Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 3 от 5.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-344 ОТ 2014 Г. ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 64 ОТ 2014 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-344 ОТ 2014 Г. ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 64 ОТ 2014 Г.)

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.3 от 5 Януари 2018г.

§ 1. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение второ: "Председател на комисията за разследващи полицаи е служител от дирекция "Човешки ресурси" - МВР, а заместник-председател е служител на Главна дирекция "Национална полиция" - по направление на дейност, които заемат ръководна или по-висока длъжност."

2. Създава се нова ал. 4:

"(4) В състава на конкурсната комисия за разследващи полицаи се включват служители от:

1. Главна дирекция "Национална полиция" - по направлението на дейност;

2. дирекция "Човешки ресурси" - МВР;

3. Академията на МВР;

4. Института по психология - МВР;

5. дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР."

3. Алинея 4 става ал. 5.

4. Алинея 5 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) При провеждане на етапите на конкурса комисията се подпомага от експертни групи от специалисти в областта на:

1. психологията - служители на Института по психология - МВР;

2. физическата култура и спорта от ЦБПС при Академията на МВР - за изследване на физическата годност по специализираната методика (приложение № 2);

3. наказателноправните науки и/или служители с практически опит в разследването при провеждане на централизирания изпит за заемане на длъжности, определени за разследващи полицаи."

5. Алинея 6 става ал. 7.

6. Алинея 7 става ал. 8 и в нея се създава т. 3:

"3. в случаите по ал. 4 в състава на комисията могат да се включват и служители от главните дирекции, в които се осъществява дейност по разследване."

7. Алинея 8 става ал. 9.

§ 2. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 2а:

"2а. централизиран изпит за заемане на длъжности, определени за разследващи полицаи;".

2. В ал. 5 думите "(приложения № 1 - 4)" се заменят с "(приложения № 1 - 4 и 6)".

§ 3. В чл. 19, ал. 1 думите "(приложения № 1 - 4)" се заменят с "(приложения № 1 - 4 и 6)".

§ 4. Създава се чл. 22а:

"Чл. 22а. (1) На етап "Централизиран изпит за заемане на длъжности, определени за разследващи полицаи" се оценяват професионалните знания и практически умения в областта на наказателно право, наказателен процес, криминалистика, по специализираната методика (приложение № 6). Етапът се провежда в Академията на МВР - гр. София.

(2) Експертната група за проверка на правните знания:

1. оценява професионалните знания и практически умения на кандидатите в областите по ал. 1;

2. обобщава резултатите в протоколи по образец, определен в специализираната методика (приложение № 6).

(3) Ръководителят на експертната група представя резултатите пред конкурсната комисия.

(4) Комисията обявява резултатите от етапа "Централизиран изпит за заемане на длъжности, определени за разследващи полицаи" и допуска до участие в следващия конкурсен етап кандидатите, преминали елиминаторния праг."

§ 5. В чл. 26 ал. 2 се изменя така:

"(2) Балът се образува като математически сбор от оценката от етапа "Изследване на физическата годност" и оценката от етапа "Психологично изследване". В конкурсите за разследващи полицаи балът се образува като математически сбор от етапа "Централизиран изпит за заемане на длъжности, определени за разследващи полицаи" и оценката от етапа "Психологично изследване"."

§ 6. В допълнителни разпоредби се създава § 7а:

"§ 7а. Организирането и координирането на административните дейности, извършвани от звената "Човешки ресурси" по реда на наредбата, както и организационно-техническото обезпечаване на конкурсите за разследващи полицаи се осъществяват от дирекция "Човешки ресурси" - МВР."

§ 7. Създава се приложение № 6 към чл. 22а, ал. 1:

"Приложение № 6 към чл. 22а, ал. 1


СПЕЦИАЛИЗИРАНА МЕТОДИКА

за изследване на професионалните знания на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР на длъжности за разследващи полицаи


1. С централизирания изпит се установява нивото на специфични знания на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР на длъжности за разследващи полицаи.

2. Централизираният изпит се провежда под формата на писмен тест.

3. Писменият тест е анонимен и включва проверка на знанията в областта на наказателно право, наказателен процес, криминалистика.

4. За всеки централизиран изпит се разработват по 3 варианта на теста.

5. Вариантите на теста се утвърждават от ръководителя на катедра "Наказателноправни науки" на факултет "Полиция" на Академията на МВР за всеки конкурс.

6. Комисията е длъжна, преди да започне етапа от конкурса, да обяви на всички участници реда за провеждане на изпита и системата за определяне на резултатите.

7. Конкурсната комисия осигурява въпросници и контролни карти за решаването на писмения тест.

8. Председателят на конкурсната комисия предоставя на един от кандидатите за участие в конкурса изтеглянето на изпитния вариант на теста.

9. Продължителността на провеждането на всеки писмен тест се определя на 60 минути, като началото и краят се обявяват от председателя на комисията.

10. Всеки от кандидатите получава тест с 40 въпроса и отчетна карта за попълване, като елиминаторният праг е 30 верни отговора.

11. При провеждане на тестовата проверка не се допуска: преписване, размяна, преснимане, изнасяне от помещението и нанасяне на отметки върху въпросника.

12. На предоставена бланка всеки кандидат вписва: заповедта за обявяване на конкурса, трите си имена, ЕГН, длъжност, за която кандидатства, дата, подпис и вариант на теста. Бланката се запечатва собственоръчно от кандидата в малък непрозрачен плик.

13. На отчетната карта се вписва само вариантът на тест. Отчетната картата има 40 полета с по три възможни отговори ("а", "б", "в"), съответстващи на 40 въпроса от теста. Верният отговор е само един, който се зачертава с кръст или знак "Х".

14. Ако кандидатът прецени, че е сгрешил и верният отговор е друг - огражда с кръг зачертания отговор, подписва се в празното поле встрани и маркира верния отговор.

15. Непопълнен отговор на въпрос или даден повече от един отговор в отчетната карта се отчита за грешка.

16. По време на работа върху теста не са позволени прекъсвания и почивки.

17. В случай че се установи кандидат, който осуетява обективното оценяване на неговите знания, същият се отстранява от залата и се счита, че не е издържал тестовата проверка.

18. Кандидатът поставя отчетната карта и малкия плик в голям плик, който собственоръчно запечатва и предава на представител на комисията срещу подпис.

19. В присъствието на членове на комисията големите пликове се разпечатват и се изписва еднакъв номер на малкия плик и на отчетната карта. До приключване на оценяването на писмените работи малките пликове се съхраняват от конкурсната комисия неразпечатани.

20. Резултатът на всеки кандидат се определя под формата на точки в зависимост от броя на дадените верни отговори.

21. За всеки грешен отговор се дава по 1 наказателна точка.

22. Провеждащият писмения тест проверява отчетната карта чрез контролен шаблон.

23. Кандидатът не е издържал теста при повече от 10 грешни отговора.

24. След изчисляване на резултата от тестовата проверка не се допускат корекции в отчетната картата, освен такива, които са необходими за отстраняване на явни фактически грешки.

25. Поправките се извършват единствено от председателя на конкурсната комисия, която провежда тестовата проверка.

26. След приключване на оценяването конкурсната комисия проверява целостта на малките пликове, разпечатва ги, идентифицира писмените работи и нанася оценките в протокол.

27. Преминалите елиминаторния праг кандидати се допускат до участие в следващия конкурсен етап."

Преходни разпоредби

§ 8. Неприключените конкурси за заемане на длъжности за разследващи полицаи, обявени до влизане в сила на наредбата, се довършват по досегашния ред.

Промени настройката на бисквитките