Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 24.X

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА (ДВ, БР. 130 ОТ 1998 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА (ДВ, БР. 130 ОТ 1998 Г.)

Обн. ДВ. бр.85 от 24 Октомври 2017г.

Проект: 702-01-15/29.08.2017 г.

§ 1. В чл. 2, ал. 1 се създава т. 8:

"8. непрекъснато усъвършенстване на качеството."

§ 2. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думите "методологията по чл. 46а, ал. 2, т. 2" се заменят с "наредбата по чл. 46б, ал. 2".

2. В ал. 4:

а) точка 1 се изменя така:

"1. извършва планови и извънпланови проверки на структури, дейности и процеси в администрацията;"

б) създава се нова т. 11:

"11. извършва проверки по предоставянето на административни услуги;"

в) досегашната т. 11 става т. 12.

3. Създава се нова ал. 7:

"(7) Инспекторатите изготвят стратегически и годишен план за дейността си, които се утвърждават от съответния ръководител на административната структура, а за Главния инспекторат - от министър-председателя."

4. Създава се ал. 8:

"(8) Инспекторатите ежегодно представят отчет за дейността си пред съответния ръководител на административната структура, а Главният инспекторат - пред министър-председателя."

5. Досегашната ал. 7 става ал. 9.

6. Създават се ал. 10 и 11:

"(10) Инспекторатът не извършва проверки в търговските дружества с държавно участие в капитала и държавните предприятия по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон.

(11) Инспекторатът не извършва проверки относно бюджетната дисциплина."

§ 3. В чл. 46а се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Главният инспекторат:

1. координира и подпомага дейността на инспекторатите;

2. дава оценка относно дейността на инспекторатите по ред, определен с наредбата по чл. 46б, ал. 2;

3. координира и подпомага изпълнението на държавната антикорупционна политика;

4. осъществява контрол и извършва проверки по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, както и за други нарушения на служебните задължения;

5. разглежда постъпили сигнали за корупция на органи на изпълнителната власт и държавни служители на ръководна длъжност, извършва проверки и информира министър-председателя за резултатите;

6. изпълнява функциите по чл. 46, ал. 4 по отношение на администрацията на Министерския съвет и второстепенните разпоредители с бюджет по бюджета на Министерския съвет;

7. осъществява други функции, определени с Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация или възложени му от министър-председателя."

2. В ал. 3 думите "чл. 46, ал. 7" се заменят с "чл. 46, ал. 9".

§ 4. В чл. 46б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 в текста преди т. 1 думите "За инспектори" се заменят със "За ръководител на инспекторат и за инспектори".

2. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) Структурата и минималната численост на инспекторатите, редът и начинът за осъществяване на дейността им и взаимодействието със специализираните контролни органи се определят с наредба, приета от Министерския съвет.

(3) С наредбата по ал. 2 Министерският съвет може да определи допълнителни изисквания, на които трябва да отговарят ръководителят и инспекторите."

3. Досегашните ал. 2, 3 и 4 стават съответно ал. 4, 5 и 6.

4. Досегашната ал. 5 се отменя.

§ 5. Създава се чл. 64:

"Чл. 64. Администрацията осъществява цялостно управление на качеството на дейността си за ефективно и ефикасно постигане на стратегическите и ежегодните си цели, включително чрез системи за управление на качеството."

§ 6. В § 1 от допълнителната разпоредба се създават т. 6 и 7:

"6. "Административен контрол" е дейност за проверка и оценка на действията на администрацията за съответствие с нормативните и вътрешноведомствените актове с цел ефективност, прозрачност в управлението и предотвратяване на корупцията.

7. "Система за управление на качеството" е съвкупност от целенасочени и координирани действия и процеси, чрез които се гарантира постигането на целите на администрацията, подобряването на ефективността и ефикасността на работата ѝ, като се прилагат подходящи аналитични инструменти с оглед на спецификата на дейността ѝ и потребностите на заинтересованите страни."

§ 7. В Закона за изменение и допълнение на Закона за администрацията (обн., ДВ, бр. 15 от 2012 г.; изм., бр. 96 от 2015 г., бр. 57 и 98 от 2016 г.) в § 16 от преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "съгласувано със Съвета за административната реформа към Министерския съвет" се заменят със "след предварително съгласуване с администрацията на Министерския съвет".

2. В ал. 5 думите "заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси" се заменят с "министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".

Заключителни разпоредби

§ 8. В 5-месечен срок от влизането в сила на този закон Министерският съвет приема наредбата по чл. 46б, ал. 2.

-------------------------

Законът е приет от 44-то Народно събрание на 12 октомври 2017 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките