Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 3.VIII

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ КОМИТЕТ НА РЕПУБЛИКА БЕЛАРУС ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА СТАТИСТИКАТА(Одобрено с Решение № 420 от 26 юни 2018 г. на Министерския съвет. В сила

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ КОМИТЕТ НА РЕПУБЛИКА БЕЛАРУС ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА СТАТИСТИКАТА

(Одобрено с Решение № 420 от 26 юни 2018 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 19 юли 2018 г.)

Издадено от Националния статистически институт

Обн. ДВ. бр.64 от 3 Август 2018г.

Националният статистически институт на Република България и Националният статистически комитет на Република Беларус (наричани по-нататък "Страните"), като взаимно заинтересовани от развитието на сътрудничеството в областта на статистиката, насърчаването на обмена на информация и укрепването на взаимодействието между статистическите служби на двете страни, се споразумяха за следното:

Член 1

Страните осъществяват сътрудничество в следните области:

Методология на статистическите изследвания;

Класификации, номенклатури и регистри;

Система от национални сметки;

Бизнес статистика;

Статистика на търговията;

Статистика на услугите, транспорта и съобщенията;

Статистика на туризма;

Статистика на селското стопанство;

Статистика на цените;

Статистика на строителството и инвестициите;

Социална статистика;

Статистика на заетостта и безработицата;

Демографска статистика и преброяване на населението;

Информационни технологии;

Регионална статистика;

Разпространение на статистическа информация,

и в други области от взаимен интерес на Страните.

Член 2

Страните осъществяват сътрудничество под следните форми:

обмен на статистически публикации по методологични и конкретни въпроси на статистическите изследвания;

обмен на статистически издания и публикации (годишници, книги със статистически данни и т.н.) за социално-икономическата ситуация и нейното развитие в страната;

обмен на опит в използването на информационните технологии, включително структурата и управлението на статистическите бази данни и внедряване на нови информационни технологии;

обмен на информация за нови методи и най-добри практики в статистиката и адаптиране на статистическите методи към изискванията на съвременното информационно общество;

разработване на съвместни проекти в областта на статистическите наблюдения;

сътрудничество, свързано с подготовка и осъществяване на преброяване на населението;

сътрудничество, свързано с участие в международни програми и проекти.

Член 3

Страните ще споделят професионалния опит, както се изисква, и ще обсъдят въпросите, възникващи в хода на изпълнението на настоящото Споразумение.

Член 4

С цел подобряване на координацията на дейностите в рамките на настоящото Споразумение Страните могат, ако счетат за необходимо, да създадат Работна група, състояща се от техни представители.

Член 5

Информацията, получена от една от Страните в рамките на настоящото Споразумение, не може да бъде предоставяна на трети страни без писменото съгласие на Страната, която е предоставила тази информация.

Страните се задължават да използват информацията само за официални цели.

Член 6

Настоящото Споразумение се прилага, без да се засягат националните законодателства на Република България и Република Беларус, правото на Европейския съюз и правото на Евразийския икономически съюз.

В случай на спорове, произтичащи от тълкуването или прилагането на разпоредбите на настоящото Споразумение, Страните ще ги разрешават чрез преговори и консултации.

Член 7

По взаимно съгласие Страните могат да преразгледат настоящото Споразумение и да направят изменения, които ще станат неразделна част от настоящото Споразумение. Същите трябва да бъдат направени в отделни протоколи, които ще влязат в сила в съответствие с член 8 от настоящото Споразумение.

Член 8

Настоящото Споразумение влиза в сила от датата на подписване и е със срок от три години. Срокът на настоящото Споразумение ще бъде удължен за още три години, освен ако една от Страните не даде писмено известие, но не по-късно от 90 дни преди изтичането на съответния срок, за намерението си да прекрати Споразумението.

Всяка Страна може да денонсира настоящото Споразумение, като уведоми писмено другата Страна по дипломатически път. В този случай настоящото Споразумение прекратява действието си след изтичането на 90 дни от получаването на уведомлението за денонсиране на настоящото Споразумение.

Програми и проекти, започнали или в процес на изпълнение до момента на прекратяване на настоящото Споразумение, ще бъдат извършени съгласно неговите разпоредби.

Член 9

Координатори на настоящото Споразумение са, както следва:

за Националния статистически институт на Република България: Отдел "Планиране, проекти и координация", Дирекция "Обща администрация";

за Националния статистически комитет на Република Беларус: Отдел "Международно сътрудничество и разпространение на статистическата информация".

Подписано в град Минск на 19 юли 2018 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на български, руски и английски език, като всички текстове са еднакво автентични.

В случай на различие в тълкуването на настоящото Споразумение предимство ще има английският текст.


Промени настройката на бисквитките