Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 60 от 25.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 145 ОТ 19 ЮЛИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА РЕЗЕРВА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 145 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. (ДВ, БР. 54 ОТ 2012 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 145 ОТ 19 ЮЛИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА РЕЗЕРВА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 145 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. (ДВ, БР. 54 ОТ 2012 Г.)

Обн. ДВ. бр.60 от 25 Юли 2017г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "за провеждане на конкурс" се заличават.

2. В т. 4 думите "условията и редът за планиране, организиране и провеждане на подготовка на български граждани" и точката и запетаята след тях се заличават.

§ 2. В наименованието на раздел II думите "за провеждане на конкурс" се заличават.

§ 3. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "след провеждане на конкурс и подписване на договор" се заличават.

2. Създават се нови ал. 2, 3 и 4:

"(2) Българските граждани, освободени от военна служба, се приемат на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс след подписване на договор.

(3) Незаетите длъжности от доброволния резерв по реда на ал. 2 се заемат след провеждане на конкурс и подписване на договор.

(4) За длъжностите, за които е обявен конкурс, за срока на неговото провеждане не се прилага редът за прием на български граждани по ал. 2."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 5.

§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) До 10-о число на февруари и октомври ежегодно командирите (началниците) на военни формирования изпращат по команден ред до командващия на Съвместното командване на силите или до съответния командир на вид въоръжена сила, или до командира на бригада "Специални сили" заявка за комплектуването с резервисти и/или с техника-резерв на военните формирования, ако е налице такава необходимост.

(2) Командващият на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили и командирът на бригада "Специални сили" обобщават заявките по ал. 1 и ги изпращат на началника на Централното военно окръжие до 20-о число на февруари и октомври."

2. В ал. 3 думите "април, август и декември на съответната година" се заменят с "февруари и октомври ежегодно".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) За комплектуване на служба "Военна полиция" с резервисти и/или с техника-резерв директорът на служба "Военна полиция" изпраща заявка до министъра на отбраната."

4. Създава се ал. 9:

"(9) Въз основа на заявките по ал. 2 и 3 за месец октомври с акт на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице се обявяват длъжностите за резервисти за заемане от български граждани, освободени от военна служба."

§ 5. Създава се чл. 4а:

"Чл. 4а. (1) Командирът (началникът) на военното формирование/структура предлага длъжности за служба в доброволния резерв, ако са разкрити по длъжностното разписание, на военнослужещия, който предстои да бъде освободен от военна служба на основания, различни от тези по чл. 162, т. 3 и чл. 165, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които съответстват на неговото образование и квалификация.

(2) Военнослужещият по ал. 1 може да кандидатства за приемане на служба в доброволния резерв и в друго военно формирование/структура от въоръжените сили на избрана от него длъжност, която съответства на неговото образование и квалификация.

(3) Военнослужещият по ал. 1 подава рапорт за приемане на служба в доброволния резерв за избрана от него длъжност до командира на военното формирование/структура, където е разкрита длъжността за доброволния резерв по длъжностно разписание, чрез командира на военното формирование, където служи.

(4) Командирът (началникът) на военното формирование/структура, където е разкрита длъжността за доброволния резерв по длъжностно разписание, организира сключването на договор за служба в доброволния резерв на кандидата по ал. 3 с министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице след прекратяване на договора за военна служба."

§ 6. Създава се чл. 4б:

"Чл. 4б. (1) Българските граждани, освободени от военна служба, кандидати за обявените длъжности за служба в доброволния резерв, подават в съответните териториални структури за водене на военния отчет заявление за приемане на служба в доброволния резерв заедно с необходимите документи, определени с акт на министъра на отбраната.

(2) Началниците на териториални структури за водене на военния отчет организират приемането и регистрирането на документите на кандидатите по ал. 1.

(3) Преди подаването на документите кандидатите се информират от представител на съответната териториална структура за водене на военния отчет за реда за приемане и служба в доброволния резерв.

(4) Не се приемат документите на кандидати, които не отговарят на изискванията на чл. 24, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България или на условията на заявките по чл. 4, ал. 6, т. 3.

(5) Териториалната структура за водене на военния отчет:

1. извършва проверка за комплектуваността на подадените документи;

2. изпраща кандидатите за резервисти, освободени от военна служба преди повече от една година от датата на подаване на документите, в съответните военномедицински органи и специализирани звена и органи по психологическото осигуряване по чл. 24, ал. 2 и 3 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България за определяне на годността им за служба в доброволния резерв и на психологическата им пригодност за служба в доброволния резерв;

3. изпраща документите на кандидата за служба в доброволния резерв до командира (началника) на военното формирование/структура, заявило длъжността.

(6) Командирът (началникът) на военното формирование/структура, заявило длъжността, организира сключването на договор за служба в доброволния резерв на кандидата с министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице."

§ 7. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "заявките по чл. 4, ал. 2, 3 и 4" се заменят със "заявките по чл. 4, ал. 2 и 3 за месец февруари и заявките по чл. 4, ал. 4".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Въз основа на получената от служба "Военна полиция" заявка министърът на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице със заповед обявява условията и реда за приемане на служба в доброволния резерв и за предоставяне на техника-резерв в служба "Военна полиция"."

3. В ал. 3, т. 3 думите "бюджетни кредити" се заменят с "бюджет".

4. В ал. 4 думите "за служба "Военна информация" и" се заличават.

§ 8. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Териториалната структура за водене на военния отчет комплектува жалбата с получените от военното формирование документи и я изпраща до оправомощеното длъжностно лице."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Министърът на отбраната или оправомощеното от него длъжностно лице по чл. 5, ал. 1 и 2 се произнася писмено в 14-дневен срок от получаването на жалбата и уведомява кандидата чрез съответната териториална структура за водене на военния отчет. При основателност на възражението министърът на отбраната или оправомощеното от него длъжностно лице по чл. 5, ал. 1 и 2 прекратява конкурсната процедура за съответната длъжност и насрочва нов конкурс."

§ 9. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Министърът на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице сключва договор за служба в доброволния резерв със:

1. кандидата по чл. 4а и 4б - за длъжността, за която кандидатства;

2. класирания на първо място кандидат - за длъжността, за която кандидатства на конкурса."

2. В ал. 2 думите "класирания на първо място" се заличават.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато кандидатът по ал. 1, т. 1 или 2 е без необходимата за длъжността военна подготовка, в договора за служба в доброволния резерв се определят условията и редът за нейното провеждане."

4. Създава се нова ал. 4:

"(4) Министърът на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице сключва договор за предоставяне на техника в доброволния резерв с класирания на първо място кандидат от конкурса по чл. 2, ал. 5."

5. Досегашните ал. 4 и 5 стават съответно ал. 5 и 6.

§ 10. В чл. 11, ал. 1 след думите "срока на договорите по чл. 10, ал. 1" се добавя "и 4".

§ 11. Създава се чл. 11а:

"Чл. 11а. (1) Резервистът в 10-дневен срок от датата на възникването или промяната на трудовото/служебното правоотношение с друг работодател/орган по назначаването уведомява командира/началника на военното формирование или ръководителя на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, където изпълнява договора за служба в резерва.

(2) Командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, където се изпълнява договорът за служба в резерва, в 7-дневен срок от уведомяването изпраща на резервиста допълнително споразумение по чл. 11, ал. 2, т. 6 или 7 към договора за служба в резерва за подпис от работодателя.

(3) Резервистът в 10-дневен срок изпраща обратно във военното формирование или структурата на пряко подчинение на министъра на отбраната, където се изпълнява договорът за служба в резерва, подписаното от работодателя допълнително споразумение.

(4) Командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, където се изпълнява договорът за служба в резерва, в 7-дневен срок изпраща допълнителното споразумение до министъра на отбраната или оправомощеното от него длъжностно лице за подпис.

(5) След подписването допълнителното споразумение се връща във военното формирование или структурата на пряко подчинение на министъра на отбраната, където се изпълнява договорът."

§ 12. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думите "длъжностно лице по чл. 10, ал. 1" се заменят с "длъжностно лице по чл. 10, ал. 4".

2. В ал. 4 и 5 и в ал. 6 в основния текст и в т. 1 и 3 след думите "длъжностно лице по чл. 10, ал. 1" се добавя "и 4".

§ 13. В чл. 13, ал. 1 след думите "длъжностно лице по чл. 10, ал. 1" се добавя "и 4".

§ 14. Създава се чл. 19а:

"Чл. 19а. Прекратяване на договора за служба в доброволния резерв на основание чл. 30, т. 5а от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (при промяна на трудово или служебно правоотношение и отказ на работодателя или органа по назначаване на резервиста да подпише допълнително споразумение към договора за служба в доброволния резерв) се извършва при спазване на следната процедура:

1. при отказ на работодателя или на органа по назначаване на резервиста да подпише допълнително споразумение резервистът уведомява командира (началника) на военното формирование или ръководителя на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, където изпълнява договора за служба в доброволния резерв;

2. командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, където се изпълнява договорът за служба в доброволния резерв, прави предложение по команден ред до министъра на отбраната или до оправомощеното от него длъжностно лице по чл. 13, ал. 1 за прекратяване на договора за служба в доброволния резерв."

§ 15. В чл. 26 ал. 5 се изменя така:

"(5) След получаването на копие от заповедта по ал. 1 във военното формирование или структура на пряко подчинение на министъра на отбраната резервистът се зачислява в списъчния състав."

§ 16. В чл. 30 ал. 1 се изменя така:

"(1) Резервистът се преназначава на длъжност в съответното военно формирование или в съответната структура на пряко подчинение на министъра на отбраната през цялата година след подаден рапорт по команден ред, ако длъжността не е обявена по реда на чл. 5 или ако е била обявена, но не е заета след приключването на конкурсната процедура."

§ 17. В чл. 31, т. 1 думите "или на Министерския съвет" се заличават.

§ 18. В чл. 32 ал. 1 се изменя така:

"(1) По предложение на командира (началника) на военното формирование или на ръководителя на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната резервистите след писмено съгласие може да бъдат назначавани да заместват отсъстващ военнослужещ при условията на чл. 40 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България със заповед на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице."

§ 19. В чл. 33 ал. 1 се изменя така:

"(1) По предложение на командира (началника) на военното формирование или на ръководителя на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната резервистите след писмено съгласие може да бъдат назначавани за временно изпълнение на задълженията на вакантна длъжност за военнослужещ при условията на чл. 41 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България със заповед на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице."

§ 20. Наименованието на раздел V се изменя така:

"Условия и ред за планиране, организиране и провеждане на подготовка на резервисти, както и за придобиване и повишаване на военната квалификация на резервисти".

§ 21. В чл. 36 ал. 3 се изменя така:

"(3) Командващият на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили и командирът на бригада "Специални сили" планират и организират подготовката на резервисти от пряко подчинените им военни формирования."

§ 22. В чл. 38 ал. 3 се изменя така:

"(3) Обучението по начална военна подготовка и специална военна подготовка е с продължителност не по-малко от 90 учебни часа."

§ 23. В чл. 39 ал. 1 се изменя така:

"(1) Началната военна подготовка се провежда в зависимост от потребностите на въоръжените сили по единен учебен план и програма, утвърдени от министъра на отбраната или от оправомощено от него длъжностно лице."

§ 24. В чл. 40 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думите "командирите на видовете въоръжени сили" се поставя запетая и се добавя "командира на бригада "Специални сили".

2. В ал. 3 след думите "заповеди на началника на отбраната" се поставя запетая и се добавя "командващия на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили, командира на бригада "Специални сили".

§ 25. В чл. 42, ал. 2 накрая се добавя "освен в случаите, когато има обективна невъзможност за организиране на настаняване и хранене".

§ 26. В чл. 43 ал. 3 се изменя така:

"(3) Ежегодно до 20 декември специализираните учебни центрове изпращат по команден ред в структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната анализ за резултатите от проведената по чл. 39 и 40 подготовка за изминалата учебна година и предложения за подобряване на работата през следващата учебна година."

§ 27. Членове 44 - 50 се отменят.

§ 28. В чл. 51 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. на лицата, които не притежават военно звание по резерва, след завършване на начална военна подготовка им се присвоява военно звание, както следва:

а) за длъжности за войници (матроси) - "редник - 1-ви клас" ("матрос - 1-ви клас");

б) за длъжности за сержанти (старшини) - "младши сержант" ("старшина II степен");

в) за длъжности за офицерски кандидати - "офицерски кандидат - 1-ви клас";

г) за длъжности за офицери - "лейтенант";"

б) създават се нови т. 2 и 3:

"2. лицата, на които е присвоено звание по т. 1, букви "б", "в" и "г", преминават курс за квалификация съгласно чл. 37, регламентиран с договора за служба в доброволния резерв, в срок до една година от присвояването на военното звание по резерва;

3. на лицата, придобили начална военна подготовка и притежаващи военно звание по резерва, по-ниско от изискващото се звание за длъжността по длъжностното разписание, им се присвоява, както следва:

а) за длъжности за войници (матроси) - званието по длъжностното разписание;

б) за длъжности за сержанти (старшини) и офицерски кандидати:

аа) с войнишки (матроски) звания по резерва - "младши сержант" ("старшина II степен");

бб) със сержантски (старшински) и офицерски кандидати звания по резерва - с една степен по-високо от званието, което притежават по резерва;

в) за длъжности за офицери:

аа) с войнишки (матроски), сержантски (старшински) и офицерски кандидати звания по резерва - "лейтенант";

бб) с офицерски звания по резерва - с една степен по-високо от званието, което притежават по резерва;"

в) създава се т. 4:

"4. лицата, на които е присвоено звание по т. 3, буква "б", подбуква "аа" и буква "в", подбуква "аа", преминават курс за квалификация съгласно чл. 37 и регламентиран с договора за служба в доброволния резерв, в срок до една година от присвояването на военното звание по резерва за съответната длъжност по длъжностното разписание;"

г) досегашните т. 2 и 3 стават съответно т. 5 и 6.

2. Алинеи 3, 4 и 5 се отменят.

§ 29. Създава се чл. 51а:

"Чл. 51а. (1) Началникът на Централното военно окръжие със своя заповед, по предложение на началниците на военни окръжия след оправомощаване от министъра на отбраната, обявява военно звание по резерва на запасните без военни звания по резерва, които притежават гражданска специалност, необходима за военните формирования от въоръжените сили и за структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, в зависимост от военновременната длъжност, за която са получили повиквателни заповеди, за времето на действие на повиквателната заповед, както следва:

1. за длъжности за войници (матроси) - военно звание "редник - 1-ви клас" ("матрос - 1-ви клас");

2. за длъжности за сержанти (старшини) и офицерски кандидати - военно звание "младши сержант" ("старшина II степен");

3. за длъжности за офицери - военно звание "лейтенант".

(2) На завършилите обучение за придобиване на квалификация "Офицер от резерва" български граждани по чл. 57а от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България със заповед на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице им се присвоява военно звание "лейтенант".

(3) Със заповед на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице по предложение на началника на Централното военно окръжие на запасните, които притежават гражданска специалност, необходима за военните формирования от въоръжените сили и за структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, участвали в операции и мисии извън територията на страната или получили военна подготовка, или завършили курсове за повишаване на военната квалификация и за преквалификация, в зависимост от притежаваното образование и професионална квалификация им се присвоява военно звание по резерва, както следва:

1. на лицата със средно образование - военно звание "редник - 1-ви клас" ("матрос - 1-ви клас");

2. на лицата с образователно-квалификационна степен "професионален бакалавър по ..." - военно звание "младши сержант" ("старшина II степен");

3. на лицата с образователно-квалификационна степен "бакалавър" и по-висока - военно звание "лейтенант".

(4) На завършилите начална военна подготовка български граждани по чл. 57 и 59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България със заповед на министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице им се присвоява военно звание "редник - 1-ви клас" ("матрос - 1-ви клас").

(5) При обявяване на военно положение или положение на война запасните, които притежават гражданска специалност, необходима за военните формирования от въоръжените сили и за структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, със заповедта за назначаването им в съответното военно формирование или в структура на пряко подчинение на министъра на отбраната им се присвоява военното звание, изискващо се за заемане на длъжността."

§ 30. В чл. 52 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3:

а) в т. 1 се създават букви "в" и "г":

"в) след участие в операции и мисии извън територията на страната в обхвата на съответната категория военнослужещи; за категория офицери - до звание "капитан" ("капитан-лейтенант");

г) след премината специална военна подготовка или колективна военна подготовка в обхвата на съответната категория военнослужещи; за категория офицери - до звание "капитан" ("капитан-лейтенант");"

б) точка 2 се изменя така:

"2. запасните:

а) след завършен курс за придобиване или повишаване на квалификацията и за преквалификация на доброволен принцип;

б) след завършено обучение по специална военна подготовка на доброволен принцип в обхвата на съответната категория военнослужещи; за категория офицери - до звание "капитан" ("капитан-лейтенант")."

2. В ал. 4 думите "извън случаите по ал. 2 и 3, както и на запасни" се заменят с "и запасни извън случаите по ал. 3".

§ 31. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 2 думите "в служба "Военна информация" и" се заличават, а думите "съответната служба" се заменят със "Службата".

2. В § 3, ал. 2 след думите "техниката-резерв по чл." се добавя "51" и се поставя запетая и думите "бюджетни кредити" се заменят с "бюджет".

Промени настройката на бисквитките