Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 22 от 14.III

ОБЩИ ИГРАЛНИ УСЛОВИЯ И ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ИГРИ СЪС ЗАЛАГАНИЯ ВЪРХУ СЛУЧАЙНИ СЪБИТИЯ И СЪС ЗАЛАГАНИЯ, СВЪРЗАНИ С ПОЗНАВАНЕ НА ФАКТИ

 

ОБЩИ ИГРАЛНИ УСЛОВИЯ И ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ИГРИ СЪС ЗАЛАГАНИЯ ВЪРХУ СЛУЧАЙНИ СЪБИТИЯ И СЪС ЗАЛАГАНИЯ, СВЪРЗАНИ С ПОЗНАВАНЕ НА ФАКТИ

В сила от 14.03.2017 г.
Издадени от председателя на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.22 от 14 Март 2017г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тези общи игрални условия и правила се регламентират минималните изисквания, които се спазват при организирането на игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти.

Чл. 2. Организаторите на игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, са длъжни да спазват тези общи игрални условия и правила, включително и при изготвяне на съответните правила, които представят за утвърждаване от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) по чл. 22, ал. 1, т. 11 от Закона за хазарта (ЗХ).

Раздел II.
Общи изисквания

Чл. 3. (1) Организаторите на игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, са длъжни да публикуват на интернет страницата си утвърдените им от ДКХ по реда на чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ индивидуални правила.

(2) При офлайн организиране на игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, организаторът е длъжен да постави на видно място във всеки пункт за залози:

1. утвърдените му от ДКХ правила по реда на чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ индивидуални правила;

2. информационна табела, съдържаща най-малко следната информация - идентификационни данни на организатора (ЕИК, седалище и адрес на управление), адрес за кореспонденция, телефон за контакт, адрес на интернет страницата на организатора, електронна поща.

Чл. 4. Игрите със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, се провеждат със залози и печалби само в български левове и в евро.

Раздел III.
Общи игрални условия

Чл. 5. Игрите със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, са хазартни игри, при които печалбата зависи от познаване или даване на верен отговор относно съществуващ факт.

Чл. 6. Участието в игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, се осъществява по начин, описан в правилата на игрите, изготвени и приети от организатора и утвърдени от ДКХ на основание чл. 22, ал. 1, т. 4 ЗХ.

Чл. 7. В правилата по чл. 6 организаторът на игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, е длъжен да посочи:

1. условията и вида за участие в игрите;

2. начина за определяне и изплащане на печалбите;

3. начин на формиране, натрупване и разпределяне на фонд и/или фондовете джакпот (ако има такива);

4. ред и срок за извършване на рекламации при спорове.

Чл. 8. Преди издаване на фишове, билети или други удостоверителни знаци за участие в игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, организаторът представя пред ДКХ образците за утвърждаване.

Чл. 9. (1) Изплащането на печалби до 5000 лв. се допуска в брой. Изплащането на печалби над 5000 лв. се извършва само по банков път.

(2) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага за организатори на онлайн залагания, за които всички плащания, свързани със залагане и изплащане на печалби, се осъществяват по безкасов път в съответствие с чл. 47б ЗХ.

(3) Организаторът на игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, е длъжен в определения срок и по реда, вписан в утвърдените му от ДКХ игрални условия и правила, да изплати паричната печалба и/или да даде предметната награда на физическото лице, предоставило му фишове, билети или други удостоверителни знаци за потвърждаване на печалбата, която те материализират.

Чл. 10. (1) В случай на възникнали спорове от участници в игрите те се регистрират от организатора с уникален идентификационен номер. Споровете се разрешават от представляващия дружеството - организатор или оторизирани от него лица, в срок до 14 дни от възникване на спора.

(2) Становището на организатора се изпраща по електронен път и/или на хартиен носител до участника в срока по ал. 1. В становището си организаторът задължително посочва името на участника/участниците, датата на възникване на спор, описание на спора и обстоятелствата, при които е възникнал, и взетото решение по същество.

(3) Когато участникът не е съгласен със становището на организатора, се изготвя и протокол, описващ предмета на спора и становищата на двете страни, който се изпраща в електронен вариант и/или на хартиен носител до ДКХ в 3-дневен срок от датата на съставянето му.

(4) Участникът, който не е удовлетворен от решението на спора, може да подаде до ДКХ писмено оплакване в 7-дневен срок от уведомяването му по електронен път и/или на хартиен носител, като в него се изложат обяснения и аргументи.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тези Общи игрални условия и правила за организиране на игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, са приети на заседание на ДКХ на 24.02.2017 г. с протокол № 000030-2117 на основание чл. 22, ал. 1, т. 4 ЗХ и влизат в сила в деня на обнародването им в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките