Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 88 от 3.XI

ИНСТРУКЦИЯ № И-7 ОТ 25 ОКТОМВРИ 2017 Г. ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ, ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ И КАНДИДАТИТЕ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ В СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-7 ОТ 25 ОКТОМВРИ 2017 Г. ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ, ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ И КАНДИДАТИТЕ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ В СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

В сила от 03.11.2017 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.88 от 3 Ноември 2017г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се определят органите и дейностите за психологическо осигуряване в служба "Военна полиция".

Чл. 2. Дейностите по психологическо осигуряване по реда на тази инструкция се провеждат със следните категории лица:

1. кандидати за приемане на военна служба или за назначаване на длъжности за цивилни служители в служба "Военна полиция";

2. военнослужещите по чл. 60, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за военната полиция;

3. военнослужещи и цивилни служители от състава на служба "Военна полиция".

Глава втора.
ОРГАНИ ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ

Чл. 3. Органи за психологическо осигуряване са психолозите от структурното звено за психологическо осигуряване в ръководството на служба "Военна полиция".

Чл. 4. Психолозите в служба "Военна полиция":

1. организират и провеждат психологическо осигуряване в структурните звена на служба "Военна полиция";

2. оценяват психологическата пригодност на лицата по чл. 2;

3. изпълняват дейности, свързани с адаптацията на военнослужещи и цивилни служители;

4. извършват дейности по психологическо изследване на различни категории военнослужещи и цивилни служители от служба "Военна полиция";

5. осъществяват обучителни, тренингови и превантивни дейности с различни категории военнослужещи и цивилни служители от служба "Военна полиция";

6. провеждат изследвания за оценка на психосоциалния климат в структурите и предлагат подходи за неговото подобряване;

7. изпълняват дейности по психологическото осигуряване и подготовката на военнослужещите от служба "Военна полиция" за участие в операции/мисии извън територията на страната;

8. провеждат дейности по проследяване, диагностика, адаптация и интеграция на военнослужещи и цивилни служители от служба "Военна полиция", участвали в операции/мисии извън територията на страната, след завръщането им;

9. провеждат психологическо консултиране по заявка на семействата на военнослужещи и цивилни служители;

10. извършват психологически интервенции на индивидуално и групово ниво;

11. периодично изпращат доклади, анализи, отчети и други документи за резултатите от дейността си до началника на структурното звено;

12. изготвят и изпращат до началника на структурното звено по чл. 3 предложения за актуални промени в актовете, регламентиращи психологическото осигуряване;

13. осъществяват взаимодействие с други органи за психологическо осигуряване в страната.

Глава трета.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПРИГОДНОСТ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ В СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ", НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ СЛУЖБАТА

Чл. 5. Определянето на психологическата пригодност на лицата по чл. 2 е елемент от професионалната психодиагностика, изразяваща се във:

1. дефиниране на общите и професионалнозначимите изисквания за психологическа пригодност за съответната длъжност, необходими за дългосрочна и ефективна професионална реализация;

2. изследване на психологическата пригодност;

3. установяване покриването на изискванията по т. 1 от кандидатите за приемане на военна служба и от кандидатите за назначаване като цивилни служители, както и при назначаване/преназначаване на длъжности за военнослужещи и цивилни служители в служба "Военна полиция".

Чл. 6. (1) Изследването на психологическата пригодност на лицата по чл. 2, т. 1 и 2 е задължително и е елемент от процедурата по назначаването им.

(2) Изследването на психологическата пригодност на военнослужещи и цивилни служители от служба "Военна полиция" по чл. 2, т. 3 при преназначаване на длъжност се извършва въз основа на заповед на директора на служба "Военна полиция" в следните случаи:

1. при присвояване на първо офицерско звание "лейтенант" и преназначаване на съответна длъжност, изискваща офицерско звание, на военнослужещи - офицерски кандидати, и на военнослужещи от сержантския (старшинския) или войнишкия състав;

2. при назначаване на ръководна или на по-висока ръководна длъжност.

Чл. 7. Психологическото изследване се състои от две части:

1. писмено тестово изследване;

2. полуструктурирано интервю.

Чл. 8. (1) Изискванията за психологическа пригодност за съответната длъжност се утвърждават със заповед на директора на служба "Военна полиция".

(2) Покриването на изискванията за психологическа пригодност се установява чрез сравняване на изискванията за психологическа пригодност за съответната длъжност с резултатите от психологическото изследване.

Чл. 9. (1) След всяко изследване на психологическата пригодност се изготвя протокол с резултати от психологическото изследване и оценка на психологическата пригодност, като крайното заключение се оформя чрез определяне на кандидата към една от следните групи:

1. първа група - "психологически пригоден за съответната длъжност";

2. втора група - "психологически непригоден за съответната длъжност".

(2) Заключението за оценените "първа група" е валидно за период 12 месеца, а за "втора група" - 6 месеца.

(3) Всеки кандидат има право да се информира за крайния резултат от проведеното с него изследване след подаване на писмен рапорт/заявление до директора на служба "Военна полиция".

Чл. 10. Извън случаите по чл. 6, ал. 2 въз основа на писмена заповед на директора на служба "Военна полиция", издадена по мотивирано предложение на пряк началник на лице по чл. 2, т. 3 или по негово решение, психолозите по чл. 3 провеждат психологична работа и изследвания на съответния военнослужещ или цивилен служител от службата, за което изготвят съответните протоколи и заключения.

Чл. 11. Психологическото осигуряване на военнослужещите и цивилните служители от служба "Военна полиция", участващи в операции/мисии извън територията на страната, преди заминаване, по време на подготовката за мисията и след завръщане от мисията се извършва по заповед на директора на служба "Военна полиция".

Глава четвърта.
КООРДИНАЦИЯ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА СТРУКТУРНИ ЗВЕНА В СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" И ОРГАНИТЕ ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ

Чл. 12. Органите за психологическо осигуряване координират със съответните ръководители/началници в служба "Военна полиция" планирането и изпълнението на задачите и дейностите по психологическо осигуряване на военнослужещите и цивилните служители.

Чл. 13. При необходимост началникът на структурното звено по чл. 3 осъществява взаимодействие с психолозите, включени в състава на контингентите, в които участват служители от служба "Военна полиция".

Чл. 14. По заповед на директора на служба "Военна полиция" психолозите от структурното звено по чл. 3:

1. провеждат мероприятия за превенция и профилактика на професионалния стрес на личния състав на служба "Военна полиция";

2. извършват оценка на психосоциалния климат в службата или в отделни структурни звена;

3. участват в учебно-методическите сборове, подготовки, съвещания и други мероприятия с личния състав на служба "Военна полиция".

Чл. 15. Дейностите по психологическо осигуряване се осигуряват с необходимите информационни, технически, финансови и човешки ресурси.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. За неуредените с тази инструкция въпроси се прилагат разпоредбите на Наредба № Н-12 от 2011 г. за психологичното осигуряване на военнослужещите от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (обн., ДВ, бр. 44 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 96 от 2011 г., бр. 66 от 2012 г.; доп., бр. 44 от 2014 г.).

§ 2. Инструкцията се издава на основание чл. 31, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 58, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за военната полиция и чл. 13, ал. 1 от Наредба № Н-12 от 2011 г. за психологичното осигуряване на военнослужещите от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

§ 3. Отменя се Инструкция № И-5 от 2013 г. за психологично осигуряване на военнослужещите и кандидатите за назначаване на длъжности за военнослужещи в служба "Военна полиция" (ДВ, бр. 74 от 2013 г.).

§ 4. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките