Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 26 от 23.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Із-2539 ОТ 2012 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ПЪРВОНАЧАЛНИЯ МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА КОНТРОЛНИТЕ ТОЧКИ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТНЕМАНЕТО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ИМ, СПИСЪКА НА НАРУШЕНИЯТА, ПРИ ИЗВЪРШВАНЕТО НА КОИТО ОТ НАЛИЧНИТЕ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Із-2539 ОТ 2012 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ПЪРВОНАЧАЛНИЯ МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА КОНТРОЛНИТЕ ТОЧКИ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТНЕМАНЕТО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ИМ, СПИСЪКА НА НАРУШЕНИЯТА, ПРИ ИЗВЪРШВАНЕТО НА КОИТО ОТ НАЛИЧНИТЕ КОНТРОЛНИ ТОЧКИ НА ВОДАЧА, ИЗВЪРШИЛ НАРУШЕНИЕТО, СЕ ОТНЕМАТ ТОЧКИ СЪОБРАЗНО ДОПУСНАТОТО НАРУШЕНИЕ, КАКТО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ (ДВ, БР. 1 ОТ 2013 Г.)

В сила от 23.03.2018 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.26 от 23 Март 2018г.

§ 1. В заглавието на наредбата думите "първоначалния максимален" се заменят с думата "максималния".

§ 2. В чл. 1 думата "първоначалният" се заличава, а думата "максимален" се заменя с "максималния".

§ 3. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. (1) Максималният размер на контролните точки за отчет на извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) е 39.

(2) При първоначално издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство притежателят му получава 26 контролни точки за отчет на извършваните от него нарушения на ЗДвП.

(3) След придобиване на 24 месеца стаж като водач на моторно превозно средство притежателят на свидетелството за управление на моторно превозно средство получава допълнително 13 контролни точки за отчет на извършваните от него нарушения на ЗДвП.

(4) Стажът по ал. 2 се определя съгласно чл. 154а от ЗДвП.

(5) При следващо издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство броят на наличните контролни точки не се променя.

(6) Броят на контролните точки за отчет на извършваните нарушения се възстановява до максималния размер от 39 точки, а за новите водачи - до 26 точки.

(7) Броят на контролните точки за отчет на извършваните нарушения се възстановява:

1. чрез частично увеличаване с 1/3 от максималния брой точки след преминато допълнително обучение, но не повече от веднъж за срок от 1 година, при условие че водачът е изпълнил задълженията си по чл. 190, ал. 3 от ЗДвП;

2. служебно, след изтичане на две години, считано от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление, с което на водача са отнети контролни точки."

§ 4. В чл. 4 думата "младежта" се заличава.

§ 5. В чл. 6, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 8 се изменя така:

"8. за неспиране на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!" (чл. 183, ал. 2, т. 3, предл. 1 от ЗДвП) - 8 контролни точки;".

2. Създават се т. 16, 17 и 18:

"16. за неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението (чл. 179, ал. 1, т. 5, предл. 5 от ЗДвП) - 10 контролни точки;

17. за движение в платното за насрещно движение по автомагистрала или скоростен път (чл. 178ж, ал. 1, предл. 2 от ЗДвП) - 10 контролни точки;

18. когато нарушението по т. 17 е извършено повторно (чл. 178ж, ал. 2 от ЗДвП) - 12 контролни точки."

§ 6. В чл. 8, ал. 1, т. 2, 9 и 10 се отменят.

§ 7. В чл. 9, ал. 2 се създава изречение второ: "Извършва проверка в Автоматизираната информационна система на МВР за изпълнение на изискването по чл. 8, ал. 5, т. 3 по отношение на преподавателите, като отразява резултата от проверката върху списъка на преподавателите по чл. 8, ал. 1, т. 6, като полага подпис и изписва длъжност, име и фамилия."

§ 8. В чл. 10, ал. 7 се създава изречение второ: "Оправомощен от директора на ГДНП служител извършва проверка в Информационната система на Министерството на правосъдието за изпълнение на изискването по чл. 8, ал. 5, т. 5 по отношение на преподавателите, като отразява резултата от проверката върху списъка на преподавателите по чл. 8, ал. 1, т. 6, полага подпис и изписва длъжност, име и фамилия."

§ 9. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 4, 5 и 6 се отменят.

2. В ал. 3 се създава изречение второ: "Оправомощен от директора на ГДНП служител извършва проверка в Информационната система на Министерството на правосъдието за изпълнение на изискването по чл. 8, ал. 5, т. 5 и в Автоматизираната информационна система на МВР за изпълнение на изискването по чл. 8, ал. 5, т. 3 по отношение на преподавателите, като отразява резултатите от проверките върху списъка на преподавателите по чл. 8, ал. 1, т. 6, полага подпис и изписва длъжност, име и фамилия."

§ 10. В чл. 30, ал. 1 в края на текста се добавя "или налага санкция по чл. 177, ал. 1, т. 5 от ЗДвП".

§ 11. Приложение № 1 към чл. 8, ал. 1, т. 1 се изменя така:


"


                                              ДО

                                              ДИРЕКТОРА НА

                                               ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ

                                              "НАЦИОНАЛНА  ПОЛИЦИЯ" - МВР

                                                ЧРЕЗ: НАЧАЛНИКА НА

                                              ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ПРИ

                                              СДВР/ОДМВР .............................................

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

От: ............................................................................................................................................,

ЕИК: ...................................... Адрес: ..........................................................................................,

тел: ................................................................, мобилен тел.: .......................................................

Управител: ...................................................................................., ЕГН .....................................

                                      (име, презиме, фамилия)

Заявявам, че желая да бъде издадено разрешение за провеждане обучение на водачи на МПС за частично възстановяване броя на контролните точки за отчет на извършваните нарушения по Закона за движението по пътищата.

Обучението ще се провежда в учебен кабинет, намиращ се на адрес:

гр. ................................, ул. (ж.к.)  .............................................., тел. ........................................

Прилагам следните документи:

1. Копие от документ за собственост или договор за ползване под наем на учебен кабинет.

2. Списък на учебно-техническите средства (фабрични номера) с подпис на управителя и печат на учебната форма.

3. Копие от документ с размерите на учебния кабинет или скица с размерите на кабинета, подписана от управителя на учебната форма.

4. Списък на преподавателите, съдържащ трите имена, ЕГН, номер и дата на документа за професионална квалификация и учебното заведение, издало документа, номер и дата на свидетелството за управление на МПС и притежавани категории.

5. Копия на дипломите за завършено висше образование на преподавателите.

6. Копия на документите за професионална квалификация на преподавателите (диплома за инструкторска или преподавателска правоспособност за обучение на водачи на МПС).

7. Копия от трудови или граждански договори на преподавателите за извършване на дейност по провеждане на допълнително обучение на водачите на МПС за възстановяване на отнети контролни точки.

8. Списък с двама представители на учебната форма за извършване проверка на учебния кабинет, съдържащ трите имена и ЕГН и заявка за началния час на провеждане на обучението.

9. Учебен дневник за регистриране на кандидатите за допълнително обучение.

10. Регистър на издадените удостоверения за завършено допълнително обучение.

11. Учебна документация за провеждане на обучението.

Забележка. Документите по т. 9, 10 и 11 се представят при подаване на заявлението, след което се връщат на управителя на учебната форма.

 

Дата: .......... 20... г.

Управител:

 

(.....................................................................)

 

(подпис, печат, име и фамилия)

 

 


"

Заключителни разпоредби

§ 12. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките