Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 25 от 24.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-344 ОТ 2014 Г. ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 64 ОТ 2014 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-344 ОТ 2014 Г. ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 64 ОТ 2014 Г.)

В сила от 24.03.2017 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.25 от 24 Март 2017г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "ал. 1, т. 1" се добавя "и ал. 3".

2. В т. 2 думите "държавна служба в МВР на длъжности за" се заличават, а след думите "ал. 1, т. 1" се добавя "и ал. 3".

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "лица, работещи по трудово правоотношение в МВР, и бивши служители на МВР" се заменят с "бивши държавни служители, заемали длъжности по ЗМВР, или настоящи служители".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Специфичните изисквания за физическа годност по ал. 1, т. 3 не се прилагат за кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР на длъжности, определени за заемане от разследващи полицаи."

§ 3. В чл. 3а се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думите "чл. 6 ЗМВР" се добавя "или дейности по чл. 142, ал. 3 ЗМВР".

2. В ал. 3 след думите "чл. 6 ЗМВР" се добавя "или дейности по чл. 142, ал. 3 ЗМВР".

§ 4. В чл. 5, ал. 2 след думата "подготовка" се поставя запетая и се добавя "с изключение на длъжностите по чл. 3, ал. 4".

§ 5. В чл. 5а, ал. 1 след думите "под прикритие" се добавя "както и за служители на прикритие".

§ 6. В чл. 7 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думите "държавни служители" се добавя "по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 ЗМВР".

2. В ал. 3, т. 2 след думата "конкурсът" се поставя запетая и се добавя "или на друга структура на МВР".

§ 7. Създава се чл. 7а:

"Чл. 7а. Председателят, заместник-председателят, членовете и техническият(те) секретар(и) на конкурсната комисия са длъжни писмено да уведомят органа, обявил конкурса, ако някой от допуснатите до участие кандидати е свързано с тях лице по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. В този случай органът, обявил конкурса, издава заповед за промяна на състава на комисията."

§ 8. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, изречение второ думите "и уведомява жалбоподателя за решението на министъра на вътрешните работи" се заличават.

2. Създава се ал. 3:

"(3) Министърът на вътрешните работи се произнася в 14-дневен срок с решение. Решението по жалбата е окончателно и не подлежи на съдебен контрол."

§ 9. В чл. 18, ал. 3 след думите "за заемане на" се добавя "длъжности по чл. 3, ал. 4 и".

§ 10. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея думите "и уведомява жалбоподателя за решението на министъра на вътрешните работи" се заличават.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Министърът на вътрешните работи се произнася в 14-дневен срок с решение. Решението по жалбата е окончателно и не подлежи на съдебен контрол."

§ 11. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Спечелилите конкурса кандидати, които притежават изискващата се задължителна първоначална професионална подготовка, се назначават на длъжности в МВР."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

3. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея думите "ал. 1 - 3" се заменят с "ал. 1 - 4".

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

5. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея след думите "по ал. 3" се добавя "и 4".

§ 12. В чл. 33, ал. 3, т. 1 след думите "на МВР" се добавя "по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР".

§ 13. Член 34 се изменя така:

"Чл. 34. (1) Конкурс за назначаване на държавна служба в МВР не се провежда за дипломираните курсанти от висши военни училища, обучавани за нуждите на МВР, ако отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР.

(2) Конкурс за назначаване на държавна служба в МВР не се провежда за лица, които са държавни служители в службите за сигурност или за обществен ред или в други ведомства и институции, за които се прилагат разпоредбите на този закон относно държавната служба, ако отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР.

(3) Държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 2 ЗМВР могат да бъдат назначавани на длъжности за държавни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 ЗМВР без провеждане на конкурс, ако отговарят на изискванията за заемане на съответната длъжност.

(4) За назначаването по ал. 1 - 3 кандидатът подава заявление в звеното "Човешки ресурси" на структурата по чл. 37 ЗМВР, за която кандидатства, адресирано до органа по назначаване.

(5) Към заявлението кандидатът представя документите по чл. 13, ал. 1, т. 1, 2, т. 3, буква "а" и т. 6 - 8 и по чл. 30а, т. 1 и 2, а при необходимост - и други документи съобразно изискванията за заемане на длъжността. При подаването на документи личната карта се представя за сверяване.

(6) Звеното "Човешки ресурси" по ал. 4:

1. предоставя на кандидата образци на заявление, анкетна карта и документи по чл. 13, ал. 1, т. 3, буква "а", т. 6 и 7;

2. приема, проверява редовността и регистрира документите по ал. 5, след което ги комплектува и съхранява в дело на кандидата;

3. извършва изучаване на факти и обстоятелства, свързани с кандидата, чрез проверки в информационните фондове на МВР и по местоживеене;

4. издава писма-направления за изпращане на кандидата за медицинско освидетелстване и за психологично изследване, а когато за длъжността се изисква задължителна първоначална професионална подготовка - и за изследване на физическата годност;

5. приключва делата по т. 2 при прекратяване на процедурата по назначаване.

(7) Медицинското свидетелство, картата за оценка на физическата годност и психологичното заключение се изпращат по служебен ред на звеното "Човешки ресурси" към структурата по чл. 37 ЗМВР, за която се кандидатства.

(8) Назначаването по ал. 2 се извършва след сключване на писмено споразумение между служителя и органите по назначаване на двете администрации. Ръководителят на структурата по чл. 37 ЗМВР, за която лицето кандидатства, изпраща предложение до министъра на вътрешните работи чрез дирекция "Човешки ресурси".

(9) Ръководителят на структурата по чл. 37 ЗМВР назначава на младши изпълнителска длъжност кандидата, отговарящ на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР.

(10) По предложение на ръководителя на структурата по чл. 37 ЗМВР министърът на вътрешните работи назначава на изпълнителска или по-висока длъжност кандидата, отговарящ на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР. Предложението с приложените към него документи, удостоверяващи съответствието с изискванията за заемане на длъжността, се изпращат чрез директора на дирекция "Човешки ресурси" - МВР."

§ 14. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Параграф 2 се отменя.

2. В § 5 след думите "ал. 1, т." се добавя "7 и".

§ 15. В приложение № 4 към чл. 27, ал. 2 "Специализирана методика за провеждане на заключително интервю с кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР", приложение № 4.1 "Карта за оценка", т. I и т. II думата "Бележки" се заменя с "Мотиви".

§ 16. Приложение № 5 към чл. 15, ал. 1, т. 5 се изменя така:

"Приложение № 5 към чл. 15, ал. 1, т. 5



ОБОБЩЕНА СПРАВКА ЗА НАБРАНИТЕ КАНДИДАТИ

На основание чл. 15, ал. 1, т. 5 от Наредба № 8121з-344 от 2014 г. за кандидатите, подали документи в звено "Човешки ресурси" при ...................................................................., във връзка с МЗ рег. № ........................ относно обявяване на конкурс за назначаване на държавна служба на вакантни ......................................... длъжности, за които се/не се изисква първоначално професионално обучение

ЕГН

Име

Презиме

Фамилия

Заявление №

Вид длъжност

по чл. 143 ЗМВР

Основна дейност по чл. 6 ЗМВР/дейности по чл. 142, ал. 3 ЗМВР

Длъжност, за която кандидатства

Комплектност на подадените документи

Искане по чл. 13, ал. 1, т. 4

Структура и рег. № на МЗ за конкурс във връзка с искането по чл. 13, ал. 1, т. 4

Заключение от медицинско освидетелстване

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Забележка. Справката се изготвя с програмен продукт Excel от MS Office във файлов формат *.xls или *.xlsx.

Изготвил: ....................................

тел. за връзка: ................................."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 17. Неприключените до влизането в сила на тази наредба конкурси се довършват по досегашния ред. Спечелилите кандидати за длъжности, определени за заемане от разследващи полицаи, се назначават по реда на чл. 31, ал. 4 - 7.

§ 18. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките