Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 52 от 22.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2014 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ (ДВ, БР. 10 ОТ 2014 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2014 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ (ДВ, БР. 10 ОТ 2014 Г.)

Издадена от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.52 от 22 Юни 2018г.

§ 1. В чл. 3, ал. 1 думите "Държавната комисия за енергийно и водно регулиране" се заменят с "Комисията за енергийно и водно регулиране".

§ 2. В чл. 8 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 се създават т. 11, 12 и 13:

"11. разходи за вноски по чл. 36е от Закона за енергетиката;

12. съдебни разходи извън държавните такси, свързани с образуване на дела за събиране на вземания;

13. разходи за амортизация на активите, придобити по безвъзмезден начин."

2. В ал. 3 след думата "обосновка" се добавя "и доказателства".

§ 3. Създава се чл. 21а:

"Чл. 21а. (1) Видовете предоставяни на клиентите услуги, свързани с лицензионната дейност, се определят с решение на комисията въз основа на информация, предоставена от енергийните предприятия.

(2) Цените на услугите по ал. 1 се образуват въз основа на признатите от комисията икономически обосновани разходи за предоставянето им.

(3) Цените на предоставяните на клиентите услуги, свързани с лицензионната дейност, се определят в левове, без данък върху добавената стойност, за всеки вид услуга."

§ 4. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При регулиране на цените чрез метода "норма на възвръщаемост на капитала" по време на регулаторния период цените могат да бъдат изменяни при наличие на обстоятелства, водещи до промяна на цената на основното гориво, чието настъпване не е могло да бъде предвидено при утвърждаването на цените и води до съществено изменение на утвърдените им ценообразуващи елементи и на финансовото състояние на енергийното предприятие."

2. В ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 думите "за предходна година" се заменят с "(И) за предходен период";

б) точка 3 се изменя така:

"3. в резултат на изпълнени и отчетени инвестиции, на основата на достоверни данни за активите по видове дейности, съгласно представените отчети и/или извършена проверка."

§ 5. Създава се чл. 24а:

"Чл. 24а. (1) Заявленията се подават писмено на хартиен носител или в електронна форма. Към заявлението на хартиен носител се прилага декларация за истинността на заявените обстоятелства и на приложените документи и данни, подписана от заявителя.

(2) Когато заявлението не се подава от лице, законно представляващо енергийното предприятие, към заявлението се прилага и пълномощно с нотариално заверен подпис на това лице. Когато заявлението се подава по електронен път, се представя електронен образ на пълномощното.

(3) Заявление в електронна форма се подава чрез Единния портал за предоставяне на информация и услуги от комисията, подписано с квалифициран електронен подпис съгласно изискванията на Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 г. относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО (ОВ, L 257/73 от 28 август 2014 г.) и на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Към заявлението се прилага декларация за истинността на заявените обстоятелства и на приложените документи и данни, подписана от заявителя с квалифициран електронен подпис.

(4) Подадено по реда на ал. 3 заявление се счита за получено от датата на получаване на входящ номер в административно-информационната система на комисията.

(5) Заявление по електронен път, което не е подадено по реда на ал. 3, не е основание за започване на административно производство.

(6) Комисията може да изисква приложени документи към заявлението по ал. 3 да бъдат представени и на хартиен носител."

§ 6. В чл. 26, ал. 1 думите "лицензиантите представят в комисията" се заменят със "се представя".

§ 7. В чл. 27, ал. 1 думите "преди изтичането на ценовия период при наличие на обстоятелства, чието настъпване не е могло да бъде предвидено при утвърждаването на цените и води до съществено изменение на утвърдените ценообразуващи елементи и на финансовото състояние на енергийното предприятие" се заменят с "по чл. 22, ал. 2".

§ 8. Създава се чл. 38:

"Чл. 38. (1) Производството за утвърждаване на цени на предоставяните на клиентите услуги, свързани с лицензионната дейност, се открива по инициатива на комисията или по искане на лицензиант.

(2) В случаите по ал. 1 комисията изисква от енергийните предприятия, осъществяващи съответната лицензионна дейност, в определен от нея срок да предоставят информация за видовете предлагани услуги, свързани с лицензионната дейност.

(3) В срок до два месеца от получаване на информацията по ал. 2 на закрито заседание комисията приема проект на решение за определяне на видовете услуги и насрочва дата и час за провеждане на открито заседание за неговото обсъждане.

(4) Комисията оповестява проекта на решение, датата и часа за провеждане на откритото заседание на страницата си в интернет.

(5) На откритото заседание комисията обсъжда с енергийните предприятия проекта на решение и определя срок за представяне на становища до 5 дни от датата на провеждането му.

(6) В срок до 20 дни от датата на откритото заседание комисията провежда закрито заседание, на което приема решение за определяне на видовете услуги. С решението комисията указва на енергийните предприятия, осъществяващи съответната лицензионна дейност, в определен срок да подадат заявление за утвърждаване на цени на определените от нея видове услуги.

(7) Към заявлението енергийните предприятия прилагат доказателства и обосновка на разходите, свързани с предоставянето на определените от комисията видове услуги.

(8) Комисията в срок до два месеца след представяне на заявленията за утвърждаване на цени на предоставяните услуги, свързани с лицензионната дейност, на закрито заседание приема доклад и проект на решение, насрочва дата и час за провеждане на открито заседание за обсъждане на приетия доклад и за провеждане на обществено обсъждане по реда на чл. 14 от Закона за енергетиката на приетия проект на решение.

(9) След приключване на процедурата за обществено обсъждане на закрито заседание комисията приема решение."

§ 9. В параграф 1 от допълнителните разпоредби т. 14 се изменя така:

"14. "Регулаторен период" е периодът между два регулаторни прегледа, който започва от първи юли на съответната година и е с продължителност:

а) от обикновено 1 година за енергийните предприятия, за които се прилага методът по чл. 3, ал. 2, т. 1;

б) от 2 до 5 години за енергийните предприятия, за които се прилагат методите по чл. 3, ал. 2, т. 2."

§ 10. В преходните и заключителните разпоредби се създава § 6:

"§ 6. Тълкуване или указания по прилагане на наредбата се дават с решение на комисията."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 11. Регулаторният период на енергийните предприятия, който изтича след 30.06.2018 г., се удължава до 30.06.2019 г.

§ 12. Заварените към датата на влизане в сила на наредбата административни производства се довършват по реда на тази наредба.

§ 13. За енергийни предприятия, за които комисията за първи път утвърждава и/или определя цени, регулаторният период е с продължителност, посочена в решението на комисията, която може да бъде по-кратка от 1 година.

Промени настройката на бисквитките