Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 1.IX

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 184 ОТ 28 АВГУСТ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 5 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. (ДВ, БР. 8 ОТ 2014 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 184 ОТ 28 АВГУСТ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 5 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. (ДВ, БР. 8 ОТ 2014 Г.)

В сила от 01.09.2017 г.

Обн. ДВ. бр.71 от 1 Септември 2017г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създават т. 9а и 9б:

"9а. организира и ръководи дейностите по съгласуване на оценките на въздействието на нормативните актове, които се изготвят в министерството;

9б. предлага на министъра военнослужещите от специализираната и общата администрация на министерството за назначаване и освобождаване от длъжност, повишаване и понижаване във военно звание, налагане на дисциплинарни наказания, прекратяване на договорите за военна служба и освобождаването от военна служба."

2. В ал. 2, т. 5 думата "подготовката" се заменя с "координирането на дейностите по подготовката".

§ 2. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 3 след думите "стратегически планове" се добавя "концепции" и се поставя запетая, а думите "оперативни планове за действия на въоръжените сили" се заменят с "планове за операции на въоръжените сили";

б) в т. 4 след думите "военни формирования" се добавя "от въоръжените сили";

в) точка 5 се изменя така:

"5. ръководи привеждането на въоръжените сили или на част от тях в по-висока степен на бойна готовност;"

г) в т. 8 думите "и носи отговорност за" се заличават;

д) в т. 10 думите "носи отговорност за" се заменят с "организира";

е) точка 12 се изменя така:

"12. предлага на министъра за утвърждаване уставите на въоръжените сили, концепциите и доктрините на въоръжените сили за провеждане на операции и стандарти за подготовка и за използване на войски и сили;"

ж) в т. 16 думите "предварително съгласувани с постоянния секретар на отбраната и" се заличават;

з) в т. 19 думите "и видовете въоръжени сили" се заменят с "видовете въоръжени сили и бригада "Специални сили" и пред тях се поставя запетая;

и) създава се т. 19а:

"19а. предлага на министъра военнослужещите от Щаба на отбраната за назначаване и освобождаване от длъжност, повишаване и понижаване във военно звание, налагане на дисциплинарни наказания, когато не са в неговите правомощия, прекратяване на договорите за военна служба и освобождаването от военна служба;"

к) създават се т. 22 - 25:

"22. планира и ръководи чрез постоянните представители на Република България в НАТО и Европейския съюз дейността на Военния представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз;

23. планира и ръководи дейността на Националния военен представител в Съюзното командване по операциите (СКО) и на Националния военен представител в Съюзното командване по трансформацията (СКТ);

24. контролира подготовката, войсковия ред и дисциплината във въоръжените сили;

25. ръководи изготвянето на плановете на въоръжените сили за противодействие на тероризма въз основа на Националния план за противодействие на тероризма."

2. В ал. 2:

а) в т. 1 думите "Българската армия" се заменят с "въоръжените сили";

б) създава се т. 6:

"6. организирането и координирането на дейностите за осигуряване на поддръжката от Република България като страна домакин и изготвянето на проект на Каталог на Република България за планираните възможности по поддръжка от страната домакин."

§ 3. В чл. 8, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 накрая се добавя "и функциите му по отношение на въоръжените сили".

2. В т. 2 думите "в Българската армия" се заличават.

3. В т. 4 думите "в Българската армия" се заменят с "от тях".

4. В т. 6 след думата "директиви" се добавя "концепции и доктрини" и се поставя запетая.

5. В т. 8 думите "на структурите от Българската армия" се заличават.

6. Точка 12 се изменя така:

"12. участват в разработването на планове и програми за въоръжаване и превъоръжаване на въоръжените сили с изключение на способностите, свързани със специфични методи и средства за добиване на информация на Служба "Военна полиция" и Служба "Военна информация";".

7. В т. 13 думите "Българската армия" се заменят с "въоръжените сили".

8. Точки 14 и 15 се отменят.

§ 4. В чл. 9, т. 1 думите "Военновъздушните сили и Военноморските сили" се заменят с "Военновъздушните сили, Военноморските сили и Бригада "Специални сили".

§ 5. В чл. 16, ал. 1 т. 3 се отменя.

§ 6. В чл. 21, ал. 2 се правят следните изменения:

1. Числото "4" се заменя с "3".

2. Точка 3 се отменя.

§ 7. Член 24 се отменя.

§ 8. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 3 думата "извършва" се заменя с "управлява".

2. В т. 10 накрая се добавя "в управление на министерството".

§ 9. В чл. 26, ал. 1 числото "6" се заменя със "7".

§ 10. В чл. 27, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се т. 4а:

"4а. приема недвижими имоти с отпаднала необходимост за Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, включително имоти и движими вещи с общо предназначение, придобити от министерството при закриване на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната и при ликвидация на търговски дружества, в които министърът на отбраната е упражнявал правата на собственост на държавата;".

2. В т. 8 накрая се поставя запетая и се добавя "и за застраховане и охрана на недвижими имоти в управление на министерството".

3. Точка 9 се изменя така:

"9. организира и осъществява дейностите по международните и националните търгове за строителство, свързаните с него услуги и свързаните със средствата за административни разходи по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) услуги в съответствие с акта на министъра на отбраната по чл. 318, ал. 5 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;".

4. В т. 10 след думите "строителни услуги" се поставя запетая и се добавя "за застраховане и за охрана на недвижими имоти в управление на министерството", а думите "както и за охрана на недвижими имоти в управление на министерството" и запетаята пред тях се заличават.

5. В т. 11 накрая се добавя "в съответствие с акта на министъра на отбраната по чл. 318, ал. 5 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България".

§ 11. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "националната и колективната" се заличават.

2. Точка 2 се изменя така:

"2. извършва периодични прегледи на стратегическите документи, свързани с политиката за сигурност и отбрана;".

3. В т. 3 накрая се добавя "на въоръжените сили".

4. Точка 4 се изменя така:

"4. изготвя Указания на министъра на отбраната по отбранителна политика;".

5. Създават се т. 4а - 4в:

"4а. изготвя проект на Годишен доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили в изпълнение на чл. 23 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

4б. изготвя шестмесечен доклад за дейността на Министерството на отбраната и периодични доклади за резултатите от дейността на министерството;

4в. участва в изготвянето на Доклада за състоянието на националната сигурност в изпълнение на чл. 7, ал. 1, т. 3 от Закона за функциониране и управление на системата за защита на националната сигурност;".

6. В т. 5 накрая се поставя запетая и се добавя "като участва в изготвянето на Указания по програмиране и на Указания за планиране използването на въоръжените сили".

7. Точка 7 се изменя така:

"7. подпомага министъра за изпълняването на правомощията му по участието на Република България в Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на Европейския съюз, в Европейската агенция по отбрана, както и при осъществяване на общата координация за изпълнение на ангажиментите на Министерството на отбраната по подготовката и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС от страна на Република България през 2018 г.;".

8. Създава се т. 7а:

"7а. изготвя анализи, изказвания, презентации, опорни точки, становища и позиции относно отбранителната политика;".

9. В т. 8 абревиатурата "(МСУН)" се заменя с "и ОПСО (МСУНО)".

10. Точка 9 се изменя така:

"9. подпомага дейността на министъра при осъществяване на ръководството, планирането на работата и осигуряването на представителите на министерството в постоянните представителства на Република България към НАТО, Европейския съюз, ОССЕ и други международни организации;".

11. В т. 10 накрая се добавя "и участва в комисията по подбора на кандидатите за заемането им".

12. Създават се т. 12а - 12в:

"12а. методически ръководи и координира изпълнението на задачите, залегнали в плановете за двустранно, многостранно и регионално сътрудничество в областта на отбраната;

12б. осъществява чрез Служба "Военна информация" координацията на дейностите и задачите на Службата на военния аташе по въпросите на двустранното, многостранното и регионалното сътрудничество в областта на отбраната;

12в. предоставя на Службата на военния аташе материали относно двустранното, многостранното и регионалното сътрудничество в областта на отбраната;".

13. Точки 14, 15 и 16 се изменят така:

"14. подпомага министъра в рамките на правомощията му по формиране и провеждане на политиката по изпълнение на международните споразумения в областта на контрола на въоръженията и мерките за укрепване на доверието и сигурността;

15. подпомага министъра в рамките на правомощията му по формирането и провеждането на политиката по участието на страната в международни договори и споразумения в областта на хуманитарното разоръжаване и неразпространението на оръжия за масово унищожаване;

16. подпомага министъра в рамките на правомощията му по изпълнението на задълженията, произтичащи от националната нормативна уредба и членството на Република България в международни споразумения и инициативи в областта на експортния контрол върху търговията с оръжие и с изделия и технологии с двойна употреба."

§ 12. В чл. 29, т. 18 след думата "поддържането" се добавя "на план за привеждане в готовност за работа във военно време и".

§ 13. Създава се чл. 29а:

"Чл. 29а. Дирекция "Правно-нормативна дейност в отбраната":

1. оказва правна помощ за законосъобразното осъществяване на правомощията на министъра, заместник-министрите, постоянния секретар на отбраната и началника на отбраната;

2. участва в работни групи и изготвя законопроекти и други нормативни актове на министъра, Министерския съвет или Народното събрание, които регламентират обществени отношения в областта на отбраната и въоръжените сили;

3. изготвя становища и съгласува по законосъобразност проектите на административни актове на министъра, заместник-министрите, постоянния секретар на отбраната и началника на отбраната;

4. участва в анализа на резултатите от прилагането на нормативните и административните актове в областта на отбраната и въоръжените сили и свързаната с тях съдебна практика и прави предложения за законосъобразното им прилагане и/или за тяхното изменяне и допълване;

5. изготвя или съгласува по законосъобразност всички становища на министерството по проекти на нормативни и ненормативни актове, международни договори и споразумения, изготвени от други държавни органи;

6. осигурява в правно отношение изпълнението на политиката по управление на човешките ресурси във въоръжените сили и съгласува по законосъобразност актовете за приемане, изпълнение и освобождаване от военна служба на военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които са в правомощията на министъра на отбраната и на началника на отбраната;

7. съгласува по законосъобразност актовете и процедурите, свързани с възникване, изменение и прекратяване на правоотношенията с държавните служители и с лицата по трудови правоотношения в министерството;

8. изготвя становища по конституционни дела, по които заинтересована страна е министърът;

9. организира и осъществява процесуалното представителство пред съдилищата и другите юрисдикции по дела, по които страна са министерството или министърът, заместник-министрите, постоянният секретар на отбраната, началникът на отбраната или упълномощени от министъра на отбраната длъжностни лица от министерството;

10. предприема необходимите правни действия по събиране на вземанията на министерството;

11. осигурява в правно отношение дейността по възлагане на обществени поръчки с възложител министърът или упълномощени от него длъжностни лица от министерството, като:

а) съгласува и/или дава становища по документациите по процедури за възлагане на обществени поръчки;

б) участва при провеждането на процедурите за възлагане на обществени поръчки в съответствие с нормативните изисквания и приложимите правила за обществените поръчки на европейското и националното законодателство;

в) съгласува и/или дава становища относно законосъобразността на проектите на договори за възлагане на обществените поръчки;

г) участва в разработването, изменянето и допълването на вътрешните правила за възлагане на обществени поръчки в министерството;

12. осигурява правна експертиза при осъществяване на дейностите по предоставяне на концесии;

13. осигурява в правно отношение дейностите по управление и разпореждане с недвижимите имоти и движимите вещи в управление на Министерството на отбраната;

14. съгласува и/или изготвя становища по законосъобразност на проектите на актове на министъра на отбраната, свързани с разпореждането с жилищния фонд на Министерството на отбраната;

15. изготвя правни становища и/или оказва правна помощ при изготвяне на проекти на актове, свързани с дейностите по управление и разпореждане с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, продукти, свързани с отбраната, и изделия и технологии с двойна употреба по чл. 60д, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

16. подпомага законосъобразното изпълнение на правомощията на министъра на отбраната в качеството му на едноличен собственик на капитала в търговските дружества с държавно участие;

17. подпомага в правно отношение министъра на отбраната при осъществяване на международно сътрудничество в областта на отбраната и при изпълнение на задачите му по прилагане на международните договори, свързани с отбраната и въоръжените сили на Република България, както и във връзка с членството на страната в НАТО, Европейския съюз, ООН и други международни публични организации и инициативи в областта на отбраната и сигурността;

18. изготвя становища и участва в изготвянето на проекти на международни договори на Република България и технически споразумения с други държави и международни организации в областта на отбраната и въоръжените сили;

19. осигурява правна експертиза във връзка с изпращането, командироването и използването на български въоръжени сили и отделни военнослужещи извън територията на страната и преминаването през и пребиваването на територията на Република България на чужди и/или на съюзнически въоръжени сили;

20. подпомага в правно отношение подготовката и провеждането на учения и тренировки с участие на чужди и съюзнически въоръжени сили и участието на български военнослужещи и военни формирования в международни операции и мисии извън територията на страната;

21. подпомага методически юрисконсултите в структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия."

§ 14. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думите "Управление на човешките ресурси" се заменят с "Управление на човешките ресурси в отбраната".

2. Точка 1 се изменя така:

"1. подпомага министъра при формиране на политиките по управление на човешки ресурси за нуждите на министерството, структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия;".

3. В т. 2 след думата "кариерно" се добавя "и кадрово".

4. Създава се т. 2а:

"2а. подпомага министъра при организирането и контрола на дейностите по атестирането за военнослужещите в министерството и на военнослужещите, назначени на длъжности извън и на територията на страната в международни организации или в други международни инициативи, дългосрочно командировани извън територията на страната в задгранично представителство на Република България, както и в състава на многонационални формирования на територията на страната;".

5. Създава се т. 6а:

"6а. подпомага министъра при организирането и контрола на дейностите по провеждане на подготовката на българските граждани за защита на отечеството;".

6. Точки 8 и 9 се изменят така:

"8. организира и координира дейностите по подбора, назначаването и отзоваването на военнослужещите и цивилните служители от министерството, структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия на длъжности в международни организации или в други международни инициативи извън и на територията на страната, както и в задгранично представителство на Република България;

9. координира и контролира дейностите по поддържането на електронния регистър по чл. 328, ал. 1, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за структурата и личния състав на министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия с изключение на Служба "Военна информация", както и координира дейностите по развитието на Автоматизираната система за управление на човешките ресурси;".

7. Създават се т. 9а и 9б:

"9а. организира, координира и контролира дейностите по воденето на отчета на личния състав в структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия;

9б. поддържа в актуално състояние информационния ресурс за личния състав на министерството в електронния регистър по чл. 328, ал. 1, т. 1 ЗОВСРБ и води отчета на личния състав на министерството;".

8. В т. 10 след думите "водене на отчет" се поставя запетая и се добавя "сдаване".

9. Точка 12 се изменя така:

"12. координира и контролира взаимодействието между органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление и местната администрация с Централното военно окръжие и военните окръжия по въпросите на резерва на въоръжените сили;".

§ 15. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. подпомага министъра при формирането и провеждането на политиката в областта на отбранителната аквизиция и управлението на жизнения цикъл на отбранителните продукти;".

2. Точка 7 се изменя така:

"7. организира, координира и подпомага изпълнението на дейностите, свързани с доставката на отбранителни продукти и услуги по програми на САЩ за подпомагане в областта на сигурността;".

3. В т. 11 след думите "уредба в областта на" се добавя "управлението на жизнения цикъл на отбранителните продукти" и се поставя запетая.

4. Създава се т. 14а:

"14а. планира, координира и осъществява дейностите по сътрудничеството със съюзните организации в областта на въоръженията;".

§ 16. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 4 се изменя така:

"4. изготвя становища по документите, свързани с осъществяването на проекти от портфолиото от инвестиционни проекти на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия;".

2. В т. 5 думата "взаимодействието" се заменя с "взаимодействие и координация".

3. Точки 7 - 10 се изменят така:

"7. поддържа Регистър на включените в портфолиото инвестиционни проекти на министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, в т.ч. досиетата на инвестиционните проекти и на осъществените такива, както и цялата информация за проектното управление в министерството;

8. събира, съхранява, обобщава и анализира информация за хода на проектите от портфолиото от инвестиционни проекти на министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия и изготвя периодични справки, отчети и доклади за тяхното изпълнение за ръководството на министерството, Борда за управление на портфолио от проекти, съвещателните органи към министъра, други длъжностни лица и структури;

9. идентифицира възможности за използване механизмите на Европейските структурни и инвестиционни фондове и координира дейностите при кандидатстване с проектни предложения по програми на Европейския съюз от страна на министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия;

10. организира и подпомага в административно-техническо отношение дейността на Борда за управление на портфолио от проекти, създаден с акт на министъра на отбраната."

§ 17. В чл. 33 се правят следните изменения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. подпомага министъра при осъществяването на политиката, свързана с наградната система, организира и координира дейностите по награждаване на военнослужещите и цивилните служители в министерството, структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия, както и мерките за мотивация за служба на личния състав;".

2. Точки 16 и 17 се изменят така:

"16. подпомага министъра при осъществяване на политиката и по изпълнението на правомощията му по Закона за военните паметници и извършва дейности по проучване, регистриране, опазване, възстановяване, изграждане и поддържане на военните паметници в страната и в чужбина;

17. подпомага министъра при осъществяване на политиката по военно-патриотичното възпитание."

§ 18. Член 34 се изменя така:

"Чл. 34. (1) Щабът на отбраната подпомага министъра, началника на отбраната, заместник-министрите, постоянния секретар на отбраната и заместник-началниците на отбраната при осъществяване на техните функции.

(2) Щабът на отбраната е организиран в пет дирекции."

§ 19. Член 35 се изменя така:

"Чл. 35. Дирекция "Операции и подготовка":

1. определя потребностите и организира формирането и функционирането на системата за командване и управление на въоръжените сили;

2. изготвя директиви, устави, концепции, доктрини, списък с основни задачи и стандарти за подготовка и използване на войските и силите;

3. подпомага началника на отбраната при осъществяване на контрола по:

а) провеждане на операциите;

б) използване на въздушното и морското пространство;

в) подготовката и оперативните способности на въоръжените сили;

г) бойната и мобилизационната готовност, мобилизационната подготовка и провеждане на мобилизацията;

д) носене на оперативното и бойното дежурство (дежурството);

е) сертифицирането на щабовете и военните формирования;

ж) войсковата служба и дисциплината във въоръжените сили;

4. участва в предварителното планиране и в планирането на действията на въоръжените сили в отговор на кризи от военен характер;

5. участва в планирането и организирането на бойната и мобилизационната готовност, носенето на оперативното дежурство (дежурството), мобилизационната подготовка, привеждането в по-високи степени на бойна готовност, провеждането на мобилизацията и попълването на загубите на въоръжените сили на Република България;

6. изготвя документите относно планирането и организацията на защитата на силите, информационните и психологическите операции, гражданско-военното сътрудничество, съвместното определяне и въздействие върху целите и изготвянето на правилата за използване на сила от въоръжените сили;

7. определя изискванията и необходимите способности и подпомага осъществяването на ръководството по изпълнението на дейностите в областта на ядрената, химическата и биологическата защита и военноинженерното осигуряване;

8. подпомага началника на отбраната при определяне на изискванията и способностите на силите за неутрализиране на невзривени боеприпаси, планира и координира дейностите по инженерна поддръжка и противодействие на импровизирани взривни устройства;

9. осъществява междуведомствена координация по разпределение, управление и използване на въздушното и морското пространство, както и дейностите по разрешаване преминаването през и пребиваването на територията на Република България на военнослужещи, кораби и въздухоплавателни средства на съюзнически и чужди въоръжени сили;

10. организира планирането на охраната на въздушното пространство, определянето на изискванията към противовъздушната и противоракетната отбрана и използването на морските пространства на Република България за военни цели;

11. организира планирането, осъществяването на междуведомствената координация и участието и отчита дейността на въоръжените сили по оказване на помощ на населението, овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия, охраната на стратегически обекти и на обекти и системи от критичната инфраструктура, охраната на държавната граница и противодействие на тероризма;

12. подпомага началника на отбраната в ръководството на подготовката на въоръжените сили и осъществява планирането и отчитането ѝ;

13. подпомага началника на отбраната при планирането, организирането и ръководството при провеждането на национални, съюзни, регионални и двустранни учения;

14. подпомага началника на отбраната при определяне на изискванията, на необходимите способности и координиране на дейностите по моделиране и симулации във въоръжените сили;

15. планира и организира процеса на сертифициране на щабове и военни формирования от въоръжените сили;

16. подпомага министъра при осъществяване на дейностите по опазване и възстановяване на околната среда в районите на дислокация на военните формирования и в местата на провеждане на операции, учения и мероприятия, свързани с отбраната на страната;

17. планира и ръководи процеса на извличане на поуки от практиката и въвеждането им във въоръжените сили;

18. изготвя изисквания към подготовката за обучението на слушатели, курсанти и кадети във Военна академия "Г. С. Раковски" и висшите военни училища и координира съгласуването на квалификационните характеристики и учебните планове;

19. поддържа координацията, взаимодействието и обмена на информация със сходните структури в НАТО и Европейския съюз, както и с националните министерства, ведомства, държавни агенции и служби;

20. организира планирането и координирането на развитието на способностите на специалните сили и използването им."

§ 20. Член 36 се изменя така:

"Чл. 36. Дирекция "Логистика":

1. подпомага министъра при формиране на политиката по логистичното осигуряване на въоръжените сили;

2. планира логистичното осигуряване на въоръжените сили в рамките на процесите на предварителното планиране и планирането в отговор на кризи на стратегическо ниво;

3. организира поддържането, внедряването и развитието на национална автоматизирана информационна система за управление на логистиката в областта на логистичното осигуряване на въоръжените сили;

4. организира и координира дейностите по многонационалната логистика и хармонизиране на националната нормативна уредба в областта на логистиката на въоръжените сили с тази на НАТО и Европейския съюз;

5. подпомага министъра при формиране на политика за оказване на поддръжка от страната домакин (ПСД);

6. планира на стратегическо ниво дейностите по оказване на ПСД в рамките на процесите на предварителното планиране и планирането в отговор на кризи;

7. организира и координира процеса по определяне на националните способности по ПСД на Република България;

8. развива способности за изпълнението на изискванията за стратегически транспорт за развръщане/ротация/изтегляне на националните сили и тяхната поддръжка в хода на операции;

9. координира дейностите по заявяване, доставка и разпределение на материалните ресурси и услуги за осигуряване на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия;

10. организира определянето на военновременните потребности от военна и гражданска продукция и услуги за въоръжените сили;

11. отчита и анализира състоянието на осигуреността на въоръжените сили с въоръжение, техника и други материални ресурси;

12. организира и координира процесите по въвеждането във и извеждането от експлоатация на отбранителни продукти от въоръжените сили с изключение на способностите, свързани със специфични методи и средства за добиване на информация на Служба "Военна полиция" и Служба "Военна информация" и на комуникационни, информационни, навигационни и сензорни системи;

13. координира и контролира експлоатацията на въоръжението, техниката и материалните ресурси и участва в процеса по модернизирането им;

14. организира освобождаването на въоръжените сили от излишни отбранителни продукти и движими вещи с общо предназначение;

15. подпомага министъра на отбраната при провеждането на здравната политика, планира и координира дейностите по военномедицинското осигуряване;

16. координира дейностите по бракуване/утилизация и/или унищожаване на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия (ОБВВПИ);

17. подпомага началника на отбраната при анализиране на наличната инфраструктура във войсковите райони на Българската армия и потребностите от изграждане на нова;

18. планира, организира и контролира метрологичното осигуряване;

19. координира противопожарната дейност във въоръжените сили;

20. организира дейностите по планиране на изпитванията на боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия (БВВПИ) в Българската армия и СППМО;

21. организира дейностите по заявяване и отчитане на лимита за разход на ракети, бойни и халосни припаси за подготовка на въоръжените сили;

22. организира оценката и преоценката на излишните за министерството и за юридическите лица по чл. 60д, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България ОБВВПИ;

23. организира дейностите по разпореждане с излишните ОБВВПИ за министерството и за юридическите лица по чл. 60д, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."

§ 21. Член 37 се изменя така:

"Чл. 37. Дирекция "Стратегическо планиране":

1. разработва военностратегическите аспекти на основните национални и ведомствени документи, свързани с отбраната на страната;

2. организира разработването, периодичния преглед и актуализирането на Националната отбранителна стратегия и Доктрината на въоръжените сили на Република България;

3. организира функционирането на системата за разработване и актуализиране на национални концептуални и доктринални документи в областта на отбраната и въоръжените сили и хармонизирането им със съюзните публикации на НАТО;

4. изготвя анализи, оценки и препоръки за формирането на национални позиции по военните измерения на стратегически документи на НАТО и Европейския съюз, стратегическите допускания и плановете за тяхното прилагане;

5. изготвя военни оценки и препоръки за формиране на национални позиции по приноса на въоръжените сили в системата за бърз военен отговор на Европейския съюз, военните структури на Европейския съюз за планиране и управление на мисии и операции на Европейския съюз на стратегическо ниво, структурирането и използването на военни сили и средства в цивилните и военните мисии на Европейския съюз на стратегическо ниво, командната структура на НАТО и структурата на силите на НАТО;

6. подпомага началника на отбраната при планирането и ръководството на дейността на военния представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз и на Националните военни представители в СКО и СКТ;

7. разработва военнотехническите аспекти и осигурява изпълнението на задълженията и правата на Република България по практическото осъществяване на дейността по контрола на въоръженията и мерките за укрепване на доверието и сигурността в Европа, участва в работата на международни форуми по тези въпроси и обучава експерти от Българската армия за работа в областта на контрола на въоръженията;

8. подпомага министъра и началника на отбраната при ръководството на дейностите по трансформацията на въоръжените сили на Република България и координирането им с НАТО и Европейския съюз;

9. участва в процеса на определяне на мисиите и задачите на въоръжените сили;

10. подпомага началника на отбраната при определяне на необходимите отбранителни способности, тяхното планиране, изграждане и поддържане;

11. организира и координира участието на Република България в процеса на планиране на отбраната на НАТО и развитието на военните способности на Европейския съюз и синхронизирането на националното планиране на отбраната с тях;

12. организира и координира участието на Република България в процесите по планиране, изпълнение и отчет на целите за способности на НАТО;

13. организира и осигурява дейността на Съвместната работна група за координиране участието на Република България в Инициативата за интелигентна отбрана на НАТО и за обединяване и споделяне на способности на Европейския съюз;

14. подпомага началника на отбраната, като организира и осигурява дейността на Съвета по отбранителни способности;

15. изготвя анализи, оценки, позиции и препоръки по военностратегически аспекти на съюзни военнополитически и стратегически документи по участието на въоръжените сили в мисии и операции на НАТО, Европейския съюз и ООН;

16. подготвя военнотехнически експертизи относно участието в съюзни, коалиционни и други операции и в международни военни формирования;

17. организира и координира дейностите по предварителното планиране и планирането в отговор на криза от военнополитически характер на стратегическо ниво и синхронизирането им с тези в НАТО;

18. подпомага началника на отбраната при участието му в работата на военните органи на НАТО, Европейския съюз и в различните формати на съюзно и регионално военно сътрудничество и изготвя военни оценки, анализи и препоръки по участието на Българската армия в програмите и инициативите на НАТО, Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и в регионалното военно сътрудничество;

19. организира и ръководи разработването и поддържането на Плана за развитие на въоръжените сили;

20. организира и координира процеса на управление на ресурсите за отбрана при подготовката и използването на въоръжените сили;

21. провежда операционни анализи за осигуряване процесите на управление в областта на отбраната и аналитична поддръжка на процеса за определяне и планиране на способностите;

22. организира и координира процесите по управление на риска при придобиване на отбранителни способности."

§ 22. В чл. 38 се създава т. 17:

"17. организира и контролира спазването на вътрешните правила и организацията на войсковата служба в режимните военни формирования и обекти от въоръжените сили."

§ 23. В чл. 39 се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "Дирекция "Съвместни съоръжения и координационни дейности" се заменят с "Дирекция "Координационни дейности".

2. Точка 5 се отменя.

3. В т. 6 след думата "съоръжения" се поставят точка и запетая и текстът докрая се заличава.

§ 24. В чл. 47, ал. 1, т. 6 след думата "предлага" се добавя "на определен от министъра на отбраната заместник-министър на отбраната, постоянния секретар на отбраната или на началника на отбраната по компетентност".

§ 25. Член 54 се изменя така:

"Чл. 54. (1) Работното време на служителите при 5-дневна работна седмица е 8 часа дневно и 40 часа седмично.

(2) Работното време на служителите по ал. 1 е с променливи граници от 7,30 до 18,30 ч. със задължително присъствие в периода от 10,00 до 16,00 ч. и с обедна почивка 30 минути между 12,00 и 14,00 ч. В тези случаи извън времето на задължителното присъствие служителите могат да отработват дневното работно време през определени дни в следващия работен ден или в друг ден от същата работна седмица.

(3) Работното време по ал. 2 се отчита чрез електронна система за контрол на достъпа в сградите на министерството или по друг подходящ начин. Конкретната организация на работа и контролът по спазване на установеното работно време се уреждат с акт на министъра.

(4) За определени административни звена и/или длъжности в акта по ал. 3 министърът може да определи различно от посоченото в ал. 2 работно време."

§ 26. Приложение № 1 към чл. 13, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 13, ал. 2



Обща численост на персонала в административните звена на Министерството на отбраната - 831 щатни бройки

Политически кабинет

10

постоянен секретар на отбраната

1

началник на отбраната

1

заместник-началници на отбраната

2

главен сержант на Българската армия

1

Инспекторат

26

дирекция "Сигурност на информацията"

46

дирекция "Вътрешен одит"

14

звено "Финансов контрол и материални

 

проверки"

8

звено "Протокол"

11

Обща администрация

129

в т.ч.:

 

дирекция "Административно и инфор-

 

мационно обслужване"

74

дирекция "Връзки с обществеността"

10

дирекция "Финанси"

45

Специализирана администрация

374

в т.ч.:

 

Главна дирекция "Инфраструктура на

 

отбраната"

93

дирекция "Отбранителна политика"

47

дирекция "Планиране, програмиране

 

и бюджет"

48

дирекция "Правно-нормативна дейност

 

в отбраната"

33

дирекция "Управление на човешките

 

ресурси в отбраната"

52

дирекция "Отбранителна аквизиция"

70

дирекция "Проектно управление"

11

дирекция "Социална политика"

20

Щаб на отбраната

208

в т.ч.:

 

дирекция "Операции и подготовка"

61

дирекция "Логистика"

43

дирекция "Стратегическо планиране"

46

дирекция "Комуникационни и инфор-

 

мационни системи"

38

дирекция "Координационни дейности"

20".


§ 27. Навсякъде в правилника думите "продукти, свързани с отбраната" се заменят с "отбранителни продукти".

Заключителни разпоредби

§ 28. Постановлението влиза в сила от 1 септември 2017 г.

Промени настройката на бисквитките