Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 25 от 20.III

НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-19 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗРАБОТВАНЕТО И ПЛАНИРАНЕТО НА КУРСОВЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ, ПОВИШАВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА И ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯТА, ЗА КАНДИДАТСТВАНЕТО НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТ

 

НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-19 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗРАБОТВАНЕТО И ПЛАНИРАНЕТО НА КУРСОВЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ, ПОВИШАВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА И ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯТА, ЗА КАНДИДАТСТВАНЕТО НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕ В ТЯХ, КАКТО И ЗА ОБУЧЕНИЕТО НА РЕЗЕРВИСТИТЕ В КУРСОВЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ, ПОВИШАВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА И ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯТА (ДВ, БР. 53 ОТ 2010 Г.)

В сила от 20.03.2018 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.25 от 20 Март 2018г.

§ 1. Създава се глава четвърта "а":

"Глава четвърта "а"

УСЛОВИЯ И РЕД ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ НА ОФИЦЕРСКИТЕ КАНДИДАТИ, СЕРЖАНТИТЕ (СТАРШИНИТЕ) И ВОЙНИЦИТЕ (МАТРОСИТЕ) В КУРС ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ВОЕННО ДЕЛО

Чл. 37а. Офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите) по чл. 116б от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България могат да се обучават в курс във висшите военни училища за придобиване на професионална квалификация по военно дело, ако отговарят на следните условия:

1. притежават висше образование с образователно-квалификационна степен "бакалавър"/"магистър" по гражданска специалност, аналогична на съответната гражданска специалност на курсантите, получавана във висшите военни училища в професионални направления, определени от академичните съвети и публикувани на сайтовете им;

2. не са по-възрастни от 39 години - за войниците (матросите), и не по-възрастни от 45 години - за офицерските кандидати и сержантите (старшините), към 31 декември в годината на кандидатстване;

3. към момента на кандидатстването са на действителна военна служба и имат прослужени не по-малко от 3 години във въоръжените сили;

4. не изтърпяват дисциплинарно наказание "мъмрене" и по-тежко съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

5. отговарят на изискванията за здравословно състояние за обучение във военно училище съгласно изискванията на действащите медицински стандарти;

6. притежават препоръки за присвояване на военно звание от друга категория и за обучение във висше военно училище за придобиване на професионална квалификация по военно дело от последната атестация;

7. притежават положително обосновано становище от съответните командири/началници/ръководители за необходимостта от обучението във висше военно училище.

Чл. 37б. (1) Офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите) подават рапорт по команден ред до министъра на отбраната в срок до 20 март.

(2) В рапорта се посочват: военното звание, трите имена, ЕГН, длъжността, която заемат, военнопощенският номер на военното формирование (структурата) и гарнизона, в който служат, и специализацията, по която ще кандидатстват за придобиване на професионална квалификация.

(3) Към рапорта се прилагат следните документи:

1. кадрова справка;

2. копие на дипломата за висше образование, заверено от кадровия орган на военното формирование (структурата) - 2 броя;

3. копие на последния атестационен формуляр, заверено от кадровия орган;

4. протокол от последния годишен профилактичен медицински преглед с отразени последващи експертни решения за годността за военна служба (ако има такива);

5. свидетелства за придобити квалификации, включително езикова (при наличие);

6. удостоверение от областния център за психично здраве за липса на психични заболявания - оригинал и копие;

7. обосновано становище за необходимостта от обучението във висше военно училище от съответните командири/началници/ръководители.

(4) Офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите), притежаващи разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво не по-ниско от "Секретно", прилагат и копие на съответния документ, заверено от кадровия орган.

(5) За подготовка на обоснованите становища по чл. 37а, т. 8 съответните командири/началници/ръководители отчитат следните критерии:

1. професионална реализация;

2. лидерски качества и войскови умения;

3. опит от участие в операции и/или мисии извън територията на страната;

4. ниво на чуждоезикова подготовка;

5. умения за работа с Microsoft office.

Чл. 37в. До 20 април назначените в Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и бригада "Специални сили" комисии за допускане преглеждат редовността и комплектността на документите на кандидатите за придобиване на професионална квалификация по военно дело и допускат тези от тях, които отговарят на условията по чл. 37а и са приложили документите по чл. 37б.

Чл. 37г. (1) Комисиите по чл. 37в изготвят протоколи за допуснатите кандидати за обучение.

(2) Документите на кандидатите, които не са допуснати, се връщат от комисиите по чл. 37в с писмо, в което се посочват мотивите.

(3) Протоколите се изпращат на хартиен и на електронен носител в структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната в срок до 30 април, като данните на кандидатите се попълват по образец съгласно приложение № 7.

Чл. 37д. (1) До 15 май структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната изготвя заповед на министъра на отбраната за обявяване имената на допуснатите кандидати за обучение.

(2) В тридневен срок дирекция "Връзки с обществеността" - МО, публикува заповедта по ал. 1 в интернет страницата на Министерството на отбраната.

(3) Копие на заповедта се изпраща до административните звена на Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и бригада "Специални сили", заявили обучаеми за придобиване на професионална квалификация по военно дело, и до началниците на висшите военни училища.

(4) До 30 май органите по управление на човешките ресурси (по личния състав) на структурите по ал. 3 уведомяват допуснатите със заповед на министъра на отбраната кандидати за обучение във висшите военни училища и изпращат документите им до висшите военни училища, в които са кандидатствали.

Чл. 37е. (1) Офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите), кандидати за придобиване на професионална квалификация по военно дело, полагат:

1. писмен общообразователен тест;

2. тест за физическа годност;

3. писмен тест по английски или френски език.

(2) Информирането на кандидатите относно датата и часа за явяването им във висшето военно училище за извършване на инструктаж и провеждане на тестове се организира от началника на училището.

(3) Началниците на висшите военни училища осигуряват настаняване в общежитие на кандидатите - военнослужещи, от други гарнизони за времето на провеждане на тестовете.

Чл. 37ж. (1) Ежегодно началниците на висшите военни училища утвърждават минимум до три варианта на писмените общообразователни и езикови тестове.

(2) Провеждането на тестовете се извършва по предварително обявен график от комисии, назначени със заповед на началника на висшето военно училище.

(3) Началникът на висшето военно училище издава ежегодна заповед за организацията, провеждането на тестовете с кандидатите, реда за формиране на състезателния бал и условията, по които се извършва класирането, и реда за проверка на съответствието на придобитата специалност от гражданско висше училище по реда на чл. 37а, т. 1 от тази наредба.

(4) Заповедта по ал. 3 се издава до 1 юни и се публикува на интернет страницата на висшето военно училище при спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

(5) Началникът на висшето военно училище решава окончателно всички въпроси по приемането на обучаеми в съответствие с правилниците за устройството и дейността на училището и тази наредба.

Чл. 37з. (1) В срок от три дни след приключването на тестовете висшите военни училища извършват класирането на кандидатите по модули и квоти.

(2) На незаетите места след класирането на кандидатите по ал. 1 се класират кандидати, които не са от съответната квота, ако има такива.

(3) Класирането се обявява със заповед на началника на висшето военно училище и се публикува на интернет страницата на висшето военно училище.

Чл. 37и. В срок от три дни след обявяване на резултатите от тестовете началниците на висшите военни училища изпращат в структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната класирането на кандидатите по модули и квоти.

Чл. 37к. (1) В срок от две седмици след получаване на класирането структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната изготвя проект на заповед на министъра на отбраната за организиране на обучението на офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите) в курс за придобиване на професионална квалификация по военно дело.

(2) След обявяването на заповедта на министъра на отбраната по ал. 1 началниците на висшите военни училища организират изпращането на документите по чл. 40 от Закона за защита на класифицираната информация във връзка с чл. 148 от Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация до Държавна агенция "Национална сигурност" на приетите за обучение офицерски кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите) с искане за започване на процедура за проучване за тези, които нямат необходимото разрешение за достъп до класифицирана информация.

Чл. 37л. Със заповедта по чл. 37к се оправомощават длъжностни лица, които да подпишат допълнителни споразумения към договорите за военна служба с приетите за обучение в курс за професионална квалификация по военно дело, и се обявява образец на допълнителното споразумение.

Чл. 37м. До 3 дни след издаването на заповедта по чл. 37к, ал. 1 директорът на дирекция "Връзки с обществеността" - МО, организира нейното публикуване на интернет страницата на Министерството на отбраната при спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

Чл. 37н. Ежегодно не по-късно от три месеца преди завършване на обучението съответният командващ/командир/началник/ръководител, заявител на местата за обучение планира и изпраща в структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната списък с длъжности, на които да бъдат назначени обучаемите офицерски кандидати, сержанти (старшини) и войници (матроси) в съответствие с придобитата професионална квалификация на длъжности, изискващи военно звание "лейтенант".

Чл. 37о. След завършването офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите) се назначават на длъжност във военното формирование или съответната структура, по която квота са приети за обучение."

§ 2. Създава се приложение № 7 към чл. 37г, ал. 3:


"Приложение № 7 към чл. 37г, ал. 3


Образец за попълване данните на кандидатите

Звание

Име

Презиме

Фамилия

ЕГН

Длъжност

Военно формирование

Военно формирование на подчинение на вид ВС или на МО

Навършени години към 31.12.

Окончателна оценка на възможностите за повишаване във военно звание и развитие в длъжност

Окончателна оценка за необходимостта от допълнително обучение за професионална квалификация по военно дело във ВВУ

Висше образование/специалност

Ниво на разрешение за достъп до КИ

Наказания

STANAG

1

желание

2

желание

редник

Иван

Петров

Иванов

8008150000

шофьор

24620-

Свобода

СВ

37

Препоръчително е да се присвои военно звание от друга категория

ДА

НВУ, ОКС "бакалавър", Национална и регионална сигурност

няма

няма

няма

мотопехота и танкови войски

разузнава не

 

 

ЗАБЕЛЕЖКА: ФАЙЛЪТ ДА СЕ ИЗГОТВИ НА MICROSOFT EXCEL

 

 

 

 

 

 

 

 

 


"

Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките