Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 52 от 22.VI

СПОГОДБА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА И СПОРТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА (Одобрена с Решение № 861 от 5 ноември 2015 г. на Министерския съвет. В си

 

СПОГОДБА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА И СПОРТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА

(Одобрена с Решение № 861 от 5 ноември 2015 г. на Министерския съвет. В сила от 10 ноември 2015 г.)

Издадена от Министерството на културата

Обн. ДВ. бр.52 от 22 Юни 2018г.

Министерството на културата на Република България и Министерството на културата и спорта на Република Казахстан, наричани за краткост "Страни",

ръководени от желанието да съдействат за по-нататъшно развитие и укрепване на приятелските взаимоотношения, съществуващи между двете държави,

вземайки под внимание важната роля на междукултурния диалог в двустранните отношения,

и с цел развитие на сътрудничеството в областта на културата

се споразумяха за следното:

Член 1

Страните ще способстват за установяването на сътрудничество между културни организации в съответствие с националните законодателства на държавите на Страните.

Член 2

В съответствие с националните законодателства на своите държави Страните ще насърчават сътрудничеството в областта на опазването, реставрацията и консервацията на паметници на историята и културата съгласно договорите, сключвани между организации на Страните.

Член 3

Страните ще си взаимодействат за укрепване на сътрудничеството между националните библиотеки и музеи на своите държави и ще обменят помежду си информация от взаимен интерес в съответствие с националните законодателства на държавите на Страните.

Член 4

Страните ще насърчават развитието на сътрудничеството между кинематографски организации на своите държави съгласно договорите, сключвани между тях, в съответствие с националните законодателства на държавите на Страните.

Член 5

Страните ще се информират взаимно за международни мероприятия (музикални и театрални фестивали, конкурси, кинофестивали, изложби) в областта на културата и изкуството, които се провеждат на територията на държавите на Страните.

Член 6

Настоящата спогодба не касае права и задължения на държавите, произтичащи от други международни договори, по които тези държави се явяват страни.

Член 7

По взаимно съгласие на Страните в настоящата спогодба могат да бъдат внасяни изменения и допълнения, които се оформят във вид на отделни протоколи и представляват неразделни части от настоящата спогодба.

Член 8

При възникване на спорове и разногласия относно тълкуването и/или прилагането на разпоредбите на настоящата спогодба Страните ще ги разрешават чрез водене на консултации и преговори.

Член 9

Настоящата спогодба влиза в сила от датата на нейното подписване.

Настоящата спогодба се сключва за неопределен срок, ако никоя от Страните не по-малко от 6 месеца предварително не уведоми другата Страна по дипломатически канали в писмен вид за своето намерение да прекрати нейното действие.

Подписана в гр. Астана на 10 ноември 2015 г. в два екземпляра, всеки на български, казахски и руски език, като всички текстове имат еднаква сила. При възникване на разногласия в тълкуването на разпоредбите на настоящата спогодба се прилага текстът на руски език.

Промени настройката на бисквитките