива или по предложение на помощната атестационна комисия или служебно, Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изготвя с участието на съответния магистрат индивидуални планове за професионалното му развитие, чието изпълнение се подпомага от Националния институт на правосъдието.

Чл. 72. (1) Отрицателна комплексна оценка по отношение на съдия се формира при констатирано "неприемливо изпълнение на работата" при общ сбор от броя на точките по отделните критерии до 50 точки включително.

(2) Задоволителна комплексна оценка по отношение на съдия се формира при констатирано "задоволително изпълнение на работата" при общ сбор от броя на точките по отделните критерии от 51 до 70 точки.

(3) Добра комплексна оценка по отношение на съдия се формира при констатирано "съответно на длъжността изпълнение на работата" при общ сбор от броя на точките по отделните критерии от 71 до 90 точки.

(4) Много добра комплексна оценка по отношение на съдия се формира при констатирано "много добро изпълнение на работата" при общ сбор от броя на точките по отделните критерии от 91 до 100 точки.

Чл. 73. (1) Отрицателна комплексна оценка по допълнителните критерии на председател и заместник-председател се формира при констатирано "неприемливо изпълнение на работата".

(2) Задоволителна комплексна оценка по отношение на председател и заместник-председател се формира при констатирано "задоволително изпълнение на работата".

(3) Добра комплексна оценка по отношение на председател и заместник-председател се формира при констатирано "съответно на длъжността изпълнение на работата".

(4) Много добра комплексна оценка по отношение на председател и заместник-председател се формира при констатирано "много добро изпълнение на работата".

Чл. 74. (1) "Неприемливо изпълнение на работата" означава, че атестираният системно изпълнява работата си значително под нивото на изискванията за длъжността и не притежава квалификация, достижения и професионална пригодност за съответната длъжност по чл. 163 ЗСВ или съответната ръководна или административна длъжност.

(2) "Задоволително изпълнение на работата" означава, че атестираният не отговаря напълно на изискванията за длъжността и притежава недостатъчна квалификация, достижения и професионална пригодност за съответната длъжност по чл. 163 ЗСВ или съответната ръководна или административна длъжност, като е необходимо подобрение на дейността му.

(3) "Съответно на длъжността изпълнение на работата" означава, че атестираният в цялост ефективно и добросъвестно изпълнява работата си на нивото на изискванията за длъжността, без да ги надхвърля, и притежава необходимата квалификация, достижения и професионална пригодност за съответната длъжност по чл. 163 ЗСВ или съответната ръководна или административна длъжност.

(4) "Много добро изпълнение на работата" означава, че атестираният системно изпълнява работата си много ефективно и добросъвестно на ниво, съществено надхвърлящо изискванията за длъжността, и притежава отлична квалификация, достижения и професионална пригодност за съответната длъжност по чл. 163 ЗСВ или съответната ръководна или административна длъжност.

Раздел V.
Единен формуляр. Съдържание на Единния формуляр за атестиране на съдия, председател и заместник-председател (Предишен Раздел IV - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

Раздел V.
Единен формуляр. Съдържание на Единния формуляр за атестиране на съдия, председател и заместник-председател

Чл. 75. Единният формуляр включва:

1. част І - кадрова справка;

2. (отм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)

3. част ІІІ - проверени дела, посетени съдебни заседания, събеседвания, използвана достоверна писмена информация;

4. част ІV - основни статистически данни в зависимост от разглежданата материя (граждански и административни дела - част ІV-а, наказателни дела - част ІV-б);

- справка за общата натовареност на съответния съдебен район и орган на съдебната власт, както и натовареността на атестирания в сравнение с другите съдии от същия орган на съдебната власт;

5. част V - констатации и словесна оценка от Управителния съвет на Националния институт на правосъдието в случаите по чл. 198, ал. 4 ЗСВ;

6. част VІ - констатации и цифрови оценки по общите критерии за атестиране;

7. част VII - констатации и цифрови оценки по специфичните критерии за атестиране;

8. част VIII - в случаите по чл. 201, ал. 1 ЗСВ словесна оценка по допълнителните критерии за атестиране на председател и заместник-председател на съд;

9. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) част IХ - обобщен доклад на помощната атестационна комисия, предложение за комплексна оценка;

10. част Х - окончателно предложение за комплексна оценка от Комисията по атестирането и конкурсите.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 209б от Закона за съдебната власт и е приета с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по протокол № 7 от 23.02.2017 г.

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

§ 3. Заварените до влизане в сила на наредбата атестационни процедури се довършват по реда, по който са започнали.

§ 4. Неразделна част от тази наредба е образецът на Единен формуляр за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд съгласно приложението към наредбата.

§ 5. (Нов - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Членовете на помощни атестационни комисии получават възнаграждение за изготвените от тях формуляри по приключили с решение на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет атестационни процедури след влизане в сила на ЗИДЗСВ (ДВ, бр. 11 от 2020 г.).

§ 6. (Нов - ДВ, бр. 39 от 2021 г.) Приема се нов образец на Единния формуляр за атестиране, представляващ приложението.

Приложение


(Изм. - ДВ, бр. 39 от 2021 г.)


ЕДИНЕН ФОРМУЛЯР

ЗА АТЕСТИРАНЕ НА СЪДИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪД

Част І

Кадрова справка

Лични данни за лицето

(име, презиме, фамилия)

 

Дата и място на раждане

 

ЕГН

 

Телефон, е-mail

 

Диплома за висше образование по специалността "Право" № ..../дата; университет

 

Удостоверение за правоспособност № ..../дата

 

Орган на съдебната власт

 

Длъжност (включително адм. длъжност по чл. 172 ЗСВ)

 

Юридически стаж:

- в орган на съдебната власт (конкретизира се всяка заемана длъжност и периодът на заемането ѝ в съответния орган на съдебната власт, включително и периодът на командироване);

- извън органите на съдебната власт

 

Допълнителни квалификации и специализации

 

Придобиване статут на несменяемост (дата, решение,

по закон)

 

Повишаване на място в по-горен ранг и възнаграждение (последен ранг - решение на ВСС)

 

Дата, място и резултати от предходната атестация

 

Период на атестацията

 

 

 

Част ІІІ

Проверени дела; посетени съдебни заседания; събеседвания;
използвана достоверна писмена информация

Проверени дела:

 

 

Посетени съдебни заседания:

 

 

Събеседвания:

 

 

Достоверна писмена информация:

 

 

 

Част ІV-а

А. Съдии - граждански, административни

1.

Общ брой и вид на делата за разглеждане - висящи от предходен период, новообразувани и върнати за ново разглеждане, отчетени към началото на атестационния период

1.1

Първоинстанционни дела

граждански

ч. граждански

търговски

ч. търговски

администр.

ч. администр.

фирмени

 

 

 

 

 

 

 

1.2

Въззивни дела

граждански

ч. граждански

търговски

ч. търговски

 

 

 

 

1.3

Касационни дела

граждански

ч. граждански

търговски

ч. търговски

административни

ч. административни

 

 

 

 

 

 

Констатации:

                       

 

2.

Спазване на сроковете

2.1

Общ брой и вид на неприключилите дела и времевата им продължителност от датата на образуване към крайния момент на атестационния период

до 3 месеца

от 3 до 6 месеца

от 6 месеца до 1 година

над 1 година

 

 

 

 

2.1.1

Обявени за решаване от делата по т. 2.1.

до 3 месеца

от 3 до 6 месеца

от 6 месеца до 1 година

над 1 година

 

 

 

 

 

2.2

Срокове за разглеждане на делото от образуването до постановяване на съдебния акт, с който приключва производството

Дела през периода на атестиране - брой

година/вид

постъпили - новообразувани и върнати за ново разглеждане

свършени

дела с продължителност над една година

свършени в атестационния период

останали несвършени и
причините за това

........... година

граждански дела

 

 

 

 

ч. гр. дела

 

 

 

 

в. гр. дела

 

 

 

 

в. ч. гр. дела

 

 

 

 

търговски дела

 

 

 

 

ч. търг. дела

 

 

 

 

в. търг. дела

 

 

 

 

в. ч. търг. дела

 

 

 

 

фирмени дела

 

 

 

 

адм. дела

 

 

 

 

ч. адм. дела

 

 

 

 

касац. адм. дела

 

 

 

 

ч. касац. адм. дела

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

Констатации:

Забележка: посочва се и броят на делата, прекратени с медиация или съдебна спогодба, както и на делата, по които има уважени жалби за бавност.

2.3

Срокове за изготвяне на съдебните актове (от обявяването за решаване до изготвянето на съдебния акт)

година/вид

брой изготвени актове

изготвени в срок

до 1 месец

изготвени в срок

до 3 месеца

изготвени
в срок

до 1 година

изготвени
в срок

над 1 година

........... година

 

граждански дела

 

 

 

 

 

ч. гр. дела

 

 

 

 

 

в. гр. дела

 

 

 

 

 

в. ч. гр. дела

 

 

 

 

 

търговски дела

 

 

 

 

 

ч. търг. дела

 

 

 

 

 

в. търг. дела

 

 

 

 

 

в. ч. търг. дела

 

 

 

 

 

фирмени дела

 

 

 

 

 

първоинст. адм. дела

 

 

 

 

 

ч. първоинст. адм. дела

 

 

 

 

 

касац. адм. дела

 

 

 

 

 

ч. касац. адм. дела

 

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

 

Констатации:

(При забава на съдебния акт с повече от 3 месеца се посочва причината)

                 

 

3.

Резултати от инстанционен контрол (брой потвърдени и отменени актове и основанията за това)

година/вид

постановени

подлежащи на обжалване

обжал-вани

потвър-дени

изцяло отменени*1

изменени

прекра-тени

недопуснати до касац. обжалване*2

.......... година

граждански дела

 

 

 

 

 

 

 

 

ч. гр. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

в. гр. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

в. ч. гр. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

търговски дела

 

 

 

 

 

 

 

 

ч. търг. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

в. търг. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

в. ч. търг. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

фирмени дела

 

 

 

 

 

 

 

 

първоинст. адм. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

ч. първоинст. адм. д.

 

 

 

 

 

 

 

 

ч. касац. адм. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*1 - от тях се посочва и брой отменени актове по извънредните способи за отмяна

*2 - отнася се само за граждански дела

Запознаване на атестирания с данните, посочени в част ІV-а

 

 

 

Част ІV-б

А. Съдии - наказателни

1.

Общ брой и вид на делата за разглеждане - висящи от предходен период, новообразувани и върнати за ново разглеждане, отчетени към началото на атестационния период

1.1

Първоинстанционни дела

НОХД

НЧХД

ЧНД

АНД

Дела по реда на възобновяването

 

 

 

 

 

1.2

Въззивни дела

ВНОХД

ВНЧХД

ВЧНД

ВНАХД

 

 

 

 

1.3

Касационни дела

КНОХД

КАНД

 

 

Констатации:

                   

 

2.

Общ брой и вид на неприключилите дела и времевата им продължителност от датата на образуване към крайния момент на атестационния период

2.1

 

Брой висящи дела (от датата на образуване)

до 3 месеца

от 3 до 6 месеца

от 6 месеца до 1 година

над 1 година

 

 

 

 

2.1.1

 

Обявени за решаване от делата по т. 2.1.

до 3 месеца

от 3 до 6 месеца

от 6 месеца до 1 година

над 1 година

 

 

 

 

 

2.2

Срокове за разглеждане на делото от образуването до постановяване на съдебния акт, с който приключва производството

Дела през периода на атестиране

година/вид

Постъпили -
новообразувани и върнати за ново разглеждане

свършени

дела с продължителност над една година

свършени в атестационния период

останали несвършени
и причините за това

......... година

нохд

 

 

 

 

нохд, внесено със споразумение

 

 

 

 

нохд - съкрат. съдебно следствие по чл. 371, т. 2 НПК (гл. 27 НПК)

 

 

 

 

нчхд

 

 

 

 

нахд

 

 

 

 

чнд - разпити пред съдия (чл. 222, чл. 223 НПК)

 

 

 

 

чнд - разрешения/
одобрения по чл. 164 НПК

 

 

 

 

чнд - мерки за неоткл. по чл. 64 и чл. 65 НПК

 

 

 

 

чнд - определения по чл. 243 НПК

 

 

 

 

чнд - други

 

 

 

 

внохд

 

 

 

 

внохд - приключило пред първата инстанция по чл. 371, т. 2 НПК

 

 

 

 

внчхд

 

 

 

 

внахд

 

 

 

 

вчнд - по чл. 64 и чл. 65 НПК

 

 

 

 

вчнд - по чл. 243 НПК

 

 

 

 

вчнд - други

 

 

 

 

дела по реда на възобновяването

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

Констатации:

2.3

Срокове за изготвяне на съдебните актове, респективно мотивите (от обявяването за решаване до изготвянето на съдебния акт)

година/вид

брой изготвени актове

изготвени в срок

до 1 месец

изготвени в срок

до 2 месеца

изготвени
в срок

до 3 месеца

изготвени в срок

до 1 година

изготвени
в срок

над 1 година

............... година

 

нохд

 

 

 

 

 

 

нчхд

 

 

 

 

 

 

нахд

 

 

 

 

 

 

чнд

 

 

 

 

 

 

 

 

вчнд

 

 

 

 

 

 

 

 

година/вид

брой изготвени актове

изготвени в срок

до 1 месец

изготвени в срок

до 2 месеца

изготвени
в срок

до 3 месеца

изготвени в срок

до 1 година

изготвени
в срок

над 1 година

 

 

вчнд - по чл. 243 НК

 

 

 

 

 

 

внохд

 

 

 

 

 

 

внчхд

 

 

 

 

 

 

внахд

 

 

 

 

 

 

дела по реда на възобновяването

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

 

 

Констатации:

(При забава на съдебния акт с повече от 3 месеца се посочва причината)

                                       

 

3.

Резултати от инстанционен контрол (брой потвърдени и отменени актове и основанията за това)

година/вид

постановени

подлежащи на обжал-

ване

обжал-вани

потвърдени

изцяло отменени*

изме-нени

прекра-тени

възоб-новени

.............. година

нохд

 

 

 

 

 

 

 

 

нохд - внесено със споразумение

 

 

 

 

 

 

 

 

нохд - съкрат. съдебно следствие по чл. 371, т. 2 НПК (гл. 27 НПК)

 

 

 

 

 

 

 

 

нчхд

 

 

 

 

 

 

 

 

нахд

 

 

 

 

 

 

 

 

чнд - мерки за неоткл. по чл. 64 и чл. 65 НПК

 

 

 

 

 

 

 

 

чнд - определения по чл. 243 НПК

 

 

 

 

 

 

 

 

чнд - други

 

 

 

 

 

 

 

 

внохд

 

 

 

 

 

 

 

 

внчхд

 

 

 

 

 

 

 

 

вчнд

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* - от тях се посочва и брой отменени актове по извънредните способи за отмяна

Запознаване на атестирания с данните, посочени в част ІV-б

 

 

Обща натовареност на съответния съдебен район и орган на съдебната власт, както и натовареността на атестирания в сравнение с другите съдии от същия орган на съдебната власт

година/

натовареност

брой постъпили дела

брой дела за разглеждане

брой свършени дела

отработени човекоме-
сеци

Действителна натовареност

към делата за разглеждане

към свършени дела

................ година

Натовареност на органа на съдебната власт

 

 

 

 

 

 

Натовареност на отделението

 

 

 

 

 

 

Натовареност на атестирания магистрат

 

 

 

 

 

 

Натовареност на равни по степен органи на съдебната власт (РС) в съответния съдебен район

Районен съд - ............

 

 

Районен съд - ............

 

 

Натовареност на равни по степен органи на съдебната власт (ОС) в съответния апелативен район

Окръжен съд - ............

 

 

Окръжен съд - ............

 

 

Натовареност на равни по степен органи на съдебната власт (АдС)

Административен съд - .................

 

 

Административен съд - .................

 

 

3абележка: По посочените параметри - постъпили, за разглеждане и свършени дела са включени общ брой граждански и наказателни дела.

Индивидуалната натовареност на атестирания съдия се определя според статистическите данни и данните от Системата за изчисляване натовареността на съдиите съобразно Правилата за оценка на натовареността на съдиите, приети с решение на ВСС.

               

 

 

Част V

Констатации и словесна оценка от Управителния съвет на Националния институт на правосъдието за времето, прослужено от атестирания съдия в случаите по чл. 198, ал. 4 ЗСВ

Част VІ

Общи критерии за атестиране на съдия, председател и заместник-председател - констатации, цифрова оценка

1.

Правни познания и умения за прилагането им

Констатации:

 

Оценка:

 

2.

Умение за анализ на правнорелевантните факти

Констатации:

 

Оценка:

 

3.

Умение за оптимална организация на работата

Констатации:

 

Оценка:

 

4.

Експедитивност и дисциплинираност

Констатации:

 

Оценка:

 

5.

Спазване на правилата за етично поведение

Констатации:

 

Оценка:

 

 

Част VII

Специфични критерии за атестиране на съдия, председател и заместник-председател - констатации, цифрова оценка

1.

Спазване на графика за провеждане на съдебни заседания

Констатации:

 

Оценка:

 

2.

Умение за водене на съдебно заседание и съставяне на протокол

Констатации:

 

Оценка:

 

3.

Администриране на дела и жалби, подготовка за съдебно заседание

Констатации:

 

Оценка:

 

4.

Брой необжалвани от подлежащите на обжалване съдебни актове; потвърдените обжалвани съдебни актове; отменените или обезсилени съдебни актове, изцяло или частично, и основанията за това

Констатации:

 

Оценка:

 

 

Част VIII

Допълнителни критерии за заемане на ръководна длъжност - словесна оценка

1.

Способност за работа в екип и разпределение на задачи в него

Констатации:

 

 

2.

Способност за вземане на решения

Констатации:

 

 

3.

Поведение, което издига авторитета на съдебната власт, и умение да отстоява и защитава независимостта на съдебната власт

Констатации:

 

 

4.

Умение за комуникация с други държавни органи, граждани и юридически лица

 

 

 

Словесна оценка:

Част IХ

Обобщен доклад на помощната атестационна комисия, предложение за комплексна оценка

1. Обобщен доклад на помощната атестационна комисия:

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Предложение за комплексна оценка:

Положителна:

Точки

Изпълнение на работата

1. Задоволителна

 

Задоволително изпълнение на работата

2. Добра

 

Съответно на длъжността изпълнение на работата

3. Много добра

 

Много добро изпълнение на работата

Отрицателна:

 

Неприемливо изпълнение на работата

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

1. .............................................................   ..................

               (име и фамилия)                          (подпис)

ЧЛЕНОВЕ:

1. .............................................................   ..................

               (име и фамилия)                           (подпис)

2. .............................................................   ..................

               (име и фамилия)                           (подпис)

Единният формуляр е изготвен на: ....................................

                                                                             (дата)

 

Част Х

Окончателно предложение за комплексна оценка на Комисията по атестирането и конкурсите

Положителна:

Точки

Изпълнение на работата

1. Задоволителна

 

Задоволително изпълнение на работата

2. Добра

 

Съответно на длъжността изпълнение на работата

3. Много добра

 

Много добро изпълнение на работата

Отрицателна:

 

Неприемливо изпълнение на работата

Мотиви на комисията относно комплексната оценка и препоръки към атестирания:

 

 

 

 

Единният формуляр ми бе връчен на: .......................................

                                                                                    (дата)

..................................................................                 ..................

                    (име и фамилия)                                     (подпис)

..................................................................                ..................

             (имам/нямам възражения)                                 

 


Промени настройката на бисквитките