Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 17.VII

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ОБЕДИНЕНИТЕ АРАБСКИ ЕМИРСТВА ОТНОСНО ВЗАИМНОТО ПРИЗНАВАНЕ И ПОДМЯНАТА НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС (О

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ОБЕДИНЕНИТЕ АРАБСКИ ЕМИРСТВА ОТНОСНО ВЗАИМНОТО ПРИЗНАВАНЕ И ПОДМЯНАТА НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС

(Одобрен с Решение № 338 от 21 май 2018 г. на Министерския съвет. В сила от 3 юли 2018 г.)


Издаден от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.59 от 17 Юли 2018г.

Преамбюл

Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (наричани по-нататък "страни"),

вярвайки в дълбоките отношения между двете страни,

желаейки да улеснят движението на техните граждани, притежаващи свидетелства за управление на МПС, издадени от съответните компетентни органи на страните, по време на посещение или пребиваване на територията на другата страна,

се споразумяха за следното:

Признаване на свидетелства за управление на МПС

Член 1

За целите на прилагане на този Меморандум за разбирателство всяка страна признава валидността на свидетелство за управление на МПС, издадено от другата страна на тези граждани, които пристигат с цел пребиваване или с туристическа виза, при условие че притежателят на свидетелството отговаря на изискванията за минимална възраст за различните категории свидетелства за управление на МПС, определени от другата страна.

Процедури и условия

Член 2

За граждани, които пристигат с цел пребиваване, всяка от страните освобождава кандидата за подмяна на свидетелство за управление на МПС, издадено от другата страна, от съответните теоретични и практически изпити. Това освобождаване се ограничава до свидетелство за управление на МПС за категория за управление на леки/моторни превозни средства. По отношение на всички останали категории, а именно тези за мотоциклети, тежкотоварни автомобили, ремаркета и автобуси, се запазва изискването за преминаване на съответните теоретични и практически изпити, предвидени от националното законодателство на другата страна. Във всеки случай кандидатът трябва да премине медицинските прегледи, предвидени от всяка от двете страни. Периодът от време, през който подмяната на свидетелствата трябва да се осъществи, като се започне от датата, на която притежателят се е установил в страната, се определя от националното законодателство на съответната страна.

Видове свидетелства за управление на МПС се обменят в съответствие със следната таблица:


Република България

Обединени арабски емирства

категория

категория

B - моторни превозни средства с допустима максимална маса, която не надвишава 3500 kg, проектирани и конструирани за превоз на не повече от 8 пътници плюс водача; моторните превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса, която не надвишава 750 kg, без да се нарушават разпоредбите на правилата за одобряване на типа за съответните превозни средства; моторни превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса, надвишаваща 750 kg, при условие че допустимата максимална маса на състава не надвишава 4250 kg.

Лек автомобил, чието нето тегло не надвишава 2,5 тона.


Условия за подмяна

Член 3

Редът и условията, при които свидетелствата за управление на МПС могат да се подменят, са следните:

1. Кандидатът за подмяна на свидетелство за управление на МПС трябва да притежава валидно разрешение за пребиваване.

2. Свидетелството за управление на МПС трябва да е валидно и постоянно.

3. Кандидатът трябва да отговаря на изискванията за минимална възраст, установени от двете страни за различните категории свидетелства за управление на МПС.

4. Свидетелството за управление на МПС, което ще се подменя, трябва да бъде в съответствие с одобрените образци.

5. Свидетелството за управление на МПС на кандидатите трябва да бъде заменено с еквивалентен вид свидетелство съгласно таблицата към чл. 2.

6. Кандидатът за подмяна на свидетелство за управление на МПС трябва да представи официален превод на свидетелството за управление на МПС, издаден от сертифицирано бюро за легални преводи.

7. Кандидатът трябва да премине изискваните медицински прегледи.

8. Замененото свидетелство за управление на МПС се регламентира от всички условия съгласно националното законодателство на двете страни.

9. Замененото свидетелство за управление на МПС се изпраща на издаващия орган в другата страна по дипломатически път.

10. Разпоредбите на този Меморандум за разбирателство не се прилагат по отношение на кандидати, които не са граждани на нито една от страните.

Валидност на свидетелството за управление на МПС

Член 4

В случай на съмнения, свързани с валидността или автентичността на свидетелство за управление на МПС, представено за подмяна, компетентният орган, който извършва подмяната, може да поиска от компетентния орган на другата страна да провери валидността или автентичността на това свидетелство за управление на МПС по дипломатически път.

Изменения в законите и правилата за движение по пътищата и компетентни органи

Член 5

1. Всяка страна трябва незабавно да уведоми другата страна за всички изменения в своето национално законодателство в областта на свидетелствата за управление на МПС или законите и правилата за движение по пътищата или компетентните органи по дипломатически път.

2. За целите на този Меморандум за разбирателство компетентните органи за признаване и подмяна на свидетелства за управление на МПС са:

а) За Република България:

- Министерство на вътрешните работи

Главна дирекция "Национална полиция",

отдел "Пътна полиция"

Адрес: София, България, бул. Александър Малинов № 1, пощенски код 1715

тел.: 00359 2 982 99 10

факс: 00359 2 982 99 65

ел. поща: driving_licenses.150@mvr.bg.

б) За Обединените арабски емирства:

- Министерство на вътрешните работи

Главна дирекция "Координиране на движението"

Адрес: Абу Даби, пощенска кутия 398

Факс: 0097124021667.

Уреждане на спорни въпроси

Член 6

Всякакви спорни въпроси, произтичащи от прилагането на този Меморандум за разбирателство, се уреждат чрез преговори и консултации по дипломатически път между договарящите страни.

Влизане в сила и прекратяване

Член 7

1. Този Меморандум за разбирателство влиза в сила 30 дни след датата на подписването и ще бъде валиден за неопределен период от време.

2. Условията на този Меморандум за разбирателство могат да бъдат изменяни по взаимно писмено съгласие на двете страни.

3. Всяка от договарящите страни може да прекрати този Меморандум за разбирателство, като представи предварително писмено предизвестие от три месеца до другата страна по дипломатически път.

4. Прекратяването на този Меморандум не оказва влияние на валидността на свидетелства за управление на МПС, заменени в периода, когато е бил валиден.


Изготвен в Абу Даби на 3 юни 2018 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на български, арабски и английски език, като всички текстове са еднакво автентични. В случай на различия при тълкуването предимство има текстът на английски език.

Промени настройката на бисквитките