Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 1.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2011 Г. ЗА СЕЧИТЕ В ГОРИТЕ (ДВ, БР. 64 ОТ 2011 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2011 Г. ЗА СЕЧИТЕ В ГОРИТЕ (ДВ, БР. 64 ОТ 2011 Г.)

Издадена от министъра на земеделието, храните и горите

Обн. ДВ. бр.71 от 1 Септември 2017г.

§ 1. В чл. 24а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Краткосрочно-постепенна сеч на тесни ивици се провежда с широчина на отделната ивица до 2 пъти средната височина на дървостоя, но не повече от 40 м. Сечта започва с едновременно залагане на ивиците върху цялата площ, като разстоянието между тях се определя от избраната широчина на отделната ивица и броя на останалите фази. Възобновителният период за отделните ивици е не по-кратък от 15 години и не по-дълъг от 20 години."

2. В ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "в зависимост от състоянието на насаждението".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Сечта започва чрез залагане на ивиците, в които ще се провежда първата фаза на краткосрочно-постепенната сеч. След не по-малко от 5 години от извеждане на сечта в първоначално заложените ивици се провежда следващата фаза на сечта, като до първоначално заложените ивици се залагат нови ивици, в които се извежда предходната фаза на сечта. В тази последователност се залагат ивици и се извежда сечта върху цялата площ на насаждението."

§ 2. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В насаждения със склопеност, по-голяма от 0,8, и липса на възобновяване склопеността се намалява до 0,7 - 0,8 на принципите на подготвителната фаза на краткосрочно-постепенната сеч."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) В насаждения със склопеност 0,7 - 0,8 и липса на възобновяване склопеността се намалява до 0,5 - 0,6 на принципите на осеменителната фаза на краткосрочно-постепенната сеч."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) При наличие на възобновяване в местата с достатъчно количество подраст се отварят до 3 котела на един хектар с площ на всеки един котел до 0,1 хa. Площите между котлите се изреждат еднократно равномерно до склопеност не по-малка от 0,4 - 0,5."

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

5. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея накрая се поставя запетая и се добавя "а периодът между отделните лесовъдски намеси е не по-малък от 7 години".

6. Досегашната ал. 6 става ал. 7.

§ 3. В чл. 26, ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 3 думите "в иглолистни гори" се заличават.

2. В т. 4 след думата "диаметър" се добавя "до".

§ 4. В чл. 27, ал. 1 числото "80" се заменя с "60".

§ 5. В чл. 28 накрая се добавя "и се отглежда подрастът във възобновените участъци".

§ 6. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "както и с предписание по чл. 106 от Закона за горите".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) В случаите, когато в иглолистни насаждения и култури се установят повреди върху единични дървета и/или в отделни групи с площ за всяка група до 0,1 ха, причинени от биотични въздействия, и обемът на дървесината не превишава 5 % от общия запас на насаждението или имота, се провежда санитарна сеч до 5 %."

§ 7. В чл. 35, ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавят думите "както и с предписание по чл. 131, ал. 2 от Закона за горите".

§ 8. В чл. 50 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".

2. В ал. 14 накрая се поставя запетая и се добавя "освен в случаите, когато изчисляването на обема и категориите на маркираната дървесина е извършено по действащия горскостопански план или програма".

§ 9. В чл. 52 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, в изречение първо думите "чл. 50, ал. 5, т. 2 и 3" се заменят с "чл. 50, ал. 6, т. 2 и 3", а в изречение второ думите "При предписание" се заличават.

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) В случаите на издадено предписание от регионалната дирекция по горите или лесозащитна станция за провеждане на санитарни сечи или принудителни сечи не се изисква утвърден горскостопански план или програма или одобрено план-извлечение. Предписанието се издава по образец, утвърден от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите, след извършване на проверка на терен от служители от регионалната дирекция по горите или лесозащитна станция."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

4. Създават се нови ал. 6 и 7:

"(6) В случаите по чл. 34, ал. 4 и чл. 35, ал. 4 за издаване на позволително за сеч не се изисква горскостопански план или програма или одобрено план-извлечение, като позволителното за сеч се издава въз основа на одобрен инвентаризационен опис по образец, утвърден от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите. Инвентаризационният опис се изготвя от лица, вписани в публичния регистър по чл. 235 от Закона за горите за дейността "маркиране на насаждения, предвидени за сеч", и се одобрява от:

1. директора на съответното държавно горско стопанство, държавно ловно стопанство, учебно-опитно горско стопанство - за горските територии - държавна собственост, както и за такива, предоставени за управление въз основа на договор;

2. ръководителя на съответната общинска горска структура - за горските територии - общинска собственост, както и за такива, предоставени за управление въз основа на договор;

3. управляващия горското сдружение по чл. 183, ал. 1 от Закона за горите - за горски територии - частна собственост на физически и юридически лица - членове на сдружението, както и за такива, предоставени за управление въз основа на договор;

4. директора на регионалната дирекция по горите или оправомощено от него лице за случаите извън т. 1, 2 и 3.

(7) В случаите по ал. 6, т. 1, 2 и 3 копие от инвентаризационния опис се предоставя в съответната регионална дирекция по горите преди издаването на първото позволително за сеч от него."

5. Досегашните ал. 6, 7, 8, 9, 10 и 11 стават съответно ал. 8, 9, 10, 11, 12 и 13.

§ 10. В чл. 52а се създава ал. 8:

"(8) Когато горскостопанският план е в процес на изработване, насоките за стопанисване се определят с план-извлечение, което се съгласува и с лицето, на което е възложено изработването на съответния план. План-извлеченията и предписанията за санитарни и принудителни сечи се предоставят за информация на лицето, на което е възложено изработването на съответния план."

§ 11. В чл. 53 ал. 7 се изменя така:

"(7) Когато след издаване на позволително за сеч се налага допълнително маркиране на дървета при санитарна или принудителна сеч, както и за промяна на трасетата на извозни пътища, технологични просеки и въжени линии, за тях се съставят карнет-опис и нов технологичен план, които се прилагат към досието на насаждението и се регистрират в информационната система на Изпълнителната агенция по горите към позволителното за сеч. Допълнително маркираните дървета се отбелязват с цвят, различен от основното маркиране."

§ 12. В чл. 68, ал. 1, т. 4 думите "чл. 50, ал. 5, т. 2 и 3" се заменят с "чл. 50, ал. 6, т. 2 и 3", след думата "санитарни" се добавя "или принудителни", а след думите "лесозащитни станции и" се поставя наклонена черта и се добавя "или".

§ 13. В § 3 от преходните и заключителните разпоредби ал. 8 и 9 се отменят.

Преходни разпоредби

§ 14. В насажденията, маркирани за постепенно-котловинна сеч до влизане в сила на тази наредба, сечта се провежда по досегашния ред до 31.12.2018 г.

Промени настройката на бисквитките