Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 30.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА МАТЕРИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 15 ОТ 2011 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА МАТЕРИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 15 ОТ 2011 Г.)

В сила от 30.01.2018 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.10 от 30 Януари 2018г.

§ 1. В чл. 2 се създава т. 6:

"6. курсанти, обучавани за нуждите на Министерството на отбраната."

§ 2. В чл.13 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Лицата по чл. 2, които имат предварително разрешение за трансгранично здравно обслужване, могат да получат еднократна помощ за медицински услуги, пътни разноски, застраховка "Злополука" и лични нужди за тях, доколкото тези разходи не са възстановени при условията и по реда на чл. 80ж от Закона за здравното осигуряване, а тези, които имат решение за лечение в чужбина от Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването, могат да получат еднократна помощ за медицински услуги, паспортни такси и визи, пътни разноски, застраховка "Злополука" и лични нужди за тях, доколкото тези разходи не се възстановяват от бюджета на Министерството на здравеопазването."

2. В ал. 4 думата "разходване" се заменя с думата "изпълнението".

§ 3. В чл. 14, ал. 2 след думите "на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната" се добавя "а лицата по чл. 2, т. 6 чрез началника на висшето военно училище, в което се обучават".

§ 4. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. (1) Към заявлението-декларация се прилагат следните документи в зависимост от вида на исканото материално подпомагане:

1. документи за удостоверяване на декларираните в заявлението-декларация доходи на семейството за предходните шест месеца от:

а) трудови правоотношения и/или приравнени на тях правоотношения;

б) извършване на услуги с личен труд;

в) дейности в областта на селското, горското и водното стопанство;

г) стипендии;

2. удостоверение за граждански брак - за лица, родени преди 1 януари 1984 г.;

3. удостоверение за раждане на дете;

4. бракоразводно решение;

5. препис-извлечение от акт за смърт;

6. решение за лечение в чужбина на Комисията за лечение в чужбина при Министерството на здравеопазването;

7. експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК) или медицинско удостоверение от военномедицинска комисия;

8. документ за регистрация като безработен от Агенцията по заетостта;

9. копие от книжка на военноинвалид или на военнопострадал;

10. удостоверение за ветеран от войните;

11. уверение, от което да е видно, че курсантът се обучава за нуждите на Министерството на отбраната;

12. предварително разрешение за трансгранично здравно обслужване.

(2) Към заявлението лицата по чл. 12 прилагат копие от акт за смърт на военноинвалида или на военнопострадалия по чл. 4, т. 1 и 4 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, удостоверение за наследници, копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, удостоверение за обстоятелствата, при които е загинал военнослужещият, копие от книжка на военноинвалид или военнопострадал.

(3) Председателят на Комисията по материалното подпомагане по служебен ред изисква от общинската администрация и НОИ следните документи:

1. удостоверение за сключен граждански брак - за лица, родени след 1 януари 1984 г.;

2. удостоверение за семейно положение;

3. удостоверение за семейно положение съпруг/съпруга и деца;

4. удостоверение образец УП-7 за размер и вид на пенсия/пенсии и добавка/добавки;

5. удостоверение образец УП-8 за доход от пенсия/пенсии и добавка/добавки.

(4) При необходимост може да се изисква и допълнителна информация по служебен ред."

§ 5. В чл. 16 ал. 4 се изменя така:

"(4) Комисията по материално подпомагане изпраща копие от протокола по чл. 8, ал. 2 в дирекциите в Министерството на отбраната, на които са възложени права за осигуряване функциите на министъра като първостепенен разпоредител с бюджет по организиране процесите на планиране, програмиране, годишното управление на разходите за отбрана, изпълнението на бюджета и извършването на плащанията."

§ 6. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. (1) Заявяването на необходимите финансови средства за изплащане на помощите се извършва по установения ред, като заявките се представят в дирекцията в Министерството на отбраната, на която са възложени права за осигуряване функциите на министъра като първостепенен разпоредител с бюджет по организиране процесите на планиране, програмиране и годишното управление на разходите за отбрана.

(2) Изплащането се извършва чрез СЕБРА от дирекцията в Министерството на отбраната, на която са възложени права за осигуряване функциите на министъра като първостепенен разпоредител с бюджет по изпълнението на бюджета и извършването на плащанията, на базата на осигурения лимит и инициираните бюджетни платежни нареждания от съответните разпоредители с бюджет."

§ 7. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Помощите на лицата по чл. 2, т. 1 и 5 се изплащат от финансовите служби в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, в които те служат (работят), на лицата по чл. 2, т. 6 - от финансовите служби на съответното висше военно училище, на лицата по чл. 2, т. 2, 3 и 4 - от финансовите служби на военните окръжия, а на тези по чл. 12 - от финансовите служби на военните окръжия по адреса на наследниците."

2. В ал. 3 думите "чл. 2, т. 1 и 5" се заменят с "чл. 2, т. 1, 5 и 6".

§ 8. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. Отчетът и отчетността на изплатените помощи се извършва съгласно бюджетните указания по изпълнението на бюджета на Министерството на отбраната и други указания, утвърдени за текущата година от съответната дирекция в Министерството на отбраната, на която са предоставени права за тази дейност съгласно Устройствения правилник на Министерството на отбраната."

§ 9. В чл. 27 след думата "служба" се поставя запетая и се добавя "съответно главния счетоводител".

§ 10. В приложение № 2 към чл. 14, ал. 2 след думите "министъра на отбраната," се добавя "или курсант, обучаван за нуждите на Министерството на отбраната".

Заключителни разпоредби

§ 11. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките