Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 33 от 25.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-531 ОТ 2014 Г. ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО ОСИГУРЯВАНЕ НА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ НА ОБЕКТИ И/ИЛИ ПОДДЪРЖАНЕ И ОБСЛУЖВАНЕ НА УРЕДИ, СИСТЕМИ И СЪОРЪЖЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ПОЖАРНАТА БЕ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-531 ОТ 2014 Г. ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО ОСИГУРЯВАНЕ НА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ НА ОБЕКТИ И/ИЛИ ПОДДЪРЖАНЕ И ОБСЛУЖВАНЕ НА УРЕДИ, СИСТЕМИ И СЪОРЪЖЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ПОЖАРНАТА БЕЗОПАСНОСТ, ОТ ТЪРГОВЦИ И КОНТРОЛА ВЪРХУ ТЯХ (ДВ, БР. 78 ОТ 2014 Г.)

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.33 от 25 Април 2017г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "непрекъснато, денонощно" се заличават.

2. В т. 4 след думата "средства" се добавя "за първоначална намеса", а думите "възникване на" се заличават.

3. В т. 8 думите "огневи и други" се заменят с "извършване на".

§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "непрекъснато, денонощно" се заличават.

2. В т. 4 след думата "средства" се добавя "за първоначална намеса".

§ 3. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. Личният състав на екипа за първоначална намеса за осъществяване на дейностите по чл. 3, т. 1 и 2 е минимум от трима души, в т.ч. водачът на пожарния/спасителния автомобил."

§ 4. В чл. 18 ал. 4 се изменя така:

"(4) В обектите, в които се осъществяват дейности по чл. 3, т. 4, търговецът изготвя и съхранява дневниците и протоколите по чл. 31, ал. 4 и 5, удостоверяващи извършеното техническо обслужване, презареждане или хидростатично изпитване на противопожарни уреди в съответствие с изискванията на техническите спецификации по чл. 31, ал. 1."

§ 5. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. За времето на дежурство се определя лице от личния състав на дежурство, което отговаря за дейността."

§ 6. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 думите "ал. 4" се заменят с "ал. 3".

2. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Търговците, извършващи сервизно обслужване на противопожарни уреди, презареждат носимите и возимите пожарогасители с пожарогасителни прахове, пенообразуватели и въглероден диоксид, за които е удостоверено съответствието съгласно наредбата по чл. 17, ал. 6 ЗМВР."

3. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Търговци, извършващи поддържане и обслужване на противопожарни системи и съоръжения, презареждат стационарните пожарогасителни системи и инсталации с пожарогасителни прахове, пенообразуватели и въглероден диоксид, за които е удостоверено съответствието с изискванията съгласно наредбата по чл. 17, ал. 6 ЗМВР."

4. Създават се ал. 8 и 9:

"(8) Извършеното поддържане и обслужване по ал. 2 се удостоверява с датиран протокол, съдържащ най-малко следната информация: вида и обхвата на извършеното поддържане и обслужване, описание на извършените ремонтни дейности или необходими такива, фамилия и подпис на лицето, извършило поддържането и обслужването, и краен срок за извършване на следващото такова.

(9) Протоколът по ал. 8 се предоставя на собственика или ръководителя на обекта, в който са монтирани системата или съоръжението."

§ 7. Член 43 се изменя така:

"Чл. 43. (1) При констатиране на нарушения на изискванията на тази наредба служител от комисията по чл. 40, заемащ длъжност по чл. 143, ал.1, т. 3 ЗМВР, съставя акт за установяване на административно нарушение.

(2) Въз основа на съставения акт за установяване на административно нарушение по ал. 1 директорът на ГДПБЗН - МВР, или директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" издава наказателно постановление."

§ 8. В приложение № 1 към чл. 10, ал. 2 в Таблицата за минималните количества индивидуална екипировка и лични предпазни средства за лицата, които ръководят и непосредствено осъществяват дейности по чл. 3, т. 1 и 2 се добавя ред № 12:



"12.

Водозащитен ръчен прожектор с акумулаторна батерия

бр.

1".

§ 9. В приложение № 9 към чл. 31, ал. 5 в края на нов ред се добавя:

"Забележка. Протоколът се съхранява до времето за извършване на следващото техническо обслужване, презареждане или хидростатично изпитване."

Промени настройката на бисквитките