Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 27.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ НА РЕГИСТРИТЕ ПРИ МЕЖДУНАРОДНО ОСИНОВЯВАНЕ И ДАВАНЕ НА СЪГЛАСИЕ ОТ МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО (ДВ, БР. 91 ОТ 2014 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ НА РЕГИСТРИТЕ ПРИ МЕЖДУНАРОДНО ОСИНОВЯВАНЕ И ДАВАНЕ НА СЪГЛАСИЕ ОТ МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО (ДВ, БР. 91 ОТ 2014 Г.)

Издадена от министъра на правосъдието

Обн. ДВ. бр.36 от 27 Април 2018г.

§ 1. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. В ал. 6 думата "нея" се заменя с "него".

2. В ал. 7 думата "подадена" се заменя с "подадено".

3. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Всеки документ от чужбина се представя в оригинал и в превод на български език, заверен от българското посолство или консулство в съответната държава. Документ, легализиран по реда на глава втора от Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, утвърден с Постановление № 184 на Министерския съвет от 1958 г. (ДВ, бр. 73 от 1958 г.), удостоверен по реда на Конвенцията от 5 октомври 1961 г. за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове (ратифицирана със закон - ДВ, бр. 47 от 2000 г.) (обн., ДВ, бр. 45 от 2001 г.) или освободен от изискванията за легализация, се представя в оригинал и в превод на български език, извършен от лице от списъка на физическите лица, които извършват преводи на документи и други книжа от български на чужд език и от чужд на български език на територията на Република България, поддържан от Министерството на външните работи. Положеният в превода подпис на преводача се удостоверява нотариално в Република България."

4. Алинея 11 се изменя така:

"(11) Когато заявлението е изготвено от централния орган или от акредитирана организация по чл. 116 СК, към него се прилага и декларация от осиновяващия относно характеристиките на детето, което желае да осинови, съответстващи на разрешението за осиновяване, включително особеностите в здравословното състояние и/или развитието на детето, които приема, и мотивите относно осиновяването."

§ 2. В чл. 11, ал. 1 думата "ѝ" се заличава.

§ 3. В чл. 16, ал. 5 думата "нея" се заменя с "него".

§ 4. В чл. 17, ал. 1 думата "ѝ" се заличава.

§ 5. В чл. 22, ал. 1 думите "молбата му" се заменят със "съгласието".

§ 6. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Когато властите на приемащата държава изискват извършването на определени изследвания на детето за осиновяване от областта на вирусологията, микробиологията и/или паразитологията, същите могат да бъдат извършени след подадено заявление и за сметка на определения подходящ осиновяващ. Министерството на правосъдието уведомява незабавно съответната регионална дирекция за социално подпомагане и акредитираната организация по чл. 116 СК за оказване на съдействие."

2. Досегашните ал. 2 - 4 стават съответно ал. 3 - 5.

3. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея думата "подадена" се заменя с "подадено".

§ 7. В чл. 40 ал. 4 се изменя така:

"(4) Акредитираната организация по чл. 116 СК връща материалите и документите по ал. 1, т. 2, ако в двумесечен срок от получаването им в Министерството на правосъдието не е постъпило заявление от осиновяващ, както и при направен отказ от осиновяващ за осиновяване на конкретното дете. Информацията за децата се публикува в списъка по ал. 1, т. 1."

§ 8. В чл. 41 думата "подадена" се заменя с "подадено".

§ 9. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "постъпилата" се заменя с "постъпилото".

2. В ал. 3 думата "одобрена" се заменя с "одобрено".

3. В ал. 4, изречение първо думата "одобрена" се заменя с "одобрено" и накрая се добавят думите "а информацията за детето/децата се публикува в списъка по чл. 40, ал. 1, т. 1".

§ 10. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "постъпилата" се заменя с "постъпилото".

2. В ал. 3 думата "одобрена" се заменя с "одобрено".

3. В ал. 4, изречение първо думата "одобрена" се заменя с "одобрено" и накрая се добавят думите "а информацията за детето/децата се публикува в списъка по чл. 40, ал. 1, т. 1".

§ 11. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения:

1. В т. 5 думата "нея" се заменя с "него".

2. В т. 7 думите "фирма, която има сключен договор с Министерството на външните работи за извършване на преводи" се заменят с "лице от списъка на физическите лица, които извършват преводи на документи и други книжа от български на чужд език и от чужд на български език на територията на Република България, поддържан от Министерството на външните работи или от лице, определено от ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина".

§ 12. Навсякъде в наредбата, с изключение на чл. 7, ал. 2, т. 3, наименованието на раздел III от глава трета, чл. 34 и т. 5 от приложение № 2 към чл. 7, ал. 2, т. 11, думите "молба", "молбата", "молби" се заменят съответно със "заявление", "заявлението", "заявления".

Промени настройката на бисквитките