Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 52 от 22.VI

НАРЕДБА № 7 ОТ 19 ЮЛИ 2017 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ, ПРЕХВЪРЛЯНЕ И ОТМЯНА НА СЕРТИФИКАТИ ЗА ПРОИЗХОД НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ, ПРОИЗВЕДЕНА ОТ ВИСОКОЕФЕКТИВНО КОМБИНИРАНО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА И ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ

 

НАРЕДБА № 7 ОТ 19 ЮЛИ 2017 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ, ПРЕХВЪРЛЯНЕ И ОТМЯНА НА СЕРТИФИКАТИ ЗА ПРОИЗХОД НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ, ПРОИЗВЕДЕНА ОТ ВИСОКОЕФЕКТИВНО КОМБИНИРАНО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА И ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ

В сила от 01.08.2017 г.
Издадена от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.61 от 28 Юли 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.52 от 22 Юни 2018г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С наредбата се уреждат условията и редът за:

1. издаване, прехвърляне и отмяна на сертификатите за произход на електрическата енергия от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия;

2. признаване на сертификатите за произход, издадени от компетентните органи в другите държави - членки на Европейския съюз.

(2) С наредбата се определят и обстоятелствата, подлежащи на вписване в публичния регистър по чл. 25, ал. 1, т. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), редът за вписване в регистъра и за получаване на информация.

(3) Дейностите по създаване, поддържане и използване на системата за издаване на сертификатите за произход се извършват от Комисията за енергийно и водно регулиране, наричана по-нататък "комисията".

Чл. 2. Сертификатите за произход се издават от комисията като електронни документи по искане на производителя на електрическата енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, и се използват от производителя, за да докаже, че електрическата енергия е произведена от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

Чл. 3. Като произведена от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия се определя само електрическата енергия, за която е издаден съответен сертификат за произход.

Глава втора.
ИЗДАВАНЕ, ПРЕХВЪРЛЯНЕ И ОТМЯНА НА СЕРТИФИКАТИ ЗА ПРОИЗХОД

Чл. 4. (1) Производителите на електрическа енергия от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, независимо дали подлежат на лицензиране по ЗЕ, подават в комисията заявление по одобрен от нея образец за издаване на сертификат за произход в срок до 14 дни след изтичане на периода, за който се иска издаване на сертификат за произход.

(2) Заявление не се подава, когато в рамките на календарния месец е произведена електрическа енергия от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия в количество, по-малко от това, за което може да бъде издаден сертификат за произход.

(3) Заявлението по ал. 1 съдържа:

1. трите имена и данните по документа за самоличност за физическите лица, съответно фирмата и код по БУЛСТАТ/ЕИК за юридическите лица и едноличните търговци - производители;

2. местонахождението и наименованието на производствената централа;

3. измереното на изхода на централата и подадено към съответната електрическа мрежа количество нетна електрическа енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, за което се иска издаване на сертификат, закръглено с точност до третия знак след десетичната запетая;

4. периода, през който е произведена електрическата енергия;

5. опис на приложените към заявлението документи;

6. подпис/електронен подпис на лицето/лицата, което/които представляват заявителя по търговска регистрация.

(4) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:

1. описание на производствената централа и технологията на производство;

2. информация и копия на документи за датата на въвеждане в експлоатация на производствената мощност;

3. информация (схеми) за местонахождението на уредите за търговско измерване и на регистриращите контролни уреди;

4. данни за произведеното количество електрическа енергия от отделните съоръжения в производствената централа;

5. данни, използвани за определяне на количеството електрическа енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, и резултатите от оценката на ефективността на инсталациите за това производство, определени по реда на наредбата по чл. 162, ал. 3 ЗЕ;

6. копие от всички фактури, издадени при продажбата на електрическа енергия през периода, и копие от двустранно подписани протоколи за търговско мерене;

7. копие от месечните фактури, издадени при закупуването на природен газ, както и месечно извлечение от счетоводни справки, включващи количества и калоричност, за всички останали горива през периода;

8. документ/сертификат за осреднената долна работна калоричност на изгаряното гориво от даден вид;

9. документ, издаден от Националния институт по метеорология и хидрология за средната температура на атмосферния въздух през периода - за централи, работещи с газообразни горива;

10. декларация дали и в каква степен инсталацията е получила инвестиционна подкрепа;

11. декларация дали и в каква степен единицата енергия е получила всякакъв друг вид подкрепа от национална схема за подпомагане, както и вида на схемата за подпомагане;

12. документ за платена такса;

13. друга допълнителна информация, свързана с процеса на производство, по преценка на заявителя или изискана от комисията.

(5) Данните по ал. 4, т. 4 и 5 производителите представят в обема и формата съгласно утвърден от комисията образец на хартиен и електронен носител, заверени с подпис на лицето/лицата, което/които представляват заявителя по търговска регистрация.

(6) Данните по ал. 4, т. 1, 2 и 3 се подават само при подаване на заявление за издаване на сертификат за произход за първи път.

(7) При настъпване на промяна в данните и обстоятелствата по ал. 6 производителят е длъжен да уведоми писмено комисията в 7-дневен срок от нейното настъпване, като приложи и съответните доказателства или посочи публични регистри, в които тези данни и обстоятелства са вписани.

(8) За всяка новоизградена инсталация, участваща във високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, към заявлението по ал. 1 се прилага копие от разрешение за ползване, издадено съгласно Закона за устройство на територията.

(9) Производител на електрическа енергия подава заявление по ал. 1 за всяка централа, която експлоатира.

(10) В 7-дневен срок от издаване на заповед за първоначално утвърждаване или за изменение на алгоритъм по реда на наредбата по чл. 162, ал. 3 ЗЕ министърът на енергетиката уведомява комисията, като прилага издадената заповед и утвърдения алгоритъм.

(11) В 3-дневен срок от получаване на съобщението за издаване на заповед за утвърждаване или за изменение на алгоритъм по реда на наредбата по чл. 162, ал. 3 ЗЕ производителят уведомява комисията, като прилага издадената заповед и утвърдения алгоритъм.

(12) Когато данни и обстоятелства са вписани в публичен регистър, доказателства за тях не се представят, а заявителят посочва регистъра, в който тези данни и обстоятелства са вписани.

Чл. 4а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2018 г.) (1) Заявленията се подават писмено на хартиен носител или в електронна форма. Към заявлението на хартиен носител се прилага декларация за истинността на заявените обстоятелства и на приложените документи и данни, подписана от заявителя.

(2) Когато заявлението не се подава от лице, законно представляващо енергийното предприятие - производител, към заявлението се прилага и пълномощно с нотариално заверен подпис на това лице. Когато заявлението се подава по електронен път, се представя електронен образ на пълномощното.

(3) Заявление в електронна форма се подава чрез Единния портал за предоставяне на информация и услуги от комисията, подписано с квалифициран електронен подпис съгласно изискванията на Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 г. относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО (ОВ, L 257/73 от 28 август 2014 г.) и на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Към заявлението се прилага декларация за истинността на заявените обстоятелства и на приложените документи и данни, подписана от заявителя с квалифициран електронен подпис.

(4) Подадено по реда на ал. 3 заявление се счита за получено от датата на получаване на входящ номер в административно-информационната система на комисията.

(5) Заявление по електронен път, което не е подадено по реда на ал. 3, не е основание за започване на административно производство.

(6) Комисията може да изисква приложени документи към заявлението по ал. 3 да бъдат представени и на хартиен носител.

Чл. 5. (1) Подадените заявления и приложенията към тях се проверяват за съответствие с изискванията на наредбата в 7-дневен срок от постъпването им.

(2) В случаите, когато се установи, че заявлението или приложенията към него не отговарят на изискванията на наредбата, на заявителя се изпраща писмено съобщение да отстрани в 7-дневен срок допуснатите нередовности.

(3) В случай че нередовностите не бъдат отстранени в срока по ал. 2, преписката се прекратява с решение на комисията.

(4) Заявление, подадено след изтичането на срока по чл. 4, ал. 1, се оставя без разглеждане и преписката се прекратява с решение на комисията.

(5) Заявителят се уведомява писмено за прекратяването на производството по ал. 3 и 4.

Чл. 6. (1) Комисията може да проверява обстоятелствата по преписката служебно.

(2) Държавните органи, енергийните предприятия и длъжностните лица са длъжни да оказват необходимото съдействие на комисията.

Чл. 7. (1) В случаите на разглеждане на заявление от производител за издаване на сертификат за произход за първи път комисията се произнася с решение в едномесечен срок от постъпване на заявлението или от отстраняване на нередовностите по него, когато заявителят е лицензиран производител, и в двумесечен срок, когато заявлението е подадено от нелицензиран производител.

(2) В случаите на разглеждане на всяко следващо заявление комисията се произнася с решение в 15-дневен срок от постъпване на заявлението или от отстраняване на нередовностите.

(3) В случай че в сроковете по ал. 1 и 2 по обективни причини не е проведено заседание на комисията, решението се взема на първото следващо заседание.

Чл. 8. (1) Един сертификат се издава за нетно количество от 1 MWh електрическа енергия, произведена от комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, измерено на изхода на централата и подадено към съответната електрическа мрежа, в рамките на един календарен месец, с постигнат показател за висока ефективност, в съответствие с наредбата по чл. 162, ал. 3 ЗЕ, при спазване на изискванията за точност, надеждност и невъзможност за подправяне.

(2) Когато произведената енергия от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия е в количество, по-малко от това, за което може да бъде издаден сертификат за произход, това количество се прибавя към енергията, произведена през първия следващ календарен месец на производство, и се посочва в заявлението по чл. 4 за произведено в месеца, в който бъде достигнато производство на 1 MWh енергия от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

(3) Когато заявената за произведена енергия от високоефективно комбинирано производство е в количество, по-голямо от това, за което може да бъде издаден сертификат за произход, остатъкът се прибавя към енергията, произведена през първия следващ календарен месец на производство, и се посочва в заявлението по чл. 4 за произведено в месеца, в който бъде достигнато производство на 1 MWh енергия от високоефективно комбинирано производство.

(4) За всяка единица произведена електрическа енергия от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия може да се издаде само един сертификат за произход, който е със срок на валидност 12 месеца от производството на съответната единица енергия.

Чл. 9. (1) Общественият доставчик, съответно крайните снабдители, до издаването на сертификат за произход изкупуват от производители количеството електрическа енергия съгласно чл. 162, ал. 1 ЗЕ, определено по реда на наредбата по чл. 162, ал. 3 ЗЕ и заявено като произведено от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, по преференциални цени, както следва:

1. при наличието на ежедневни почасови графици, съобразени с почасовия топлинен товар, изпратени от производителите на електрическа енергия от високоефективно комбинирано производство към обществения доставчик/крайния снабдител;

2. след издадена ежемесечна фактура за сумата на количествата от графиците по т. 1, придружена с декларация/заявление за вида на фактурираните количества електрическа енергия.

(2) След издаването на сертификата за произход в случаите, когато фактурираните количества са по-големи от задължителните за изкупуване, производителят компенсира разликата чрез регистриране на по-ниски дневни почасови търговски графици към обществения доставчик/крайния снабдител в срок до три месеца след издаването на сертификата. Количествата за компенсация се посочват на отделен ред в графиците по ал. 1, т. 1.

(3) Условията и редът за извършване на плащанията се уреждат с договорите за изкупуване на енергия.

(4) Сертификатите за произход се прехвърлят на изкупилия електрическата енергия по ал. 1 обществен доставчик или краен снабдител.

Чл. 10. (1) Заявления за вписване на пре­хвърляне на сертификати за произход се подават от страна по сделката за покупко-продажба на енергията, за производството на която е издаден сертификатът.

(2) Към заявлението се прилагат документи, удостоверяващи сделката.

(3) Прехвърлянето на сертификати за произход може да бъде заявено в заявлението по чл. 4, ал. 1 едновременно с искането за издаване.

Чл. 11. Комисията отказва издаване на сертификат за произход при:

1. непълнота, неточност или недостоверност на предоставените от производителя данни;

2. несъответствие с нормативните изисквания за определяне на количеството електрическа енергия като произведено по комбиниран начин.

Чл. 12. Комисията издава сертификат за произход за количество електрическа енергия, различно от заявеното от производителя, ако са налице достатъчно данни за неговото определяне от комисията, при спазване изискванията на действащото законодателство.

Чл. 13. (1) Издаден сертификат се отменя по инициатива на комисията, когато документ или документи, въз основа на които е издаден, са признати от компетентен орган за неистински или ако комисията установи, че титулярят на сертификата е представил неверни сведения, послужили като основание за издаването му.

(2) Комисията може да отмени сертификат за произход в едногодишен срок след издаването му.

(3) Последиците от отмяна на сертификат по ал. 1 се уреждат със споразумение между производителя, от една страна, и обществения доставчик и/или крайния снабдител, от друга страна.

Глава трета.
РЕГИСТЪР НА СЕРТИФИКАТИТЕ ЗА ПРОИЗХОД

Чл. 14. Комисията създава и поддържа електронен регистър на сертификатите за произход, данни от който публикува на своята страница в интернет.

Чл. 15. (1) Регистърът на сертификатите за произход е база от данни, управлявана от информационна система, и съдържа данни за производителите, издадените, прехвърлените, отменените и обезсилените им сертификати за произход в съответствие с изискванията на чл. 25, ал. 1, т. 2 ЗЕ.

(2) Вписванията в регистъра се извършват въз основа на решенията на комисията в срок до 3 работни дни от приемането на съответното решение.

(3) Вписването и заличаването на обстоятелствата се извършва въз основа на данните, съдържащи се в документите, представени пред комисията или служебно събрани от нея, постановените актове на комисията, както и въз основа на служебно изпратен или подаден от заинтересовано лице акт на съда или на компетентен държавен орган.

(4) Вписванията се извършват от длъжностни лица, определени от председателя.

(5) Грешки и непълноти, допуснати при вписване или заличаване в регистъра, се отстраняват чрез ново вписване, съответно заличаване.

(6) Заличаванията в регистъра се правят по начин, позволяващ проследяване на всички записи в регистъра.

Чл. 16. (1) Регистърът е достъпен чрез интернет страницата на комисията.

(2) Регистърът дава възможност за установяване на статуса на сертификата за произход към определена дата и за проследяване на историята на прехвърлянията на сертификата за произход.

(3) Чрез регистъра се осигурява достъп до информацията за висящи производства по издаване на сертификати за произход.

(4) Не могат да бъдат изисквани от производителя доказателства за обстоятелства, вписани в регистъра.

Чл. 17. (1) Комисията взема мерки за сигурност, които осигуряват условия, при които обработваните и предаваните данни да не подлежат на неправомерен или случаен достъп и възпроизвеждане, както и физически достъп само на надлежно овластени служители в съответствие с техните функционални задължения.

(2) Комисията съхранява регистъра по начин, който осигурява:

1. въвеждането на данни да се извършва само от надлежно овластени служители;

2. извършването на промени на данните за вписаните и заличените обстоятелства да не е възможно.

(3) Комисията поддържа досиета на представените пред нея документи по партиди на отделните производители на енергия от високоефективно комбинирано производство.

(4) Със заповед на председателя на комисията се определя начинът за образуване на идентификационен номер на производителя и идентификационни номера на сертификатите за произход. Заповедта се публикува на интернет страницата на комисията.

Глава четвърта.
ПРИЗНАВАНЕ НА СЕРТИФИКАТИ ЗА ПРОИЗХОД, ИЗДАДЕНИ В ДЪРЖАВИ - ЧЛЕНКИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, И В ДЪРЖАВИТЕ - СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО

Чл. 18. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 52 от 2018 г.) Лице, което иска признаване в Република България на сертификат за произход, издаден в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, подава заявление, за което в комисията се образува преписка. Заявлението се подава по реда на чл. 4а.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилага копие на сертификата, негов легализиран превод и данни, позволяващи идентификацията на заявителя и на органа, издал сертификата, включително данни за представителите им и техните адреси за кореспонденция.

(3) В едномесечен срок комисията извършва служебна проверка на обстоятелствата по преписката, като може да изисква информация от съответния орган, издал сертификата.

(4) Комисията се произнася с решение в 10-дневен срок от получаване на информацията по ал. 3.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Заварените към датата на влизане в сила на наредбата административни производства се довършват по реда на Наредбата за издаване на сертификати за произход на електрическа енергия, произведена по комбиниран начин (ДВ, бр. 41 от 2007 г.).

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 163в, ал. 3 от Закона за енергетиката.

§ 3. Наредбата влиза в сила от първо число на месеца, следващ деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките