Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 70 от 24.VIII

НАРЕДБА ЗА ОТГОВОРНОСТТА И ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ДЕЙНОСТТА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА УДОСТОВЕРИТЕЛНИ УСЛУГИ

 

НАРЕДБА ЗА ОТГОВОРНОСТТА И ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ДЕЙНОСТТА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА УДОСТОВЕРИТЕЛНИ УСЛУГИ

В сила от 24.08.2018 г.
Приета с ПМС № 176 от 20.08.2018 г.

Обн. ДВ. бр.70 от 24 Август 2018г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят:

1. минималният размер на финансовите средства, поддържани от доставчиците на удостоверителни услуги или на застраховката за покриване на имуществените и неимуществените вреди от неизпълнение на задълженията им;

2. условията и редът за сключване и подновяване на застраховката по т. 1;

3. прекратяването на дейността на доставчиците на квалифицирани удостоверителни услуги.

Чл. 2. (1) Доставчиците на удостоверителни услуги поддържат разполагаеми финансови средства или сключват договор за застраховка, с които осигуряват възможност за покриване на вредите от неизпълнение на задълженията им по Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 г. относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО (ОВ, L 257/73 от 28 август 2014 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) № 910/2014", и по изискванията на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

(2) Доставчиците на удостоверителни услуги по време на дейността си са длъжни да поддържат минимален размер на застраховката, който е 600 000 лв.

(3) Доставчиците на удостоверителни услуги, които не са сключили договор за застраховка, са длъжни по време на дейността си да поддържат разполагаеми финансови средства (парични наличности или парични еквиваленти) в размер не по-малък от 600 000 лв.

(4) Задължение на доставчика на удостоверителни услуги е обезщетяването за причинени вреди на засегнатите лица вследствие на неизпълнение на задълженията му по Регламент (ЕС) № 910/2014 по Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

Чл. 3. (1) Застраховката и разполагаемите финансови средства трябва да покриват възстановяването на стойността на нанесените вреди, когато вредите са настъпили при наличието на умисъл или небрежност.

(2) Наличието на умисъл или небрежност на доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги се презюмира до доказване на противното от страна на доставчика.

(3) Наличието на умисъл или небрежност при доставчик на неквалифицирани удостоверителни услуги се доказва от засегнатото лице, подало иск във връзка с нанесени вреди.

(4) Недействителни са уговорките, с които се изключва или ограничава отговорността на доставчика на удостоверителни услуги за умисъл или небрежност.

Глава втора.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА СКЛЮЧВАНЕ И ПОДНОВЯВАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ ДОГОВОР

Чл. 4. (1) Договорът за застраховка се сключва със застраховател, получил лиценз за извършване на застрахователна дейност.

(2) Договорът за застраховка не може да съдържа клаузи, които изключват или ограничават правата на потребителя на удостоверителни услуги.

Чл. 5. Договорът за застраховка се сключва за срок не по-кратък от една година и се подновява или се сключва за нов срок не по-късно от датата на изтичането му.

Глава трета.
ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА КВАЛИФИЦИРАНИ УДОСТОВЕРИТЕЛНИ УСЛУГИ

Чл. 6. (1) Доставчикът на квалифицирани удостоверителни услуги изготвя, актуализира и спазва план за осигуряване на непрекъснатост на обслужването в случай на прекратяване на дейността си съгласно чл. 24, параграф 2, буква "и" от Регламент (ЕС) № 910/2014.

(2) Планът по ал. 1 се предоставя на Комисията за регулиране на съобщенията, наричана по-нататък "Комисията", от доставчика на удостоверителни услуги заедно с уведомлението за намерението за започване на дейност по предоставяне на квалифицирани удостоверителни услуги.

(3) Планът по ал. 1 следва да е одобрен от акредитиран орган за оценяване на съответствието съгласно чл. 3, т. 18 от Регламент (ЕС) № 910/2014 при извършване на одит за оценяване на съответствието.

(4) Доставчикът на квалифицирани удостоверителни услуги е длъжен да уведоми в 7-дневен срок Комисията за всяка промяна в плана по ал. 1.

(5) Планът по ал. 1 обхваща сценарии за прекратяване на цялостната дейност на доставчика или на отделни квалифицирани удостоверителни услуги, предоставяни от него. Планът съдържа най-малко следните сценарии:

1. прехвърляне на цялостната дейност на доставчика на друг доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги;

2. прекратяване на цялостната дейност на доставчика на квалифицирани удостоверителни услуги без прехвърляне на дейност към друг доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги;

3. прекратяване на цялостната дейност на доставчика на квалифицирани удостоверителни услуги поради обявяване в несъстоятелност на доставчика;

4. прекратяване на предоставянето на квалифицирана удостоверителна услуга поради край на жизнения цикъл или изваждане от експлоатация на хардуерен и/или софтуерен елемент, използван за предоставянето на тази услуга от доставчика;

5. прекратяване на предоставянето на квалифицирана удостоверителна услуга поради прехвърляне на услугата на друг доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги;

6. отнемане на квалифицирания статут на доставчика на квалифицирани удостоверителни услуги;

7. отнемане на квалифицирания статут на една или повече квалифицирани удостоверителни услуги, предоставяни от доставчика;

8. прекратяване на дейността в случай на бедствие или на сериозни проблеми, които не позволяват задоволително възстановяване на засегната квалифицирана удостоверителна услуга.

(6) Планът по ал. 1 задължително съдържа и:

1. процедура за уведомяване на потребителите на удостоверителни услуги, на договорни партньори и на други заинтересовани страни;

2. подробно описание на действията, които се предприемат при прекратяване на дейността, сроковете за извършването им, както и лицата отговорни за изпълнението им;

3. процедура за предаване на съхраняваната информация по чл. 24, параграф 2, буква "з" от Регламент (ЕС) № 910/2014;

4. процедура за преглед за актуалност, тестване и оценяване на плана.

Чл. 7. (1) Доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги, който желае да прекрати планирано осъществяването на цялостната си дейност или на отделни квалифицирани удостоверителни услуги, е длъжен да уведоми Комисията и своите потребители за намерението си най-късно 4 месеца преди планираната дата на прекратяване.

(2) Доставчикът на квалифицирани удостоверителни услуги е длъжен да уведоми незабавно Комисията в случай на започване на производство по обявяването му в несъстоятелност, производство по ликвидация, друго производство по прекратяване дейността на доставчика или друго непланирано прекратяване на квалифицирана удостоверителна услуга.

Чл. 8. Доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги, който прекратява/прехвърля дейността си или преустановява предоставянето на отделна квалифицирана удостоверителна услуга, е длъжен да публикува информация за това на своята интернет страница и да информира по подходящ начин лицата по чл. 6, ал. 6, т. 1 в срока по чл. 7, ал. 1. Доставчикът своевременно отразява промените в публичните си документи.

Чл. 9. (1) Доставчикът на квалифицирани удостоверителни услуги е длъжен да предаде цялата документация и информация по чл. 24, параграф 2, буква "з" от Регламент (ЕС) № 910/2014, свързана с дейността му, на доставчика на квалифицирани удостоверителни услуги, на когото е прехвърлил дейността или услугата си. Полученият архив се съхранява от приемащия доставчик за срок 10 години.

(2) Когато доставчикът на квалифицирани удостоверителни услуги е прекратил дейността си, без да я е прехвърлил на друг доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги, той прекратява действието на всички издадени квалифицирани удостоверения и съхранява документацията по ал. 1 за срок 10 години.

(3) В случаите по ал. 2 доставчикът на квалифицирани удостоверителни услуги е длъжен да изплати обезщетение на потребителите при прекратяване на действието на техните валидни квалифицирани удостоверения.

(4) Правоприемник на дейността на доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги може да е само доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги.

(5) Прехвърляне на отделна квалифицирана удостоверителна услуга може да се осъществи само към доставчик, който предоставя същата квалифицирана удостоверителна услуга.

Чл. 10. (1) Доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги, който е поел дейността на друг доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги, е длъжен да поддържа издадените удостоверения в рамките на срока на тяхната валидност при същите условия, при които са издадени.

(2) Доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги, който е поел дейността на друг доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги, има право да използва инфраструктурата на публичния ключ на доставчика, прехвърлил дейността си, с оглед на управление на вече издадените удостоверения за срок, не по-дълъг от срока на валидност на последното валидно издадено потребителско удостоверение.

Чл. 11. (1) При отнемане на квалифициран статут на доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги от Комисията доставчикът незабавно преустановява предоставянето на всички квалифицирани удостоверителни услуги, вписани в Националния доверителен списък по чл. 32, ал. 4 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

(2) Когато Комисията отнеме квалифициран статут на отделна удостоверителна услуга, предоставяна от доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги, доставчикът незабавно прекратява предоставянето ѝ.

(3) В случаите по ал. 1 и 2 доставчикът е длъжен в 10-дневен срок да информира по подходящ начин потребителите, да публикува информация на своята интернет страница и да прекрати действието на издадените валидни квалифицирани удостоверения.

(4) В случаите по ал. 1 и 2 доставчикът на квалифицирани удостоверителни услуги е длъжен да изплати обезщетение на потребителите.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Наредбата се приема на основание чл. 21, ал. 5 и чл. 23а от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

Промени настройката на бисквитките