Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 60 от 25.VII

НАРЕДБА № 8121з-920 ОТ 13 ЮЛИ 2017 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ПО ГЛАВА ЕДИНАДЕСЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

НАРЕДБА № 8121з-920 ОТ 13 ЮЛИ 2017 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ПО ГЛАВА ЕДИНАДЕСЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В сила от 25.07.2017 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.60 от 25 Юли 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.13 от 9 Февруари 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.28 от 5 Април 2019г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за изплащане на обезщетенията по глава единадесета от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

Чл. 2. (1) Обезщетенията по глава единадесета ЗМВР се изплащат по банков път по посочени от служителите или законните наследници банкови сметки.

(2) За изплащането на обезщетенията по ал. 1 се предоставя документ до съответния ръководител на структура по чл. 37 ЗМВР с информация за банковата сметка, издаден от съответната банка, по която да бъде извършен преводът.

(3) Финансовото звено, обслужващо съответния служител, предоставя на получателя на обезщетението копие от изготвените му справки съгласно приложенията към настоящата наредба.

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2018 г., в сила от 09.02.2018 г.) Справките за изплащане на обезщетенията (приложения към настоящата наредба) се изготвят в два екземпляра от служител на съответното финансово звено и се проверяват и подписват от главен счетоводител/лице, отговорно за счетоводните записвания. Изготвените справки, окомплектувани с всички документи, свързани с плащането, се предоставят на финансов контрольор/лице, определено за финансов контрольор, за извършване на предварителен контрол за законосъобразност. Така проверените и подписани справки се утвърждават от съответния ръководител - разпоредител с бюджет.

Чл. 4. (1) При прекратяване на служебното правоотношение по искане на държавния служител или при негово виновно поведение, когато не е възстановил разходите по чл. 174, ал. 3 и 4 ЗМВР, неиздължената сума се удържа от обезщетението и другите вземания, които има право да получи с протокол - приложение № 1.

(2) При дължими суми от служителите при прекратено правоотношение извън случаите по ал. 1 се изготвя и подписва споразумение за прихващане - приложение № 2. На служителя се изплаща разликата между определените обезщетения, намалени със задълженията на служителя към Министерството на вътрешните работи (МВР).

Чл. 5. Обезщетенията по глава единадесета ЗМВР се отразяват в Автоматизираната информационна система "Труд и работна заплата" с изключение на присъдените по съдебен ред обезщетения и изплатените обезщетения на законните наследници на починали служители на МВР.

Раздел II.
Обезщетения при прекратяване на служебното правоотношение

Чл. 6. При определяне размера на обезщетението по чл. 235, ал. 3, т. 2 ЗМВР годините на приравнения трудов стаж от трета и втора категория труд към първа категория труд се установяват съгласно приложения № 3 и 4.

Чл. 7. При повторно и при всяко следващо прекратяване на служебното правоотношение от броя на полагащите се месечни възнаграждения, определени по реда на чл. 234, ал. 1 - 3 ЗМВР - към датата на прекратяване на служебното правоотношение се приспада броят на получените от служителите месечни възнаграждения на длъжности по чл. 235, ал. 1 ЗМВР при предишни освобождавания съгласно приложения № 5 и 6.

Чл. 8. Обезщетенията при прекратяване на служебното правоотношение по чл. 234, ал. 1 и 2 ЗМВР се изплащат на основание получена в съответното финансово звено заповед за прекратяване на служебното правоотношение и утвърдена справка по образец - приложение № 7.

Раздел III.
Обезщетение по чл. 234, ал. 8 ЗМВР за неизползван платен годишен отпуск

Чл. 9. Обезщетението за неизползван платен годишен отпуск по чл. 234, ал. 8 ЗМВР се определя пропорционално на прослуженото време за текущата година и неизползвания платен годишен отпуск за предходните години и се изплаща въз основа на:

1. заповед от ръководителя на структурата по чл. 37 ЗМВР за определяне на броя дни неизползван отпуск;

2. справка по образец - приложение № 8.

Раздел IV.
Обезщетение по чл. 237 ЗМВР при незаконно прекратяване на служебното правоотношение

Чл. 10. (1) Обезщетението по чл. 237 ЗМВР се изплаща от съответното финансово звено, където е възстановен служителят при незаконното уволнение, срещу представени във финансовото звено:

1. окончателно решение за отмяна на заповедта за уволнение;

2. заповед на ръководителя на структурата по чл. 37 ЗМВР за размера на обезщетението.

(2) Обезщетението се изплаща след изготвянето на справка по образец - приложение № 9.

Раздел V.
Обезщетение за претърпяна телесна повреда или смърт съгласно чл. 238, ал. 1 и 2 ЗМВР

Чл. 11. (1) Обезщетението за претърпяна тежка или средна телесна повреда, причинена при или по повод изпълнение на служебни задължения по чл. 238, ал. 1 ЗМВР, както и обезщетението при смърт на държавен служител, загинал при или по повод изпълнение на служебните задължения по чл. 238, ал. 2 ЗМВР, се изплаща въз основа на заповед на ръководителя на структурата по чл. 37 ЗМВР.

(2) Лицата, имащи право на обезщетение по ал. 1, подават заявление до ръководителя на съответната структурата за изплащане на обезщетението.

(3) В случаите на претендиране право на обезщетение по чл. 238, ал. 1 ЗМВР към заявлението по ал. 2 се прилагат:

1. удостоверение за обстоятелствата, при които е настъпило увреждането, издадено от прекия ръководител на служителя, към момента на настъпване на събитието, към което се прилагат и влезли в сила актове на органи на съдебната власт по производства, водени по случая;

2. медицинско заключение на Централната експертна лекарска комисия.

(4) Документите, посочени в ал. 1 - 3, се изпращат в съответното финансово звено за изготвяне на справка съгласно приложение № 10.

Чл. 12. (1) В случаите на претендиране на право на обезщетение по чл. 238, ал. 2 ЗМВР законните наследници подават заявление до ръководителя на съответната структура за изплащане на обезщетенията, като прилагат:

1. удостоверение за обстоятелствата, при които е загинал държавният служител, издадено от прекия ръководител на служителя, към момента на настъпване на събитието, към което се прилагат и влезли в сила актове на органи на съдебната власт по производства, водени по случая;

2. (отм. - ДВ, бр. 28 от 2019 г.)

3. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2019 г.) удостоверение за наследници, издадено от съответната община (кметство);

4. документ от съответната банка за банковата сметка, по която да бъде извършен преводът на обезщетението.

(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2019 г.) Структурите, в които е подадено заявлението по ал. 1, извършват служебно справка в средата за междурегистров обмен (Regix) за обстоятелствата, имащи значение за изплащане на обезщетението по ал. 1.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 28 от 2019 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща еднократно на всеки един от преживелия съпруг, децата и родителите на загинали при или по повод изпълнение на служебните си задължения държавни служители в размер 12 месечни възнаграждения след изготвяне на справка съгласно приложение № 11.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 28 от 2019 г.) Всеки от правоимащите по ал. 2 предоставя документ в съответното финансово звено от съответната банка за банковата сметка, по която да бъде извършен преводът на обезщетението.

Раздел VI.
Обезщетение и транспортни разходи при преместване на работа в друго населено място съгласно чл. 236 ЗМВР

Чл. 13. (1) Обезщетенията по чл. 236 ЗМВР се изплащат в едномесечен срок след преместването от структурата по чл. 37 ЗМВР, в която е преместен служителят.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2019 г.) За удостоверяване на фактите по преместването служителят попълва декларация по образец - приложение № 12.

(3) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2019 г.) Структурите, в които е подадено заявлението по ал. 1, извършват служебно справка в средата за междурегистров обмен (Regix) за обстоятелствата, имащи значение за изплащане на обезщетението по ал. 1.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 28 от 2019 г.) Обезщетенията по ал. 1 се определят в справка, изготвена от финансовото звено на структурата, в която е преместен служителят, съгласно приложение № 13.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 28 от 2019 г.) Обезщетенията по ал. 1 се изплащат след издаване на заповед от ръководителя на структурата по чл. 37 ЗМВР, в която е преместен служителят, за определяне на конкретния им размер.

Раздел VII.
Допълнително вещево имущество

Чл. 14. За удостоверяване на обстоятелствата за изплащане на допълнителното вещево имущество по чл. 234, ал. 5 ЗМВР се издават следните документи:

1. удостоверение за прослужено време в МВР, издадено от обслужващото звено "Човешки ресурси";

2. заповед, издадена от ръководителя на структурата по чл. 37 ЗМВР.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 241 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ДВ, бр. 53 от 2014 г.).

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-920 ОТ 2017 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ПО ГЛАВА ЕДИНАДЕСЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 13 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 09.02.2018 Г.)


§ 2. Навсякъде в приложенията думите "ГЛАВЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ" се заменят с "Главен счетоводител/Лице, отговорно за счетоводните записвания".

§ 3. Навсякъде в приложенията думите "Лице, извършило предварителен контрол за законосъобразност" се заменят с "Финансов контрольор/Лице, определено за финансов контрольор".

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-920 ОТ 2017 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ПО ГЛАВА ЕДИНАДЕСЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 13 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 09.02.2018 Г.)


§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 4, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 13 от 2018 г., в сила от 09.02.2018 г.)


ПРОТОКОЛ

за удържане на невъзстановени разходи по чл. 174, ал. 3 и ал. 4 ЗМВР

от ................................................................................................................................................................

(име, презиме и фамилия)

 

Обезщетение на _________________ - …………. лв.

Вид документ:

Дата

Сума

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Задължение на _________________ - …………. лв.

Вид документ

Дата

Сума

 

 

 

 

 

От дължимото обезщетение на ___________________________________________________ в размер _________________ се удържа задължението в размер _________________

В резултат на извършеното удържане на служителя да се изплати разликата от .......................... лв. (или служителят дължи на МВР възстановяването на сумата от .......................... лв.)

Удържането е извършено на основание чл. 240 ЗМВР.

 

Главен счетоводител/Лице, отговорно за счетоводните записвания: ........................................................

                                                                                                               (име и фамилия)

Ръководител: ..........................................................................

                                                 (име и фамилия)

 


Приложение № 2 към чл. 4, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 13 от 2018 г., в сила от 09.02.2018 г.)


СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПРИХВАЩАНЕ

 

Днес, _____ г., в гр. _________________ се сключи настоящото споразумение за прихващане между: _________________ - МВР, представлявано от _________________, от една страна, и

_________________ с прекратено служебно правоотношение съгласно Заповед № ....../....... г. считано от .................. г., от друга страна.

1. Прихващането се отнася за следните документи:

Задължение на _________________ - …………. лв.

Вид документ:

Дата

Сума

 

 

 

 

 

Задължение на _________________ - …………. лв.

Вид документ

Дата

Сума

 

 

 

 

 

2. Страните по това споразумение се съгласяват:

От задължението на _________________ - МВР, в размер ________________ се приспада задължението на _________________ в размер _________________

3. В резултат на извършеното прихващане към _________________:

3.1. _________________ дължи на _________________ _________________ лв.

3.2. Задълженията на _________________ ще бъдат уредени до _________________ г.

Настоящото споразумение се изготви и подписа в два еднообразни екземпляра - по един за всяка страна.

 

За _________________ - МВР: ..................................

За ________________ .....................................................

 

(име и фамилия)

 

Главен счетоводител/Лице, отговорно за счетоводните записвания: ............................................................

                                                                                                                                 (име и фамилия)

Ръководител: ..........................................................................

                                            (име и фамилия)

 


Приложение № 3 към чл. 6


ТАБЛИЦА

за трансформиране на трудов стаж от III към I категория

III категория

I категория

ІІІ категория

I категория

ІІІ категория

I категория

години

години

месеци

дни

месеци

месеци

дни

дни

дни

1

0

7

6

1

0

18

1

0

2

1

2

12

2

1

6

2

1

3

1

9

18

3

1

24

3

1

4

2

4

24

4

2

12

4

2

5

3

0

0

5

3

0

5

3

6

3

7

6

6

3

18

6

3

7

4

2

12

7

4

6

7

4

8

4

9

18

8

4

24

8

4

9

5

4

24

9

5

12

9

5

10

6

0

0

10

6

0

10

6

11

6

7

6

11

6

18

11

6

12

7

2

12

12

7

6

12

7

13

7

9

18

 

 

 

13

7

14

8

4

24

 

 

 

14

8

15

9

0

0

 

 

 

15

9

16

9

7

6

 

 

 

16

9

17

10

2

12

 

 

 

17

10

18

10

9

18

 

 

 

18

10

19

11

4

24

 

 

 

19

11

20

12

0

0

 

 

 

20

12

21

12

7

6

 

 

 

21

12

22

13

2

12

 

 

 

22

13

23

13

9

18

 

 

 

23

12

24

14

4

24

 

 

 

24

14

25

15

0

0

 

 

 

25

15

26

15

7

6

 

 

 

26

15

27

16

2

12

 

 

 

27

16

28

16

9

18

 

 

 

28

16

29

17

4

24

 

 

 

29

17

30

18

0

0

 

 

 

30

18

 

Забележка. При превръщане на дните част от деня не е взета под внимание.




Приложение № 4 към чл. 6


ТАБЛИЦА

за трансформиране на трудов стаж от II към I категория

II категория

I категория

II категория

I категория

II категория

I категория

години

години

месеци

месеци

месеци

дни

дни

дни

1

0

9

1

0

22

1

0

2

1

6

2

1

15

2

1

3

2

3

3

2

7

3

2

4

3

0

4

3

0

4

3

5

3

9

5

3

22

5

3

6

4

6

6

4

15

6

4

7

5

3

7

5

7

7

5

8

6

0

8

6

0

8

6

9

6

9

9

6

22

9

6

10

7

6

10

7

15

10

7

11

8

3

11

8

7

11

8

12

9

0

12

9

0

12

9

13

9

9

 

 

 

13

9

14

10

6

 

 

 

14

10

15

11

3

 

 

 

15

11

16

12

0

 

 

 

16

12

17

12

9

 

 

 

17

12

18

13

6

 

 

 

18

13

19

14

3

 

 

 

19

14

20

15

0

 

 

 

20

15

21

15

9

 

 

 

21

15

22

16

6

 

 

 

22

16

23

17

3

 

 

 

23

17

24

18

0

 

 

 

24

18

25

18

9

 

 

 

25

18

 

 

 

 

 

 

26

19

 

 

 

 

 

 

27

20

 

 

 

 

 

 

28

21

 

 

 

 

 

 

29

21

 

 

 

 

 

 

30

22

 

Забележка. При превръщане на дните част от деня не е взета под внимание.

 



Приложение № 5 към чл. 7


УКАЗАНИЯ

за условията, при които се зачита за трудов стаж времето за редовна форма на обучение в Академията на МВР


1. За периода от създаването на ВСШ - от 01.01.1969 г. до 31.07.1987 г., за трудов стаж се зачита времето на наборната военна служба, ако е завършен пълният курс на обучение, и се удостоверява с диплома за завършено образование, издадена от ВСШ.

2. За периода от 01.08.1987 г. до 31.07.1989 г. за трудов стаж се зачита времето на наборната военна служба, ако е завършен успешно II курс. Удостоверяването на стажа се извършва с диплома за завършено образование, а на недипломираните - с удостоверение от ВИПОНД за успешно завършилите II курс.

3. От 01.08.1989 г. за трудов стаж се зачита времето на наборната военна служба, ако е завършен пълен курс на обучение, и се удостоверява с диплома, издадена от Висшия институт - МВР. Стажът следва да се зачете на приетите за курсанти до учебната 1990/1991 г. включително, независимо от годината на завършване.

4. На приетите курсанти във ВИПОНД през периода на учебните години 1991/1992 г. - 1997/1998 г. трудовият стаж не се зачита, тъй като за този период се е изисквало да са изслужили срока на наборната си военна служба.

5. На приетите за курсанти във ВИПОНД (АМВР) през учебната 1998/1999 г. и след това времето на изслужване на наборната военна служба се зачита за трудов стаж в размер, както следва:

5.1. 12 месеца за периода от 01.01.1998 г. до 30.09.2001 г.;

5.2. 9 месеца за периода от 01.10.2001 г. до 30.11.2007 г.

Абревиатури: ВСШ - Висша специална школа "Г. Димитров";

ВИПОНД - Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност;

АМВР - Академия на Министерството на вътрешните работи.



Приложение № 6 към чл. 7


УКАЗАНИЯ

за изплащане на еднократни парични обезщетения при повторно и всяко следващо прекратяване на служебното правоотношение


1. От 01.07.1971 г. на офицерите, генералите и свръхсрочнослужещите се е изплащало обезщетение, както следва:

1.1. при прослужени от 3 до 5 години - 1 месечна заплата;

1.2. при прослужени от 5 до 10 години - 2 месечни заплати;

1.3. при прослужени от 10 до 15 години - 4 месечни заплати;

1.4. при прослужени от 15 до 20 години - 8 месечни заплати;

1.5. при прослужени над 20 години - 12 месечни заплати.

2. На офицерите от Народната милиция (НМ):

2.1. при уволнение на офицерите от НМ след изслужване на задължителния срок (3 години служба за всяка учебна година), когато уволнението не е по тяхна вина, а поради съкращение на щата или поради невъзможност да бъдат назначени на подходяща длъжност в МВР, се е полагало еднократно парично обезщетение в размер на една месечна заплата;

2.2. след 01.07.1971 г. на офицерите от милицията са се полагали 12 месечни заплати обезщетение по размерите на т. 1.

3. За офицерите от Противопожарната охрана (ПО):

3.1. на офицерския състав от щатната противопожарна охрана след изслужване на задължителния срок (3 години, а за завършилите противопожарно училище - 5 години), когато уволнението не е по тяхна вина, а поради съкращение на щата или поради невъзможност да бъдат назначени на подходяща длъжност, се е полагало еднократно парично обезщетение в размер на една месечна заплата;

3.2. след 01.07.1971 г. на офицерите от противопожарната охрана са се полагали 12 месечни заплати обезщетение по размерите на т. 1.

4. На старшините, сержантите и милиционерите от НМ:

4.1. от 01.01.1976 г. до 31.08.1981 г. (за сержантския и редовния състав на Ведомствената милиция) след прослужване на задължителния срок, когато уволнението не е по тяхна вина, а поради съкращение на щата или невъзможност да бъдат назначени на подходяща длъжност в МВР, са имали право на обезщетение в размер на една месечна заплата;

4.2. от 01.01.1991 г. сержантите от полицията, включително и тези на небюджетна издръжка, имат право на 12 месечни заплати обезщетение по размерите на т. 1.

5. На старшините, сержантите и пожарникарите от ПО:

5.1. от 12.11.1979 г. до 31.08.1981 г. след прослужване на задължителния срок, когато уволнението не е по тяхна вина, а поради съкращение на щата или невъзможност да бъдат назначени на подходяща длъжност в МВР, са имали право на обезщетение в размер на една месечна заплата;

5.2. от 01.01.1991 г. сержантите от ПО (включително и тези на небюджетна издръжка) имат право на 12 месечни заплати обезщетение по размерите на т. 1;

5.3. кадровите военнослужещи от Национална служба "Гранични войски" (НСГВ) и Национална служба "Вътрешни войски" (НСВВ) имат право на еднократно парично обезщетение в размер на 20 месечни брутни заплати считано от 28.02.1996 г., а кадровите военнослужещи от Национална служба "Сигурност" и останалите офицери и сержанти от МВР - от 01.01.1997 г.

Забележки:

1. Офицерите и сержантите от МВР не са имали право на обезщетение, когато уволнението е по следните причини:

а) по искане на служителя, преди да е придобил право на пенсия в пълен или намален размер;

б) по дисциплинарен ред;

в) по съд;

г) за противонародна дейност;

д) поради преминаване на равна или по-високоплатена работа, по решение на компетентен орган.

1.1. Разпоредбите на т. 1 са действали за различни периоди по направления на дейността на МВР до 19.07.1991 г. - влизане в сила на ЗМВР, както следва:

а) за бившата Държавна сигурност и войските - от 01.01.1965 г.;

б) за офицерите от полицията и противопожарната охрана - от 13.10.1973 г.;

в) за сержантите от полицията - от 01.01.1976 г.;

г) за сержантите от противопожарната охрана - от 01.09.1981 г.

2. На офицерите и сержантите прослуженото време на граждански длъжности и професии (след трансформиране) се зачита за изплащане на обезщетение при уволнение, ако имат прослужени 13 години и 4 месеца на офицерска или сержантска длъжност и са уволнени по чл. 66, ал. 1, т. 1 - 5 ЗМВР от 1991 г. Тази норма е въведена с изменението на ЗМВР (обн., ДВ, бр. 100 от 1996 г., в сила от 01.01.1997 г. до 22.12.1997 г.).

3. На кадровите военнослужещи от НСГВ и НСВВ от 28.02.1996 г. до 22.12.1997 г. (преминаването им по ЗМВР) прослуженото време на граждански длъжности и професии (след трансформиране) се зачита за изплащане на обезщетение, ако са освободени от служба поради пенсиониране и са прослужили последните 13 години и 4 месеца като кадрови военнослужещи.

4. От 23.12.1997 г. на всички офицери и сержанти от МВР прослуженото време на граждански длъжности и професии (след трансформиране) се зачита за изплащане на обезщетение при уволнение, ако са освободени от служба поради пенсиониране и са прослужили последните 13 години и 4 месеца на офицерска или сержантска длъжност.



Приложение № 7 към чл. 8


(Изм. - ДВ, бр. 13 от 2018 г., в сила от 09.02.2018 г.)


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

СТРУКТУРА

_______________________________________________________________________________

Рег. № .........................................., екз. ......

........................................г.

 

СПРАВКА

за изплащане на еднократно парично обезщетение на основание чл. 234, ал. 1 ЗМВР при прекратяване на служебно правоотношение

 

На ..................................................................................., ЕГН ......................................, на длъжност: ................................................................. в ............................................................, на основание чл. ….... ЗМВР е прекратено служебното правоотношение със Заповед № .................................../……....... г. считано от ........................... г.

І. Прослужени години по първа категория:

І.1. В МВР     ___ Г. ___ М. ___ Д.

І.2. В МО       ___ Г. ___ М. ___ Д.

І.3. ______       ___ Г. ___ М. ___ Д.

І.4. ВСИЧКО:            ___ Г. ___ М. ___ Д.

ІІ. Определяне на полагаемото обезщетение по чл. 234, ал. 1 ЗМВР:

ІІ.1.

Брой прослужени години по т. І.4.

0 бр.

ІІ.2.

Брой брутни месечни възнаграждения (БМВ), определени по реда на чл. 234, ал. 1 ЗМВР (за всяка прослужена година, но не повече от 20 БМВ)

0 бр.

ІІ.3.

Брой БМВ, получени при предишни прекратявания на служебното правоотношение

0 бр.

ІІ.4.

Брой полагаеми БМВ, определени по реда на чл. 234, ал. 1 ЗМВР (т. ІІ.2 - т. ІІ.3)

0 бр.

 

ІІІ. База за изчисляване на обезщетението, на основание чл. 239, ал. 1 ЗМВР:

IІІ.1.

Основно месечно възнаграждение

0.00 лв.

ІIІ.2.

Прослужено време - ______ ____ %

0.00 лв.

ІІI.3.

Допълнително възнаграждение за специфични служебни дейности ____ ____ %

0.00 лв.

ІIІ.4.

Допълнително възнаграждение за специфични условия на труд

0.00 лв.

ІІI.5.

Допълнително възнаграждение за научна степен

0.00 лв.

ІIІ.6.

Брутно месечно възнаграждение за месец _ _.20 __ г.

0.00 лв.

 

ІV. Определяне на сумата, дължима за обезщетение по чл. 234, ал. 1 ЗМВР:

ІV.1.

Брой полагаеми БМВ (т. ІІ.4)

0 бр.

ІV.2.

База за изчисляване на сумата (т. ІІІ.6)

0.00 лв.

ІV.3.

Сума на полагаемото обезщетение по чл. 234, ал. 1 ЗМВР (т. ІV.1 х т. ІV.2)

0.00 лв.

 

Съгласно чл. 24, ал. 2, т. 8 ЗДДФЛ и чл. 239, ал. 2 ЗМВР обезщетението не подлежи на облагане с данък.

Словом: ...................................................................................

Сумата е начислена във ведомостта за заплати за месец .............. 20…... г.

 

ИЗГОТВИЛ:___________________________

Главен счетоводител/Лице, отговорно за счетоводните записвания: ___________________

(име и фамилия)

                                           (име и фамилия)

Финансов контрольор/Лице, определено

 

за финансов контрольор: _________________

РЪКОВОДИТЕЛ: _______________________

(име и фамилия)

             (име и фамилия)

 

Забележка: Настоящата справка е съставена в два екземпляра - екз. № 1 към ведомостта за заплати, екз. № 2 към личното финансово досие.


Приложение № 8 към чл. 9, т. 2


(Изм. - ДВ, бр. 13 от 2018 г., в сила от 09.02.2018 г.)


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

СТРУКТУРА

 

Рег. № ...................................................., екз. ......

......................................... г.

СПРАВКА

за изплащане на обезщетение за неизползван отпуск при прекратяване на служебно правоотношение съгласно чл. 234, ал. 8 ЗМВР

На ...................................................................................................., ЕГН ......................................., на длъжност: ..................................................... в ..........................................................., е прекратено служебното правоотношение със Заповед № ....../....... г. считано от .................. г. и на основание чл. 234, ал. 8 ЗМВР се определя:

База за изчисляване на обезщетението на основание чл. 239, ал. 1 ЗМВР:

1.

Основно месечно възнаграждение

0.00 лв.

2.

Прослужено време - ____ %

0.00 лв.

3.

Допълнително възнаграждение за специфични служебни дейности ____ %

0.00 лв.

4.

Допълнително възнаграждение за специфични условия на труд

0.00 лв.

5.

Допълнително възнаграждение за научна степен

0.00 лв.

6.

Брутно месечно възнаграждение за месец __.20__ г.

0.00 лв.

 

7.

Среден брой работни дни за 20..... г.

0 бр.

8.

Среднодневна брутна заплата (т. 6/т. 7)

0.00 лв.

 

9. Съгласно справка рег. № ______/______ г. и заповед рег. № ______/______ г. към датата на уволнение лицето има ...... работни дни неизползван платен годишен отпуск, полагащ се съгласно чл. 234, ал. 8 ЗМВР.

10.

Полагащо се обезщетение (т. 8 х т. 9)

0.00 лв.

11.

ДФЛ - 10 %

0.00 лв.

12.

Сума на полагаемото обезщетение по чл. 234, ал. 8 ЗМВР (т. 10 - т. 11)

0.00 лв.

 

Словом: .............................................................................................................................

Сумата е начислена във ведомостта за заплати за месец ........... 20….. г.

 

ИЗГОТВИЛ:_________________

Главен счетоводител/Лице, отговорно за счетоводните записвания: _______________

(име и фамилия)

                                (име и фамилия)

Финансов контрольор/Лице, определено

 

за финансов контрольор: _________________

РЪКОВОДИТЕЛ: _________________

(име и фамилия)

(име и фамилия)

 

Забележка: Настоящата справка е съставена в два екземпляра - екз. № 1 към ведомостта за заплати, екз. № 2 към личното финансово досие.

 


Приложение № 9 към чл. 10, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 13 от 2018 г., в сила от 09.02.2018 г.)


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

СТРУКТУРА

 

Рег. № .........................................., екз. ......

........................................ г.

СПРАВКА

за изплащане на парично обезщетение на основание чл. 237 ЗМВР при незаконно прекратяване на служебното правоотношение

На ........................................................................................................., ЕГН ............................................, на основание чл. 237 ЗМВР и влязло в сила съдебно решение ............................ г. е ОТМЕНЕНО прекратяването на служебното правоотношение със Заповед № ……………………/........... г. считано от .................. г.

І. Определяне на полагаемото обезщетение по чл. 237 ЗМВР:

І.1.

Брой брутни месечни възнаграждения (БМВ), определени по реда на чл. 254 ЗМВР (за времето, през което са останали без работа, но не повече от шест БМВ)

0 бр.

 

ІІ. База за изчисляване на обезщетението на основание чл. 239, ал. 1 ЗМВР:

ІІ.1.

Основно месечно възнаграждение

0.00 лв.

ІІ.2.

Прослужено време - ______ %

0.00 лв.

ІІ.3.

Допълнително възнаграждение за специфични служебни дейности ____ %

0.00 лв.

ІІ.4.

Допълнително възнаграждение за специфични условия на труд

0.00 лв.

ІІ.5.

Допълнително възнаграждение за научна степен

0.00 лв.

ІІ.6.

Брутно месечно възнаграждение за месец __.20__ г.

0.00 лв.

 

ІІІ. Определяне на сумата, дължима за обезщетение по чл. 237 ЗМВР:

Пореден брой на месеците

т. ІІ.6

Осигурителен доход при друг работодател

Разлика за изплащане (к. 3 - к. 4)

1

2

3

4

5

ІІІ.1.

Първи месец  ___________ 20 __ г.

0.00 лв.

0.00 лв.

0.00 лв.

ІІІ.2.

Втори месец  ___________ 20 __ г.

0.00 лв.

0.00 лв.

0.00 лв.

ІІІ.3.

Трети месец   ___________ 20 __ г.

0.00 лв.

0.00 лв.

0.00 лв.

ІІІ.4.

Четвърти месец  __________ 20 __ г.

0.00 лв.

0.00 лв.

0.00 лв.

ІІІ.5.

Пети месец    ___________ 20 __ г.

0.00 лв.

0.00 лв.

0.00 лв.

ІІІ.6.

Шести месец  ___________ 20 __ г.

0.00 лв.

0.00 лв.

0.00 лв.

ІІІ.7.

Сума на полагаемото обезщетение по чл. 237 ЗМВР:

0.00 лв.

ДФЛ - 10 %

0.00 лв.

Сума за получаване

0.00 лв.

 

Словом: .............................................................................................................................

Сумата е начислена във ведомостта за заплати за месец ........... 20..... г.

 

ИЗГОТВИЛ:_________________

Главен счетоводител/Лице, отговорно за счетоводните записвания: _______________

(име и фамилия)

                                 (име и фамилия)

Финансов контрольор/Лице, определено

 

за финансов контрольор: _________________

РЪКОВОДИТЕЛ: _________________

(име и фамилия)

(име и фамилия)

 

Забележка: Настоящата справка е съставена в два екземпляра - екз. № 1 към ведомостта за заплати, екз. № 2 към личното финансово досие.


Приложение № 10 към чл. 11, ал. 4


(Изм. - ДВ, бр. 13 от 2018 г., в сила от 09.02.2018 г.)


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

СТРУКТУРА

 

Рег. № .........................................., екз. ......

........................................ г.

СПРАВКА

за изплащане на еднократно парично обезщетение на основание чл. 238, ал. 1 ЗМВР за претърпяна телесна повреда при или по повод изпълнение на служебните си задължения

На .............................................................................................................., ЕГН .......................................,

на длъжност: ..................................................................... в ................................................................................,

на основание чл. 238, ал. 1 ЗМВР се определя размер на обезщетение за претърпяна ................................................................ съгласно Заповед № .............................../............. г., както следва:

І. Определяне на полагаемото обезщетение по чл. 238, ал. 1 ЗМВР:

I.1.

Брой брутни месечни възнаграждения (БМВ), определени по реда на чл. 238, ал. 1 ЗМВР

0 бр.

 

ІІ. База за изчисляване на обезщетението на основание чл. 239, ал. 1 ЗМВР:

ІІ.1.

Основно месечно възнаграждение

0.00 лв.

ІІ.2.

Прослужено време - ________ %

0.00 лв.

ІІ.3.

Допълнително възнаграждение за специфични служебни дейности ___ %

0.00 лв.

ІІ.4.

Допълнително възнаграждение за специфични условия на труд

0.00 лв.

ІІ.5.

Допълнително възнаграждение за научна степен

0.00 лв.

ІІ.6.

Брутно месечно възнаграждение за месец __.20__ г.

0.00 лв.

 

ІІІ. Определяне на сумата, дължима за обезщетение по чл. 238, ал. 1 ЗМВР:

ІII.1.

Брой полагаеми БМВ (т. І.1)

0 бр.

ІII.2.

База за изчисляване на сумата (т. ІІ.6)

0.00 лв.

ІІІ.3.

Сума на полагаемото обезщетение по чл. 238, ал. 1 ЗМВР (т. ІII.1 х т. ІII.2)

0.00 лв.

 

Съгласно чл. 239, ал. 2 ЗМВР обезщетението не подлежи на облагане с данък.

Словом: ............................................................................................................................

Сумата е начислена във ведомостта за заплати за месец ................... 20….... г.

 

ИЗГОТВИЛ:_________________

Главен счетоводител/Лице, отговорно за счетоводните записвания: _______________

(име и фамилия)

                                  (име и фамилия)

Финансов контрольор/Лице, определено

 

за финансов контрольор: _________________

РЪКОВОДИТЕЛ: _________________

(име и фамилия)

(име и фамилия)

 

Забележка: Настоящата справка е съставена в два екземпляра - екз. № 1 към ведомостта за заплати, екз. № 2 към личното финансово досие.


Приложение № 11 към чл. 12, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 13 от 2018 г., в сила от 09.02.2018 г.)


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

СТРУКТУРА

 

Рег. № .........................................., екз. ......

........................................ г.

СПРАВКА

за изплащане на еднократно парично обезщетение на основание чл. 238, ал. 2 ЗМВР на преживелия съпруг/а (родител, дете)……………… на загинал при или по повод изпълнение на служебните си задължения държавен служител ……………………………………………...…………….

 

На ...................................................................................................., ЕГН ......................................., съпруг/а (родител, дете) на загиналия при или по повод изпълнение на служебните си задължения ……………………………………………. на длъжност: ................................................................ в ................................................................., на основание чл. 238, ал. 2 ЗМВР се определя размер на обезщетение съгласно Заповед № .........................................../…………...... г., както следва:

І. Определяне на полагаемото обезщетение по чл. 238, ал. 2 ЗМВР:

I.1.

Брой брутни месечни възнаграждения (БМВ), определени по реда на чл. 238, ал. 2 ЗМВР

0 бр.

 

ІІ. База за изчисляване на обезщетението на основание чл. 239, ал. 1 ЗМВР:

ІІ.1.

Основно месечно възнаграждение

0.00 лв.

ІІ.2.

Прослужено време - ________ %

0.00 лв.

ІІ.3.

Допълнително възнаграждение за специфични служебни дейности ___ %

0.00 лв.

ІІ.4.

Допълнително възнаграждение за специфични условия на труд

0.00 лв.

ІІ.5.

Допълнително възнаграждение за научна степен

0.00 лв.

ІІ.6.

Брутно месечно възнаграждение за месец __.20__ г.

0.00 лв.

 

ІІІ. Определяне на сумата, дължима за обезщетение по чл. 238, ал. 2 ЗМВР:

ІII.1.

Брой полагаеми БМВ (т. І.1)

0 бр.

ІII.2.

База за изчисляване на сумата (т. ІІ.6)

0.00 лв.

ІІІ.3.

Сума на полагаемото обезщетение по чл. 238, ал. 2 ЗМВР (т. ІII.1 х т. ІII.2)

0.00 лв.

 

Съгласно чл. 239, ал. 2 ЗМВР обезщетението не подлежи на облагане с данък.

Словом: ............................................................................................................................

 

ИЗГОТВИЛ:_________________

Главен счетоводител/Лице, отговорно за счетоводните записвания: _______________

(име и фамилия)

                            (име и фамилия)

Финансов контрольор/Лице, определено

 

за финансов контрольор: _________________

РЪКОВОДИТЕЛ: _________________

(име и фамилия)

(име и фамилия)

 

Забележка: Настоящата справка е съставена в два екземпляра - екз. № 1 към ведомостта за заплати, екз. № 2 към личното финансово досие.

 


Приложение № 12 към чл. 13, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 28 от 2019 г.)


ДЕКЛАРАЦИЯ

във връзка с чл. 236 ЗМВР

 

Долуподписаният/ата ……………………………………………………………..……………,

ЕГН ......................................, на длъжност …………………………………….……………….

съгласно заповед рег. № ......................................./..................... г. съм преместен/а на работа от ................................................................ в .............................................................................. .

В изпълнение на горецитираната заповед декларирам, че преместването ми ще бъде осъществено заедно с членовете на семейството ми в следния състав:

1. Съпруг/а ......................................................., ЕГН ………………………………….………..;

2. Дете ............................................................., ЕГН ……………………………………..……..;

3. Дете ............................................................, ЕГН ………………………………….…………;

4. Дете ..........................................................., ЕГН ………………………………….…………..

 

Дата на деклариране:                                                                                    Декларатор:

                                                                                                                                 (подпис)

 


Приложение № 13 към чл. 13, ал. 3


(Изм. - ДВ, бр. 13 от 2018 г., в сила от 09.02.2018 г.)


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

СТРУКТУРА

 

Рег. № .........................................., екз. ......

......................................... г.

СПРАВКА

за изплащане на обезщетение при преместване на работа в друго населено място съгласно чл. 236 ЗМВР

На ............................................................................................................., ЕГН ...................................., на длъжност: ............................................................... в ..........................................................................., е преместен на работа от ............................................. в ..................................................... съгласно Заповед № ............................./.................... г. считано от ...................... г. и на основание чл. 236 ЗМВР се определя:

База за изчисляване на обезщетението на основание чл. 239, ал. 1 ЗМВР:

1.

Основно месечно възнаграждение

0.00 лв.

2.

Прослужено време - ______ %

0.00 лв.

3.

Допълнително възнаграждение за специфични служебни дейности ___ %

0.00 лв.

4.

Допълнително възнаграждение за специфични условия на труд

0.00 лв.

5.

Допълнително възнаграждение за научна степен

0.00 лв.

6.

Брутно месечно възнаграждение за месец __ .20_ _ г.

0.00 лв.

 

7.

Обезщетение за държавен служител 50 на 100 от сумата по т. 6

0.00 лв.

8.

Обезщетение за съпруг/а .......................................... (т. 6 * 25%)

0.00 лв.

9.

Обезщетение за дете ............................................... (т. 6 * 25%)

0.00 лв.

10.

Обезщетение за дете ............................................... (т. 6 * 25%)

0.00 лв.

11.

Обезщетение за дете ............................................... (т. 6 * 25%)

0.00 лв.

12.

Сума на полагаемото обезщетение по чл. 236 ЗМВР (т. 7 - т. 11)

0.00 лв.

 

Съгласно чл. 24, ал. 2, т. 8 ЗДДФЛ и чл. 239, ал. 2 ЗМВР обезщетението не подлежи на облагане с данък върху доходите на физическите лица.

Словом: ....................................................................................................................................................

Сумата е начислена във ведомостта за заплати за месец .............. 20....... г.

 

ИЗГОТВИЛ:_________________

Главен счетоводител/Лице, отговорно за счетоводните записвания: _______________

(име и фамилия)

                                      (име и фамилия)

Финансов контрольор/Лице, определено

 

за финансов контрольор: _________________

РЪКОВОДИТЕЛ: _________________

(име и фамилия)

(име и фамилия)

 

Забележка: Настоящата справка е съставена в два екземпляра - екз. № 1 към ведомостта за заплати, екз. № 2 към личното финансово досие.



Промени настройката на бисквитките