Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 9.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 337 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 157 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2013 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ПО ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ (ДВ, БР. 69 ОТ 2013 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 337 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 157 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2013 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ПО ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ (ДВ, БР. 69 ОТ 2013 Г.)

В сила от 09.01.2018 г.

Обн. ДВ. бр.4 от 9 Януари 2018г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 ал. 2 се изменя така:

"(2) Съветът:

1. подпомага Министерския съвет при осъществяването на държавната политика в областта на децентрализацията на основата на единна стратегия за децентрализация на държавното управление;

2. обсъжда проекти на планови и програмни документи и на нормативни актове или на други експертни предложения по конкретни въпроси, които са свързани с децентрализацията;

3. осигурява координация и взаимодействие между централните и териториалните органи на изпълнителната власт, други държавни органи и организации и органите на местното самоуправление и местната администрация при изпълнение на мерки и дейности в областта на децентрализацията;

4. извършва ежегодно наблюдение на постигнатия напредък за изпълнение на целите на държавната политика в областта на децентрализацията."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "който се определя от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Членове на съвета са: по един заместник-министър на финансите, на вътрешните работи, на образованието и науката, на труда и социалната политика, на здравеопазването, на културата и на младежта и спорта, по един областен управител, който представлява районите и областите, които са включени в териториалния обхват на район "Северна и Югоизточна България" и на район "Югозападна и Южна централна България", както и представители на органите на местното самоуправление и местната администрация, които са равни на общия брой на представителите на централните и на териториалните органи на изпълнителната власт. Най-малко две трети от представителите на местното самоуправление и местната администрация трябва да заемат изборна длъжност."

3. Алинея 4 се отменя.

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) При обективна невъзможност на член на съвета да участва в заседанията на съвета той се представлява от изрично упълномощен заместник, който се определя от съответния ръководен орган."

5. В ал. 6 думата "министри" се заменя с "ръководни органи на изпълнителната власт".

6. В ал. 7 думите "министър или до Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България" се заменят с "ръководен орган".

§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 числото "4" се заменя с "6".

2. В ал. 4 изречение първо се изменя така:

"Заседанията на съвета се откриват и провеждат, ако на тях присъстват повече от половината от членовете му."

3. Създава се нова ал. 5:

"(5) Съветът в изключителни случаи може да вземе решение и неприсъствено чрез протокол, подписан от всички членове. Когато някой от членовете поиска мотивирано въпросът да се обсъди от съвета, той се включва в дневния ред за следващото заседание."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

§ 4. В чл. 4 ал. 1 се изменя така:

"(1) На заседания на съвета по покана на председателя могат да участват представители на постоянните комисии на Народното събрание, на администрацията на Министерския съвет, на министерства, на други държавни органи и организации, областни управители, както и представители на местното самоуправление и местната администрация и на неправителствени организации, които имат отношение към разглежданите въпроси."

§ 5. В чл. 5, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 3 думите "организира и" се заличават.

2. Точка 4 се изменя така:

"4. подписва протоколите от заседанията на съвета."

§ 6. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Съветът се подпомага в своята дейност от секретариат, чиито функции се изпълняват от административно звено в специализираната администрация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

(2) Секретариатът на съвета:

1. осигурява дейността на съвета в информационно, аналитично, административно и в техническо отношение;

2. осигурява публикуването на необходимата информация за дейността на съвета на портала за консултативните съвети;

3. осигурява оперативното взаимодействие на съвета с администрациите на органите на изпълнителната власт;

4. организира подготовката и провеждането на заседанията на съвета;

5. изготвя протоколите от заседанията на съвета;

6. води отчетност за становищата и решенията на съвета;

7. изготвя и публикува резюмета от протоколите на заседанията на съвета;

8. организира и координира изпълнението на решенията на съвета, както и необходимия обмен на информация между заинтересуваните страни;

9. подпомага председателя на съвета в неговата работа;

10. съхранява документацията на съвета;

11. организира работата на работните групи, които са създадени от съвета.

(3) Дейността на секретариата се ръководи и организира от секретар на съвета, който е служител на ръководна длъжност в административното звено, което изпълнява функциите на секретариат на съвета."

§ 7. Създава се чл. 7:

"Чл. 7. Дейността на съвета се осигурява финансово за сметка на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството."

Заключителни разпоредби

§ 8. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките