Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 30 от 11.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 ОТ 7 АПРИЛ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 70 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. ЗА КООРДИНАЦИЯ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ДВ, БР. 31 ОТ 2010 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 ОТ 7 АПРИЛ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 70 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. ЗА КООРДИНАЦИЯ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ДВ, БР. 31 ОТ 2010 Г.)

В сила от 11.04.2017 г.

Обн. ДВ. бр.30 от 11 Април 2017г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В наименованието на постановлението думите "Европейския съюз" се заменят с "Европейските структурни и инвестиционни фондове и за създаване на Съвет за координация при управлението на средствата от Европейския съюз".

§ 2. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Цялостната организация, координация и контрол на системата за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и от други донори се осъществява от заместник министър-председателя по европейските фондове."

2. В ал. 2:

а) точка 2 се отменя;

б) точка 4 се отменя;

в) точка 5 се изменя така:

"5. ръководи процеса по разработването на институционалната рамка и нормативната уредба, свързана с управлението на средствата от ЕСИФ;"

г) точка 6 се отменя;

д) точка 7 се изменя така:

"7. координира и контролира управлението на:

а) програмите, финансирани от ЕСИФ;

б) програмите за европейско териториално сътрудничество, в които Република България участва;

в) помощта по Програма "ФАР", като изпълнява функцията на национален координатор;

г) Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и Фонд "Вътрешна сигурност";"

е) точка 9 се изменя така:

"9. съгласува промените в документите по т. 7, букви "б" и "в";"

ж) точки 10 и 11 се отменят;

з) в т. 12 думите "стратегически документи" се заменят със "Споразумението за партньорство", а думите "Европейския съюз" се заменят с "ЕСИФ";

и) в т. 15 думите "дейностите по финансовите инструменти на Европейската комисия JEREMIE, JESSICA и JASPERS" се заменят с "предоставената от Инструмента JASPERS подкрепа";

к) точка 18 се отменя;

л) в т. 19 абревиатурата "ЕС" се заменя с "ЕСИФ";

м) в т. 20 думите "усвояването на средствата от ЕС" се заменят с "управлението на средствата от ЕСИФ".

3. В ал. 3 т. 2 и 3 се отменят.

4. Алинея 4 се отменя.

5. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Заместник министър-председателят по европейските фондове координира предоставената от Инструмента JASPERS подкрепа, като съгласува изменения в Плана за действие на JASPERS за периода 2014 - 2020 г. по предложение на съответното ресорно министерство и внася за разглеждане от Министерския съвет в срок до 31 март отчет за изпълнение на мерките през предходната година."

6. Алинея 8 се отменя.

7. Алинея 10 се изменя така:

"(10) При изпълнение на функциите си по това постановление заместник министър-председателят по европейските фондове се подпомага от дирекция "Централно координационно звено" в администрацията на Министерския съвет."

§ 3. В чл. 2 думата "правителствената" се заменя с "държавната".

§ 4. В чл. 3, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "разглежда работни варианти на документите по чл. 1, ал. 2, т. 4 и осигурява тяхната взаимна съгласуваност" и запетаята пред тях се заличават.

2. Точка 2 се изменя така:

"2. съгласува проектите на индикативни годишни работни програми при условията и по реда на чл. 26, ал. 4 от Постановление № 162 на Министерския съвет от 2016 г. за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 - 2020 г.;".

3. Точки 4 и 5 се изменят така:

"4. разглежда предложения за изменения в Споразумението за партньорство и в програмите, финансирани със средства от ЕСИФ, включително за преразпределение на средства по приоритетни оси или приоритети, и осигурява тяхната взаимна съгласуваност;

5. обсъжда и други въпроси, свързани с управлението на средствата от ЕСИФ, по инициатива на председателя или по предложение на член на Съвета;".

§ 5. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика" се заменят с "министърът на труда и социалната политика".

2. В ал. 3 след думите "заместник-министър" се добавя "или директор на дирекция от администрацията на съответното министерство".

§ 6. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Съветът провежда редовни заседания най-малко веднъж годишно.

(2) Заседанията на Съвета се свикват от председателя или по инициатива най-малко на една трета от членовете му.

(3) Съветът приема решения с обикновено мнозинство от присъстващите на заседанието негови членове."

§ 7. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) По решение на неговия председател Съветът може да приеме и неприсъствено решение, като за всеки конкретен случай се определя срок за предоставяне на становища и бележки по изпратения за съгласуване проект на решение, който не може да е по-кратък от 10 дни.

(2) Решението по ал. 1 се счита за прието, когато проектът е съгласуван без бележки от не по-малко от две трети от членовете на Съвета. Проектът на решение се счита за съгласуван без бележки и когато в определения срок не е получено становище. За приетото решение се съставя протокол.

(3) Одобрените документи и приетите решения от Съвета по реда на ал. 1, които подлежат на разглеждане от Министерския съвет, се считат за преминали предварителното съгласуване по чл. 32 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

(4) По изключение при идентифицирана необходимост от провеждане на спешни съгласувателни действия срокът по ал. 1 може да се намали по решение на председателя на Съвета."

§ 8. Членове 9 - 11 се отменят.

§ 9. Навсякъде думите "средствата от ЕС" и "средства от ЕС" се заменят съответно със "средствата от ЕСИФ" и "средства от ЕСИФ".

§ 10. Навсякъде думите "и икономическата политика" се заличават.

§ 11. Параграф 9 от заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 9. Постановлението се приема на основание чл. 8, ал. 2 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове във връзка с чл. 22а от Закона за администрацията и чл. 11, ал. 3 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 12. В Постановление № 6 на Министерския съвет от 2007 г. за създаване на Единен информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България (обн., ДВ, бр. 10 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 93 от 2009 г., бр. 31 от 2010 г., бр. 54 от 2011 г., бр. 99 от 2012 г., бр. 62 и 65 от 2013 г., бр. 58, 76 и 101 от 2014 г. и бр. 2 от 2016 г.) навсякъде думите "заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика" се заменят със "заместник министър-председателя по европейските фондове".

§ 13. В Постановление № 79 на Министерския съвет от 2014 г. за създаване на комитети за наблюдение на Споразумението за партньорство на Република България и на програмите, съфинансирани от ЕСИФ, за програмен период 2014 - 2020 г. (обн., ДВ, бр. 34 от 2014 г.; изм. и доп., бр. 58, 76 и 101 от 2014 г., бр. 37 и 57 от 2015 г. и бр. 2 и 46 от 2016 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. Навсякъде думите "заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика" и "заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика" се заменят съответно със "заместник министър-председателят по европейските фондове" и "заместник министър-председателя по европейските фондове".

2. В чл. 3, ал. 8 се създава т. 7:

"7. изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове" или определени от него служители на агенцията."

3. В чл. 11, ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. да получава информация от управляващите органи при прекратяване на процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и за основанието за прекратяването ѝ;".

4. В чл. 12, ал. 9 се създава т. 9:

"9. изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове" или определени от него служители на агенцията."

5. В приложение № 2 към чл. 4а, ал. 3 и чл. 13а, ал. 3:

а) в раздел І:

аа) в т. 4 буква "б" се изменя така:

"б) списък с описание на изпълняваните проекти, програми и/или дейности съгласно чл. 4а, ал. 1, т. 3 и 4, както и документи, доказващи изпълнението им;"

бб) в т. 11 думите "преди провеждането" се заменят със "след провеждането";

б) в раздел ІІ:

аа) в т. 5 буква "б" се изменя така:

"б) списък с описание на изпълняваните проекти, програми и/или дейности съгласно чл. 13а, ал. 1, т. 3 и 4, както и документи, доказващи изпълнението им;"

бб) в т. 12 думите "преди провеждането" се заменят със "след провеждането".

§ 14. В Постановление № 98 на Министерския съвет от 2015 г. за условията и реда за определяне на управляващи и сертифициращи органи по програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, програмите на Европейския съюз за териториално сътрудничество и от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, и на отговорен орган по Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и по Фонд "Вътрешна сигурност" (ДВ, бр. 30 от 2015 г.) навсякъде думите "заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика" и "заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика" се заменят съответно със "заместник министър-председателят по европейските фондове" и "заместник министър-председателя по европейските фондове".

§ 15. В Постановление № 116 на Министерския съвет от 2015 г. за създаване на Съвет за интелигентен растеж (обн., ДВ, бр. 36 от 2015 г.; изм., бр. 2 от 2016 г.) се правят следните изменения:

1. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. Функциите на секретариат на съвета се изпълняват от дирекция "Икономически политики за насърчаване" на Министерството на икономиката."

2. Член 12 се отменя.

§ 16. В Постановление № 118 на Министерския съвет от 2014 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Норвежкия финансов механизъм, Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и Фонд "Вътрешна сигурност" (обн., ДВ, бр. 44 от 2014 г.; изм. и доп., бр. 76 и 101 от 2014 г., бр. 50 от 2015 г. и бр. 52 от 2016 г.), в § 3 от преходните и заключителните разпоредби думите "заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика" се заменят със "заместник министър-председателя по европейските фондове".

§ 17. В Постановление № 160 на Министерския съвет от 2016 г. за определяне правилата за разглеждане и оценяване на оферти и сключването на договорите в процедурата за избор с публична покана от бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от Европейските структурни и инвестиционни фондове (обн., ДВ, бр. 52 от 2016 г.; доп., бр. 76 от 2016 г.) § 7 се изменя така:

"§ 7. Изпълнението на постановлението се възлага на заместник министър-председателя по европейските фондове, министъра на образованието и науката, министъра на вътрешните работи, министъра на труда и социалната политика, министъра на земеделието и храните, министъра на финансите, министъра на икономиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на околната среда и водите и на министъра на културата."

§ 18. В Постановление № 162 на Министерския съвет от 2016 г. за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 - 2020 г. (ДВ, бр. 53 от 2016 г.) навсякъде думите "заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика" се заменят със "заместник министър-председателя по европейските фондове".

§ 19. В Постановление № 189 на Министерския съвет от 2016 г. за определяне на национални правила за допустимост на разходите по програмите, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, за програмен период 2014 - 2020 г. (ДВ, бр. 61 от 2016 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 5 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) Когато за проект на бенефициент се предвижда изпълнението на дейностите да се възлага изцяло на външен за него изпълнител или изпълнители, в съответствие с чл. 67, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 1303/2013, безвъзмездната финансова помощ и възстановимата помощ се предоставят единствено под формата по чл. 55, ал. 1, т. 1 ЗУСЕСИФ.

(2) Извън случаите по ал. 1 безвъзмездната финансова помощ и възстановимата помощ за тези дейности може да се предоставят под всички форми по чл. 55, ал. 1 ЗУСЕСИФ."

2. В чл. 8 ал. 2 и 3 се изменят така:

"(2) За дейности за организация и управление на проект, изпълнението на които се предвижда да не се възлага изцяло на външен за бенефициента изпълнител, безвъзмездна финансова помощ и възстановима помощ се предоставят само под формата по чл. 55, ал. 1, т. 4 ЗУСЕСИФ.

(3) По изключение, когато към датата на утвърждаване на документите по чл. 26, ал. 1 ЗУСЕСИФ не е налице методология за определяне размерите на сумите по формата, посочена в чл. 55, ал. 1, т. 4 ЗУСЕСИФ, безвъзмездна финансова помощ и възстановима помощ за дейности за организация и управление, изпълнението на които се предвижда да не се възлага изцяло на външен за бенефициента изпълнител, може да се предостави чрез формата по чл. 55, ал. 1, т. 1 ЗУСЕСИФ след изрично одобрение на Съвета за координация при управлението на средствата от Европейския съюз (СКУСЕС)."

3. В чл. 10, ал. 2, т. 2 буква "а" се изменя така:

"а) със заповед на органа по назначаване, съответно на работодателя, на служителя по служебно правоотношение, съответно трудово правоотношение, в държавната администрация, с негово съгласие и срещу възнаграждение са възложени допълнителни задължения във връзка с управлението и/или изпълнението на проект, или".

4. В чл. 11 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) Когато за дейностите по изпълнение на проект на бенефициент от централната и териториалната администрация на изпълнителната власт не се предвижда възлагане изцяло на външен за бенефициента изпълнител, безвъзмездната финансова помощ и възстановимата помощ се предоставят под формите по чл. 55, ал. 1, т. 2 - 4 ЗУСЕСИФ по отношение на тази част от дейностите, която не е обект на възлагане.

(2) По изключение, когато към датата на утвърждаване на документите по чл. 26, ал. 1 ЗУСЕСИФ не е налице методология за определяне на размерите на сумите по формите, посочени в чл. 55, ал. 1, т. 2 - 4 ЗУСЕСИФ, за случаите по ал. 1 може да се използва формата по чл. 55, ал. 1, т. 1 ЗУСЕСИФ след изрично одобрение на СКУСЕС."

5. Член 28 се изменя така:

"Чл. 28. (1) Размерът на допустимите разходи за възнаграждения на служителите на бенефициентите/партньорите за дейности по управление и/или изпълнение на проекти/бюджетни линии по ОПДУ извън случаите по чл. 9 и 27 се изчислява, когато е приложимо, въз основа на действително отработеното и отчетено време от служителите по съответните проекти/бюджетни линии по ОПДУ, когато безвъзмездната финансова помощ за тези разходи е предоставена под формите на чл. 55, ал. 1, т. 1 и 2 ЗУСЕСИФ.

(2) Допустими са разходи за възнаграждения на служителите на бенефициентите/партньорите за дейности по управление и/или изпълнение на проекти/бюджетни линии по ОПДУ извън случаите по чл. 9 и 27, когато са възложени на основание чл. 143, ал. 1 и чл. 144 от Кодекса на труда, съответно чл. 50а от Закона за държавния служител.

(3) Разходите за възнаграждения на изборните членове на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите, следователите и на съдебните служители за дейности по управление и/или изпълнение на проекти по ОПДУ са допустими, при условие че:

1. дейностите по конкретния проект са включени в длъжностните характеристики на служителите по основното им правоотношение;

2. дейностите по конкретния проект, изпълнявани извън установеното работно време и длъжностна характеристика на служителя и/или извън предвидените дейности в специалните и/или процесуалните закони за изборните членове на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите, се възлагат при следните условия:

а) със заповед на органа по назначаване/работодателя на служителя по трудово правоотношение, с негово съгласие и срещу възнаграждение са възложени допълнителни задължения във връзка с управлението и/или изпълнението на конкретния проект, или

б) със служителя по трудово правоотношение е сключен трудов договор по реда на чл. 110 от Кодекса на труда във връзка с управлението и/или изпълнението на конкретния проект.

(4) Разходите за възнаграждения на изборните членове на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите в Инспектората на Висшия съдебен съвет, съдии, прокурори и следователи, които ще осъществяват преподавателска дейност по смисъла на чл. 195, ал. 1, т. 4 от Закона за съдебната власт в Националния институт на правосъдието, и на съдебни служители, преподаватели в Националния институт на правосъдието, са допустими при условията на чл. 13, ал. 1, т. 10 от Закона за обществените поръчки, когато пленумът на Висшия съдебен съвет е взел решение, с което възлага на директора на Националния институт на правосъдието да издава заповеди за определяне на преподавателя, програмата на обучението и размера на възнаграждението по тарифа, определена от Управителния съвет на Националния институт на правосъдието.

(5) Размерът на допустимите разходи за възнаграждения на лицата по ал. 3 и 4 за дейности по изпълнение на проекти по ОПДУ се определя въз основа на действително отработеното и отчетено време. Размерът на часовата ставка на възнагражденията на лицата по ал. 3 е допустим до общия размер на основното им възнаграждение, допълнителното възнаграждение за продължителна работа и възнаграждението за ранг на часова база за съответния месец, което лицето получава по основното си правоотношение, или до размера на възнаграждението на часова база по чл. 262, ал. 1, т. 2 и 3 от Кодекса на труда, което лицето получава съгласно чл. 143, ал. 1 и чл. 144 от Кодекса на труда.

(6) Размерът на часовата ставка на възнагражденията на служителите на бенефициентите/партньорите за дейности по изпълнение на проекти/бюджетни линии по ОПДУ извън случаите по ал. 3 и 4, чл. 9 и 27 е допустим до размера на основното им възнаграждение на часова база за съответния месец, което лицето получава по основното си правоотношение, или до размера на възнаграждението на часова база по чл. 262, ал. 1, т. 2 и 3 КТ, което лицето получава съгласно чл. 143, ал. 1 и чл. 144 от Кодекса на труда, съответно съгласно чл. 50а от Закона за държавния служител.

(7) Алинеи 4 - 6 не се прилагат в случаите, когато Управляващият орган на ОПДУ е посочил друг начин за определяне на допустимия размер на възнагражденията за дейности по изпълнение на проекти по ОПДУ в документите по чл. 26, ал. 1 ЗУСЕСИФ в съответствие с чл. 5, ал. 5 и 6.

(8) Разходите за възнаграждения за дейности по управление на проекти/бюджетни линии по ОПДУ на лицата по ал. 3 и на служителите на бенефициентите/партньорите извън случаите по чл. 9 и 27 са допустими до размерите, определени съгласно методология по чл. 5, ал. 5 и 6 и при спазване на изискванията на чл. 6, ал. 2 и 3 и чл. 8, ал. 2 и 3. В случаите по чл. 8, ал. 3 размерът на допустимите разходи за тези възнаграждения се определя съгласно ал. 5 и 6.

(9) В случаите по ал. 1 - 4 са допустими и разходите за начислените върху допустимите разходи за възнаграждения задължителни осигурителни вноски за сметка на осигурителя."

6. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения:

а) в § 5 думите "заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика" се заменят със "заместник министър-председателя по европейските фондове";

б) параграф 7 се изменя така:

"§ 7. В срок до 30 април 2017 г. заместник министър-председателят по европейските фондове внася за одобрение от Министерския съвет като част от националните правила за допустимост национална методология за определяне на размерите на сумите във връзка с чл. 8, ал. 2, разработена съвместно с министъра на финансите, министъра на икономиката, министъра на труда и социалната политика, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на образованието и науката, министъра на околната среда и водите и министъра на земеделието и храните."

§ 20. В чл. 75, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, приет с Постановление № 229 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 78 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 102 от 2009 г., бр. 15, 25, 30, 32, 74 и 88 от 2010 г., бр. 15, 25, 31, 43, 54 и 80 от 2011 г., бр. 22, 50 и 103 от 2012 г., бр. 30, 51, 69, 70, 74, 82, 88 и 102 от 2013 г., бр. 8, 49, 58, 67, 76 и 94 от 2014 г., бр. 5, 19, 37 и 57 от 2015 г., бр. 2, 8, 49 и 91 от 2016 г. и бр. 12 от 2017 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 13 се изменя така:

"13. изгражда, развива, управлява и поддържа Единния информационен портал за обща информация за средствата от Европейския съюз и осигурява прозрачност на управлението на фондовете;".

2. Създава се нова т. 14:

"14. разработва и координира изпълнението на единна Национална комуникационна стратегия за ЕСИФ;".

3. Създават се т. 15 - 17:

"15. създава, развива, координира и ръководи мрежата на служителите по информация и комуникация на програмите, съфинансирани от ЕСИФ;

16. развива и координира работата на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на ЕСИФ;

17. осъществява и координира комуникацията между мрежата на служителите по информация и комуникация на програмите, съфинансирани от ЕСИФ, и мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на ЕСИФ;".

4. Досегашната т. 14 става т. 18.

§ 21. В Наредбата за определяне на условията, реда и механизма за функциониране на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН) и за провеждане на производства пред управляващите органи посредством ИСУН, приета с Постановление № 243 на Министерския съвет от 2016 г. (ДВ, бр. 76 от 2016 г.), навсякъде думите "заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика" се заменят със "заместник министър-председателя по европейските фондове".

§ 22. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките