Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 3.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 28 ОТ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО, РЕДА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТАТА НА АПТЕКИТЕ И НОМЕНКЛАТУРАТА НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ (ДВ, БР. 109 ОТ 2008 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 28 ОТ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО, РЕДА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТАТА НА АПТЕКИТЕ И НОМЕНКЛАТУРАТА НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ (ДВ, БР. 109 ОТ 2008 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.79 от 3 Октомври 2017г.

§ 1. В чл. 2, ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "който има за цел да обозначи вида на здравното заведение и не представлява реклама".

§ 2. В раздел I се създава чл. 9а:

"Чл. 9а. Дейността на аптеките се осъществява съобразно Правилата за добра фармацевтична практика, приети съгласно чл. 5, т. 3 от Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите (ЗСОМФ)."

§ 3. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) За получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти заявителите подават в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата по предложение на експертния съвет по чл. 17б ЗЛПХМ.

(2) За получаване на разрешение за разкриване на аптека за задоволяване на собствените нужди ръководителите на лечебни заведения по чл. 222, ал. 4 ЗЛПХМ подават в ИАЛ заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата по предложение на експертния съвет по чл. 17б ЗЛПХМ."

§ 4. В чл. 30, ал. 1 думите "персонала на" се заменят с "фармацевтите в".

§ 5. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в него:

а) точка 3 се изменя така:

"3. копия от документите за правоспособност и от трудовите договори с работещите в аптеката лица, както и съответните уведомления по чл. 62, ал. 3 от Кодекса на труда;"

б) точка 6 се отменя.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Членството на магистър-фармацевтите от персонала на аптеката в Българския фармацевтичен съюз се удостоверява при проверка чрез представяне на професионална карта на магистър-фармацевта, издадена от Българския фармацевтичен съюз, и/или чрез справка в националния електронен регистър по чл. 5, т. 4 от Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите."

§ 6. Член 32а се отменя.

§ 7. Членове 37б и 37в се отменят.

§ 8. В чл. 49 след думата "хартиен" се добавя "или електронен".

§ 9. Приложение № 7 към чл. 11 се отменя.

§ 10. Приложение № 15 към чл. 37б, ал. 3 се отменя.

Преходни разпоредби

§ 11. До утвърждаване от Изпълнителната агенция по лекарствата на образци на заявления по § 3 заявителите подават заявления по досегашния образец.

Промени настройката на бисквитките