Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 20 от 6.III

ИНСТРУКЦИЯ № И-2 ОТ 19 ФЕВРУАРИ 2018 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" И ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-2 ОТ 19 ФЕВРУАРИ 2018 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" И ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"

В сила от 06.03.2018 г.
Издадена от Държавна агенция "Национална сигурност" и министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.20 от 6 Март 2018г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се регламентира организацията на взаимодействието между Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и служба "Военна полиция" (СВП).

Чл. 2. (1) Взаимодействието обхваща координирани действия, обмен на информация и оказване на експертна и техническа помощ за осъществяване на превенция, разкриване, предотвратяване, пресичане на замислени, подготвяни или извършени посегателства и престъпления срещу националната сигурност, реда и сигурността във и на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Българската армия, формированията на въоръжените сили на Република България, участващи в операции и мисии извън територията на страната, военните съоръжения на територията на страната по международни споразумения и едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала, в които правата на държавата се упражняват от министъра на отбраната.

(2) Взаимодействието между органите на ДАНС и СВП се извършва в съответствие с определените им със закон функции и задачи, спазване на действащото законодателство и принципа "Необходимост да се знае".

Раздел II.
Компетентни органи

Чл. 3. Общото ръководство и контролът на взаимодействието между двете организации се осъществяват от председателя на ДАНС и от директора на СВП.

Чл. 4. (1) Взаимодействието по тази инструкция между органите на ДАНС и на СВП се осъществява на централно и на териториално (регионално) ниво.

(2) Взаимодействието на централно ниво се осъществява между специализираните дирекции и специализираните административни дирекции на ДАНС чрез председателя или оправомощен от него заместник-председател и ръководството на СВП чрез директора на СВП или оправомощен от него заместник-директор.

(3) Взаимодействието на териториално (регионално) ниво се осъществява между териториалните дирекции на ДАНС и регионалните служби "Военна полиция" чрез техните директори, като за осъщественото взаимодействие незабавно се уведомяват ръководителите по ал. 2.

(4) Взаимодействието на регионалните служби "Военна полиция" със специализираните дирекции и специализираните административни дирекции на ДАНС, както и взаимодействието на териториалните дирекции на ДАНС с ръководството на СВП, се осъществява чрез лицата по ал. 2.

Раздел III.
Форми и ред за осъществяване на взаимодействието

Чл. 5. (1) Координираните действия между ДАНС и СВП се извършват след отправено писмено искане от една от двете страни. Тези действия могат да бъдат провеждани и въз основа на утвърдени съвместни планове и заповеди на ДАНС и СВП, което следва да е посочено в отправеното искане за взаимодействие.

(2) В условия на неотложност искането за координираните действия се отправя устно, като впоследствие се изпраща в писмен вид, във възможно най-кратък срок.

Чл. 6. (1) Обменът на информация между ДАНС и СВП се извършва въз основа на писмено искане или по собствена инициатива.

(2) Обменът на информация от оперативните отчети на ДАНС и СВП се извършва по ред, определен със съвместна заповед на лицата по чл. 3.

(3) Служба "Военна полиция" уведомява писмено ДАНС за предприетите действия по предоставена от ДАНС информация относно престъпления от общ характер.

Чл. 7. (1) Служба "Военна полиция" осигурява достъп на ДАНС (с права "само за четене") за извършване на справки до:

1. Автоматизирана информационна система "Военно-полицейски регистър" (АИС "ВПР");

2. други автоматизирани информационни регистри (АИР) на СВП, определени със заповед на директора на СВП.

(2) За координиране на дейностите по осигуряване на достъпа на ДАНС до АИР на СВП двете организации си предоставят информация за точки за контакт.

Чл. 8. (1) Комуникационният канал за достъп до АИР на СВП се предоставя на централно ниво чрез защитена комуникационна връзка между СВП и ДАНС по Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за нуждите на националната сигурност.

(2) Държавна агенция "Национална сигурност" осигурява за своя сметка необходимите комуникационни канали, както и техническите средства за пренос и защита на информацията, съвместими с използваните в СВП, при спазване на изискванията за сигурност на АИС и/или мрежи.

(3) Достъпът до АИР на СВП се осъществява чрез автоматизирани работни места (АРМ) на ДАНС при спазване на принципа "Необходимост да се знае" и по начин, непозволяващ разкриване на интереса на ДАНС.

(4) Държавна агенция "Национална сигурност" осигурява технически и организационни условия за спазване на изискването за неразкриване интереса на агенцията.

(5) Автоматизираните работни места по ал. 3 се администрират от определени за целта локални администратори от ДАНС.

Чл. 9. Служба "Военна полиция" инсталира и актуализира приложния софтуер за извършване на справки от АРМ на ДАНС и обучава потребителите от ДАНС.

Чл. 10. (1) Права за достъп до данните в АИР се предоставят от СВП след получаване на писмено искане до директора на СВП, подписано от председателя на ДАНС.

(2) Искането по ал. 1 съдържа уникалното логическо име за конкретния потребител на ДАНС, като се посочват и технологични дейности и информационни обекти или номер на профил.

Чл. 11. (1) В случаите, при които по искане на орган, който има правно основание, е извършена справка за осъществен достъп до данни в АИР на СВП и се установи, че е проявен интерес от потребител на ДАНС, за идентифициране на същия се отправя писмено искане до председателя на ДАНС.

(2) Служба "Военна полиция" предоставя информация на ДАНС за извършени справки в нейните АИР от потребители след писмено искане от председателя на ДАНС или оправомощен от него заместник-председател и разрешение на директора на СВП.

Чл. 12. При участие на органите на ДАНС и СВП в операции и мисии извън територията на страната представителите на двете организации си обменят информация за заплахи за реда и сигурността на формированията на Въоръжените сили на Република България, когато са от законовата компетентност на другата страна и се изискват неотложни действия, след което съгласуват необходимите действия със своите ръководства.

Чл. 13. Оперативните дежурни на ДАНС и СВП след разрешение на председателя на ДАНС и директора на СВП взаимно си предоставят информация за инциденти с висока степен на обществена опасност в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, формированията на Въоръжените сили на Република България, участващи в операции и мисии извън територията на страната, и едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала, в които правата на държавата се упражняват от министъра на отбраната.

Чл. 14. Служба "Военна полиция" и ДАНС си оказват експертна и техническа помощ по мотивирано писмено искане от лицата по чл. 4, ал. 2.

Чл. 15. (1) Държавна агенция "Национална сигурност" и СВП обменят при необходимост информация за предстоящи работни семинари, конференции, обучения и срещи от взаимен интерес с оглед участието им в тях.

(2) Държавна агенция "Национална сигурност" и СВП си оказват взаимна помощ и обменят информация при подбора и изучаването на кандидати за работа, подготовката и обучението на служителите си.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 25, ал. 3 от Закона за военната полиция и чл. 35, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за ДАНС във връзка с чл. 3, ал. 5 и чл. 30, ал. 3 от Закона за ДАНС.

§ 2. С тази инструкция се отменя Инструкцията за организация на взаимодействието между Държавна агенция "Национална сигурност" и служба "Военна полиция", рег. № I-10 от 26.11.2012 г. на ДАНС, рег. № И-4 от 30.11.2012 г. на МО (необнародвана) и Инструкцията за взаимодействие и обмен на информация между ДАНС и служба "Военна полиция", рег. № МС-305 от 12.11.2008 г. на ДАНС и рег. № СС-6610 от 10.11.2008 г. на СВП (необнародвана).

§ 3. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в Държавен вестник.

Промени настройката на бисквитките