Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 34 от 20.IV

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НЕПАЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА МЛАДЕЖКО РАЗВИТИЕ(Одобрен с Решение № 650 от 26 октомври 2017 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването - 16 февру

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НЕПАЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА МЛАДЕЖКО РАЗВИТИЕ

(Одобрен с Решение № 650 от 26 октомври 2017 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването - 16 февруари 2018 г.)

Издаден от Министерството на младежта и спорта

Обн. ДВ. бр.34 от 20 Април 2018г.

Правителството на Република България, представлявано от Министерството на младежта и спорта, и правителството на Непал, представлявано от Министерството на младежта и спорта (по-долу наричано "GON"), поотделно наричани "Страната" и заедно наричани "Страните", постигнаха следното разбирателство:

Цели

Член 1

1. Целите на настоящия Меморандум за разбирателство (МР) са споделяне на познание, опит, ресурси и развиване на дългосрочно сътрудничество между Страните в сферите на младежкото развитие. Сътрудничеството в рамките на този МР се провежда съобразно действащите закони, наредби и национални политики в двете държави.

2. Страните се стремят да предприемат необходимите мерки за насърчаване на сътрудничество в сферата на младежкото развитие на основата на реципрочност и взаимна полза.

Сфери на сътрудничество

Член 2

Сътрудничеството по този МР включва:

1. Програми за развитие на умения и на лидерство и личностно развитие на младите хора.

2. Програми за посещения на млади предприемачи, млади доброволци, младежки делегации, длъжностни лица и експерти от двете държави.

3. Обмен на информация и становища по въпроси, изследвания и регламенти в областта на младежките организации и центрове в двете държави.

4. Размяна на покани за участие в международни младежки събития в двете държави.

5. Сътрудничество във всички сфери, свързани с младежкото движение и неговото развитие.

6. Сътрудничество в сферата на партньорското обучение и обмена на добри практики в сферата на младежките политики.

7. Сътрудничество за засилване на партньорството ЕС - Азия в сферата на младежта.

Като ръководен принцип всяка Страна отговаря за координиране на изпълнението на програми по този МР съобразно действащите закони и разпоредби в двете държави. Въз основа на наличните ресурси Страните си оказват необходимата помощ с цел улесняване на изпълнението на МР.

Информация за контакт с компетентните органи

Член 3

1. Страните се съгласяват, че по-долу посочените органи са националните органи за контакт за получаване на информация и отправяне на молба за помощ при необходимост по отношение на изпълнението на МР:

За правителството на Република България:

Министерство на младежта и спорта

Дирекция "Младежки политики"

София, България

тел.: + 35929300548

ел. поща: youth.policy@mpes.government.bg

За правителството на Непал:

Министерство на младежта и спорта

Секретар

(Отдел "Младеж и администрация")

Катманду, Непал

тел: +977-01-4200541

факс:+977-01-4200032

ел. поща: admin@moys.gov.np

2. Всяка промяна в компетентните органи или информацията за контакт се подава по надлежен ред писмено по дипломатически път.

3. Номинираните лица за контакт отговарят за следното:

а) докладване на съответните органи на Страните за всяка препоръка, която може да улесни изпълнението на МР, както и за напредъка по изпълнение на МР;

б) свързване със съответните органи във всяка от страните с цел улесняване на изпълнението на съвместни проекти и/или програми по МР; и

в) подготвяне на подробна програма за изпълнението на МР, включително финансовите последици и уговорки, за всеки отделен случай, в рамките на наличните финансови ресурси и в съответствие със съответните закони и разпоредби в двете държави.

Изпълнение

Член 4

1. Изпълнението на програмите по този МР са предмет на специални уговорки, които се правят взаимно между Страните в писмен вид.

2. Срещите/програмите на младежки/правителствени официални лица между Страните се провеждат последователно в двете държави.

Влизане в сила и прекратяване

Член 5

1. МР влиза в сила на датата на подписването му от Страните и остава в сила за период от 3 години. МР може да бъде продължен за последващ период от 3 години при взаимно съгласие от Страните, изразено писмено и изпратено по дипломатически път.

2. Всяка от Страните може да прекрати този МР по всяко време, като изпрати писмено уведомление до другата Страна по дипломатически път най-малко 3 месеца предварително. Това прекратяване няма да окаже влияние на изпълнението на текущи програми за сътрудничество по МР до тяхното завършване.

Разни

Член 6

1. Този МР може да бъде изменен или преработен по взаимно писмено съгласие на Страните, изпратено по дипломатически път.

2. Всички спорове, произтичащи от тълкуването или изпълнението на МР, се уреждат по приятелски начин чрез консултации и преговори между страните.

Подписано на 16 февруари 2018 г. в Ню Делхи в два еднообразни екземпляра на английски език, като и двата текста имат еднаква сила.

Промени настройката на бисквитките