Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 31 от 10.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 47 ОТ 29 МАРТ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 47 ОТ 29 МАРТ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

В сила от 01.01.2018 г.

Обн. ДВ. бр.31 от 10 Април 2018г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с Постановление № 219 на Министерския съвет от 2017 г. (ДВ, бр. 81 от 2017 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1:

а) създава се нова т. 3:

"3. правилата за разпределяне на средствата за работа с деца и ученици от уязвими групи;"

б) досегашните т. 3 - 7 стават съответно т. 4 - 8.

2. В чл. 3:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Средствата от държавния бюджет за издръжка на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците се разпределят между бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, финансиращи държавни и общински детски градини и училища, въз основа на броя на децата и учениците, броя на групите и паралелките, вида и броя на образователните институции и на стандарти за дете и ученик, за група и паралелка и за образователна институция, определени с акта по чл. 282, ал. 3 от ЗПУО.";

б) в ал. 2 думите "за едно дете или ученик" се заличават;

в) алинеи 3 - 5 се изменят така:

"(3) Средствата по ал. 1 се умножават по регионален коефициент, който се определя в зависимост от броя на населението в общинския център и неговата отдалеченост от областен град и от населено място с население над 100 000 жители.

(4) Отдалечеността по ал. 3 се измерва съгласно разстоянията по републиканската пътна мрежа.

(5) Отчитането на броя на населението се извършва по данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството за населението по постоянен и настоящ адрес.";

г) алинея 6 се отменя.

3. Създават се чл. 3а и 3б:

"Чл. 3а. (1) За целите на прилагането на регионалния коефициент общините се групират в осем групи съгласно приложение № 1. В резултат от съвкупното действие на факторите по чл. 3, ал. 3 за всяка от групите се определя различна стойност на регионалния коефициент съгласно приложение № 1а.

(2) При групирането по ал. 1 с допълнителна тежест се отчита и местонахождението на общината в следните региони за целенасочено въздействие - малка гранична община, Северозападен район и географските територии на Родопи и Странджа-Сакар, съгласно списък - приложение № 1б.

(3) Като малка гранична община се определя община с население под 20 000 души, чиято граница съвпада с държавна граница, с изключение на морската, както и община, която е заобиколена само от гранични общини.

(4) Принадлежността към Северозападния район се определя по смисъла на чл. 4, ал. 3, т. 1 от Закона за регионалното развитие.

(5) Принадлежността към Родопи и Странджа-Сакар се определя за община, в която над 50 на сто от населението живее на географската територия на планината.

(6) За държавните и частните детски градини и училища се прилага регионалният коефициент за общината, в която се намират.

Чл. 3б. (1) Със средства от държавния бюджет по чл. 3 се финансират изцяло дейностите за:

1. задължителното предучилищно образование на децата от 5-годишна възраст до постъпването им в І клас, осъществявано в групи в детските градини или училищата;

2. обучението по учебен план от І до ХІІ клас в съответствие с държавния образователен стандарт за учебния план.

(2) За дейностите по ал. 1 се финансират разходите за персонал и присъщата издръжка с изключение на разходите за медицински персонал.

(3) Със средства от държавния бюджет по чл. 3 се финансират частично дейностите за:

1. отглеждането, възпитанието, социализацията и обучението на деца в яслени групи в детските градини;

2. отглеждането, възпитанието, социализацията и обучението на деца от 2- до 4-годишна възраст в групи в детските градини.

(4) За дейностите по ал. 3 се финансират разходите за персонал с изключение на разходите за медицински персонал."

4. В чл. 4:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Първостепенните разпоредители с бюджет разпределят получените средства по чл. 3 между детските градини и училищата въз основа на утвърдени от тях формули, независимо дали прилагат система на делегиран бюджет.";

б) в ал. 2 изречение второ се заличава;

в) създават се ал. 3 и 4:

"(3) Първостепенните разпоредители с бюджет, финансиращи държавни детски градини и училища, разпределят средствата по стандартите по чл. 3, ал. 1 въз основа на утвърдени от тях формули.

(4) Средствата за всяка институция, определени по реда на ал. 3, се коригират с регионалния коефициент за общината, в която се намира съответната институция."

5. В чл. 5:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Първостепенните разпоредители с бюджет разпределят по формула 100 на сто от средствата за съответната дейност, получени по реда на чл. 3.";

б) създава се нова ал. 2:

"(2) Броят на децата и учениците, на групите и паралелките, както и броят и видът на образователните институции се определят по данни от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) към 1 януари на текущата година.";

в) досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думите "чл. 282, ал. 4" се заменят с "чл. 282, ал. 14" и думите "чл. 282, ал. 21" се заменят с "чл. 282, ал. 24".

6. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Средствата по стандарта за ученици в самостоятелна форма на обучение се предоставят от първостепенните разпоредители с бюджет на училищата след приключването на изпитите за определяне на годишните оценки по учебните предмети от училищния учебен план в зависимост от броя на явилите се ученици.

(2) В случаите, когато броят на явилите се ученици по ал. 1 е по-малък от броя на учениците в самостоятелна форма по НЕИСПУО към 1 януари на текущата година, неразпределените средства се отнасят в резерва за нерегулярни разходи и се разходват по реда на чл. 282, ал. 11 от ЗПУО.

(3) За учениците и съответно лицата по чл. 112, ал. 1, т. 2, 3 и 4 от ЗПУО, които не са се явили или не са положили успешно изпитите, не се предоставят средства от държавния бюджет за обучението им в същия клас през следващата учебна година."

7. Създава се чл. 6а:

"Чл. 6а. При разпределянето на средствата между училищата по формулата за съответната година броят на учениците с наложени санкции по чл. 199, ал. 1, т. 4 от ЗПУО се добавя и към броя на учениците в училищата, наложили санкциите."

8. В чл. 7, т. 1 думите "основните компоненти" се заменят с "основния компонент".

9. В чл. 8, ал. 1 думите "чл. 282, ал. 1" се заменят с "чл. 282, ал. 3".

10. В чл. 10, ал. 3 думите "чл. 282, ал. 1" се заменят с "чл. 282, ал. 3".

11. В чл. 11:

а) в ал. 1 след думите "норматив за ученик" се добавя "и за група", а думите "чл. 282, ал. 1" се заменят с "чл. 282, ал. 3";

б) в ал. 2, в основния текст думата "норматива" се заменя с "нормативите";

в) в ал. 5 думата "Нормативът" се заменя с "Нормативите", а след думата "демографски" се поставя запетая и се добавя "инфраструктурни и други".

12. В чл. 12 ал. 1 се изменя така:

"(1) Средствата от държавния бюджет за подпомагане на храненето на децата в задължително предучилищно образование и на учениците от I до IV клас в държавните и в общинските детски градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа, извън средства по чл. 11, ал. 4, се предоставят въз основа на норматив за дете или ученик, определен с акта по чл. 282, ал. 3 от ЗПУО."

13. В чл. 13 ал. 1 се изменя така:

"(1) Средствата по чл. 12 се предоставят за осигуряване на закуска, мляко, зеленчуци и/или плодове на децата от задължителното предучилищно образование в детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа, както и на учениците от I до IV клас или за подпомагане на обедното хранене на учениците от I до IV клас в държавните и в общинските училища и центровете за специална образователна подкрепа."

14. В чл. 14:

а) в ал. 1 думите "детските градини и училищата" се заменят с "детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа", а думите "приложение № 1" се заменят с "приложение № 1в";

б) в ал. 2 думите "детските градини и училищата" се заменят с "детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа".

15. В чл. 15, ал. 2 думите "училищата и детските градини" се заменят с "детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа".

16. В чл. 17, ал. 1 думите "чл. 282, ал. 1" се заменят с "чл. 282, ал. 3".

17. В чл. 25 думите "чл. 282, ал. 1" се заменят с "чл. 282, ал. 3".

18. В чл. 27 думите "чл. 282, ал. 1" се заменят с "чл. 282, ал. 3".

19. В чл. 30:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Средствата от държавния бюджет за осигуряване на общежитие се разпределят между първостепенните разпоредители с бюджет въз основа на броя на учениците, настанени в общежитието, и нормативите за ученик, група и за институция, определени с акта по чл. 282, ал. 3 от ЗПУО.";

б) създава се нова ал. 3:

"(3) Средствата за общежитие, определени по норматива за институция, се разпределят чрез формулата по ал. 2 само за центровете по чл. 49, ал. 3 от ЗПУО.";

в) досегашната ал. 3 става ал. 4.

20. Създава се чл. 32а:

"Чл. 32а. (1) Средствата от държавния бюджет за центровете за специална образователна подкрепа, изпълняващи дейности по обучението на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст и професионално обучение за придобиване на първа степен на професионална квалификация и/или за придобиване на квалификация по част от професия, се разпределят между първостепенните разпоредители с бюджет въз основа на броя на децата и учениците, обучавани в центровете за специална образователна подкрепа, броя на групите и паралелките, броя на институциите и стандартите за дете и ученик, за група и паралелка и за образователна институция, определени с акта по чл. 282, ал. 3 от ЗПУО.

(2) Със средствата по ал. 1 могат да се извършват и разходи за транспорт и за храна на деца и ученици в случаите, когато не са осигурени като услуги от други институции в системата на предучилищното и училищното образование или от социалните услуги в общността."

21. В чл. 33, ал. 1 думите "чл. 282, ал. 1" се заменят с "чл. 282, ал. 3".

22. В чл. 36, ал. 1 думите "чл. 282, ал. 1" се заменят с "чл. 282, ал. 3".

23. В чл. 37, ал. 1 думите "чл. 282, ал. 1" се заменят с "чл. 282, ал. 3".

24. В чл. 47, ал. 3 думите "чл. 282, ал. 13" се заменят с "чл. 282, ал. 18".

25. Създава се глава седма "а" с чл. 52а и 52б:

"Глава седма "а"

ПРАВИЛА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА РАБОТА С ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ

Чл. 52а. (1) На държавните и общинските детски градини и училища се предоставят средства от държавния бюджет за работа с деца и ученици от уязвими групи чрез бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет.

(2) Със средствата по ал. 1 детските градини и училищата могат да извършват разходи за основни и допълнителни трудови възнаграждения на персонала, както и за други възнаграждения и плащания по извънтрудови правоотношения.

(3) Разходите по ал. 2 могат да са за служители, включени в екипите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, за назначаване на социален работник, образователен медиатор или помощник на учителя, за заплащане на допълнителни учебни часове по български език в училищата и на допълнителни модули за деца, които не владеят български език, в детските градини, както и за персонал, ангажиран с мерки за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на риска от отпадане от системата на предучилищното и училищното образование на децата и учениците от уязвими групи.

Чл. 52б. (1) Средствата по чл. 52а, ал. 1 се предоставят на детските градини и училищата с концентрация на деца и ученици от уязвими групи, които са подали информация в НЕИСПУО от работните карти "Характеристика на средата - образователното ниво и трудовата заетост на семейството" за не по-малко от 80 на сто от децата и учениците в основната степен на образование и в които броят на записаните деца в детската градина или на учениците в основната степен на образование в училището е не по-малко от 15.

(2) Въз основа на информацията по ал. 1 детските градини и училищата се групират по критерий "образователно ниво на родителите/настойниците" съгласно приложение № 6а.

(3) Размерът на финансирането за работа с деца от уязвими групи за бюджетната година за дете в детска градина или ученик в основната степен на образование в училище се определя според групата, в която попада образователната институция съгласно приложение № 6б.

(4) Разпределението на средствата по чл. 52а за бюджетната година по детски градини и училища се утвърждава от министъра на образованието и науката след съгласуване със съответните началници на регионалните управления на образованието и се публикува на интернет страницата на Министерството на образованието и науката."

26. В чл. 57 думите "с изключение на броя на децата в яслените групи" се заличават.

27. В чл. 63 се създава ал. 3:

"(3) Броят на паралелките в училищата по чл. 52б, ал. 4 и в училищата с паралелки за придобиване на квалификация по защитените от държавата специалности от професии и специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, може да се формира с брой на учениците в тях под минималния по ал. 1."

28. В чл. 68:

а) в ал. 1:

аа) в т. 5 накрая се добавя "и в специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда";

бб) създава се т. 6:

"6. в училищата по чл. 52б, ал. 4.";

б) в ал. 4:

аа) в т. 1 думите "съответния стандарт" се заменят със "стандарта за ученик";

бб) в т. 2 думите "съответния стандарт" се заменят със "стандарта за ученик";

вв) в т. 3 думите "съответния стандарт" се заменят със "стандарта за ученик";

в) в ал. 6:

аа) в т. 1 думите "съответния стандарт" се заменят със "стандарта за ученик";

бб) в т. 2 думите "съответния стандарт" се заменят със "стандарта за ученик";

вв) в т. 3 думите "съответния стандарт" се заменят със "стандарта за ученик";

гг) в т. 4 думите "съответния стандарт" се заменят със "стандарта за ученик".

29. В чл. 69, ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "изчислени по реда на чл. 68, ал. 4 - 7 при спазване на изискването на чл. 68, ал. 3".

30. В чл. 70 се създава ал. 4:

"(4) Когато броят на учениците се намали под норматива за минималния брой, групата се разформира."

31. В чл. 71 се създава ал. 8:

"(8) Когато броят на учениците се намали под норматива за минималния брой, групата се разформира."

32. В чл. 104, ал. 2 думите "10-дневен срок" се заменят със "срок 10 работни дни".

33. В чл. 112:

а) алинея 3 се изменя така:

"(3) Общините разпределят и предоставят средствата по ал. 1 между частните детски градини и училища, включени в системата на държавно финансиране, въз основа на броя на децата и учениците, броя на групите и паралелките, вида и броя на образователните институции и на стандарт за дете и ученик, за група и паралелка и за образователна институция, определени с акт на Министерския съвет.";

б) създава се нова ал. 4:

"(4) В случаите, когато средствата за частно училище, изчислени на базата на броя на учениците и стандарт за един ученик, са по-ниски по размер от стандарта за образователна институция, училището получава средства по стандарта за образователна институция в размер 40 на сто от определения с акта по чл. 282, ал. 3 от ЗПУО.";

в) създават се ал. 5 и 6:

"(5) В случаите, когато средствата за частна детска градина, изчислени на базата на броя на децата в задължителна предучилищна възраст и стандарта за дете от 5- до 6-годишна възраст, са по-ниски по размер от стандарта за образователна институция, детската градина получава средства по стандарта за институция в размер 40 на сто от определения с акта по чл. 282, ал. 3 от ЗПУО.

(6) В случаите, когато децата в частна детска градина се отглеждат и възпитават в смесена група, средствата за стандартите за група се преизчисляват пропорционално на броя на децата в задължителна предучилищна възраст.";

г) досегашната ал. 4 става ал. 7.

34. В чл. 118, ал. 2, т. 2 думите "календарната година" се заменят с "предходната календарна година".

35. В допълнителната разпоредба:

а) в наименованието думите "Допълнителна разпоредба" се заменят с "Допълнителни разпоредби";

б) в § 1 се създава т. 3:

"3. "Деца и ученици от уязвими групи" са деца и ученици в основната степен на образование, застрашени от отпадане от системата на предучилищното и училищното образование или чийто достъп до образование е поставен в повишен риск, поради ниското образователно ниво на родителите/настойниците им и свързаните с това неблагоприятна позиция на пазара на труда и риск от социално изключване.";

в) създава се § 1а:

"§ 1а. (1) Центровете за подкрепа за личностно развитие, които продължават да извършват дейностите по кариерно ориентиране и консултиране, изпълнявани до 31 декември 2017 г. с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" по Проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование", се финансират частично със средства от държавния бюджет по норматив за кариерен консултант и минимален брой кариерни консултанти.

(2) Размерът на норматива за кариерен консултант и минималната численост на кариерните консултанти се определят ежегодно със заповед на министъра на образованието и науката за всеки център по ал. 1.

(3) Разходите за кариерно ориентиране и консултиране се финансират със средства от държавния бюджет в размер 80 на сто от определения им по ал. 2 размер, при условие че дейностите се извършват на територията на цялата област, в която се включва съответната община."

36. В § 4 от преходните и заключителните разпоредби думите "средства за повишаване на качеството на обучението" се заменят със "средства за повишаване на качеството на образованието и образователните резултати".

37. Създава се ново приложение № 1 към чл. 3а, ал. 1:

"Приложение № 1 към чл. 3а, ал. 1


Групиране на общините в зависимост от съвкупното действие на факторите "отдалеченост от населено място с население над 100 хил. жители", "отдалеченост от областен град" и "население по постоянен и настоящ адрес в общинския център"

 

 

 над 160 км отдалеченост от населено място с над 100 хил. жители

от 101 до 160 км отдалеченост от населено място с над 100 хил. жители

от 71 до 100 км отдалеченост от населено място с над 100 хил. жители

от 46 до 70 км отдалеченост от населено място с над 100 хил. жители

от 21 до 45 км отдалеченост от населено място с над 100 хил. жители

от 0 до 20 км отдалеченост от населено място с над 100 хил. жители

отдалеченост от областен град над
100 км

61 - 100

31 - 60

16 - 30

0 - 15

отдалеченост от областен град над
100 км

61 - 100

31 - 60

16 - 30

0 - 15

отдалеченост от областен град над 100 км

61 - 100

31 - 60

16 - 30

0 - 15

отдалеченост от областен град над 100 км

61 - 100

31 - 60

16 - 30

0 - 15

отдалеченост от областен град над 100 км

61 - 100

31 - 60

16 - 30

0 - 15

отдалеченост от областен град над
100 км

61 - 100

31 - 60

16 - 30

0 - 15

над

20 000 жители

5

5

5

4

3

5

5

4

3

3

5

4

3

3

2

4

3

3

2

2

3

3

2

2

1

3

2

2

1

1

от 10 001 до 20 000 жители

5

5

5

5

4

5

5

5

4

4

5

5

4

4

3

5

4

4

3

3

4

4

3

3

2

4

3

3

2

2

от 5001 до 10 000 жители

7

7

7

6

5

7

7

6

5

5

7

6

5

5

4

6

5

5

4

4

5

5

4

4

3

5

4

4

3

3

от 2001 до 5000 жители

8

8

8

7

6

8

8

7

6

6

8

7

6

6

5

7

6

6

5

5

6

6

5

5

4

6

5

5

4

4

от 1

до 2000 жители

8

8

8

8

7

8

8

8

7

7

8

8

7

7

7

8

7

7

7

7

7

7

7

7

5

7

7

7

5

5



"

38. Създава се приложение № 1а към чл. 3а, ал. 1:

"Приложение № 1а към чл. 3а, ал. 1



Стойност на регионалния коефициент съгласно съвкупното действие на факторите "население в общинския център" и "отдалеченост на общинския център от областен град и населено място с население над 100 хил. жители"

 

Регионална група

Първа група

Втора група

Трета група

Четвърта група

Пета група

Шеста група

Седма група

Осма група

Регионален коефициент

0

0,017

0,034

0,051

0,068

0,085

0,102

0,12


"

39. Създава се приложение № 1б към чл. 3а, ал. 2:

"Приложение № 1б към чл. 3а, ал. 2



Списък на общините, включващи се в "Региони за целенасочено въздействие"

 

№ по ред

Община

1.

АРДИНО

2.

АПРИЛЦИ

3.

ВЕЛИНГРАД

4.

ВРАЦА

5.

ВИДИН

6.

ВЪРШЕЦ

7.

ВЪЛЧЕДРЪМ

8.

САТОВЧА

9.

СВИЛЕНГРАД

10.

СМОЛЯН

11.

СРЕДЕЦ

12.

СТАМБОЛОВО

13.

СТРУМЯНИ

14.

СИМИТЛИ

15.

СИТОВО

16.

СЛИВО ПОЛЕ

17.

ЕЛХОВО

18.

НЕВЕСТИНО

19.

НЕДЕЛИНО

20.

НОВО СЕЛО

21.

НИКОПОЛ

22.

КАЙНАРДЖА

23.

КНЕЖА

24.

КОЗЛОДУЙ

25.

КРЕСНА

26.

КРИВОДОЛ

27.

КРИЧИМ

28.

КРУМОВГРАД

29.

КРУШАРИ

30.

КИРКОВО

31.

КУЛА

32.

КЪРДЖАЛИ

33.

МАКРЕШ

34.

МАДАН

35.

МАДЖАРОВО

36.

МАЛКО ТЪРНОВО

37.

МЕДКОВЕЦ

38.

МЕЗДРА

39.

МОНТАНА

40.

МОМЧИЛГРАД

41.

МИНЕРАЛНИ БАНИ

42.

МИЗИЯ

43.

ОРЯХОВО

44.

РАКИТОВО

45.

РОМАН

46.

РУДОЗЕМ

47.

РУЖИНЦИ

48.

ТЕТЕВЕН

49.

ТОПОЛОВГРАД

50.

ТРЕКЛЯНО

51.

ТРОЯН

52.

ТРЪН

53.

ТУТРАКАН

54.

ХАДЖИДИМОВО

55.

ХАЙРЕДИН

56.

БАНИТЕ

57.

БАТАК

58.

БЕРКОВИЦА

59.

БЕЛЕНЕ

60.

БЕЛОГРАДЧИК

61.

БЕЛИЦА

62.

БОРОВАН

63.

БОРОВО

64.

БОРИНО

65.

БОЙНИЦА

66.

БОЙЧИНОВЦИ

67.

БОЛЯРОВО

68.

БРАЦИГОВО

69.

БРЕГОВО

70.

БРУСАРЦИ

71.

БЯЛА СЛАТИНА

72.

ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

73.

ГЕОРГИ ДАМЯНОВО

74.

ГОДЕЧ

75.

ГРАМАДА

76.

ГЛАВИНИЦА

77.

ГУЛЯНЦИ

78.

ДЕВИН

79.

ДОСПАТ

80.

ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

81.

ДОЛНИ ДЪБНИК

82.

ДРАГОМАН

83.

ДЖЕБЕЛ

84.

ДИМОВО

85.

ЗЛАТОГРАД

86.

ИВАНОВО

87.

ИВАЙЛОВГРАД

88.

ИСКЪР

89.

ЛЕВСКИ

90.

ЛЕТНИЦА

91.

ЛОВЕЧ

92.

ЛОМ

93.

ЛУКОВИТ

94.

ЛЪКИ

95.

ЛЮБИМЕЦ

96.

ПЕРУЩИЦА

97.

ПЕЩЕРА

98.

ПОРДИМ

99.

ПЛЕВЕН

100.

СЪРНИЦА

101.

УГЪРЧИН

102.

ЦАРЕВО

103.

ЦЕНОВО

104.

ЧЕРВЕН БРЯГ

105.

ЧЕРНООЧЕНЕ

106.

ЧЕПЕЛАРЕ

107.

ЧИПРОВЦИ

108.

ЧУПРЕНЕ

109.

ШАБЛА

110.

ЯКОРУДА

111.

ЯКИМОВО

112.

ЯБЛАНИЦА



"

40. Досегашното приложение № 1 към чл. 14 ал. 1 става приложение № 1в към чл. 14, ал. 1.

41. В приложение № 2 към чл. 17, ал. 2, в колона първа, ред първи думите "Община с брой ученици в дневна форма на обучение" се заменят с "Община с брой ученици в дневна, самостоятелна, индивидуална, комбинирана форма на обучение и дуална система на обучение".

42. Създава се приложение № 6а към чл. 52б, ал. 2:

"Приложение № 6а към чл. 52б, ал. 2



Разпределение на институциите в групи по критерий "образователно ниво на родителите (настойниците)"

 

В процент от отговорилите

Процент на родители с по-ниско от средно образование

(в %)

над 60 %

40 - 60 %

20 - 39 %

до 20 %

% на родители с по-ниско от основно образование

над 50 %

5

4

3

Не се финансира

30 - 50 %

4

3

2

Не се финансира

10 - 30 %

3

2

1

Не се финансира

до 10 %

2

1

Не се финансира

Не се финансира

"

43. Създава се приложение № 6б към чл. 52б, ал. 3:

"Приложение № 6б към чл. 52б, ал. 3



Размер на финансирането на институциите за работа с деца и ученици от уязвими групи според групата за финансиране

 

Група за финансиране на детската градина или училището

Размер на финансирането за едно дете в детска градина и ученик в основната образователна степен в училищата в дневна форма на обучение
(левове на дете/ученик)

1-ва

40

2-ра

80

3-та

120

4-та

160

5-а

200



"

§ 2. В Постановление № 121 от 2017 г. за приемане на критерии за определяне на защитените детски градини и защитените училища и на условия и ред за тяхното допълнително финансиране (ДВ, бр. 51 от 2017 г.) чл. 3 и 4 се изменят така:

"Чл. 3. Защитените детски градини получават ежегодно допълнително финансиране чрез бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за брой деца в предучилищна възраст в детска градина или част от детска градина, по-малък от 24 - в размер 15 на сто от стандарта за дете в подготвителна група, умножен по разликата между 24 и реалния брой на децата в задължителна предучилищна възраст.

Чл. 4. Защитените училища получават ежегодно допълнително финансиране чрез бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за малък брой ученици в паралелка - в размер 15 на сто от стандарта за ученик, умножен по разликата между минималния и реалния брой ученици за класовете, в които училището е определено за защитено."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. В случай на намаляване на средствата за издръжка на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците за 2018 г. спрямо размера на средствата за същия брой деца и ученици, изчислен на годишна база въз основа на стандарта за едно дете или ученик, в сила към 31 декември 2017 г., първостепенните разпоредители с бюджет могат да включат във формулата за разпределяне на средствата по чл. 282, ал. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование допълнителен компонент за компенсиране на отрицателните разлики на детските градини и училищата.

§ 4. Намаляването на средствата се установява, като се направи сравнение на средствата по утвърдената формула за 2017 г., преизчислена със стандартите за финансиране на делегираните от държавата дейности по образованието, в сила към 31 декември 2017 г., и броя на децата и учениците към 1 януари 2018 г. и базовата формула за 2018 г. Базовата формула се разработва със стандартите, броя на институциите, броя на групите и паралелките и броя на децата и учениците от 1 януари 2018 г. След установяването на разликите в средствата по формулата за всяка институция се разработва вариант на формулата за 2018 г., с който следва да се компенсират отрицателните разлики на институциите за 2018 г. спрямо преизчислената формула за 2017 г.

§ 5. С компонента по § 3 се разпределят средствата за компенсиране на отрицателните разлики по § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. между детските градини и училищата, за които намаляването на средствата за съответната институция по формулата за 2018 г. спрямо размера на средствата за същия брой деца и ученици, изчислен по формулата за 2017 г., не е изцяло компенсирано чрез приетия модел на формулата за 2018 г.

§ 6. Не се осигуряват средства по стандарта за образователна институция за детски градини, преобразувани след влизането в сила на това постановление чрез отделяне от или чрез разделяне на детски градини, открити преди влизането в сила на това постановление.

§ 7. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2018 г.


Промени настройката на бисквитките