Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 3 от 5.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОСРЕДНИЧЕСТВО ПРИ МЕЖДУНАРОДНО ОСИНОВЯВАНЕ И ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА АКРЕДИТИРАНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ (ДВ, БР.

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОСРЕДНИЧЕСТВО ПРИ МЕЖДУНАРОДНО ОСИНОВЯВАНЕ И ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА АКРЕДИТИРАНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ (ДВ, БР. 91 ОТ 2014 Г.)

В сила от 01.01.2018 г.
Издадена от министъра на правосъдието

Обн. ДВ. бр.3 от 5 Януари 2018г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 т. 1 се изменя така:

"1. име на юридическото лице с нестопанска цел по чл. 116 СК на български език и на латиница, седалище и адрес на управление, единен идентификационен код, определен с вписването в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, и идентификационен номер, удостоверяващ вписване в регистъра на администраторите на лични данни и на водените от тях регистри на лични данни;".

2. В ал. 3 се правят следните изменения:

а) точка 1 се изменя така:

"1. заверено копие на хартиен носител от електронния образ на документите, въз основа на които е извършено вписване в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, и удостоверение за актуално състояние по партидата въз основа на вписаните обстоятелства, издадени от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието;"

б) точка 2 се отменя;

в) (В сила от 05.01.2018 г.) точка 10 се отменя.

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Министерството на правосъдието извършва служебна справка в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието, и в регистъра на администраторите на лични данни и на водените от тях регистри на лични данни, воден от Комисията за защита на личните данни. Справките се прилагат служебно към заявлението по ал. 1."

4. В ал. 5, изречение първо думите "регистрирано по чл. 45 ЗЮЛНЦ" се заменят с "вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието,".

§ 2. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "и прилага съответните документи".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При промяна в управителния орган на юридическото лице уведомлението по ал. 1 съдържа информация за изпълнение на условията по чл. 4, ал. 1, т. 3 и 4 и ал. 2 за новите членове и към него се прилагат: удостоверение за вписано обстоятелство и удостоверение за актуално състояние по партидата въз основа на вписаните обстоятелства, издадени от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието, както и документи по чл. 5, ал. 3, т. 4 и 5."

§ 3. В чл. 15, ал. 1, изречение първо след думата "заявление" се поставя запетая и се добавя "със съдържанието, определено в чл. 5, ал. 2", а в изречение второ след думата "съдържа" се добавя съюзът "и".

§ 4. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Акредитираната организация може да подаде заявление със съдържанието, определено в чл. 5, ал. 2, за издаване на ново разрешение за посредничество при международно осиновяване през месеца, предхождащ последните четири месеца от валидността на разрешението. Към заявлението се прилага декларация за промяна на обстоятелствата и държавите, за които е издадено предходното разрешение."

2. В ал. 2 накрая думите "на юридическото лице, издадено от съда по регистрацията" се заменят с "по партидата въз основа на вписаните обстоятелства, издадено от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Министерството на правосъдието извършва служебна справка в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието. Справката се прилага служебно към заявлението по ал. 1."

§ 5. В чл. 19, т. 5 след думата "събиране" се поставя запетая и се добавя "включително чрез посещение и осъществяване на контакт,".

§ 6. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 20 накрая се поставя запетая и се добавя "включително след изтичането на периода на наблюдение след осиновяването".

2. В т. 24 преди думите "да заявява" се добавя "да осигурява изпълнение на изискванията по чл. 4 и".

3. Точка 26 се изменя така:

"26. да оказва съдействие на министъра на правосъдието и да изпълнява дадени от него указания за осъществяване на международните осиновявания."

§ 7. В чл. 21, ал. 1 накрая се добавя "и да не ги превишават".

§ 8. В чл. 23 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 5 се изменя така:

"5. при заличаване на вписването в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието;".

2. В ал. 2 думите "централния регистър по чл. 45 ЗЮЛНЦ" се заменят с "регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието".

§ 9. В чл. 27, ал. 2, изречение второ след думите "се връчва" се добавя "на представляващия или".

§ 10. В приложение № 2 към чл. 13 и чл. 18, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Думите "вписано в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност под №" се заменят с "вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието, с определен единен идентификационен код".

2. В изречението "Разрешението е валидно до ..... г." преди думата "до" се добавя "от .....".

Заключителни разпоредби

§ 11. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2018 г., с изключение на § 1, т. 2, буква "в", който влиза в сила от деня на обнародването в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките