Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 50 от 15.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 12 ОТ 2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА АКТИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ, ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗЛИКАТА ДО МИНИМАЛНАТА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 12 ОТ 2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА АКТИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ, ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗЛИКАТА ДО МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ И ЗА ФОРМИРАНЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА РЕЗЕРВИТЕ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ (ДВ, БР. 110 ОТ 2003 Г.)

В сила от 19.11.2018 г.
Издадена Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.50 от 15 Юни 2018г.

§ 1. В чл. 1 се създава т. 4:

"4. освобождаване на средства от резерва на пенсионноосигурително дружество."

§ 2. В чл. 2 ал. 1 се изменя така:

"(1) За целите на определяне на минималната доходност за всеки вид фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване по реда на чл. 193, ал. 2 и 3 от Кодекса за социално осигуряване средната постигната доходност се определя като средна претеглена доходност."

§ 3. В чл. 4, ал. 3 думите "заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор" се заменят с "Комисията за финансов надзор".

§ 4. В чл. 8 думите "чл. 193, ал. 10" се заменят с "чл. 193, ал. 11".

§ 5. В чл. 12, ал. 2 думите "по чл. 11, ал. 2" се заменят с "до минималната доходност".

§ 6. В края на чл. 13 се поставя запетая и се добавя "а когато средствата в неговия резерв не са достатъчни - и от собствени средства на дружеството".

§ 7. Създава се чл. 13а:

"Чл. 13а. (1) Размерът на собствените средства, с които пенсионноосигурителното дружество покрива разликата до минималната доходност в случаите по чл. 193, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване, се определя като разлика между размера на средствата по чл. 10, ал. 1 и стойността, покрита от резерва на фонда и от резерва на дружеството.

(2) Покриването на разликата по ал. 1 се извършва чрез прехвърляне на средства от дружеството към фонда в деня на покриване на недостига до минималната доходност."

§ 8. В чл. 14 думите "резерва на" се заличават.

§ 9. Създава се глава четвърта "а" с чл. 15а:

"Глава четвърта "а"

ОСВОБОЖДАВАНЕ НА СРЕДСТВА ОТ РЕЗЕРВА НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО

Чл. 15а. (1) Когато средствата в резерва на пенсионноосигурителното дружество надвишават 1 на сто от стойността на нетните активи на съответния фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, намалени със средствата на резерва по чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване, след преизчисляване на размера на своя резерв към предходния работен ден пенсионноосигурителното дружество може да вземе решение за освобождаване на средства от него.

(2) Когато при преизчисляване на резерва по реда на чл. 193, ал. 8 от Кодекса за социално осигуряване се установи, че той надвишава 3 на сто от нетните активи на съответния фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, намалени със средствата на резерва по чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване, в срок 5 работни дни от преизчисляването пенсионноосигурителното дружество взема решение за освобождаване на необходимите средства от своя резерв за привеждане на размера му в съответствие с това ограничение.

(3) Размерът на средствата, които се освобождават от резерва на пенсионноосигурителното дружество, се посочва в решенията по ал. 1 и 2. Те се вземат от управителния орган на дружеството или от лицата, които го управляват и представляват, съобразно предвиденото в устава му.

(4) Освобождаването на средствата от резерва се извършва в деня на решението по ал. 1, съответно ал. 2.

(5) Пенсионноосигурителното дружество представя в Комисията за финансов надзор заедно със справката по чл. 9 решенията по ал. 1 и 2 по електронен път, подписани с квалифициран електронен подпис, или на хартиен носител в оригинал или като заверено копие."

§ 10. В § 4 от преходните и заключителните разпоредби думите "чл. 193, ал. 12" се заменят с "чл. 193, ал. 13".

§ 11. В т. 5 от приложение № 2 към чл. 5, ал. 2 и 3 и чл. 10, ал. 2 думите "заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор" се заменят с "Комисията за финансов надзор".

Заключителни разпоредби

§ 12. Наредбата влиза в сила от 19.11.2018 г.

§ 13. Наредбата е приета с Решение № 568-Н от 6 юни 2018 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките