Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 18 от 27.II

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР И НА НЕЙНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ (ДВ, БР. 53 ОТ 2017 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР И НА НЕЙНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ (ДВ, БР. 53 ОТ 2017 Г.)

В сила от 27.02.2018 г.
Издаден от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.18 от 27 Февруари 2018г.

§ 1. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 5 се изменя така:

"5. по предложение на член на комисията за специализираната администрация или главния секретар за общата администрация сключва и прекратява договорите с лица от администрацията на комисията и определя техните възнаграждения;".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Председателят на комисията координира дейността на заместник-председателите чрез предварително съгласуване на извършването на проверки върху дейността на поднадзорните лица."

3. Алинеи 3 и 4 се отменят.

§ 2. В чл. 9 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавят думите "а членът на комисията по чл. 3, т. 5 от Закона за Комисията за финансов надзор (ЗКФН) организира, ръководи и отговаря за дейността на дирекция "Анализи, жалби и преструктуриране".

2. В ал. 2 и 3 след думите "Заместник-председателите" се добавя "и членът на комисията по чл. 3, т. 5 ЗКФН".

§ 3. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "Заместник-председателите" се добавя "и членът на комисията по чл. 3, т. 5 ЗКФН".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Отчетът по ал. 1 на всеки от заместник-председателите съдържа:

1. анализ на резултатите от осъществявания надзор върху поднадзорните лица;

2. становището на заместник-председателя относно състоянието и перспективите в развитието съответно на регулираните пазари на ценни книжа, пазара на застрахователни услуги и пазара на осигурителни услуги;

3. адекватността на нормативната уредба, свързана със съответната сфера на дейност."

3. Алинея 3 се отменя.

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Членът на комисията по чл. 3, т. 5 ЗКФН подготвя на тримесечие отчет, който съдържа:

1. информация за постъпилите жалби срещу поднадзорните на комисията лица и за тяхната основателност;

2. информация за изготвените пазарни и секторни анализи в областта на регулираните пазари на финансови инструменти, застраховането и допълнителното социално осигуряване;

3. предложенията за усъвършенстване на дейността на заместник-председателите и комисията;

4. анализ на резултатите от извършените дейности от компетентност на КФН по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници."

§ 4. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Членовете на комисията" се заменят със "Заместник-председателите и членът на комисията по чл. 3, т. 5 ЗКФН".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При необходимост проектите на актове по ал. 1 се съгласуват или за изготвянето им се иска становището и на други звена в администрацията на комисията съобразно функционалната им компетентност."

§ 5. В чл. 17, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "докладна записка, подписана от вносителя, към която се прилагат" се заменят с "писмено предложение, подписано от вносителя, към което се прилагат".

2. В т. 2 думата "парафиран" се заменя с "подписан".

§ 6. В чл. 18 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Материалите за разглеждане от комисията се представят на главния секретар не по-късно от 1 работен ден преди заседанието."

2. Алинея 4 се отменя.

§ 7. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Комисията заседава най-малко четири пъти в месеца по предложен от председателя на комисията и утвърден от комисията дневен ред."

2. В ал. 2 думите "2 работни дни" се заменят с "1 работен ден".

§ 8. В чл. 23 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думите "от председателя и от определен от комисията" се заменят с "от определен от председателя на комисията".

2. В ал. 4 думите "2 работни дни" се заменят с "1 работен ден".

§ 9. След чл. 27 се създава раздел раздел ІІа със заглавие "Жалби и сигнали срещу поднадзорни на комисията лица" със съдържание действащ чл. 28.

§ 10. В чл. 28, ал. 7 думите "служебните им задължения" се заменят с "трудовите им задължения".

§ 11. След чл. 28 в глава втора се създават раздел ІІб и раздел ІІв, както следва:

"Раздел ІІб

Жалби по Регламент (ЕС) № 909/2014

Чл. 28а. (1) Жалбите срещу откази по чл. 33, чл. 49, чл. 52 от Регламент (ЕС) № 909/2014, постановени от централен депозитар на ценни книжа, както и жалбите срещу откази по чл. 53 от Регламент (ЕС) № 909/2014, постановени от централен депозитар на ценни книжа, съответно място за търговия или централен контрагент, се завеждат в специален регистър в дирекция "Деловодство и административно обслужване" и се разпределят за разглеждане от заместник-председателя на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност".

(2) В срок 5 дни от постъпване на жалбата заместник-председателят на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", представя пред комисията предложение за предприемане на последващи действия, както и за консултиране със съответните компетентни органи, когато това е необходимо.

(3) Комисията разглежда предложението по ал. 2 и се произнася с решение за предприемане на последващи действия по жалбата, като определя срок за внасяне от заместник-председателя на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", на предложение за решение по жалбата, който не може да е по-дълъг от 20 дни.

Чл. 28б. (1) Заместник-председателят на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", има всички правомощия, необходими за провеждането на пълна и цялостна проверка във връзка с жалбата, като чл. 25, ал. 2 - 5 се прилагат съответно.

(2) Въз основа на извършената проверка във връзка с жалбата и на събраните данни и документи, както и на полученото становище от съответните компетентни органи, заместник-председателят на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", внася за разглеждане от комисията предложение за решение по подадената жалба в срока, определен съгласно чл. 28а, ал. 3.

(3) В случай че комисията счете отказа по чл. 28а, ал. 1 за неправомерен, с решението по жалбата тя задължава централния депозитар на ценни книжа, съответно мястото за търговия или централния съконтрагент, да осигури достъп на жалбоподателя до съответните услуги при спазване изискванията на Регламент (ЕС) № 909/2014 и актовете по прилагането му.

(4) Решението по ал. 3 се изпраща в 3-дневен срок от издаването му, но не по-късно от 30 дни от постъпване на жалбата, на подалата жалбата страна, а в случаите, когато отказът по чл. 28а, ал. 1 е неправомерен, и на съответната страна, издала отказа.

Чл. 28в. (1) Комисията за финансов надзор предприема действия за защита на личните данни на лицата, подали жалби по този раздел, и на лицата, срещу които те са подадени.

(2) Достъп до жалбите по този раздел се предоставя само на служителите, за които достъпът е необходим за изпълнение на възложете им задачи.

Раздел ІІв

Съобщения за нарушения на Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и на Регламент (ЕС) № 596/2014 и актовете по прилагането му

Чл. 28г. (1) Съобщения за нарушения на Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и на Регламент (ЕС) № 596/2014 и актовете по прилагането му се приемат чрез специални комуникационни канали, осигурени от комисията.

(2) Комисията поддържа актуална информация за комуникационните канали на достъпно място на нейната страница в интернет.

(3) Всяко лице има право анонимно да подаде съобщение за нарушение.

Чл. 28д. (1) Съобщенията за нарушения се вписват в специален регистър и се разпределят за разглеждане на длъжностните лица по чл. 6 от Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти от заместник-председателя на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност".

(2) Заместник-председателят на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", има всички правомощия, необходими за провеждането на пълна и цялостна проверка във връзка с подаденото съобщение за нарушение, като чл. 25, ал. 2 - 5 се прилагат съответно.

(3) Отговорите до лицата, подали съобщения за нарушения, се изготвят от заместник-председателя на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", подпомаган от длъжностните лица по чл. 6 от Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

(4) Отговорите до лицата, подали съобщения за нарушения, съдържат обобщена информация за предприетите действия по съобщението за нарушение.

(5) Отговорът до лице, подало съобщение за нарушение, се изпраща до лицето в срок до 30 дни от приемането на съобщението за нарушение. Отговорът се изпраща по начина, по който е постъпило съобщението за нарушение.

(6) При случаи с правна и фактическа сложност заместник-председателят на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", може да удължи срока по предходната алинея най-много с 10 календарни дни.

Чл. 28е. (1) Достъп до съобщения за нарушения се предоставя само на длъжностните лица по чл. 6 от Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

(2) Комисията за финансов надзор предприема действия за защита на личните данни на лицата, подали съобщения за нарушения, и на лицата, срещу които те са подадени. Личните данни се съхраняват за срок от 5 години.

(3) Разкриване на лични данни се извършва по реда на чл. 29 от Регламент (ЕС) № 596/2014."

§ 12. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавят думите "или члена на комисията по чл. 3, т. 5 ЗКФН".

2. В ал. 3 думите "във връзка с предоставения за съгласуване административен акт по чл. 7, ал. 2" се заличават.

§ 13. В чл. 30, ал. 2 думите "в дирекция "Деловодство и административно обслужване" се заменят с "на началника на кабинета по чл. 38а".

§ 14. В чл. 34, ал. 2, изречение първо след думите "заместник-председател" се поставя запетая и се добавя "члена на комисията по чл. 3, т. 5 ЗКФН".

§ 15. В чл. 37, т. 10 думите "и утвърждава длъжностните характеристики на служителите" се заличават.

§ 16. В чл. 38, ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавят думите "както и служител от кабинета по чл. 38а по преценка на председателя на комисията за конкретния случай".

§ 17. В глава трета се създава раздел ІІа с чл. 38а, както следва:

"Раздел ІІа

Кабинет

Чл. 38а. (1) Председателят на комисията създава на свое подчинение кабинет.

(2) Кабинетът по ал. 1 подпомага председателя при осъществяване на неговите функции, като:

1. подготвя програмата на председателя и координира изпълнението ѝ;

2. информира председателя за хода на ежедневната работа в комисията, консултира председателя при уточняване на съдържанието и задължените лица по възложените от него задачи, следи за спазване на сроковете за изпълнение на тези задачи и преглежда и насочва по компетентност текущата кореспонденция;

3. осъществява връзките на председателя с представители на държавните органи, с обществени организации и граждани и организира публичните прояви, свързани с представителните функции на председателя в национални и международни срещи и събития.

(3) Работата на кабинета по ал. 1 се ръководи и организира от началник на кабинета."

§ 18. Заглавието на раздел V в глава трета се изменя така: "Главен инспектор".

§ 19. В чл. 41 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "държавен инспектор" се заменят с "главен инспектор".

2. В ал. 3, т. 6 думите "служебните задължения" се заменят с "трудовите задължения".

§ 20. В чл. 44 се правят следните изменения:

1. В т. 7 след думата "члена" се добавя "на комисията".

2. Точка 9 се заличава.

3. В т. 15 думите "организира обществените консултации и" се заличават.

4. Точка 16 се заличава.

§ 21. В чл. 45 т. 2 и 3 се заличават.

§ 22. В чл. 46 се правят следните изменения:

1. В т. 8 думите "служебните и трудовите досиета" се заменят с "досиетата".

2. В т. 9 думите "провеждането на конкурсите за държавни служители и подбора на служителите по трудови правоотношения" се заменят с "провеждането на подбора на служителите".

3. В т. 19 думите "чл. 61 и 62" се заменят с "чл. 62 и 63".

§ 23. Член 50 се изменя така:

"Чл. 50. Дирекция "Координация и политика на регулаторната и надзорната дейност":

1. съгласувано с главния секретар организира технически подготовката и провеждането на заседанията на комисията;

2. подпомага председателя при изпълнение на функциите му по чл. 14, ал. 3, т. 3 ЗКФН;

3. съгласува проектите на индивидуални административни актове на комисията във връзка с регулаторната политика и надзора в областта на инвестиционната, застрахователната и осигурителната дейност;

4. съгласува информация и материали във връзка с участието на комисията или нейни представители в международни и национални организации;

5. изготвя с помощта на другите дирекции от специализираната администрация и с други институции, след възлагане от комисията, доклад за финансовата стабилност;

6. анализира практиката при осъществяването на надзорната дейност на комисията и прави предложения за усъвършенстването ѝ;

7. координира извършването на проверки на поднадзорни на комисията лица, касаещи повече от едно управление на комисията;

8. обобщава въз основа на информация, изготвена от останалите звена на комисията, програмни и отчетни документи (план за действие и отчет по него, риск-регистър и отчет по него, годишен отчет и др.) в случаите, когато за обобщаването им не е отговорно друго звено;

9. подпомага формирането на политиката на комисията по управление на рисковете, свързани с благоразумното управление на поднадзорните на комисията лица;

10. извършва и други дейности, възложени от председателя на комисията."

§ 24. В чл. 52 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 след думата "члена" се добавя "на комисията".

2. Алинея 5 се отменя.

§ 25. В чл. 53 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "Регламент (ЕС) № 575/2013, Регламент (ЕС) № 346/2013, Регламент (ЕС) № 345/2013, Регламент (ЕС) № 600/2014, Регламент (ЕС) № 2015/760, Регламент (ЕС) № 853/2010, Регламент (ЕС) № 909/2014, Регламент (ЕС) № 809/2004, делегирани регламенти по Директива 2014/65 и Директива 2013/36 и актовете по прилагането им" се заменят с "актовете по прилагането им и всички относими актове на Европейския съюз в сферата на капиталовия пазар".

2. Създава се нова т. 12:

"12. предоставя информация и осъществява взаимодействие с дирекция "Финансово-стопански дейности" във връзка с начисляването и събирането на вземанията на комисията;".

3. Досегашната т. 12 става т. 13 и се изменя така:

"13. извършва и други дейности, възложени от председателя на комисията и заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност"."

§ 26. В чл. 54 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 10:

"10. предоставя информация и осъществява взаимодействие с дирекция "Финансово-стопански дейности" във връзка с начисляването и събирането на вземанията на комисията;".

2. Досегашната т. 10 става т. 11 и се изменя така:

"11. извършва и други дейности, възложени от председателя на комисията и заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор"."

§ 27. В чл. 55 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 9:

"9. предоставя информация и осъществява взаимодействие с дирекция "Финансово-стопански дейности" във връзка с начисляването и събирането на вземанията на комисията;".

2. Досегашната т. 9 става т. 10 и се изменя така:

"10. извършва и други дейности, възложени от председателя на комисията и заместник-председателя, ръководещ управление "Осигурителен надзор"."

§ 28. В чл. 56 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "Регламент (ЕС) № 648/2012, Регламент (ЕС) № 575/2013, Регламент (ЕС) № 346/2013, Регламент (ЕС) № 345/2013, Регламент (ЕС) № 596/2014, Регламент (ЕС) № 600/2014, Регламент (ЕС) № 2015/760, Регламент (ЕС) № 853/2010, Регламент (ЕС) № 909/2014, Регламент (ЕС) № 1286/2014, Регламент (ЕС) № 236/2012, делегирани регламенти по Директива 2014/65 и Директива 2013/36 и актовете по прилагането им" се заменят с "актовете по прилагането им и всички относими актове на Европейския съюз в сферата на капиталовия пазар".

2. Създава се нова т. 10:

"10. предоставя данни за изготвяне на анализи на дирекция "Анализи, жалби и преструктуриране" и изготвя анализи в областта на капиталовия пазар;".

3. Досегашните т. 10 - 17 стават съответно т. 11 - 18.

4. Създава се т. 19:

"19. предоставя информация и осъществява взаимодействие с дирекция "Финансово-стопански дейности" във връзка с начисляването и събирането на вземанията на комисията;".

5. Досегашната т. 18 става т. 20 и се изменя така:

"20. извършва и други дейности, възложени от председателя на комисията и заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност"."

§ 29. В чл. 57 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 14:

"14. предоставя информация и осъществява взаимодействие с дирекция "Финансово-стопански дейности" във връзка с начисляването и събирането на вземанията на комисията;".

2. Досегашната т. 14 става т. 15 и се изменя така:

"15. извършва и други дейности, възложени от председателя на комисията и заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор"."

§ 30. В чл. 58 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 15:

"15. предоставя информация и осъществява взаимодействие с дирекция "Финансово-стопански дейности" във връзка с начисляването и събирането на вземанията на комисията;".

2. Досегашната т. 15 става т. 16 и се изменя така:

"16. извършва и други дейности, възложени от председателя на комисията и заместник-председателя, ръководещ управление "Осигурителен надзор"."

§ 31. В чл. 59 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните допълнения:

а) в т. 2 след думата "члена" се добавя "на комисията";

б) в т. 5 след думата "комисията" се добавя "и члена на комисията по чл. 3, т. 5 ЗКФН".

2. В ал. 2 думите "служебните задължения" се заменят с "трудовите задължения".

§ 32. В чл. 62 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст на ал. 1 се изменя така:

"(1) Служителите от администрацията на комисията подават декларации по чл. 20, ал. 4 ЗКФН за своето имотно състояние при сключване на трудовия договор, в които посочват притежаваните от тях:".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Служителите от администрацията на комисията всяка година до 30 април подават декларации по чл. 20, ал. 5 ЗКФН за своето имотно състояние съгласно ал. 1, т. 1 и 2, както и получените от предходната календарна година доходи от договори за допълнителен труд по чл. 111 от Кодекса на труда, доходи от възнаграждения по извънтрудови правоотношения, както и работодателя/възложителя, който ги е изплатил, и основанията за тяхното получаване."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думите "по ал. 1" се заменят с "по ал. 1 и 2".

§ 33. В чл. 66 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "или парафира" се заличават, а накрая се добавя "по чл. 3, т. 5 ЗКФН".

2. Алинея 3 се отменя.

§ 34. В чл. 67, ал. 2 думите "от главния секретар" се заличават.

§ 35. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1 думите "чл. 10, ал. 6, чл. 13, ал. 1, т. 1 и чл. 17а, ал. 3 от Закона за Комисията за финансов надзор и чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници" се заменят с "чл. 10, ал. 6, чл. 13, ал. 1, т. 1 и 20, чл. 17а, ал. 3, чл. 20, ал. 1 и 5 и чл. 22, ал. 8 от Закона за Комисията за финансов надзор, чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници и чл. 15 от Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти".

2. Параграф 2 се отменя.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 36. Комисията за финансов надзор изгражда комуникационните канали по чл. 28г в срок до 12 месеца от влизане в сила на настоящия правилник.

§ 37. Правилникът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

§ 38. Правилникът е приет с Решение № 188-П от 20.02.2018 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките