Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 33 от 25.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 2015 Г. ЗА ПОЗНАВАТЕЛНИТЕ КНИЖКИ, УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА (ДВ, БР. 94 ОТ 2015 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 2015 Г. ЗА ПОЗНАВАТЕЛНИТЕ КНИЖКИ, УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА (ДВ, БР. 94 ОТ 2015 Г.)

В сила от 25.04.2017 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.33 от 25 Април 2017г.

§ 1. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 2 буква "в" се изменя така:

"в) усъвършенстване на умения и задълбочаване или разширяване на знания от предходни години;".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Пояснителните текстове трябва да обясняват само новите понятия от учебната програма според възрастовите особености."

§ 2. В чл. 33, ал. 3 и чл. 34, ал. 2, т. 2 след израза "XII клас" се добавя "и по ниво/нива от Общата европейска езикова рамка".

§ 3. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 7:

а) в буква "а" думите "буквар и" се заличават и числото "16" се заменя с "12";

б) създава се нова буква "б":

"б) буквар - не по-малко от 16 пункта;"

в) досегашните букви "б", "в", "г", "д" стават съответно букви "в", "г", "д", "е", като в новата буква "е" след израза "XII клас" се добавя "и по ниво/нива от Общата европейска езикова рамка".

2. В т. 8 думите "клас/възрастова група" се заменят с "възрастова група/клас/ниво от Общата европейска езикова рамка".

3. Точка 9 се заличава.

§ 4. В чл. 41 след думата "класове" се добавя "или по ниво/нива от Общата европейска езикова рамка".

§ 5. В чл. 44, ал. 2, т. 2 след думата "класовете" се добавя "или нивото/нивата от Общата европейска езикова рамка".

§ 6. В чл. 45, т. 2, букви "а", "б" и "в" числото "9" се заменя с "13".

§ 7. В чл. 48, ал. 2 изречение второ се изменя така: "При липса на някой от документите вносителите имат право да ги внесат най-късно до края на следващия работен ден след провеждане на откритото заседание."

§ 8. В чл. 50 ал. 2 и 3 се изменят така:

"(2) За процедурите по оценяване и одобряване на проекти министърът на образованието и науката след съгласуване с председателя на Българската академия на науките (БАН) утвърждава списък на оценители, който включва преподаватели във висши училища, научни работници от БАН, специалисти по графичен дизайн, специалисти по полиграфия, експерти от МОН или от регионалните управления на образованието (РУО) и учители.

(3) Списъкът по ал. 2 се изготвя и актуализира по предложение съответно на ректорите на висшите училища, на директорите на институтите към БАН, на браншови организации и асоциации в областта на графичния дизайн и на полиграфията, на директорите на дирекции в МОН и Министерството на културата, на началниците на РУО и на признатите за представителни на национално равнище синдикални и работодателски организации в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на предучилищното и училищното образование."

§ 9. В чл. 52 ал. 2 се изменя така:

"(2) При невъзможност да бъде определен специалист по дидактика или по методика на обучението на съответния учебен предмет, съответно по начална педагогика или по предучилищна педагогика, като оценител се включва още един специалист в съответната научна област или учител по съответния учебен предмет, по начална педагогика или по предучилищна педагогика. При невъзможност да бъде определен експерт от МОН или от РУО като оценител се включва още един учител по съответния учебен предмет, по начална педагогика или по предучилищна педагогика."

§ 10. В чл. 57 се създава ал. 4:

"(4) Копия от становищата със заличени индивидуализиращи данни на оценителите може да бъдат предоставени на вносителите при заявено писмено искане от тяхна страна в деня на откритото заседание."

§ 11. В чл. 61 се създава ал. 4:

"(4) В случаите по чл. 60, ал. 1 проектите получават оценка "Неприложим" от учителите, участващи в оценяването."

§ 12. В чл. 67 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) На 4-та страница на корицата на познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти, които са за безвъзмездно ползване, се поставя гриф: "Екземпляр за безвъзмездно ползване"."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "по ал. 1 и 2" се заменят с "по ал. 1, 2 и 3" и след думата "комплект" се добавя "преди разпространението".

§ 13. В чл. 71, ал. 1, т. 2, букви "а", "б" и "в" числото "7" се заменя с "11".

§ 14. В чл. 74 ал. 2 се изменя така:

"(2) При невъзможност да бъде определен специалист в съответната научна област или експерт от МОН или РУО като оценител се включва учител по съответния учебен предмет, по начална педагогика или по предучилищна педагогика."

§ 15. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Параграф 1 се изменя така:

"§ 1. По смисъла на тази наредба:

"Макет" е трайно скрепена с корицата, пълноцветна, странирана разпечатка на цялостната композиция от изображения и текст на подготвеното за печат издание на проекта на познавателна книжка, учебник или учебно помагало в единна система с учебника."

2. Създава се § 1а:

"§ 1а. Министерството на образованието и науката съхранява за срок пет години документите по процедурите за оценяване и одобряване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти."

§ 16. В преходните и заключителните разпоредби се създава § 4а:

"§ 4а. За учебниците и учебните комплекти за II и VI клас, за които тригодишният срок на ползване влиза в сила от учебната 2017/2018 г., скрепването може да се извършва само чрез лепене."

§ 17. В приложение № 1 към чл. 45, ал. 1, т. 1 и приложение № 2 към чл. 71, ал. 1, т. 1 след думата "класове" се добавя "или ниво/нива по Общата европейска езикова рамка".

Заключителни разпоредби

§ 18. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките