Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 17.VIII

ИНСТРУКЦИЯ № І-4 ОТ 8 АВГУСТ 2018 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"

 

ИНСТРУКЦИЯ № І-4 ОТ 8 АВГУСТ 2018 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"

В сила от 17.08.2018 г.
Издадена от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" и министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.68 от 17 Август 2018г., попр. ДВ. бр.71 от 28 Август 2018г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази инструкция се регламентира взаимодействието между Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС, агенцията) при изпълнение на дейностите, възложени им по Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) и Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ЗДАНС).

(2) Взаимодействието има за цел да осигури своевременно и законосъобразно изпълнение на законовите задачи на двете ведомства при максимална ефективност чрез оптимално използване на наличните ресурси.

(3) Взаимодействието се осъществява по реда на тази инструкция, доколкото в друг нормативен или съвместен акт не е предвидено друго.

Чл. 2. (1) Общото ръководство и контрол на взаимодействието по реда на настоящата инструкция се осъществява от министъра на вътрешните работи и от председателя на ДАНС.

(2) Оперативното взаимодействие на национално ниво се ръководи от главния секретар на МВР или от писмено оправомощен от него заместник главен секретар и от председателя на ДАНС или от писмено оправомощено от него длъжностно лице.

(3) Непосредственото взаимодействие се осъществява от ръководителите на структурите на МВР и основните структурни звена на ДАНС съобразно функционалната им компетентност.

Раздел II.
Области и форми на взаимодействие

Чл. 3. Взаимодействието между органите на МВР и ДАНС се осъществява съобразно законовите им правомощия при:

1. оперативно-издирвателна дейност за обща и индивидуална превенция, предотвратяване, пресичане, разкриване и разследване на престъпления и други посегателства срещу националната сигурност и обществения ред;

2. конвоиране на задържани лица в структурите на МВР и настаняването им в помещения за настаняване на задържани лица;

3. международно оперативно сътрудничество;

4. управление на човешките ресурси;

5. координационна, информационна, справочна и административна дейност и други дейности от компетентност на двете ведомства.

Чл. 4. Взаимодействието между структурите на МВР и ДАНС се осъществява чрез:

1. обмен на информация;

2. провеждане на работни срещи;

3. създаване на съвместни работни групи;

4. провеждане на координирани мероприятия;

5. повишаване на квалификацията на служителите на двете ведомства;

6. съвместни планове за действие;

7. техническа помощ.

Раздел III.
Взаимодействие при оперативно-издирвателната дейност и разследване на престъпления

Чл. 5. Взаимодействието между МВР и ДАНС при оперативно-издирвателната дейност и разследване на престъпления включва съвместни действия, обмен на информация, включително и възложени от разследващите органи на МВР по реда на чл. 24, т. 3 от ЗДАНС.

Чл. 6. (1) Министерството на вътрешните работи и ДАНС могат да извършват съвместни действия въз основа на утвърдени от органите по чл. 2, ал. 2 съвместни планове или заповеди.

(2) Участието в действията по ал. 1 се разпорежда от органите по чл. 2, ал. 2.

(3) Ръководството на действията по ал. 1 се осъществява от съответния ръководител от МВР или ДАНС, определен в акта по ал. 2.

(4) При възникнала неотложна оперативна необходимост ръководителите на структурите по чл. 2, ал. 3 осъществяват съответните съвместни действия и незабавно уведомяват ръководителите по чл. 2, ал. 2.

(5) Разходите за извършване на съвместните действия по ал. 1 са за сметка на всяко ведомство.

Чл. 7. (1) Министерството на вътрешните работи и ДАНС могат да обменят информация по определения вътрешен ред на всяко ведомство и при спазване на принципа "необходимост да се знае" съгласно Закона за защита на класифицираната информация.

(2) Структурите на МВР и ДАНС, определени по реда на тази инструкция, обменят чрез оперативните дежурни центрове/оперативните дежурни части (ОДЦ/ОДЧ) незабавно информация, отнасяща се до тероризъм или непосредствени заплахи за националната сигурност и обществения ред.

(3) Структурите на ДАНС предварително информират съответната основна структура на МВР за провеждането на операции с евентуална употреба на оръжие, защитни и помощни средства.

Чл. 8. (1) За целите на оперативно-издирвателната дейност органите на ДАНС и МВР си оказват съдействие за установяване на самоличността или извършване на действия по идентификация на лица при спазване на действащото законодателство.

(2) Искането за съдействие по ал. 1 се отправя от директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Главна дирекция "Национална полиция" и Главна дирекция "Гранична полиция" до председателя или заместник-председател на ДАНС и обратно, и от директор на специализирана или териториална дирекция в ДАНС до директор на областна дирекция на МВР (ОДМВР) и обратно.

Раздел IV.
Взаимодействие при конвоиране на задържани лица и настаняването им в помещения за настаняване на задържани лица

Чл. 9. (1) Задържано по реда на чл. 124б от ЗДАНС лице може да бъде настанено в помещения за настаняване на задържани лица в структурите на МВР и спрямо него могат да се вземат мерки за лична сигурност, ако поведението му и целите на задържането налагат това.

(2) В случаите по ал. 1 директорът на съответната специализирана или териториална дирекция в ДАНС съгласува предварително писмено, а в изключителни случаи, когато се касае за непосредствена терористична заплаха - по телефон или друг начин, помещението за настаняване на задържаното лице със съответния директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) или ОДМВР.

(3) Екземпляр от заповедта за задържане по чл. 124б, ал. 2 от ЗДАНС и екземпляр от заповедта за отвеждане по чл. 124б, ал. 13 от ЗДАНС се предоставя на структурата на МВР за вписване в книгата за задържани лица и последващо архивиране.

Чл. 10. (1) Задържаните от органите на агенцията лица по реда на чл. 124б от ЗДАНС се конвоират до предварително съгласуваните по чл. 9, ал. 2 помещения за настаняване на задържани лица от полицейските органи на МВР.

(2) Преди конвоирането на задържаното лице директорът на съответната специализирана или териториална дирекция в ДАНС писмено съгласува със съответния директор на СДВР или ОДМВР часа на конвоиране, направлението или маршрута на конвоиране и структурното звено, чиито полицейски органи ще осъществяват конвоирането. Съответният директор на СДВР или ОДМВР организира конвоирането съгласно определения в МВР ред.

(3) За осъществяване на конвоирането по ал. 1 в определеното по ал. 2 структурно звено на СДВР или ОДМВР се изпращат екземпляр от заповедта за задържане по чл. 124б, ал. 2 от ЗДАНС и екземпляр от заповедта за отвеждане на задържаното лице по чл. 124б, ал. 13 от ЗДАНС.

(4) На конвоиращите служители от съответната структура на МВР при приемане на задържаното лице се предоставят и екземпляри от следните документи:

1. декларация по чл. 124б, ал. 3 от ЗДАНС;

2. протокол за личен обиск и иззетите с него вещи от задържаното лице;

3. документ за извършен медицински преглед, в случай че лицето е декларирало такъв в декларацията по чл. 124б, ал. 3 от ЗДАНС.

(5) Обменът на допълнителна информация, свързана с конвоирането (начин на конвоиране, конвоиращи лица, конвоиращ автомобил и др.), изпращането на документите по ал. 3 и предаването на документите по ал. 4 се осъществява от оправомощени от лицата по ал. 2 служители.

Чл. 11. (1) Срокът на задържането в съответните помещения на МВР не може да бъде повече от 24 часа, като в този срок се включва и времето от фактическото задържане на лицето.

(2) Задържаното лице се освобождава незабавно след отпадане на основанието за задържане, но не по-късно от изтичането на 24-часовия срок.

(3) Отговорност по своевременното освобождаване на задържаните и настанени лица в структурите на МВР носят органите на ДАНС, извършили задържането.

Чл. 12. За осъществяване на правомощията по задържане от органите на ДАНС органите на МВР оказват съдействие за:

1. установяване самоличността на лица;

2. идентификация на лица;

3. създаване на условия за провеждане на последващи действия със задържаното лице за периода на задържане след предварително уведомяване от страна на ДАНС и при спазване на нормативно установения ред за осъществяване на задържане и настаняване на задържани лица в МВР, както и на пропускателния режим и вътрешния ред за това в структурата на МВР, в която е настанено лицето.

Чл. 13. (1) Направените от МВР разходи при конвоиране на задържаните от органите на агенцията лица до помещения за настаняване, както и разходите за настаняване на задържани от агенцията лица в структурите на МВР са за сметка на ДАНС.

(2) За извършените разходи по ал. 1 се подписва споразумителен протокол между МВР и ДАНС на основание чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси.

Раздел V.
Взаимодействие при международно оперативно сътрудничество

Чл. 14. (1) При прилагането на инструментите на международно оперативно сътрудничество дирекция "Международно оперативно сътрудничество" (ДМОС) - МВР, осъществява обмен на информация с основни структурни звена на ДАНС чрез специализирана административна дирекция "Международно сътрудничество" - ДАНС, съгласно установените международни правила и сроковете за обмен на информация по линия на Международната организация на криминалната полиция "Интерпол", Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол), на Шенгенската информационна система (ШИС), както и в изпълнение на сключените международни споразумения, по които ДМОС - МВР, координира обмена на информация.

(2) Обменът на информация, касаеща сигнали в ШИС, се осъществява между ДМОС - МВР, и специализирана дирекция "Сигурност на ДАНС".

(3) При спешни случаи Единният оперативен център към ДМОС - МВР, и ОДЦ на ДАНС обменят незабавно информация. В случаите, когато информацията касае заплаха от тероризъм, същата се предоставя и на Националния контратерористичен център, разположен в ДАНС.

(4) Взаимодействието при международното оперативно сътрудничество с използване на автоматизирани информационни системи/фондове на други държави или международни организации при необходимост може да се регламентира и чрез съвместен акт на ръководителите на двете ведомства.

Раздел VI.
Взаимодействие при управлението на човешките ресурси

Чл. 15. (1) Министерството на вътрешните работи и ДАНС обменят информация за кандидати за постъпване на държавна служба и за бивши и действащи служители на двете ведомства.

(2) Обменът на информация по ал. 1 се осъществява по писмено искане на директора на съответната дирекция "Човешки ресурси".

Чл. 16. (1) Министерството на вътрешните работи и ДАНС осъществяват и обмен на информация относно проучванията за надеждност по Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) на кандидати за постъпване на служба и служители в двете ведомства, както и относно обвързаност на техни служители с организираната престъпност, корупционни практики и други извършени от тях правонарушения.

(2) Обменът на информация по ал. 1 се осъществява по писмено искане на директорите на компетентните дирекции в двете ведомства или на служителите по сигурността на информацията.

Чл. 17. (1) Министерството на вътрешните работи и ДАНС си взаимодействат по линия на психологическото осигуряване на дейността в двете ведомства чрез създаване на съвместни екипи за работа по конкретни случаи.

(2) Искането за съдействие се отправя от директора на специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" - ДАНС, до директора на Института по психология - МВР, съответно от директора на Института по психология - МВР, до директора на специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" - ДАНС.

(3) Разходите във връзка със създаването на съвместни екипи по ал. 1 са за сметка на всяко ведомство.

Раздел VII.
Взаимодействие при координационната, информационната, справочната и административната дейност и при други дейности от компетентност на двете ведомства

Чл. 18. (Попр. - ДВ, бр. 71 от 2018 г.) При оперативна необходимост, за нуждите на конкретни проверки, извършвани от дирекциите "Инспекторат", за нуждите на проучванията за надеждност по ЗЗКИ, както и при проучванията на кандидати за постъпване на служба, всяко от ведомствата може да извършва проверки по оперативния отчет на другото ведомство при спазване на правилата за защита на класифицираната информация и на вътрешноведомствените си правила.

Чл. 19. (1) Проверката по чл. 18 се осъществява след изпратено искане за проверка по оперативния отчет по образец на съответната дирекция "Информация и архив" на ведомството, в чийто оперативен отчет ще се извърши проверката.

(2) Исканията по ал. 1 се подписват от оправомощен служител по реда на акта по ал. 3, а съпроводителните писма, с които се изпращат, се подписват от ръководител на структура по ЗМВР, съответно на основно структурно звено по ЗДАНС.

(3) Проверките по оперативния отчет се извършват съгласно правилата на съответния подзаконов нормативен акт на ръководителя на ведомството, в чийто оперативен отчет се осъществяват.

Чл. 20. Информация от архивния оперативен отчет се предоставя след получено писмено искане, подписано от главния секретар на МВР или от писмено оправомощен от него заместник главен секретар, съответно от председателя на ДАНС или от писмено оправомощен от него заместник-председател.

Чл. 21. (1) Информацията по чл. 20 се предоставя във вид на писмена справка при спазване на правилата за защита на класифицираната информация.

(2) Писмената справка се изпраща на структурата заявител с писмо, подписано от главния секретар на МВР или от писмено оправомощен от него заместник главен секретар, съответно от председателя на ДАНС или от писмено оправомощен от него заместник-председател.

Чл. 22. (1) Делата от архивния оперативен отчет на всяко от двете ведомства могат да се предоставят на другото ведомство за временно ползване в срок до 30 работни дни.

(2) Делата по ал. 1 се предоставят по писмено искане съответно на:

1. главния секретар на МВР или оправомощено от него длъжностно лице, адресирано до председателя на ДАНС;

2. председателя на ДАНС или оправомощен от него заместник-председател, адресирано до главния секретар на МВР.

(3) Към писменото искане по ал. 2 се прилага искане с резултат от извършена проверка по оперативния отчет.

(4) Делата се изпращат до структурата заявител със съпроводително писмо чрез съответната дирекция "Информация и архив", подписано от главния секретар на МВР или от оправомощено от него длъжностно лице, съответно от председателя на ДАНС или от оправомощен от него заместник-председател.

Чл. 23. (1) Министерството на вътрешните работи и ДАНС обменят техническа информация и документация, технологии и технически средства в рамките на законовата си компетентност.

(2) При необходимост двете ведомства разработват съвместно конкретни теми и технически средства и си оказват помощ при тяхното производство и експлоатация.

(3) Разходите за дейностите по ал. 2 са за сметка на ведомството, което заявява извършването им.

Чл. 24. (1) Компетентните структури на МВР и ДАНС осъществяват съвместна дейност за разкриване и противодействие на използвани неправомерно технически средства за връзка и разузнаване.

(2) При необходимост от спешни действия техническото взаимодействие може да бъде поискано чрез ОДЦ/ОДЧ на МВР или ДАНС, като в рамките на 48 часа информацията се предоставя и писмено.

Чл. 25. При осъществяване на функциите си МВР и ДАНС взаимно си предоставят при необходимост и техническа възможност телекомуникационни услуги, като разходите са за съответното ведомство, поискало предоставянето им.

Чл. 26. (1) Исканията за използване на специални разузнавателни средства (СРС), изготвени от структури на МВР по чл. 13 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), се съгласуват за наличие на техническа възможност със специализирана дирекция "Технически операции" на ДАНС, когато СРС се предвижда да бъдат прилагани от агенцията.

(2) Съгласуването по ал. 1 се извършва преди получаването на разрешение за прилагане на СРС от съответния орган по чл. 15 от ЗСРС.

(3) За осигуряване на мероприятията по прилагане на СРС могат да се изготвят съвместни планове.

Чл. 27. (1) Взаимодействието между МВР и ДАНС във връзка с противодействие на тероризма се осъществява съгласно Закона за противодействие на тероризма и Националния план за противодействие на тероризма.

(2) При наличие на терористична заплаха Националният контратерористичен център чрез председателя на ДАНС предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност за реагиране.

(3) Двете ведомства съгласуват плановете за противодействие на тероризма на министерствата, ведомствата, областните управители, кметовете на общините и стратегическите обекти, които са от значение за националната сигурност, като за целта със съвместна заповед се създава работна група.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 3, ал. 5 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

§ 2. С тази инструкция се отменя Инструкция № І-24569 от 25.11.2008 г. на Министерството на вътрешните работи и № РД-773 от 25.11.2008 г. на Държавна агенция "Национална сигурност" за взаимодействие между Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност" (необнародвана).

§ 3. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките