Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 34 от 28.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 80 ОТ 24 АПРИЛ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 151 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 64 ОТ 2003 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 80 ОТ 24 АПРИЛ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 151 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 64 ОТ 2003 Г.)

В сила от 28.04.2017 г.

Обн. ДВ. бр.34 от 28 Април 2017г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 10 ал. 1 се изменя така:

"(1) Националните спортни организации подпомагат своите членове и координират дейността им в следните предметни области на системата за физическо възпитание, спорт и социален туризъм:

1. физическо възпитание и спорт в системата на предучилищното и училищното образование;

2. физическо възпитание и спорт в системата на висшето образование;

3. физическо възпитание и спорт във въоръжените сили;

4. физическо възпитание и спорт в системата на Министерството на вътрешните работи;

5. физическо възпитание и спорт за всички;

6. спортно-туристически дейности;

7. взаимодействие на спортни организации, развиващи сходни видове спорт;

8. физическо възпитание и спорт за деца със специални образователни потребности и за деца в риск."

§ 2. В чл. 29 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Учебните програми по физическо възпитание и спорт в училищата се утвърждават въз основа на държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка от министъра на образованието и науката след съгласуване с министъра на младежта и спорта."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Организирането и провеждането на часа за спортните дейности се осъществява от педагогически специалисти в областта на физическото възпитание и спорта с професионална квалификация "учител" или "треньор" по вид спорт."

3. Алинея 4 се отменя.

§ 3. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Спортните дейности с учениците в училищата извън задължителните учебни часове по физическо възпитание и спорт се извършват в училищните спортни клубове и чрез допълнителна подготовка по чл. 85 от Закона за предучилищното и училищното образование."

2. В ал. 2 думата "спортна" се заменя със "състезателна" и думите "училищните спортни клубове, училищните спортни секции, ученическите спортни школи и други обслужващи звена за организиране на спортна дейност" се заменят с "лицензирани спортни организации и членуващите в тях спортни клубове със съдействието на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и органите на местното самоуправление".

3. Създава се ал. 3:

"(3) Извънучилищната тренировъчна дейност се провежда в Центровете за подкрепа на личностно развитие и в спортните клубове - членове на лицензираните спортни организации."

§ 4. В чл. 31 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Училищните спортни клубове се създават от директорите на училищата със съдействието на училищните настоятелства и извършват дейностите, свързани с физическите упражнения, спорта и спортно-туристическите дейности на учениците."

2. В ал. 4 думите "централните и местните органи на държавна власт, ученическите спортни школи" се заменят с "Центровете за подкрепа за личностно развитие".

§ 5. Член 32 се отменя.

§ 6. Член 33 се отменя.

§ 7. Член 34 се отменя.

§ 8. В чл. 34а думата "спортна" се заменя със "специализирана" и цифрата "VIII" се заменя със "VII".

§ 9. Член 34б се изменя така:

"Чл. 34б. (1) Държавните спортни училища се финансират със средства от държавния бюджет чрез Министерството на младежта и спорта и отговарят на следните критерии:

1. задоволяват образователните и спортните потребности на ученици в повече от една административна област и извършват дейността си в град с повече от сто хиляди жители;

2. имат създадени условия за ползване на спортни обекти, подходящи за видовете спорт, по които осъществяват прием и обучение;

3. имат създаден център за подготовка на резерв за спорта за високи постижения с включени изявени спортисти, определени по критерии съгласно наредба на министъра на младежта и спорта;

4. имат общежитие или ползват ученическо общежитие на територията на населеното място, където се намира училището;

5. имат създадена организация за двуразов режим на тренировки.

(2) Определянето на броя на населението по ал. 1, т. 1 се извършва по последните налични статистически данни за населението на Националния статистически институт към момента на откриване или промяна на статута на държавните спортни училища."

§ 10. В чл. 34в се правят следните изменения:

1. Алинеи 1 - 5 се изменят така:

"(1) Откриване, преобразуване, промяна и закриване на държавните и общинските спортни училища се извършва в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование, Закона за физическото възпитание и спорта и Наредба № 9 от 2016 г. за институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

(2) Към предложението за откриване на общинско спортно училище освен документите съгласно Закона за предучилищното и училищното образование и Наредба № 9 от 2016 г. за институциите в системата на предучилищното и училищното образование се прилага и информация за:

1. прогнозния брой ученици и групи по видове спорт;

2. обхвата и дейността на спортните клубове на територията на населеното място по спортовете, за които се предлага прием на ученици;

3. броя на картотекираните състезатели по видовете спорт за всяка от възрастовите групи, за които се предлага прием на ученици.

(3) Към предложението за преобразуване и закриване на спортни училища освен документите съгласно Закона за предучилищното и училищното образование и Наредба № 9 от 2016 г. за институциите в системата на предучилищното и училищното образование се прилага и информация за броя на учениците по всеки вид спорт за всеки клас.

(4) Към предложението за промяна на финансиращия орган на спортни училища от общински в държавни освен документите съгласно Закона за предучилищното и училищното образование и Наредба № 9 от 2016 г. за институциите в системата на предучилищното и училищното образование се прилага и:

1. информация за общия брой на учениците, броя на учениците по класове и паралелки, както и за броя на учениците по всеки вид спорт за всеки клас;

2. информация за професиите, по които се обучават учениците за придобиване на професионална квалификация;

3. информация за спортните успехи на учениците през последните 4 години;

4. поименна справка за учениците, включени в националните отбори на страната през последните 4 години;

5. информация и документи за осигурена спортна база за провеждане на специализираната подготовка на учениците.

(5) Предложението по ал. 4 за промяна на финансиращия орган на спортни училища от общински в държавни се изготвя за училища с брой на учениците не по-малък от 350 за всяка от последните четири години, предхождащи предложението, като минимум 15 на сто от тях трябва да са включени в националните отбори на страната."

2. Алинеи 6 и 7 се отменят.

§ 11. Член 34г се отменя.

§ 12. Член 34д се отменя.

§ 13. В чл. 34е се правят следните изменения:

1. Алинеи 1 - 3 се отменят.

2. В ал. 4 думата "спортна" се заменя със "специализирана".

§ 14. В чл. 34ж се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думите "и задължително включва защита на концепция за развитието на държавното спортно училище" се заличават.

2. Алинея 5 се отменя.

§ 15. В чл. 34з ал. 2 се отменя.

§ 16. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "широко достъпно" се заменят с "масово".

2. В ал. 2 след думата "създават" се добавя "и предоставят", след думата "условия" се добавя "и възможности", думата "населението" се заменя с "лицата", а думите "упражнения и спорт" се заменят с "упражнения, спорт и спортно-туристически дейности".

§ 17. В чл. 39, ал. 1 думата "хората" се заменя с "учащите се".

§ 18. В чл. 40, ал. 1 след думите "условия за" се добавя "физическа активност и", а думите "и за активен отдих" се заменят с "в свободното време".

§ 19. В чл. 42 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "граждани" се заменя с "лица", а думите "и физическо възпитание" се заличават.

2. В ал. 2:

а) в основния текст думите "физическото възпитание" се заменят с "двигателната активност";

б) точка 1 се изменя така:

"1. изграждат и поддържат в населените места спортни площадки, алеи за пешеходци и велосипедисти, зони за отдих и спорт;"

в) точка 2 се отменя;

г) в т. 4 думите "предписанията относно условията за сигурност" се заменят с "нормативните изисквания и стандарти".

§ 20. В чл. 43а думите "обслужващите звена" се заменят с "Центровете за подкрепа за личностно развитие".

§ 21. В чл. 44, ал. 2 думите "и се подпомага от специализирани медицински и технически кадри" се заменят с "подпомагани от специализирани медицински и технически лица".

§ 22. В чл. 45 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "е длъжна да" и "и подпомага финансово" се заличават.

2. В ал. 2 думата "отделно" се заличава.

§ 23. В чл. 46, ал. 1 думите "професионални спортисти и професионални отбори" се заменят със "спортисти и отбори с професионален статут".

§ 24. В чл. 50, ал. 1 думите "след съгласуване с Българския олимпийски комитет и с лицензираните спортни организации" се заличават.

§ 25. В чл. 51 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "по годишни и етапни" се заменят с "на базата на".

2. В ал. 3 думите "изготвят експертни анализи, отчети за изпълнението на отделните етапи от подготовката и годишен отчет" се заменят с "контролират и анализират изпълнението на подготовката на състезателите и изготвят отчети".

§ 26. В чл. 52 думите "спортисти с увреждания в олимпийски игри и в световни и европейски първенства" се заменят с "параолимпийски спортисти в параолимпийски игри, световни и европейски първенства".

§ 27. В заглавието на глава шеста след думата "научноизследователска" се добавя "и приложна", след думата "дейност" се поставя точка и съюзът "и" се заличава.

§ 28. Член 53 се отменя.

§ 29. В чл. 54 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Министърът на младежта и спорта може да предлага разработване на стратегически научни изследвания в областта на физическото възпитание и спорта и при необходимост да координира взаимодействието по ал. 1."

§ 30. Член 55 се изменя така:

"Чл. 55. Научната и приложната дейност в областта на физическото възпитание и спорта се осъществяват от специализирани екипи в рамките на съответните ведомства и организации."

§ 31. Член 56 се изменя така:

"Чл. 56. Научно-приложната дейност, свързана с контрола на учебно-тренировъчния процес в спорта за високи постижения, се осъществява от специализирано административно звено към Министерството на младежта и спорта."

§ 32. В чл. 57 ал. 2 се изменя така:

"(2) Спортно-педагогически кадри са преподавателите във висшите училища, педагогическите специалисти, които извършват обучение по физическо възпитание и спорт в системата на предучилищното и училищното образование, лицата, осъществяващи обучение и тренировки в системата на физическото възпитание и спорта, както и лицата, предоставящи спортни услуги, свързани с обучение и тренировки по вид спорт."

§ 33. В чл. 58 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Придобиването на професионална квалификация и правоспособност на спортно-педагогическите кадри се осъществява от институциите в системата на професионалното образование и обучение и в акредитирани висши училища в професионално направление "Спорт"."

2. Алинея 3 се отменя.

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Условията и редът за признаване на професионална квалификация, придобита в други държави, с цел обучение, тренировки и управление в системата на физическото възпитание и спорта се осъществяват в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование, Закона за висшето образование и нормативните актове по прилагането им и наредбата по чл. 6, ал. 3 от Закона за физическото възпитание и спорта."

§ 34. В чл. 60, т. 5 думите "расова и етническа дискриминация и други форми на унизително отношение към личността" и запетаята пред тях се заменят с "и дискриминация".

§ 35. В чл. 61 т. 5 се изменя така:

"5. съвместно с организаторите, собствениците или ползвателите на спортната зона, когато са лица, различни от спортната организация, и органите на реда осигуряват реда на спортните прояви."

§ 36. Навсякъде в правилника думите "социален туризъм" и "социалния туризъм" се заменят съответно със "спортно-туристически дейности" и "спортно-туристическите дейности", а думите "социалният туризъм" се заменят със "спортно-туристическите дейности".

Заключителни разпоредби

§ 37. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките