Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 35 от 24.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 32 ОТ 1997 Г. ЗА СЛУЖЕБНИТЕ АРХИВИ НА НОТАРИУСИТЕ И НОТАРИАЛНИТЕ КАНТОРИ (ДВ, БР. 12 ОТ 1997 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 32 ОТ 1997 Г. ЗА СЛУЖЕБНИТЕ АРХИВИ НА НОТАРИУСИТЕ И НОТАРИАЛНИТЕ КАНТОРИ (ДВ, БР. 12 ОТ 1997 Г.)

Издадена от министъра на правосъдието

Обн. ДВ. бр.35 от 24 Април 2018г.

§ 1. В чл. 1а се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Изпращане на данни от нотариус към информационната система по ал. 1 се извършва чрез интернет протоколи посредством уебпортал или автоматизирано с помощна компютърна програма.

(3) Нотариалната камара контролира уебпортала и помощната компютърна програма за функционирането им съобразно разпоредбите на тази наредба."

§ 2. В чл. 7 се създава ал. 4:

"(4) Записите в общия регистър трябва да отразяват извършените действия с оглед извършването на достоверни справки за тях."

§ 3. В чл. 9а се създава т. 6:

"6. сканирани екземпляри от договори за прехвърляне собствеността на моторните превозни средства, удостоверени съгласно чл. 144, ал. 2 от Закона за движението по пътищата; нотариусът съхранява в особено канцеларско дело, за срок от две години, копие от договора, документи, доказващи представителната власт на страните, и декларациите им във връзка с изпълнение на особените изисквания на закона."

§ 4. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. Изработването на печат на нотариуса става след представяне на удостоверението по чл. 14, ал. 2 и на извлечение от регистъра на Нотариалната камара, съдържащо всички данни по чл. 16, ал. 1 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, както и номера, под който нотариусът е вписан в регистъра."

§ 5. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) При изгубване на печат нотариусът уведомява незабавно Нотариалната камара. Новият печат се изработва съгласно чл. 14 и 15."

2. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) При повреда на печата нотариусът незабавно прави писмено искане до Нотариалната камара за унищожаването на същия.

(4) Унищожаването на печата на нотариуса поради повреда се извършва от комисия от двама представители на Нотариалната камара, за което се съставя протокол, който съдържа не по-малко от пет броя сравнителни образци от служебните печати на нотариуса."

§ 6. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При разпечатването представител на Нотариалната камара извършва опис, по който служебният архив се предава на друг нотариус от същия район, който е заявил желание да го приеме, а ако няма такъв - на съдията по вписванията. Наследниците по закон или тези, притежаващи по-голям дял от наследството на починалия нотариус, решават на кого да бъде предоставен архивът в двуседмичен срок от съставянето на протокола по чл. 22, ал. 5, в случай че приемането му е заявено от повече от един нотариус."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Съветът на нотариусите решава на кого да бъде предоставен архивът, ако нотариусът не е посочен от наследниците по закон съобразно ал. 2."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) Предаването на архива на нотариуса се извършва, като се съставя протокол, в който регистрите, книгите и нотариални дела се описват по брой - хронологично, по години, неподредените оригинални документи се описват поотделно, а запечатаните, надписани и номерирани архивни кутии, в които са поставени финансово-счетоводните документи, кореспонденцията и незаверените копия от документи, се описват по брой. Протоколът за предаване и приемане на архива се подписва от длъжностното лице, извършило разпечатването, от представителя на Нотариалната камара и от лицето, което приема архива."

5. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

§ 7. Член 23а се изменя така:

"Чл. 23а. (1) Печатът на нотариуса се изземва от представител на Нотариалната камара, за което се състава протокол, само ако той е загубил правоспособност на основание чл. 35, т. 3, предложение 2 или т. 4 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

(2) Иззетият печат се съхранява от нотариуса или съдията по вписванията по чл. 23, ал. 2, приел служебния архив, до възстановяване на правоспособността на нотариуса по реда на чл. 39 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

(3) В случай че в едногодишен срок от отпадане на основанието по чл. 35, т. 3, предложение 2 или т. 4 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност нотариусът не поиска възстановяване на правоспособността си по реда на чл. 39 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, служебният му печат се унищожава по реда на чл. 24."

§ 8. Член 24 се изменя така:

"Чл. 24. След предаване на архива печатите на нотариуса се унищожават от комисия от двама представители на Нотариалната камара, за което се съставя протокол, който съдържа не по-малко от пет броя сравнителни образци от служебните печати на нотариуса."

§ 9. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Нотариалната кантора задължително има външен надпис "Нотариална кантора" или "Нотариус"."

2. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 3 и 4.

Промени настройката на бисквитките