Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 67 от 14.VIII

НАРЕДБА № 8121з-908 ОТ 2 АВГУСТ 2018 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЗА НАУЧНА СТЕПЕН, ЗА ПОЛАГАНЕ НА ТРУД ПРЕЗ НОЩТА ОТ 22,00 ДО 6,00 Ч., ЗА ПОЛАГАНЕ НА

 

НАРЕДБА № 8121з-908 ОТ 2 АВГУСТ 2018 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЗА НАУЧНА СТЕПЕН, ЗА ПОЛАГАНЕ НА ТРУД ПРЕЗ НОЩТА ОТ 22,00 ДО 6,00 Ч., ЗА ПОЛАГАНЕ НА ТРУД НА ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ, ЗА ВРЕМЕТО НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ И ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СПЕЦИФИЧНИ СЛУЖЕБНИ ДЕЙНОСТИ

В сила от 14.08.2018 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.67 от 14 Август 2018г., отм. ДВ. бр.78 от 4 Октомври 2019г.

Отменена с § 2 от заключителните разпоредби на Наредба № 8121з-1059 от 26 септември 2019 г. за условията и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения на държавните служители за научна степен, за полагане на труд през нощта от 22,00 часа до 6,00 ч., за полагане на труд на официални празници и за времето на разположение - ДВ, бр. 78 от 4 октомври 2019 г., в сила от 04.10.2019 г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за изплащане на допълнителни възнаграждения на държавните служители в Министерството на вътрешните работи за:

1. научна степен;

2. полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч.;

3. полагане на труд на официални празници;

4. времето на разположение;

5. изпълнение на специфични служебни дейности.

Чл. 2. (1) Допълнителното възнаграждение за научна степен и за изпълнение на специфични служебни дейности се изплаща за действително отработено време. За действително отработено време се зачита и времето на:

1. ползване на платен годишен отпуск по чл. 189, ал. 1, т. 1 - 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР);

2. професионално обучение с откъсване от работа - когато срокът на обучението е до 30 календарни дни;

3. командироване в чужбина за срок до 30 календарни дни, независимо от основанието.

(2) Времето по ал. 1, т. 2 и 3 се зачита за всеки конкретен случай, а не сумарно за календарната година.

Чл. 3. Допълнителните възнаграждения по чл. 1, т. 2 - 4 се отчитат в часове.

Чл. 4. (1) Допълнителните възнаграждения по чл. 1 се изплащат чрез автоматизираната информационна система "Труд и работна заплата".

(2) Допълнителните възнагражденията по чл. 1, т. 1 - 4 се изплащат с възнаграждението на служителя за месеца, следващ тяхното отчитане, а допълнителното възнаграждение по чл. 1, т. 5 се изплаща за текущия месец.

Раздел II.
Допълнително възнаграждение за научна степен

Чл. 5. Допълнително възнаграждение за научна степен се изплаща на държавните служители, които притежават научна степен по дисертационен труд по научна специалност, свързана с длъжностните задължения на служителя.

Чл. 6. (1) Изплащането на допълнително възнаграждение за научна степен се определя със заповед на ръководителя на структура по чл. 37 от ЗМВР по предложение на прекия ръководител на съответния държавен служител.

(2) Изплащането на допълнително възнаграждение за научна степен на главния секретар на МВР, заместник главния секретар на МВР и ръководителите на структури по чл. 37 от ЗМВР се определя със заповед на министъра на вътрешните работи.

Чл. 7. За държавните служители, които притежават две научни степени, допълнителното възнаграждение се определя и изплаща в по-благоприятния размер за служителя съгласно заповедта по чл. 179, ал. 2 от ЗМВР.

Чл. 8. Индивидуалният месечен размер на допълнително възнаграждение за научна степен се определя съобразно работните дни през месеца, за които на държавния служител е начислено основно месечно възнаграждение.

Раздел III.
Допълнително възнаграждение за полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч., за полагане на труд на официални празници и за времето на разположение

Чл. 9. За всеки отработен нощен час или за част от него от 22,00 до 6,00 ч. на държавните служители се изплаща допълнително възнаграждение за нощен труд.

Чл. 10. За работа през дните на официални празници, независимо дали представлява извънреден труд, или не, на държавните служители се изплаща допълнително възнаграждение.

Чл. 11. За времето, през което с писмена заповед и/или график, издадени от съответния ръководител, държавният служител е на разположение и се намира извън местоработата си, се изплаща допълнително възнаграждение за всеки час или част от него.

Чл. 12. Допълнителните възнаграждения по чл. 9, 10 и 11 се изплащат след предоставяне в съответните финансови звена на протокол-приложение № 6 към чл. 31, ал. 1 от Наредба № 8121з-776 от 2016 г. за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в Министерството на вътрешните работи (обн., ДВ, бр. 60 от 2016 г.; изм. и доп., бр. 99 от 2016 г.).

Раздел IV.
Допълнително възнаграждение за изпълнение на специфични служебни дейности

Чл. 13. Допълнително възнаграждение за изпълнение на специфични служебни дейности се изплаща на държавните служители, които пряко изпълняват дейностите по § 1, т. 26а от допълнителните разпоредби на ЗМВР.

Чл. 14. (1) Определянето на конкретния размер и вид на допълнителното възнаграждение, неговото изменение, спиране и възстановяване на всеки служител се определя със заповед на ръководителите на структури по чл. 37 от ЗМВР, както и на директорите на регионалните дирекции "Гранична полиция" и на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението", след мотивирано писмено предложение на началниците на съответните звена.

(2) Размерът на допълнителните възнаграждения на ръководителите на структури по чл. 37 от ЗМВР се определя от министъра на вътрешните работи или от оправомощени от него лица.

Чл. 15. Изплащането на допълнителното възнаграждение за изпълнение на специфични служебни дейности се извършва ежемесечно.

Чл. 16. На държавните служители, които изпълняват служебни задължения, свързани с повече от една дейност по § 1, т. 26а от допълнителните разпоредби на ЗМВР, се определя допълнително възнаграждение само за една от тях в по-благоприятния размер съгласно заповедта по чл. 179, ал. 2 от ЗМВР.

Чл. 17. (1) На пилотите на вертолети (първи и втори) и щурманите, прослужили петнадесет години на щатна летателна длъжност, към първи декември на съответната календарна година и всяка следваща година на такава длъжност се изплаща допълнително възнаграждение в размер, определен съгласно заповедта по чл. 179, ал. 2 от ЗМВР.

(2) Изплащането на допълнителното възнаграждение на авиационно инженерно-технически състав се прекратява за срок от 1 до 12 месеца, когато по вина на авиационно инженерно-технически състав са допуснати:

1. тежка повреда, авария или катастрофа на авиационна техника;

2. преждевременно снети от вертолета авиационни двигатели, апаратура и въоръжение;

3. неизпълнение на полетна задача;

4. допуснати груби нарушения по мерките за безопасност или създаване на предпоставки за летателни произшествия;

5. неудовлетворителна оценка на техническото състояние на авиационната техника.

Чл. 18. На държавните служители - инструктори по парашутна подготовка, прослужили петнадесет години на такава длъжност, към първи декември на съответната календарна година и всяка следваща година на такава длъжност се изплаща допълнително възнаграждение в размер, определен съгласно заповедта по чл. 179, ал. 2 от ЗМВР.

Чл. 19. (1) На плавателния състав от Базите гранично-полицейски кораби, прослужили единадесет години на такава длъжност, към първи декември на съответната календарна година и всяка следваща година на такава длъжност се изплаща допълнително възнаграждение в размер, определен съгласно заповедта по чл. 179, ал. 2 от ЗМВР.

(2) Допълнителните възнаграждения за плавателна дейност не се изплащат, когато:

1. корабите/катерите/базата са получили слаба оценка за единичните (съвместните) курсови задачи, като възнаграждението се възстановява след успешно изпълнение на следващата курсова (съвместна) задача;

2. корабът/катерът е извън линия за повече от 5 денонощия по вина на екипажа.

Чл. 20. Допълнителното възнаграждение на държавните служители, които притежават допуск за водолазна подготовка, за извършена аварийно-спасителна или служебна дейност не се изплаща при учебни спускания под вода, практически водолазни курсове, изпити за допуск за водолазни спускания и повишаване на квалификацията чрез учебни спускания под вода.

Чл. 21. (1) На държавните служители, прослужили на водолазни длъжности десет години, към първи декември на съответната календарна година и всяка следваща година на такава длъжност се изплаща допълнително възнаграждение в размер, определен съгласно заповедта по чл. 179, ал. 2 от ЗМВР.

(2) На държавните служители, прослужили на водолазни длъжности петнадесет години на такава длъжност, към първи декември на съответната календарна година и всяка следваща година на такава длъжност се изплаща допълнително възнаграждение в размер, определен съгласно заповедта по чл. 179, ал. 2 от ЗМВР.

Чл. 22. (1) Допълнителните възнаграждения по чл. 17, ал. 1, чл. 18, чл. 19, ал. 1 и чл. 21 се изплащат след издаване на заповед на съответния ръководител на структура по чл. 37 от ЗМВР заедно с възнагражденията на служителите през месец декември на съответната година.

(2) Допълнителните възнаграждения по чл. 17, ал. 1, чл. 18, чл. 19, ал. 1 и чл. 21 се изплащат независимо от допълнителните възнаграждения за специфични служебни дейности, изплащани ежемесечно.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Плавателен състав в Базите гранично-полицейски кораби" са: началник и заместник-началник на Базите гранично-полицейски кораби; главен/старши щурман; главен боцман; началник на група кораби; началник на група кораби, той и старши механик; командир на кораб до и над 100 БРТ; полицейски инспектор VI - IV степен (помощник-командир на кораб; помощник-командир на кораб до 100 БРТ; РТС; бордови контрол; механик на кораб над 100 БРТ; механик на кораб до 100 БРТ); главен боцман, той и водач на автомобил; командир на кораб до 20 БРТ; младши инструктор (артилерист); командир на отделение (щурмани; мотористи); полицай - старши полицай (помощник-командир на кораб до 20 БРТ; механик на кораб до 20 БРТ; рулеви; артилерист; радиооператор; РТС; моторист; електрик); полицай - старши полицай (помощник-командир на кораб до 20 БРТ), той и механик.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 179, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките