Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 26 от 28.III

НАРЕДБА № 8121з-433 ОТ 16 МАРТ 2017 Г. ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

НАРЕДБА № 8121з-433 ОТ 16 МАРТ 2017 Г. ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В сила от 28.03.2017 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.26 от 28 Март 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.106 от 21 Декември 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.2 от 4 Януари 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.17 от 26 Февруари 2021г., изм. и доп. ДВ. бр.68 от 8 Август 2023г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се определя редът за планиране, организиране, провеждане, контрол и отчитане на професионалното обучение и редът за провеждане на проверките за оценяване на нивото на професионалната подготовка на държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

(2) За актуализирането и надграждането на професионалната квалификация в рамките на заеманата длъжност извън обученията по ал. 1 по реда на тази наредба се провежда и допълнително обучение.

Чл. 2. (1) За придобиването на професионална квалификация във връзка с изпълнението на длъжностните задължения по основните задачи и дейности на Министерството на вътрешните работи (МВР) и за развитие в професионалната кариера на служителите в МВР се планира, организира и провежда професионално обучение с откъсване от работа.

(2) Професионално обучение с откъсване от работа се реализира чрез курсове за:

1. първоначално професионално обучение;

2. повишаване на професионалната квалификация;

3. професионална специализация.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Професионалното обучение с откъсване от работа се извършва в Академията на МВР (АМВР), Националния институт по криминалистика - МВР (НИК), Института по психология - МВР (ИП), и Центъра за професионално обучение (ЦПО) към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР (ГДПБЗН), наричани по-долу "обучаващи институции на МВР".

(4) След приключването на курс от професионалното обучение по ал. 1 държавните служители, които не са назначени за стажанти, се задължават да служат в МВР за сроковете, определени по чл. 173, ал. 4 ЗМВР.

Чл. 3. (1) Освен обучението по чл. 2 за развиване на професионалните знания и умения и за поддържане устойчиво ниво на професионална квалификация в рамките на заеманата длъжност в МВР се планира, организира и провежда професионално обучение по месторабота.

(2) Професионалното обучение по месторабота се осъществява чрез:

1. специализирана подготовка;

2. физическа подготовка;

3. подготовка по полицейска лична защита;

4. стрелкова подготовка;

5. пожаро-строева подготовка;

6. (нова - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г.) тактическа подготовка.

Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) Допълнителното обучение се провежда с откъсване от работа в обучаващи институции на МВР и в други национални и чуждестранни институции, чрез курсове за актуализация на професионалната квалификация, семинари или други обучителни форми, за които се издава удостоверение.

Чл. 5. За държавните служители, преминали обученията по чл. 3 или 4, не се прилага чл. 173, ал. 4 ЗМВР.

Глава втора.
ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ С ОТКЪСВАНЕ ОТ РАБОТА

Раздел I.
Учебно-планова документация

Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) Професионалното и допълнителното обучение с откъсване от работа в обучаващите институции на МВР се организира и провежда по:

1. Каталог на курсовете за професионално обучение;

2. График за професионално обучение.

Чл. 7. (1) Каталогът на курсовете за професионално обучение систематизира информацията по видовете курсове за професионално обучение с откъсване от работа и съдържа сигнатура на курса, продължителност, формите на провеждане, обучаващите институции, предназначението, структурата, тематичния обхват, учебните дисциплини, хорариума от учебни часове, достъпа до класифицирана информация, очакваните резултати - конкретните знания, умения и компетентности, които следва да бъдат придобити при приключване на курса.

(2) Каталогът на курсовете за професионално обучение се разработва от обучаващите институции на МВР и дирекция "Човешки ресурси" (ДЧР) - МВР, съгласува се с главните дирекции на МВР или заинтересованите основни структури по чл. 37 ЗМВР и се утвърждава от главния секретар на МВР.

Чл. 8. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 2 от 2019 г., в сила от 04.01.2019 г.) Графикът за професионално обучение разпределя видовете курсове за професионално обучение с откъсване от работа в обучаващите институции на МВР, като определя продължителност, време за провеждане и брой заявени участници.

(2) Графикът обхваща едногодишен период, за който се планира необходимият брой смени на курсовете от професионалното обучение с откъсване от работа и от допълнителното обучение.

(3) Ежегодно до 10 ноември на текущата календарна година обучаващите институции на МВР изпращат до ДЧР предложение с видовете курсове от каталога по чл. 6, ал. 1, т. 1, които могат да проведат през следващата календарна година.

(4) Въз основа на предложението по ал. 3 структурите по чл. 37 ЗМВР анализират потребностите от обучение на служителите, планират и изпращат заявка до ДЧР по видове курсове и брой служители за съответния курс.

(5) Графикът се разработва от ДЧР и обучаващите институции на МВР съобразно заявените потребности от обучение по ал. 4, съгласува се с главните дирекции и се утвърждава от главния секретар на МВР до края на декември на текущата календарна година.

Чл. 9. (1) Професионалното обучение с откъсване от работа се извършва по учебно-планова документация, състояща се от:

1. учебен план;

2. тематични планове по учебните дисциплини, включени в учебния план;

3. учебни разписания.

(2) Учебно-плановата документация по ал. 1, т. 1 и 2 се:

1. изготвя от обучаващите институции на МВР в съответствие с Каталога на курсовете за професионално обучение;

2. съгласува от обучаващите институции на МВР със заинтересованите структури на МВР.

(3) Учебно-плановата документация по ал. 1 се изготвя съобразно правилника за устройството и дейността на съответната обучаваща институция.

Чл. 10. Ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР могат да изготвят мотивирано предложение до обучаващите институции на МВР за промени в Каталога на курсовете за професионално обучение и в учебно-плановата документация по реда на чл. 9, ал. 2 и 3.

Раздел II.
Провеждане на професионалното обучение с откъсване от работа

Чл. 11. (1) Професионалното обучение с откъсване от работа се провежда в присъствена, дистанционна или комбинирана форма.

(2) За участие в курсове за обучение в дистанционна или комбинирана форма ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР осигуряват подготовката на служителите в рамките на тринадесет часа седмично, съвпадащи с установеното работно време, които се отчитат като работно време по смисъла на чл. 187 ЗМВР.

Чл. 12. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 2 от 2019 г., в сила от 04.01.2019 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) Изпращането и/или определянето на служители от МВР за участие в професионално и допълнително обучение с откъсване от работа се извършва със заповед на главния секретар на МВР, която определя вида, условията, мястото, формата и срока на обучението.

(2) Заповедите по ал. 1 се изготвят от ДЧР въз основа на предложение на ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР, изпратено чрез директора на ДЧР до главния секретар на МВР.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) Предложенията по ал. 2 се изпращат в ДЧР не по-късно от 10 работни дни преди началната дата на обучението.

Чл. 13. (1) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) Участието на служителите в курс за професионално обучение се прекратява или отменя със заповед на главния секретар на МВР в следните случаи:

1. (изм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) по здравословни причини;

2. при възникнала служебна необходимост;

3. поради слаб успех;

4. при отстраняване по дисциплинарен ред;

5. при отсъствие по уважителни причини повече от една четвърт от продължителността на курса;

6. при прекратяване на служебното правоотношение с МВР;

7. (изм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) по собствено желание - за стажанти при първоначално професионално обучение.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) При ползване от стажант на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от една четвърт от продължителността на курса или на отпуск по чл. 163, 164 и 164б от Кодекса на труда участието му в курс за първоначално професионално обучение временно се прекъсва със заповед на главния секретар на МВР. При отпадане на причината стажантът продължава обучението си от етапа, през който то е било прекъснато, за което се издава заповед на главния секретар на МВР.

(3) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) Заповедите по ал. 1 и 2 се изготвят от ДЧР въз основа на предложение на ръководителите на структурите по чл. 37 от ЗМВР или обучаващите институции на МВР, изпратено в тридневен срок от възникване на причината, чрез директора на ДЧР до главния секретар на МВР.

Чл. 14. (1) Обучаващите институции на МВР издават на служителите документ, удостоверяващ успешното завършване на съответния курс.

(2) Удостоверяващият документ се издава в четиринадесетдневен срок след завършването на курса, изпраща се до съответното звено "Човешки ресурси", обслужващо структурата, в която служителят изпълнява държавната служба в МВР, и се предоставя срещу подпис на служителя.

(3) Звената "Човешки ресурси" прилагат копие на удостоверяващия документ към личното кадрово дело (ЛКД) на служителя и въвеждат данните в автоматизираната информационна система (АИС) за управление на човешките ресурси.

(4) В срока по ал. 2 обучаващите институции на МВР изпращат до ДЧР за всеки приключил курс справка относно издадените удостоверяващи документи.

Раздел III.
Видове професионално обучение с откъсване от работа

Чл. 15. Първоначалното професионално обучение е обучение за придобиване на основни знания и умения за изпълнение на задачите и дейностите на МВР по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, защита на националната сигурност, граничния контрол, регулиране на миграционните процеси, пожарната безопасност и защитата на населението.

Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Първоначалното професионално обучение се провежда в базов и специализационен етап, включващи самостоятелни теоретични и теоретико-практически модули и практически стажове.

Чл. 17. (1) Базовият етап е предназначен за придобиване на основни теоретико-практически знания за изпълнение на дейностите на основната структура, в която ще се изпълняват служебните задължения.

(2) Специализационният етап е предназначен за придобиване на знания и умения за изпълнение на длъжностните задължения за съответното направление на дейност.

Чл. 18. Теоретичните и теоретико-практическите модули завършват с полагане на изпити.

Чл. 19. (1) Практическите стажове на обучаемите се провеждат по съответните направления на дейност в структурите на МВР, от които са изпратени на обучение.

(2) Практическите стажове се провеждат по специализирана учебна документация, разработена от обучаващите институции на МВР, съгласувана с главните дирекции или заинтересованите основни структури и утвърдена от главния секретар на МВР.

Чл. 20. (1) На курс за първоначално професионално обучение се изпращат:

1. държавните служители - стажанти по чл. 157, ал. 7 ЗМВР;

2. държавни служители, заемащи длъжности, за които се изисква първоначално професионално обучение, което те не притежават;

3. държавни служители - при тяхно искане за преназначаване на вакантна длъжност, за която се изисква първоначално професионално обучение, което те не притежават, след съгласие на съответните ръководители на структури по чл. 37 ЗМВР;

4. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) държавни служители от ГДПБЗН, заемащи младши изпълнителски длъжности, след спечелен конкурс за преминаване на по-висока по вид длъжност с придобита образователно-квалификационна степен на висшето образование "бакалавър" извън АМВР.

(2) Дипломираните курсанти от АМВР и от висшите военни училища, обучавани за нуждите на МВР, не подлежат на първоначално професионално обучение.

(3) Не подлежат на първоначално професионално обучение служителите от МВР с придобита образователно-квалификационна степен на висшето образование "бакалавър" в АМВР в различна от редовна форма на обучение, спечелили конкурс за длъжности за държавни служители с висше образование, ако придобитата в АМВР специалност съответства на изискванията, определени в длъжностната характеристика за съответната длъжност.

(4) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) Не подлежат на първоначално професионално обучение спечелилите съответен конкурс за заемане на длъжности в ГДПБЗН с придобита образователно-квалификационна степен на висшето образование "магистър" по специалност "Пожарна и аварийна безопасност" във факултет "Пожарна безопасност и защита на населението" на АМВР в различна от редовна форма на обучение.

Чл. 21. Повишаването на професионалната квалификация е професионално обучение за придобиване на професионални знания и умения за заемане на по-висока по вид длъжност след спечелен конкурс.

Чл. 22. Повишената професионална квалификация се удостоверява с документ за успешно завършен курс и е основание за преназначаване на по-високата по вид длъжност, за която е спечелен конкурсът.

Чл. 23. Не подлежат на обучение за повишаване на професионалната квалификация държавните служители от МВР, заемали младши изпълнителски длъжности, с придобита образователно-квалификационна степен на висшето образование "бакалавър" в АМВР в различна от редовна форма на обучение и спечелили конкурс за изпълнителска длъжност, ако придобитата в АМВР специалност съответства на изискванията, определени в длъжностната характеристика за съответната длъжност.

Чл. 24. (1) Професионалната специализация е обучение за придобиване на знания и умения за длъжност, за която съответният служител не притежава необходимата професионална квалификация.

(2) Служителите се изпращат на курс за професионална специализация:

1. преди преназначаването им на длъжността, за която не притежават необходимата професионална квалификация;

2. при необходимост от професионална квалификация за изпълнение на специфични за длъжността служебни дейности.

Глава трета.
ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО МЕСТОРАБОТА

Раздел I.
Планиране, организиране, провеждане и контрол на професионалното обучение по месторабота

Чл. 25. (1) Професионалното обучение по месторабота се планира, организира и провежда по видовете подготовки по чл. 3, ал. 2.

(2) Ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР ръководят, контролират и отговарят за провеждането на професионалното обучение по месторабота.

Чл. 26. За провеждане на професионалното обучение по месторабота се използват форми и методи, съобразени с оперативната обстановка, пол, длъжностна характеристика, нивото на подготовка на служителите, ежедневната им дейност и материално-техническата база.

Чл. 27. (1) Професионалното обучение по месторабота се организира за едногодишен период.

(2) В професионалното обучение по месторабота участват и подлежат на проверки за оценяване на нивото на професионалната подготовка, както следва:

1. в специализираната подготовка - държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 ЗМВР;

2. (доп. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) във физическата подготовка - държавните служители - полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, заемащи младши изпълнителски, изпълнителски и ръководни длъжности до "началник на група" включително, с изключение на длъжностите за разследващи полицаи и държавните служители, заемащи длъжности, за които не се изисква първоначална професионална подготовка;

3. (доп. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) в подготовката по полицейска лична защита - държавните служители - полицейски органи, заемащи младши изпълнителски, изпълнителски и ръководни длъжности до "началник на група" включително, с изключение на длъжностите за разследващи полицаи и държавните служители, заемащи длъжности, за които не се изисква първоначална професионална подготовка;

4. (доп. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) в стрелковата подготовка - държавните служители - полицейски органи, заемащи младши изпълнителски, изпълнителски и ръководни длъжности до "началник на сектор" включително, с изключение на длъжностите за разследващи полицаи;

5. в пожаро-строевата подготовка - държавните служители - органи по пожарна безопасност и защита на населението, заемащи младши изпълнителски длъжности от направление "Пожарогасителна и спасителна дейност", с изключение на служителите от оперативните центрове;

6. (нова - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) в тактическата подготовка - държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР от дирекция "Специални операции и борба с тероризма" (ДСОБТ) при Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" (ГДЖСОБТ) и от звената по чл. 44 от ЗМВР.

(3) Годишното планиране, организиране и провеждане на специализираната подготовка се осъществява по организационно-планови тримесечия.

(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Физическата подготовка, подготовката по полицейска лична защита, стрелковата подготовка, пожаро-строевата подготовка и тактическата подготовка се планират, организират и провеждат по специализирани методики, утвърдени от министъра на вътрешните работи. Специализираната подготовка на служителите от ДСОБТ при ГДЖСОБТ за изпълнение на специфични служебни дейности се планира, организира и провежда по методика, утвърдена от министъра на вътрешните работи.

(5) (Доп. - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Видовете подготовки по чл. 3, ал. 2 се провеждат по учебно-планова документация, утвърдена:

1. (доп. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) за структурите по чл. 37 от ЗМВР - от техните ръководители; ежемесечните графици по ал. 6, т. 5 могат да се утвърждават и от оправомощени от ръководителите на структури по чл. 37 от ЗМВР служители на ръководна длъжност;

2. за териториалните звена на дирекция "Жандармерия" (ДЖ) при ГДЖСОБТ - от съответните началници на зоналните жандармерийски управления (ЗЖУ);

3. за териториалните звена на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) - от съответните директори на регионалните дирекции "Гранична полиция" (РДГП);

4. за териториалните звена на ГДПБЗН - от съответните директори на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН);

5. за ДСОБТ при ГДЖСОБТ - от директора на ГДЖСОБТ, изготвена от директора на ДСОБТ при ГДЖСОБТ въз основа на утвърден от главния секретар на МВР годишен тематичен план по видовете подготовки по чл. 3, ал. 2.

(6) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Учебно-плановата документация по ал. 5 включва:

1. ежегодна заповед за планиране, организиране и провеждане на видовете подготовки от професионалното обучение по месторабота за следващата календарна година, издадена в срок до 20 декември;

2. ежегодна заповед за определяне на инструктори по физическа подготовка, инструктори и главни инструктори по подготовка по полицейска лична защита, стрелкова подготовка и пожаро-строева подготовка и обучители по специализирана подготовка, пожаро-строева подготовка и тактическа подготовка, които да провеждат съответния вид подготовка по чл. 3, ал. 2 през следващата календарна година, издадена в срок до 20 декември;

3. тримесечни тематични планове по специализирана подготовка и пожаро-строева подготовка и ежемесечни тематични планове по тактическа подготовка;

4. годишен тематичен план по ал. 5, т. 5;

5. ежемесечни графици за провеждане на отделните занятия по съответните видове подготовки.

(7) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г., отм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.)


Чл. 28. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г.) Професионалното обучение по месторабота се провежда от инструктори по физическа подготовка, полицейска лична защита и стрелкова подготовка и пожаро-строева подготовка и обучители по специализирана подготовка, пожаро-строева подготовка и тактическа подготовка.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР ежегодно определят със заповедта по чл. 27, ал. 6, т. 2 правата и задълженията на служителите по ал. 1.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) За териториалните звена на ДЖ при ГДЖСОБТ, ГДГП и ГДПБЗН заповедта по ал. 2 се издава от съответните началници на ЗЖУ или от съответните директори на РДГП или РДПБЗН.

(4) Ръководителите по ал. 2 и 3 са длъжни да осигуряват на служителите, определени със заповед, условия за подготовка и провеждане на обучението, включително да ги освобождават от изпълнение на преките им служебни задължения.

Чл. 29. (1) За инструктори и главни инструктори по физическа подготовка, полицейска лична защита и стрелкова подготовка се определят служители, успешно завършили съответен курс.

(2) За инструктори по пожаро-строева подготовка се определят държавни служители, работещи по направление "Пожарогасителна и спасителна дейност", заемащи изпълнителски и ръководни длъжности.

Чл. 30. (1) (Доп. - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г.) За обучители по тактическа подготовка, специализирана подготовка и/или пожаро-строева подготовка се определят служители, успешно завършили съответен курс, и/или служители с богат професионален опит в съответното направление.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г.) При необходимост от провеждането на специализираната подготовка, пожаро-строевата подготовка и тактическата подготовка като обучители могат да се привличат лектори и експерти с богат професионален опит извън системата на МВР.

Чл. 31. Контролът по провеждането на професионалното обучение по месторабота е постоянен процес и се осъществява чрез проверки за оценяване на нивото на професионалната подготовка.

Раздел II.
Видове професионално обучение по месторабота

Чл. 32. (1) Специализираната подготовка има за цел поддържане на устойчиво ниво на професионална квалификация на служителите и се провежда в установеното за съответната структура работно време, организирано по структурни звена чрез:

1. теоретични форми на обучение;

2. практически форми на обучение;

3. смесени теоретико-практически форми и решаване на казуси.

(2) Годишното планиране, организиране и провеждане на специализираната подготовка се осъществява по организационно-планови тримесечия, в които се планират не по-малко от 9 часа.

Чл. 33. (1) Организацията на специализираната подготовка на структурите по чл. 37 ЗМВР обхваща дейности по:

1. анализиране състоянието на оперативната обстановка и степента на изпълнение на задачите и дейностите за предходния организационно-планов или едногодишен период;

2. определяне на тематичния обхват на специализираната подготовка за следващия организационно-планов период;

3. разработване и изпращане на звената от по-нисък ранг на учебно съдържание в рамките на определения тематичен обхват по направления на дейност, източници на информация и методически указания за провеждане на подготовката;

4. организиране и провеждане на подготовката в рамките на тематичния обхват, определен през предходния организационно-планов период.

(2) Специализираната подготовка на звената от по-нисък ранг през текущия организационно-планов период обхваща дейностите по предходната алинея, както и провеждане на подготовката по тематиката, определена през предходния организационно-планов период, разработена от звената с по-висок ранг.

(3) Структурното ниво, до което се планира, организира и провежда специализираната подготовка по реда на предходните алинеи, се определя от ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР.

(4) Специализираната подготовка на служителите, изпълняващи държавна служба в най-ниското структурно ниво по ал. 3, включва само изучаване на тематиката, разработена от структурното звено от по-висок ранг.

(5) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) Академията на МВР публикува на интернет страницата си учебно съдържание по актуални теми за нуждите на обучението по месторабота.

Чл. 34. Физическата подготовка е основно средство за поддържане високо ниво на работоспособност, противодействие на стреса, здравословен начин на живот и има за цел:

1. физическо укрепване и възстановяване;

2. усъвършенстване на двигателни качества и умения, необходими при изпълнение на професионалните правомощия.

Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2019 г., в сила от 04.01.2019 г.) (1) Физическата подготовка включва занимания с физически упражнения, вид спорт или туризъм и се провежда в две форми:

1. индивидуална - самостоятелно по индивидуален план-график, утвърден от съответния ръководител на структура по чл. 37 от ЗМВР;

2. групова - организирана в групи със заповед на ръководителя на съответната структура по чл. 37 от ЗМВР, която задължително съдържа: подпис, дата, час и място на провеждане, вид на заниманието, начин на транспортиране (ако е приложимо), име на ръководителя на групата, списък на служителите, включени в групата.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) За териториалните звена на ДЖ при ГДЖСОБТ, ГДГП и ГДПБЗН документите по ал. 1, т. 1 и 2 се утвърждават/издават от съответните началници на ЗЖУ или директорите на РДГП или РДПБЗН.

(3) Служителите, които провеждат физическа подготовка по ал. 1, т. 1, не провеждат подготовка по ал. 1, т. 2.

Чл. 36. Физическата подготовка се провежда в установеното за съответната структура работно време за не по-малко от 8 часа месечно.

Чл. 37. Подготовката по полицейска лична защита има за цел усъвършенстване на специфични двигателни качества и умения, необходими за самозащита и ефективно изпълнение на длъжностните задължения.

Чл. 38. Провеждането на подготовката по полицейска лична защита се извършва от инструктор по чл. 29, ал. 1 в предварително определени групи.

Чл. 39. Обучението по полицейска лична защита се провежда в установеното за съответната структура работно време за не по-малко от 8 часа месечно.

Чл. 40. Стрелковата подготовка поддържа и усъвършенства знанията и уменията за прилагане на законоустановените норми за използването на огнестрелно оръжие.

Чл. 41. Провеждането на стрелковата подготовка се извършва от инструктор по чл. 29, ал. 1 в предварително определени групи.

Чл. 42. Стрелковата подготовка се провежда в установеното за съответната структура работно време за не по-малко от 4 часа месечно.

Чл. 43. Пожаро-строевата подготовка има за цел създаване, усъвършенстване и поддържане на необходимите практически умения за работа със специализирана техника.

Чл. 44. Пожаро-строевата подготовка се провежда в установеното за съответната структура работно време за не по-малко от 4 часа месечно.

Чл. 44а. (Нов - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г.) Тактическата подготовка има за цел създаване, усъвършенстване и поддържане на необходимите знания, умения и навици за планиране, организиране, провеждане и анализ на специални операции.

Чл. 44б. (Нов - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Тактическата подготовка се провежда в установеното за ДСОБТ при ГДЖСОБТ или за съответната структура, в която има създадено звено по чл. 44 от ЗМВР работно време за не по-малко от 8 часа месечно.

Чл. 45. Времето за провеждане и участие в професионално обучение по месторабота се отчита за отработено време съгласно наредбата по чл. 187, ал. 9 ЗМВР.

Глава четвърта.
РЕД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ГОДИШНА ПРОВЕРКА ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА НИВОТО НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ПОДГОТОВКА

Чл. 46. Годишната проверка за оценяване нивото на професионалната подготовка е съвкупност от проверките по видовете подготовка, в които участват служителите по чл. 27, ал. 2.

Чл. 47. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) Годишната проверка за оценяване на нивото на професионалната подготовка се провежда на основни дати не по-късно от месец септември. Най-рано 15 работни дни след основните дати, но не по-късно от месец октомври, се предвиждат допълнителни дати за служителите, които са били възпрепятствани да се явят на основните дати.

Чл. 48. (1) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Годишната проверка за оценяване на нивото на професионалната подготовка се провежда по график и от комисия, чийто състав включва председател и членове. Ръководителите на структури по чл. 37 от ЗМВР, а за териториалните звена на ДЖ при ГДЖСОБТ, ГДГП и ГДПБЗН - съответните началници на ЗЖУ или директори на РДГП или РДПБЗН утвърждават графиците и определят със заповед състава на комисиите.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Председател на комисия може да бъде само държавен служител, заемащ ръководна или по-висока длъжност, а членове - главните инструктори, инструкторите и обучителите, провеждали съответните видове подготовки през текущата година.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) В състава на комисия за годишната проверка по ал. 1 могат да бъдат включени и служители от:

1. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) АМВР;

2. дирекция "Човешки ресурси" - МВР, или звената "Човешки ресурси" на съответната структура.

Чл. 49. (1) (Предишен текст на чл. 49, изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Годишната проверка по специализираната подготовка се извършва чрез писмен тест по направление на дейност, разработен от обучителите по чл. 30, ал. 1 и утвърден от ръководителя на съответната структура по чл. 37 ЗМВР, като условията и редът за провеждане на тестовите проверки за оценяване на нивото на специализираната подготовка се определят с правила съгласно приложение № 1.

(2) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) За служителите на ДСОБТ при ГДЖСОБТ годишната проверка по специализираната подготовка се извършва чрез писмен тест по ал. 1 и/или чрез практически изпит при условията и по реда на методиката по чл. 27, ал. 4, изречение второ.

Чл. 50. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г.) Годишната проверка за оценяване на нивото на физическата подготовка, подготовката по полицейска лична защита, стрелковата подготовка, пожаро-строевата подготовка и тактическата подготовка се извършват по реда на специализираните методики по чл. 27, ал. 4.

Чл. 51. (1) Установено несъответствие на нивото на професионалната подготовка е налице при получена от служителя оценка "НЕИЗДЪРЖАЛ" на годишната проверка на един или повече от видовете подготовки, на които подлежи съгласно чл. 27, ал. 2.

(2) При установено несъответствие на нивото на професионалната подготовка на служител с изискванията за заемане на длъжността при две последователни годишни проверки звеното "Човешки ресурси" към съответната структура писмено уведомява прекия му ръководител за предприемане на действия по изготвяне на оценка на изпълнението на длъжността при условията и по реда на наредбата по чл. 164а, ал. 2 ЗМВР.

Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.) (1) До края на месец ноември на текущата календарна година комисиите по чл. 48, ал. 1 предоставят резултатите от проведената годишна проверка на звената "Човешки ресурси" към съответната структура за отразяване в личен картон на съответния служител съгласно приложение № 2 и изготвяне на справка съгласно приложение № 3.

(2) Личният картон по ал. 1 може да се попълва и съхранява електронно, а при необходимост да се разпечатва.

(3) Справката по ал. 1 се изпраща до ДЧР в срок до 15 декември на текущата календарна година.

Глава пета.
ОТЧИТАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ

Чл. 53. (1) Отчитането на резултатите от проведеното професионално обучение по месторабота се извършва в края на текущия едногодишен период.

(2) В срок до 10 декември на текущата календарна година ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР утвърждават отчет за проведеното професионално обучение по месторабота по видовете подготовки по чл. 3, ал. 2.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 106 от 2018 г., в сила от 21.12.2018 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) В срок до 15 декември на текущата календарна година ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР изпращат отчетите си по специализирана подготовка и пожаро-строева подготовка до ДЧР за изготвяне на обобщен отчет за проведеното професионално обучение по месторабота на служителите от МВР.

(4) В срок до 15 декември на текущата календарна година ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР изпращат отчетите си по физическа подготовка, подготовка по полицейска лична защита и стрелкова подготовка до АМВР за изготвяне на обобщен отчет. В срок до 30 декември АМВР изпраща обобщения отчет до ДЧР.

(5) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) В срок до 15 декември на текущата календарна година ръководителите на структурите, в които има създадени звена по чл. 44 от ЗМВР, изпращат отчетите си по тактическа подготовка до ГДЖСОБТ за изготвяне на обобщен отчет. В срок до 30 декември ГДЖСОБТ изпраща обобщения отчет до ДЧР.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) В срок до 25 януари ДЧР изготвя обобщен отчет за проведеното професионално обучение по месторабота на служителите от МВР за предходната календарна година и го предоставя за утвърждаване от главния секретар на МВР.

Допълнителни разпоредби

§ 1. (Отм. - ДВ, бр. 68 от 2023 г.)

§ 2. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2019 г., в сила от 04.01.2019 г.)

§ 3. В срок до пет месеца от влизането в сила на наредбата АМВР съвместно с ГДПБЗН - МВР, изготвят и предоставят за утвърждаване от министъра на вътрешните работи специализирана методика по пожаро-строева подготовка на служителите от ГДПБЗН.

Заключителни разпоредби

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 170, ал. 5 и чл. 170а, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

§ 5. Тази наредба отменя Наредба № 8121з-346 от 2014 г. за професионалното обучение на служителите от Министерството на вътрешните работи (обн., ДВ, бр. 66 от 2014 г.; изм. и доп., бр. 37 и 77 от 2015 г.; изм., бр. 36 от 2016 г.).

§ 6. Методическо ръководство по изпълнение на наредбата се осъществява от дирекция "Човешки ресурси" - МВР.

§ 7. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-433 ОТ 2017 Г. ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 106 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 21.12.2018 Г.)


§ 9. В срок до пет месеца от влизането в сила на наредбата СОБТ изготвя и предоставя за утвърждаване от министъра на вътрешните работи специализирана методика по тактическа подготовка на служителите от СОБТ.

§ 10. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-433 ОТ 2017 Г. ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 2 ОТ 2019 Г., В СИЛА ОТ 04.01.2019 Г.)


§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-433 ОТ 16 МАРТ 2017 Г. ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 17 ОТ 2021 Г., В СИЛА ОТ 26.02.2021 Г.)


§ 14. (1) В 15-дневен срок от влизането в сила на наредбата АМВР изготвя и предоставя за утвърждаване от министъра на вътрешните работи специализирана методика по тактическа подготовка на служителите от ДСОБТ при ГДЖСОБТ и от звената по чл. 44 от ЗМВР.

(2) Учебно-плановата документация по чл. 27, ал. 6 за провеждане на тактическата подготовка на звената по чл. 44 от ЗМВР през второто организационно-планово тримесечие на 2021 г. се утвърждава в 15-дневен срок от утвърждаването на специализираната методика по ал. 1.

§ 15. В 15-дневен срок от влизането в сила на наредбата ГДЖСОБТ изготвя и предоставя за утвърждаване от министъра на вътрешните работи методика по специализирана подготовка за изпълнение на специфични служебни дейности от служителите от ДСОБТ при ГДЖСОБТ.

§ 16. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".



Приложение № 1 към чл. 49


(Предишно Приложение към чл. 49, изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.)


ПРАВИЛА

за реда и условията за провеждане на тестова проверка за оценяване на нивото на специализираната подготовка на служителите от Министерството на вътрешните работи


I. Общи положения

1. С тези правила се определят условията и редът за провеждане на тестова проверка за оценяване на нивото на специализираната подготовка на държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

2. По тези правила се оценява нивото на специализираната подготовка по направления на дейност от проведеното през съответната календарна година професионално обучение по месторабота на служителите, заемащи младши изпълнителски, изпълнителски и ръководни длъжности до "началник на отдел".

3. Целта на тези правила е унифициране на практиката при провеждане на тестова проверка за оценяване на нивото на специализираната подготовка от професионалното обучение по месторабота, както и установяване степента на познаване на нормативните актове, регламентиращи дейността на структурното звено и функциите на заеманата длъжност.


II. Условия и ред за провеждане на тестови проверки за оценяване нивото на специализираната подготовка

4. Тестовете за проверка на специализираната подготовка се организират и провеждат по реда на чл. 48 от Наредбата при унифицирани условия за проверяваната група служители - определен час, място на провеждане и еднакво времетраене на теста (60 минути).

5. За провеждането на тестова проверка се разработват 3 различни варианта на тест с еднаква степен на трудност, с по 30 въпроса с един възможен верен отговор по изучаваната през учебната година по месторабота тематика.

6. Служител от проверяваната група изтегля чрез жребий един от вариантите на теста и го обявява пред останалите служители.

7. Провеждащият теста за проверка на специализираната подготовка:

а) разпределя служителите, които са се явили в съответното помещение (зала);

б) запознава участниците с условията и реда за провеждане на тестовата проверка, като не се разрешава използването на помощни учебни материали;

в) инструктира участниците за начина за попълване на отчетната карта;

г) се уверява, че проверяваните служители са разбрали условията, и отговаря на въпроси по организацията на тестовата проверка.

8. При провеждане на тестовата проверка не се допуска: преписване, размяна, преснимане, изнасяне от помещението и нанасяне на отметки върху теста.

9. Всеки от проверяваните служители получава тест с 30 въпроса и отчетна карта за попълване по образец № 1.

10. Отчетната карта се попълва с химикал, пишещ със син цвят.

11. В отчетната карта проверяваният служител вписва: структурно звено, специфично наименование, имена и длъжност, дата, подпис, вариант на тест, който е решил.

12. На отчетната карта има 30 полета с по три възможни отговора ("а", "б", "в"), съответстващи на 30 въпроса от теста. Верният отговор е само един, който се отбелязва със знак "Х".

13. Ако служителят прецени, че е сгрешил и верният отговор е друг - огражда с кръг зачертания отговор, подписва се в празното поле встрани и маркира верния отговор.

14. Непопълнен отговор на въпрос или дадени повече от един отговор в отчетната карта се отчита за грешка.

15. По време на теста не са позволени прекъсвания и почивки.

16. В случай че се установи служител, който осуетява обективното оценяване на неговите знания - същият се отстранява от залата и се счита, че не е издържал тестовата проверка.


III. Оценяване на резултатите от теста за оценяване на нивото на специализираната подготовка

17. (отм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.)

18. (отм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.)

19. Служителят не е издържал теста при повече от 10 грешни отговора.

20. Провеждащият тестовата проверка проверява отчетната карта чрез контролен шаблон.

21. В отчетната карта се отразяват броят на грешните отговори и оценката "ИЗДЪРЖАЛ"/"НЕИЗДЪРЖАЛ".

22. След изчисляване на резултата от тестовата проверка не се допускат корекции в отчетната карта, освен такива, които са необходими за отстраняване на явни фактически грешки.

23. Поправките се извършват единствено от служителя, провеждащ тестовата проверка.

24. За резултата от тестовата проверка се изготвя протокол по образец № 2.

25. (отм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.)

26. В петдневен срок от приключване на тестовите проверки протоколите с резултатите от тях се изпращат до звената "Човешки ресурси" към съответната структура по чл. 37 ЗМВР.





Приложение № 2 към чл. 52


(Ново - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.)


ЛИЧЕН КАРТОН

относно резултатите от годишната проверка за оценяване на нивото на професионалната подготовка на

Име ................................................................. Презиме .............................................................. Фамилия .............................................................................

    ЕГН: ..................................................... Личен кадрови № ...........................

Година

Специали-
зирана подготовка

Физическа подготовка

Подготовка по ПЛЗ

Стрелкова подготовка

Пожаростроева подготовка

Тактическа подготовка

№ на заповед, в която е включен като инструктор/
гл. инструктор **

Окончателна оценка от годишната проверка
"издържал"/
"неиздържал"

№ на удостоверение за "инструктор"*

№ на удостоверение за "инструктор"/

"главен инструктор"*

Техническа степен

№ на удостоверение за "инструктор"/
"главен инструктор"*

№........../...........г.

№.............../..............г.

№........../..........г.

№........./............г.

№.............../..............г.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Забележка. Личният картон се попълва съобразно видовете подготовки, в които участва и подлежи на годишна проверка съответният служител.

При неявяване на годишна проверка по вид подготовка, задължително се посочват причина и № на документ.

* № на удостоверение се попълва само ако съответният служител е преминал курс за инструктор/главен инструктор.

** № на заповед се попълва само за служител инструктор/главен инструктор.

Приложение № 3 към чл. 52


(Ново - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.)


СПРАВКА

за резултатите от проведената годишна проверка за оценяване на нивото на видовете подготовки от професионалното обучение по месторабота на служителите по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от ЗМВР през 20....... г.

в ......................................................................................................

(структура по чл. 37 от ЗМВР)

Вид подготовка от професионалното обучение по месторабота

Брой служители, подлежащи на проверка (по зает щат) съгласно чл. 27, ал. 2 от Наредба № 8121з-433/16.03.2017 г.

Брой явили се служители

Брой неявили се служители

Брой служители, получили оценка "изпълнил"

Брой служители, получили оценка "неизпълнил"

Причини за неявяването на служителите (и на резервните дати)

Брой служители, получили оценка "неизпълнил" за втора поредна година

Платен годишен отпуск

Отпуск поради временна неработоспособност

Медицинско свидетелство от лекар на МИ -
МВР, личен лекар или РЕЛК/ЦЕЛК при остро заболяване със срок до 1 месец

Експертно решение от РЕЛК - ОДМВР, МБАЛ или МИ, или

ЦЕЛК - МИ, при хронично заболяване със срок до 2 години

Участие в курс

Командировка

Други причини

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОДГОТОВКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ФИЗИЧЕСКА
ПОДГОТОВКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОДГОТОВКА ПО ПОЛИЦЕЙСКА
ЛИЧНА ЗАЩИТА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СТРЕЛКОВА
ПОДГОТОВКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЖАРО-СТРОЕВА ПОДГОТОВКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТАКТИЧЕСКА
ПОДГОТОВКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДИРЕКТОР:

..........................................

(специфично наименование на длъжността, име, фамилия и подпис на ръководителя на структурата по чл. 37 от ЗМВР)

Изготвил:

(длъжност) ...................................................

(име, фамилия и подпис) ...............................

(дата) ......................... г.

Отп. в 1 екз.

     Екз № 1 - ....

 

Промени настройката на бисквитките