Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 31 от 10.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 52 ОТ 2016 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ОТЧИСЛЯВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННАТА ТАКСА, СЪБИРАНА ОТ ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ (ДВ,

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 52 ОТ 2016 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ОТЧИСЛЯВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННАТА ТАКСА, СЪБИРАНА ОТ ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ (ДВ, БР. 87 ОТ 2016 Г.)

В сила от 19.11.2018 г.
Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.31 от 10 Април 2018г.

§ 1. Наименованието на наредбата се изменя така:

"Наредба № 52 от 21.10.2016 г. за реда и начина за отчисляване на инвестиционната такса, събирана от пенсионноосигурителните дружества при управлението на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване".

§ 2. Създава се раздел I със заглавие "Общи положения" и съдържание действащ чл. 1.

§ 3. В чл. 1 думата "задължително" се заличава.

§ 4. След чл. 1 се създава раздел II със заглавие "Ред и начин за отчисляване на инвестиционната такса, събирана от пенсионноосигурителните дружества при управлението на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване" и съдържание действащи чл. 2 - 5.

§ 5. В чл. 2 думата "(фонда)" се заличава.

§ 6. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея се правят следните изменения:

а) във формулата "Рl" се заменя с "Р";

б) думите "Рl - броят на календарните дни в годината, в която попада съответният ден "l";" се заменят с "Р - броят на календарните дни в годината".

2. Създава се ал. 2:

"(2) В случай че последният ден или последните дни на годината са неработни, при определяне размера на инвестиционната такса за последния работен ден на годината се включва и дължимата такса за неработните дни до края на годината."

§ 7. След чл. 5 се създава раздел III с чл. 5а - 5е:

"Раздел III

Ред и начин за отчисляване на инвестиционната такса, събирана от пенсионноосигурителните дружества при управлението на фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване

Чл. 5а. Окончателният размер на инвестиционната такса по чл. 256, ал. 1, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване се определя на база на годишния доход от инвестирането на средствата на фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, съответно на фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми.

Чл. 5б. (1) Размерът на инвестиционната такса за периода от началото на годината до предходния работен ден се изчислява всеки работен ден.

(2) При постигнат положителен резултат от инвестирането на средствата на фонда размерът на инвестиционната такса по ал. 1 се изчислява по формулата:

където:

Р е размерът на инвестиционната такса;

В - положителният резултат от инвестирането на средствата на фонда от началото на годината;

i - размерът на инвестиционната такса в процент, определен в правилника на фонда.

(3) Когато не е постигнат положителен резултат от инвестирането на средствата на фонда, размерът на инвестиционната такса по ал. 1 е нула.

Чл. 5в. (1) В случай на промяна в процента на инвестиционната такса през годината вместо формулата по чл. 5б, ал. 2 се прилага следната формула:

където:

Р е размерът на инвестиционната такса;

В - положителният резултат от инвестирането на средствата на фонда от началото на годината;

inew - размерът на инвестиционната такса в процент, определен в правилника на фонда след промяната;

К - коригиращият коефициент.

(2) Коригиращият коефициент К е равен на:


където:

Вmin е по-малкото от В и В0, като В е положителният резултат от инвестирането на средствата на фонда от началото на годината, а В0 е положителният резултат от инвестирането на средствата на фонда от началото на годината до работния ден, предхождащ промяната на размера на инвестиционната такса;

iold - размерът на инвестиционната такса в процент, определен в правилника на фонда преди промяната;

inew - размерът на инвестиционната такса в процент, определен в правилника на фонда след промяната.

(3) Коригиращ коефициент К не се прилага, когато:

1. не е постигнат положителен резултат от инвестирането на средствата на фонда за периода от началото на годината до работния ден, предхождащ промяната на размера на инвестиционната такса в правилника на фонда;

2. след промяната на размера на инвестиционната такса в правилника на фонда настъпи момент, към който считано от началото на годината не е налице положителен резултат от инвестирането на средствата на фонда.

Чл. 5г. За определяне на задълженията, съответно вземанията на фонда, инвестиционната такса по чл. 5б, ал. 1 ежедневно се сравнява със сумата на преведените от началото на годината до предходния работен ден средства за инвестиционна такса от фонда на пенсионноосигурителното дружество, намалена със сумата на възстановените от началото на годината до предходния работен ден средства за инвестиционна такса от пенсионноосигурителното дружество на фонда.

Чл. 5д. (1) Дължимата сума за инвестиционна такса, записана като задължение на фонда към края на всеки месец, се превежда по сметка на дружеството от паричните средства на фонда до 5-о число на следващия месец.

(2) Преведените в повече средства за инвестиционна такса от фонда на управляващото го пенсионноосигурително дружество, записани като вземане на фонда към края на всеки месец, се възстановяват по сметка на фонда до 5-о число на следващия месец.

Чл. 5е. Дължимата сума за инвестиционната такса се утвърждава всеки месец по ред, определен от управителния орган на пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда."

§ 8. След чл. 5е се създава раздел IV със заглавие "Административнонаказателна отговорност" и съдържание действащ чл. 6.

§ 9. В заключителната разпоредба след думите "чл. 201, ал. 2" се добавя "и чл. 256, ал. 2".

Заключителни разпоредби

§ 10. Наредбата влиза в сила от 19.11.2018 г.

§ 11. Наредбата е приета с Решение № 291-Н от 27.03.2018 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките