Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 28.VIII

НАРЕДБА № 5 ОТ 14 АВГУСТ 2018 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ТЕРМАЛНИ ПРОЦЕДУРИ"

 

НАРЕДБА № 5 ОТ 14 АВГУСТ 2018 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ТЕРМАЛНИ ПРОЦЕДУРИ"

В сила от 28.08.2018 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.71 от 28 Август 2018г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определя държавният образователен стандарт (ДОС) за придобиването на квалификация по професията 726010 "Изпълнител на термални процедури" от област на образование "Здравеопазване" и професионално направление 726 "Терапия и рехабилитация" съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 2. Държавният образователен стандарт за придобиването на квалификация по професията 726010 "Изпълнител на термални процедури" съгласно приложението към тази наредба определя изискванията за придобиването на втора степен на професионална квалификация за специалността 7260101 "Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове".

Чл. 3. Въз основа на ДОС по чл. 1 и рамковите програми по чл. 10, ал. 3, т. 2 и 3 от Закона за професионалното образование и обучение се разработват типови учебни планове за ученици, учебни планове за лица, навършили 16 години, и учебни програми за обучението по специалността по чл. 2.

Раздел II.
Съдържание на държавния образователен стандарт

Чл. 4. (1) Държавният образователен стандарт по чл. 1 определя изискванията към кандидатите, описанието на професията, единиците резултати от ученето, изискванията към материалната база и изискванията към обучаващите.

(2) Държавният образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията 726010 "Изпълнител на термални процедури" включва общата, отрасловата и специфичната професионална подготовка с необходимите професионални компетентности, които гарантират на обучаемия възможността за упражняване на професията след завършване на обучението.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 22, ал. 6 във връзка с ал. 2, т. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование.

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение към чл. 2


Държавен образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията "Изпълнител на термални процедури"


Професионално направление:

 

726

Терапия и рехабилитация

 

Наименование на професията:

 

726010

Изпълнител на термални процедури

Специалности:

Степен на професионална квалификация

 

7260101

Извършване на процедури в балнеологични и други възстановителни центрове

Втора

Ниво на квалификация според Европейската квалификационна рамка (ЕКР) - 3

Ниво на квалификация според Националната квалификационна рамка (НКР) - 3

         


1. Изисквания към кандидатите

1.1. Изисквания към кандидатите за входящо минимално образователно равнище за придобиване на степен на професионална квалификация съгласно Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО)

За придобиване на втора степен на професионална квалификация по професията "Изпълнител на термални процедури" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от ЗПОО (утвърден от министъра на образованието и науката със Заповед № РД-09-413 от 12.05.2003 г., посл. изм. със Заповед № РД-09-296 от 19.02.2018 г.) изискванията за входящото минимално образователно и/или квалификационно равнище към кандидатите са:

за ученици:

- завършено основно образование при начално професионално обучение по Рамкова програма Б и за професионално образование по Рамкова програма В;

- завършен първи гимназиален етап при допълнителен държавен план-прием по Рамкова програма В.

за лица, навършили 16 години:

- завършен първи гимназиален етап - за начално професионално обучение;

- завършен първи гимназиален етап на основание Закона за предучилищното и училищното образование или Х клас по реда на отменените Закон за народната просвета (ЗНП) и Закон за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план (ЗСООМУП) - при продължаващо професионално обучение.

1.2. Валидиране на професионални знания, умения и компетентности

Придобиването на квалификация по професията "Изпълнител на термални процедури" или по част от нея чрез валидиране на придобити с неформално или информално учене резултати от ученето се осъществява съгласно Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за валидиране на професионални знания, умения и компетентности, издадена от министъра на образованието и науката (ДВ, бр. 96 от 2014 г.)

 

2. Описание на професията

2.1. Трудови дейности, отговорности, личностни качества, особености на условията на труд, оборудване и инструменти, изисквания за упражняване на професията, определени в законови и подзаконови актове (здравословно състояние, правоспособност и др.)

Придобилият втора степен на професионална квалификация по професията "Изпълнител на термални процедури" подпомага осъществяването на балнео-, кало-, таласопроцедури и други термални, спа и уелнес процедури.

Посреща и приема пациента/клиента; работи в зависимост от дадените предписания и план-графика на процедурите; обяснява на клиента спецификата на процедурите.

Организира работното си място - подготвя необходимата апаратура и терапевтичните продукти, организира работното време.

Настанява клиента в зависимост от неговото физическо състояние; регулира параметрите на апаратурата в зависимост от предписанието и състоянието му; извършва процедурите с наличната техника и терапевтични продукти; наблюдава състоянието на клиента с цел адаптиране на процедурата.

Осигурява хигиената на работното място и своята лична хигиена; осигурява безопасността на клиента и своята безопасност; адекватно реагира при възникване на проблемна ситуация.

Общува в работна обстановка - установява комуникация с клиента, с колеги и специалисти; умее да работи с документацията и да управлява информационния поток.

Носи отговорност за качеството на извършваната работа, спазва правилата за добра практика при обслужването на клиента и правилника за вътрешен трудов ред.

Изпълнителят на термални процедури е отговорен и за поверения му инвентар и апаратура, за оптималното използване на материали и консумативи; длъжен е да спазва утвърдените правила за здравословни и безопасни условия на труд и правилата за противопожарна безопасност.

Отговаря за качественото и правилно приложение на назначените процедури и за точното изпълнение на предписанията.

При изпълнение на задълженията си той е длъжен да не разпространява информация от личен характер, която би могла да накърни личното достойнство на клиента; да бъде лоялен към работодателя, като не злоупотребява с неговото доверие и не разпространява поверителни сведения, както и да пази доброто име на фирмата.

Работното време най-често е на две смени. Условията на работа предполагат наличие на известни рискови фактори: физически рискове - постоянна работа във влажна среда, вибрации на отделни работни звена; сензорни рискове - остри миризми на някои минерални води; биомеханични рискове - продължителна работа в изправено положение, повтарящи се движения, носене на тежести (чували с кал, бельо), падания; токсични рискове - слаба радиоактивност на отделни води, газове, препарати за почистване; биологични рискове и рискове от заболявания - микози, алергии; психическо натоварване - задължение за адаптиране към постоянното обновяване на клиентите, задължение за едновременно наблюдение на много кабини за индивидуални процедури, липса на достатъчно време за общуване, възможни вербални агресии от страна на клиентите, стрес от потенциалния риск от инцидент или злополука, свързани с възрастта или патологията на клиентите.

Ползва специализирано оборудване и инструменти, специфични за изпълняваните процедури (различни терапевтични продукти, вани, кушетки и др.); материали и консумативи за осигуряване на хигиена; работна документация - нормативни документи, фишове за заявки за материали и консумативи, процедурен картон, план-график.

Изпълнителят на термални процедури работи в болници за рехабилитация, балнеоцентрове, в спа хотели, спа центрове, уелнес центрове и др.

2.2. Възможности за продължаване на професионалното обучение

Лицата, придобили втора степен на професионална квалификация по професията, могат да продължат обучението си по друга професия.

За целите на продължаващото професионално обучение усвоените единици резултати от ученето по общата и отрасловата професионална подготовка се зачитат. На тази основа се организира обучение за усвояване на единиците резултати от ученето по специфичната професионална подготовка.

2.3. Възможности за професионална реализация съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД - 2011) в Република България, утвърдена със Заповед № РД-01-931 от 27.12.2010 г. на министъра на труда и социалната политика; посл. изм. и доп. със Заповед № РД-01-149 от 26.02.2018 г.

Съгласно НКПД-2011 придобилият втора степен на професионална квалификация по професията "Изпълнител на термални процедури" може да заема следните длъжности от НКПД:

• 5329-1002 Водолечител,

• 5329-1005 Луголечител,

• 5329-1004 Калолечител,

• 5329-1007 Парафинист,

както и други длъжности, допълнени при актуализиране на НКПД.

3. Единици резултати от ученето (ЕРУ)

3.1. Списък на ЕРУ

Обща професионална подготовка

ЕРУ 1. Здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ)

1.1. РУ (Резултат от учене) Спазва хигиенните норми и здравословните и безопасни условия на труд на работното място

1.2. РУ Осъществява превантивна дейност по опазване на околната среда

1.3. РУ Предотвратява и овладява аварийни ситуации

ЕРУ 2. Икономика

2.1. РУ Познава основите на пазарната икономика

2.2. РУ Познава характеристиките на производствената дейност в предприятие

ЕРУ 3. Предприемачество

3.1. РУ Познава основите на предприемачеството

3.2. РУ Формира предприемаческо поведение

Отраслова професионална подготовка

ЕРУ 4. Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в професионалната дейност

4.1. РУ Участва в обработване на информация с ИКТ

4.2. РУ Комуникира с ИКТ

4.3. РУ Създава цифрово съдържание с ИКТ

ЕРУ 5. Организация на труда

5.1. РУ Подготовка на работното място

5.2. РУ Организация на работното място

ЕРУ 6. Комуникация и чужд език

6.1. РУ Общува ефективно в работния екип

6.2. РУ Води ефективна бизнес комуникация

6.3. РУ Владее чужд език по професията

ЕРУ 7. Посрещане и комуникация

7.1. РУ Посрещане и приемане на пациента/клиента и обясняване на предстоящата процедура

7.2. РУ Установяване на комуникация с пациента/клиента

7.3. РУ Комуникация с колегите, с преките и непреките ръководители

7.4. РУ Водене на документацията и управление на потока от информация при комуникация с пациента/клиента

Специфична професионална подготовка за специалност "Извършване на процедури в балнеологични и други възстановителни центрове"

ЕРУ 8. Организация и подготовка на работата

8.1. РУ Подготовка на работното място

8.2. РУ Управление на работното време

ЕРУ 9. Извършване на процедурите и наблюдение

9.1. РУ Настаняване на клиента/пациента в зависимост от неговото физическо състояние

9.2. РУ Регулиране параметрите на апаратурата в зависимост от медицинското предписание и състоянието на пациента/клиента

9.3. РУ Извършване на различните процедури с наличната техника и терапевтични продукти

9.4. РУ Наблюдаване на състоянието на пациента/клиента и на условията по време на процедурата

ЕРУ 10. Хигиена и поддръжка на работното място

10.1. РУ Осигуряване хигиена на работното място

10.2. РУ Поддържане на лична хигиена на изпълнителя на термални процедури и на пациента/клиента

ЕРУ 11. Ергономия и безопасност

11.1. РУ Осигуряване безопасността на клиента и на изпълнителя на термални процедури

11.2. РУ Адекватно реагиране при възникване на проблемна ситуация

3.2. Описание на ЕРУ

 

Обща професионална подготовка

 

ЕРУ 1

Наименование на единицата:

Здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ)

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 1.1:

Спазва хигиенните норми и здравословните и безопасни условия на труд на работното място

Знания

• Познава разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд за конкретната трудова дейност

• Познава средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на ЗБУТ

• Знае основните рискове за здравето и безопасността при конкретната трудова дейност

• Знае основните мерки за защита и средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на ЗБУТ

Умения

• Прилага необходимите мерки за защита

• Използва средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на ЗБУТ

Компетентности

• Изпълнява трудовата дейност при спазване на необходимите мерки за осигуряване на безопасност и здраве при работа

• Проявява отговорност към останалите участници в трудовия процес

• Извършва трудовата дейност, като спазва нормативните разпоредби за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

Резултат от учене 1.2:

Осъществява превантивна дейност по опазване на околната среда

Знания

• Познава основните разпоредби за опазване на околната среда, отнасящи се до конкретната трудова дейност

• Знае рисковете от замърсяване на околната среда при извършваната трудова дейност

• Познава основните изисквания за разделно събиране на отпадъци

• Познава разпоредбите за съхранение, използване и изхвърляне на опасни продукти

Умения

• Разпознава и съхранява опасни продукти и излезли от употреба детайли, възли, материали, консумативи и др., спазвайки технологията за събиране и рециклиране (ако е приложимо)

Компетентности

• Изпълнява трудовата дейност при спазване изискванията и правилата за опазване на околната среда

Резултат от учене 1.3:

Предотвратява и овладява аварийни ситуации

Знания

• Знае основните рискови и аварийни ситуации

• Познава основните изисквания за осигуряване на аварийна безопасност

• Изброява основните стъпки за действия при аварии и аварийни ситуации

• Познава видовете травми и методите за оказване на първа помощ

Умения

• Използва терминологията, свързана с аварийните ситуации

• Спазва изискванията за осигуряване на пожарна и аварийна безопасност

• Спазва правилата за действия при аварии и аварийни ситуации

• Оказва първа помощ на пострадали при авария

Компетентности

• Разпознава рисковете, които могат да доведат до възникване на пожар и/или авария

• Участва в овладяването на възникнал пожар и/или авария в съответствие с установените вътрешнофирмени правила за пожарна и аварийна безопасност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест

Средство 2:

• Решаване на казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Владее теоретичните знания за:

• здравословните и безопасни условия на труд на работното място;

• превантивната дейност за опазване на околната среда;

• овладяването на аварийни ситуации и оказването на първа помощ на пострадали

За средство 2:

• Избира бързо и уверено най-адекватния тип поведение при зададената рискова ситуация

• Вярно и точно определя необходимите действия за оказване на първа помощ

 

ЕРУ 2

Наименование на единицата:

Икономика

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 2.1:

Познава основите на пазарната икономика

Знания

• Познава общата теория на пазарната икономика

• Запознат е с основните икономически проблеми - оскъдност, ресурси, избор

• Знае ролята на държавата в пазарната икономика

• Познава видовете икономически субекти в бизнеса

Умения

• Информира се за успешни практически примери за управление на различни бизнес начинания

Компетентности

• Способен е да идентифицира успешни практически примери за управление на бизнес начинания като обясни ролята на всеки икономически субект, ангажиран в бизнеса

Резултат от учене 2.2:

Познава характеристиките на производствената дейност в предприятие

Знания

 

• Познава основите на пазарното търсене и пазарното предлагане

• Дефинира основни икономически понятия - приходи, разходи, печалба, рентабилност

Умения

• Обяснява основни икономически понятия в контекста на дейността на предприятието

Компетентности

• Способен е да анализира основните икономически принципи в контекста на производствената дейност на дадено предприятие

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основните теоретични знания в областта на икономиката

За средство 2:

• Вярно, точно и мотивирано определя действията за разрешаване на проблема в зададения казус/сценарий

 

ЕРУ 3

Наименование на единицата:

Предприемачество

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 3.1:

Познава основите на предприемачеството

Знания

• Знае същността на предприемачеството

• Знае видовете предприемачески умения

Умения

• Анализира практически примери за успешно управление

Компетентности

• Предлага нови идеи за ефективно изпълнение на трудовите дейности

Резултат от учене 3.2:

Формира предприемаческо поведение

Знания

 

• Познава характеристиките на предприемаческото поведение

• Знае видовете предприемаческо поведение

Умения

• Преценява необходимостта от промени, свързани с подобряване на работата

Компетентности

• Предлага решения за оптимизиране на трудовите дейности

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основните теоретични знания в областта на предприемачеството

За средство 2:

• Вярно, точно и мотивирано определя действията за разрешаване на проблема в зададения казус/сценарий

 

Отраслова професионална подготовка

 

ЕРУ 4

Наименование на единицата:

Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в професионалната дейност

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 4.1:

Участва в обработване на информация с ИКТ

Знания

• Изброява интернет търсачки

• Знае за съществуването на невярна или подвеждаща информация в интернет

• Познава начините за намиране и запазване на определена цифрова информация (текст, изображения, аудио, видео, уебстраници и др.)

• Знае начините за възпроизвеждане на вече записано цифрово съдържание

Умения

• Използва търсачка за намиране на информация

• Записва и съхранява цифрово съдържание (текст, изображения, аудио, видео, уебстраници и др.)

• Възпроизвежда вече записано цифрово съдържание

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при обработването на информация

Резултат от учене 4.2:

Комуникира с ИКТ

Знания

• Изброява доставчици на услугата електронна поща

• Изброява софтуер за аудио- и видеоразговори

• Изброява доставчици на услуги за споделяне на файлове

• Познава софтуерни продукти, свързани с професионалната дейност

Умения

• Използва електронна поща

• Използва основни функции на софтуер за аудио- и видеоразговори

• Споделя файлове онлайн

• Работи със софтуерни продукти, свързани с професионалната дейност

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при онлайн комуникация

Резултат от учене 4.3:

Създава цифрово съдържание с ИКТ

Знания

• Познава софтуер за създаване и редакция на просто цифрово съдържание в един формат (текст, таблици, изображения)

Умения

• Създава просто цифрово съдържание в един формат (текст, таблици, изображения)

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при създаването на електронно съдържание

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Изпълнение на задача, свързана с намирането на информация в интернет по зададена тема, нейното съхранение и възпроизвеждане

Средство 2:

• Изпълнение на задача, свързана със споделянето на файл в интернет пространството и изпращане на връзка (линк) за сваляне до друг потребител по електронната поща

Условия за провеждане на оценяването:

 

За средства 1 и 2:

• Учебен/компютърен кабинет

• Персонален компютър или лаптоп

• Достъп до интернет

Критерии за оценяване:

• Поставените задачи са изпълнени самостоятелно и в рамките на предварително зададеното за това време

• Демонстрирани са основни знания, умения и компетентности, свързани с употребата на ИКТ

 

ЕРУ 5

Наименование на единицата:

Организация на труда

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 5.1:

Подготовка на работното място

Знания

• Познава правилата за работа на работното място

• Описва технологията на работа

• Познава видовете инструктаж

Умения

• Работи с инструментите и машините, свързани с професионалната му дейност

• Спазва правилата на ЗБУТ

Компетентности

• Работи с инструментите и машините, свързани с професионалната му дейност, като спазва изискванията на ЗБУТ в ателието

Резултат от учене 5.2:

Организация на работното място

Знания

• Познава правилата за рационална организация на работното място

Умения

• Работи по схема, като спазва ЗБУТ

• Открива грешки от технологичен характер

• При техническа неизправност уведомява съответното длъжностно лице

• Поддържа ред и чистота на работното място

Компетентности

• Изпълнява в срок поставените задачи, като спазва изискванията за качество

• Способен е да отстранява грешки от технологичен характер

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит

Средство 2:

• Изпълнение на практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

Учебен кабинет и учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Дефинира основни понятия, свързани с подготовката и организацията за работа

За средство 2:

• Ефективно организира работното си място при изпълнение на практическата задача

 

ЕРУ 6

Наименование на единицата:

Комуникация и чужд език

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 6.1:

Общува ефективно в работния екип

Знания

• Познава отделните длъжности в екипа, техните взаимоотношения и йерархични връзки

Умения

• Комуникира в работен порядък с екипа и персонала

Компетентности

• Комуникира ефективно с всички участници в трудовия процес съобразно работния протокол

• Поема отговорности при работа в екип

Резултат от учене 6.2:

Води ефективна бизнес комуникация

Знания

• Познава етичните норми на комуникацията

• Познава правилата за вербална и невербална комуникация

• Познава ефективното поведение при конфликти

• Познава правилата и изискванията за делова кореспонденция

Умения

• Разпознава и избягва конфликтни ситуации

• Съдейства за решаване на конфликтни ситуации

• Води делова комуникация - писмена и устна

• Събира и предлага необходимата информация за удовлетворяване изискванията на клиентите

Компетентности

• Провежда ефективна комуникация с клиентите съобразно индивидуалните им характеристики

• Провежда разговор с клиенти с цел консултиране и съгласуване на услуги

• Разбира и уважава изискванията на клиентите и защитава интересите на организацията

Резултат от учене 6.3:

Владее чужд език по професията

Знания

• Познава професионалната терминология на чужд език

Умения

• Чете и разбира професионални текстове на чужд език (специализирана литература, техническа документация и др.)

• Ползва чужд език при търсене на информация от интернет и други източници

• Ползва чужд език (писмено и говоримо) при комуникация с партньори и клиенти

Компетентности

• Владее чужд език на ниво, позволяващо му да осъществява ефективна комуникация по професионални теми

Средства за оценяване:

 

Средство 1:

• Разговори на професионални теми на чужд език

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Комуникира свободно на чужд език в учебна или работна среда

 

ЕРУ 7

Наименование на единицата:

Посрещане и комуникация

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 7.1:

Посрещане и приемане на пациента/клиента и обясняване на предстоящата процедура

Знания

• Знае основните правила за посрещане и създаване на междуличностни връзки и общуване

• Познава основните аспекти на здравната профилактика и възпитание и промоцията на здравето и здравната култура

• Познава различните видове патологии и физиологични състояния, които се повлияват от предписаните или заявени процедури

• Идентифицира разновидностите на термалните процедури, на терапевтичните продукти, както и на техниките за постигането на уелнес и възстановяване на физическата форма

• Познава технологията на работа, използваните апарати и оборудване

• Познава нормативната уредба, документацията, функционирането на заведението, в което работи, и организацията на работа

Умения

• Комуникира в работен порядък с екипа на заведението

• Комуникира ефективно с пациента/клиента

• Обяснява на клиента предстоящите процедури

Компетентности

• Комуникира ефективно с всички участници в трудовия процес съобразно работния протокол

• Поема отговорности при работа в екип

• Прилага индивидуален подход при общуването с пациенти/клиенти

Резултат от учене 7.2:

Установяване на комуникация с пациента/клиента

Знания

• Познава основната професионална терминология на чужд език

Умения

• Ползва чужд език (писмено и говоримо) при комуникация с партньори и клиенти

Компетентности

• Владее чужд език на ниво, позволяващо му да осъществява ефективна комуникация по професионални и други теми, както и да изпълнява служебните си задължения

Резултат от учене 7.3:

Комуникация с колегите, с преките и непреките ръководители

Знания

• Дефинира техниките на комуникация

• Познава йерархията и отговорностите на ръководителите по отношение на неговите трудови задължения

• Описва правилата за предаване на информация - на ръководителите и колегите

• Познава структурата и структурните звена в мястото, където работи

• Знае вътрешните нормативни документи и стандарти на фирмата

Умения

• Докладва ясно и точно (устно и в писмена форма) извършваните от него термални процедури

• Работи в екип и при необходимост под напрежение, като спазва субординацията

Компетентности

• Поддържа комуникация с колегите в екипа, с преките и непреките ръководители, като се съобразява с йерархията

Резултат от учене 7.4:

Водене на документацията и управление на потока от информация при комуникация с пациента/клиента

Знания

• Дефинира техниките на комуникация в заведението

• Познава йерархията и необходимостта от съгласуване на документите в субординация

• Знае правилата за предаване на информацията на преките и непреките ръководители и на колегите

• Познава вътрешните нормативни документи и стандарти за изготвяне на документация и за документооборота

Умения

• Създава първична документация на хартиен носител или в електронен вид с изпълняваните от него процедури

• Предава документацията за извършените процедури с цел съхранение и/или предприемане на по-нататъшни действия съгласно вътрешните правила за документооборота

Компетентности

• Попълва и редактира документацията, борави с информацията, като се съобразява с вътрешните норми и разпоредби при спазване на конфиденциалност и лоялност

Средства за оценяване:

Изпитна ситуация:

• Форма на изпитване: устна

Условия за провеждане на оценяването:

• Изпитен учебен кабинет и/или работно място (кабина или обособена зона за балнео-, спа и уелнес процедури)

• Документ, удостоверяващ проведен обучителен стаж (служебна бележка) в балнео-, спа и уелнес център или специализирано заведение за рехабилитация и физикална терапия, и попълнена таблица с информация по критериите за оценяване, подписана от наставника (ръководителя) на стажа

Критерии за оценяване:

• Вярно, ясно и разбираемо представя съдържанието и целите на термалната процедура

• Способност за интегриране и работа в екип

• Способност на оценявания да докладва точно и ясно на преките и непреките ръководители; да създава, попълва и предава документация съгласно вътрешните правила на заведението и да комуникира с колегите

 

Специфична професионална подготовка за специалност "Извършване на процедури в балнеологични и други възстановителни центрове"

 

ЕРУ 8

Наименование на единицата:

Организация и подготовка на работата

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 8.1:

Подготовка на работното място

Знания

• Обяснява разновидностите на термалните процедури, на терапевтичните продукти, както и на техниките за постигането на уелнес и възстановяване на физическата форма

• Описва технологията на приготвяне на терапевтичните продукти, необходими за изпълнение на процедурите

• Описва технологията на работа на използваните апарати и оборудване

• Знае потенциалните рискове от контаминиране, както и условията и процедурите по осигуряване на хигиена, безопасност и превенцията на рисковете от инфекции

• Познава нормативната уредба (наредби, инструкции, стандарти), регламентиращи хигиената в заведението

• Обяснява политиката и системата за управление на качеството - документираните процедури за работа и документираните инструкции за работа със съответните видове апарати и оборудване

• Знае структурните звена и начина на функциониране на заведението, в което работи

• Назовава процедурата, която следва да изпълни при възникване на технически проблеми с апаратурата и оборудването

Умения

• Изпълнява процедурите и действията по почистване и дезинфектиране на работното място, на използваните апарати и оборудване

• Подготвя необходимите терапевтични продукти в зависимост от процедурите, като стриктно спазва технологията по тяхното приготвяне

• Работи с всички апарати, оборудване и инструменти на работното място

• При техническа неизправност изпълнява предвидената процедура за изключване на апаратурата и уведомяване на лицата, отговорни за отстраняване на възникналия проблем

Компетентности

• Определя под контрол последователността на предписаните процедури, като се съобразява с правилата и изискванията за работа

• Подготвя под контрол различните апарати, оборудване и инструменти, необходими за извършване на процедурите, като се съобразява с графика на процедурите за деня

• Подготвя под контрол, според изискванията и предписанията, терапевтичните продукти в нужното количество и необходимите параметри, като се съобразява с графика на процедурите за деня

Резултат от учене 8.2:

Управление на работното време

Знания

• Обяснява политиката и системата за управление на качеството

• Познава правилата за хигиена и безопасност, за превенция на рисковете от инфекция в заведението

• Знае принципите на организация на графика за записване на пациентите/клиентите

Умения

• Борави с графика на термалните процедури за записаните пациенти/клиенти, като правилно го интерпретира и изпълнява

• Съставя и планира графика за деня в зависимост от наличната апаратура, оборудване, както и от предпочитанията и възможностите на пациентите/клиентите

• Реагира адекватно при евентуални промени в графика

Компетентности

• Самостоятелно и ефективно организира работното си време, като се съобразява с особеностите на пациентите/клиентите и на термалните процедури

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Практическа задача: да подреди в правилна последователност група процедури, изтеглена сред няколко възможни комбинации

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Изпитен учебен кабинет и/или работно място (кабина или обособена зона за балнео-, спа и уелнес процедури)

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Подреждане в правилна последователност на термалните процедури

• Ясно и правилно мотивиране на последователността на процедурите

• Вярно и точно обяснява предварителните действия, необходими за реализирането на една от процедурите, включена в изтеглената група процедури, избрана от комисията

• Вярно и точно описание на етапите на подготовка на терапевтичните продукти и на най-често използваните параметри при извършване на процедурите

• Вярно и точно описание на продължителността на процедурите

• Правилно обяснение за реакция при извънредни или проблемни ситуации

 

ЕРУ 9

Наименование на единицата:

Извършване на процедурите и наблюдение

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 9.1:

Настаняване на клиента/пациента в зависимост от неговото физическо състояние

Знания

• Обяснява основните отличителни характеристики на различните типове пациенти/клиенти в зависимост от националните, възрастовите и социалните им особености

• Знае различните видове патологии и физиологични състояния, които се повлияват от предписаните или заявени процедури

• Описва разновидностите на термалните процедури, на терапевтичните продукти, на техниките за постигането на уелнес и възстановяване на физическата форма, както и положителните ефекти и възможните контраиндикации от прилаганите термални процедури

• Познава анатомията и физиологията на човешкия организъм

• Знае технологията на работа на използваните апарати и оборудване

• Идентифицира условията и процедурите по осигуряване на хигиена, безопасност и превенцията на рисковете от инфекции

• Познава принципите на ергономията

Умения

• Настанява пациента/клиента и го подготвя за процедурата

• Разчита предписанията за термалните процедури, които следва да се изпълнят

• Настройва в оптимален режим апаратите, оборудването и инструментите, които ще се използват

• Предразполага пациента/клиента с цел създаване на условия за обслужване по най-добрия начин

Компетентности

• Самостоятелно и правилно разчита медицинските предписания за клиента/пациента

• Знае възможните рискове за здравето на пациента/клиента

• Настанява пациента/клиента и го подготвя за процедурата, като прилага индивидуален подход и се съобразява с неговото състояние, патология, характерни особености и нужди, създавайки у него чувство за сигурност и безопасност

Резултат от учене 9.2:

Регулиране параметрите на апаратурата в зависимост от медицинското предписание и състоянието на пациента/клиента

Знания

• Различава видовете патологии и физиологични състояния, които се повлияват от предписаните или заявени процедури

• Описва разновидностите на термалните процедури, на терапевтичните продукти, както и на техниките за постигането на уелнес и възстановяване на физическата форма

• Познава различните процедури на подготовка и употреба на терапевтичните продукти

• Познава анатомията и физиологията на човешкия организъм

• Знае технологията на работа на използваните апарати и оборудване

• Познава условията и процедурите по осигуряване на хигиена и безопасност

Умения

• Правилно разчита лекарското предписание

• Определя под контрол нужното количество, температура и т.н. на терапевтичните продукти

• Работи с апаратите и по указание регулира параметрите им

• Следи реакциите на пациента/клиента вследствие на изпълняваните процедури

Компетентности

• Адаптира под контрол параметрите на апаратурата в допустимите граници в зависимост от предписанието, състоянието на пациента и неговите реакции

• Участва в решаването на различни проблемни ситуации

Резултат от учене 9.3:

Извършване на различните процедури с наличната техника и терапевтични продукти

Знания

• Обяснява различните видове патологии и физиологични състояния, които се повлияват от предписаните или заявени процедури

• Описва разновидностите на термалните процедури, на терапевтичните продукти, както и на техниките за постигането на уелнес и възстановяване на физическата форма, включително различните методи на прилагане и използване на терапевтичните продукти

• Познава технологията на работа, използваните апарати и оборудване

• Познава анатомията и физиологията на човешкия организъм

• Познава нормативната уредба, документацията, функционирането и организацията на работата на заведението

• Изрежда условията и процедурите по осигуряване на хигиена и безопасност и по превенция на рисковете от инфекции

Умения

• Дозира под контрол терапевтичните продукти в зависимост от медицинското предписание и вида на извършваната процедура

• Прилага под контрол терапевтичните продукти в зависимост от медицинското предписание и вида на извършваната процедура

• Темперира терапевтичните продукти

• Работи под контрол с апаратурата и оборудването, необходими за извършване на процедурите

Компетентности

• Използва под контрол различните терапевтични продукти в съответствие с методологичните указания, като наблюдава състоянието на пациента/клиента

• Проследява процедурите при спазване на установените правила

• Участва в решаването на различни проблемни ситуации

Резултат от учене 9.4:

Наблюдаване на състоянието на пациента/клиента и на условията по време на процедурата

Знания

• Обяснява различните видове патологии и физиологични състояния, които се повлияват от предписаните или заявени процедури

• Описва разновидностите на термалните процедури, на терапевтичните продукти, както и на техниките за постигането на уелнес и възстановяване на физическата форма, включително възможните негативни или положителни влияния на процедурите

• Познава анатомията и физиологията на човешкия организъм

• Знае технологията на работа на използваните апарати и оборудване, включително възможните нарушения, както и структурните звена и хората, отговорни за отстраняване на проблемите с апаратурата

• Дефинира принципите, правилата и процедурите за оказване на първа помощ

Умения

• Предвижда очакванията и нуждите на пациента/клиента

• Открива евентуални повреди в апаратурата или проблеми в условията на извършване на процедурите

• Наблюдава и открива евентуални нежелани реакции от страна на пациента/клиента

• Оказва първа помощ при спешни ситуации вследствие на изпълняваните процедури

Компетентности

• Самостоятелно открива рискове от инцидент при наблюдението на пациента и реагира адекватно

• Управлява и се справя с различни проблемни ситуации

• Оказва първа помощ в зависимост от състоянието на пациента/клиента

Средства за оценяване:

Практическа задача за извършване в професионална среда на 2 термални процедури (за всяка от процедурите комисията наблюдава техниката на изпълнение на кандидата). Продължителност на оценяването: 2 часа

Условия за провеждане на оценяването:

• Работно място - кабината или обособена зона за термални (балнео-, спа и уелнес, рехабилитационни и физикални) процедури

Критерии за оценяване:

• Правилно изреждане на елементите, на които трябва да се обръща особено внимание по време на процедурата (пациента/клиента, апаратурата, околната среда)

• Детайлно описва критичните пунктове, свързани с пациента/клиента (цвят на кожата, очи, дишане)

• Идентифициране чрез наблюдение и адаптирано задаване на въпроси на пациента/клиента на възможните причини за даден инцидент

• Описание на операциите, които трябва да се следват, на поведението, което трябва да има изпълнителят на термални процедури, при евентуален инцидент

 

ЕРУ 10

Наименование на единицата:

Хигиена и поддръжка на работното място

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 10.1:

Осигуряване на хигиена на работното място

Знания

• Обяснява различните видове патологии и физиологични състояния, които се повлияват от предписаните или заявени процедури

• Описва разновидностите на термалните процедури, на терапевтичните продукти, както и на техниките за постигането на уелнес и възстановяване на физическата форма

• Познава нормативната уредба, документацията, функционирането и организацията на работата на заведението

• Знае технологията на работа на използваните апарати и оборудване

• Познава правилата и нормите на заведението за хигиена и безопасност, за превенция на рисковете от инфекция, включително:

- продуктите за дезинфекция и хигиенизиране на работното място и тяхната употреба;

- организацията на стопанисване и ползване на бельото (чист поток, мръсен);

- нуждите по отношение на минимално и максимално количество запаси от хигиенни материали

Умения

• Прилага методите за дезинфекция

• Прилага правилно хигиенните продукти

• Съблюдава правилата и методите за дезинфекция

• Реагира адекватно при ситуация, изискваща действия за хигиенизиране и дезинфекция

Компетентности

• Самостоятелно прилага и спазва правилата за хигиена в съответното обслужващо звено, като се съобразява с характера на извършваните процедури и патологията на пациентите/клиентите

• Подготвя самостоятелно дезинфекционни разтвори, като следва указанията за приготовление и употреба

Резултат от учене 10.2:

Поддържане на лична хигиена на изпълнителя на термални процедури и на пациента/клиента

Знания

• Обяснява нормативната уредба, документацията, функционирането и организацията на работа на заведението

• Описва правилата и нормите за хигиена и безопасност, за превенция на рисковете от инфекция, включително:

- правилата за хигиена, приложими към пациентите;

- изискванията по отношение на хигиената и външния вид на персонала в заведението

• Познава основните аспекти на здравната профилактика и възпитание и промоцията на здравето и здравната култура

Умения

• Преценява нуждите от хигиенизация на пациента/клиента и реагира адекватно

• Преценява методите за лична хигиенизация и дезинфекция

• Поддържа добър външен вид

• Прилага и спазва правилата за хигиена на обслужващия персонал и на пациента/клиента

Компетентности

• Самостоятелно прилага методите за хигиенизация на пациента, като се съобразява с неговото състояние и особености, проявявайки съобразителност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит по предварително разработен въпросник (тест), съдържащ избор на продукти за хигиенизация и дезинфекция, интерпретиране на етикетите на продуктите, дозировката, нежеланите ефекти, нормативните разпоредби и изисквания

Средство 2:

• Писмен изпит, при който оценяваният следва да обясни какви са предпазните мерки, които трябва да се предприемат за намаляване на риска от нозокомиални инфекции (действията, свързани с хигиената на пациента и на изпълнителя на термални процедури)

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Изпитен учебен кабинет

За средство 2:

• Изпитен учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Избор на подходящи продукти за хигиенизация и дезинфекция

• Мотивиране на този избор

• Мотивиране на избраната дозировка

• Обясняване на нежеланите ефекти от употребата на продуктите

• Обясняване на начина на приложение на продуктите

За средство 2:

• Вярно и точно изброяване на предпазните мерки за намаляване на риска от нозокомиални инфекции (действията, свързани с хигиената на пациента и на изпълнителя на термални процедури)

 

ЕРУ 11

Наименование на единицата:

Ергономия и безопасност

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Наименование на професията:

Изпълнител на термални процедури

Ниво по НКР:

3

Ниво по ЕКР:

3

Резултат от учене 11.1:

Осигуряване безопасността на клиента и на изпълнителя на термални процедури

Знания

• Обяснява основните отличителни характеристики на различните типове пациенти/клиенти в зависимост от националните, възрастовите и социалните им особености

• Описва различните видове патологии и физиологични състояния, които се повлияват от предписаните или заявени процедури

• Познава технологията на работа на използваните апарати и оборудване, включително правилата за безопасност при работа с апаратурата, оборудването и материалите

• Знае принципите на ергономията за създаване на добри условия за труд чрез правилно и целесъобразно използване на оръдията на труда и работната среда

 

• Познава правилата и нормите за хигиена и безопасност, за превенция на рисковете от инфекция, включително:

- техниките и методите на работа с пациента/клиента, осигуряващи неговата безопасност;

- техниките за работа, осигуряващи сигурност и безопасна работа на изпълнителя на термални процедури

Умения

• Борави с апаратурата и терапевтичните продукти

• Владее и прилага безопасни за самия него техники на работа

• Владее и прилага превантивни методи за манипулиране и правилата за безопасност при настаняване и раздвижване на пациентите/клиентите

• Открива евентуални проблеми, свързани с пациента/клиента по време на подготовката и изпълнението на процедурата

Компетентности

• Самостоятелно открива неизправности в работата на апаратурата и реагира адекватно

• Съобразява параметрите на апаратурата и терапевтичните материали със състоянието на пациента/клиента

• Преценява проблемите, свързани с подвижността при различните пациенти, и реагира адекватно, като създава у пациента усещане за сигурност

Резултат от учене 11.2:

Адекватно реагиране при възникване на проблемна ситуация

Знания

• Обяснява различните видове патологии и физиологични състояния, които се повлияват от предписаните или заявени процедури

• Описва технологията на работа на използваните апарати и оборудване, включително правилата за безопасност при работа с апаратурата, оборудването и материалите

• Познава принципите на ергономията за създаване на условия за труд чрез правилно и целесъобразно използване на оръдията на труда и работната среда

• Знае правилата и нормите за хигиена и безопасност, за превенция на рисковете от инфекция, включително правилата за действие при спешни ситуации

• Познава техниките и процедурите за оказване на първа помощ

Умения

• Прилага процедурите за осигуряване на безопасност при възникнал проблем - технически или от страна на пациента

• Наблюдава и открива евентуални проблеми, свързани с пациента/клиента по време на процедурата

• Прекратява безопасно процедурата при откриване на проблеми с пациента/клиента и неизправности в използваната апаратура, оборудване и инструменти

• Адаптира под контрол параметрите на апаратурата и терапевтичните материали в случай на настъпване на неблагоприятни промени в състоянието на пациента/клиента по време на процедурата

• Информира съответните структурни звена и отговорни лица по поддръжка на апаратурата и оборудването

• Оказва първа помощ на пациента/клиента при необходимост

Компетентности

• Участва в управлението на различни проблемни ситуации

• Самостоятелно оказва първа помощ, като следва процедурата и изискванията на съответното заведение и се съобразява с особеностите на конкретната ситуация

• Реагира адекватно и с нужната дискретност след преценка за наличие на риск от инцидент, като създава у пациента/клиента усещане за сигурност и безопасност

Средства за оценяване:

• Писмен изпит (тест), включващ възможни типове на поведение при рискови ситуации, различни видове проблеми, свързани с пациента/клиента, процедурите за осигуряване на безопасност и оказване на първа помощ

Условия за провеждане на оценяването:

• Изпитен учебен кабинет

Критерии за оценяване:

• Правилно идентифициране на проблем, свързан с пациента/клиента

• Правилно идентифициране и избор на най-адекватния тип поведение при зададените рискови ситуации

• Вярно и точно определяне на необходимите процедури за оказване на първа помощ

 

4. Изисквания към материалната база

4.1. Учебен кабинет

Зала за теоретична подготовка - с бюра (маси), столове, пособия и апаратура за визуализация на преподавания материал (дъска, табло с хартия, компютри), мултимедия.

4.2. Учебна работилница/лаборатория/ателие

Сектор (отделение) за водолечение - с басейн, вани, тангентори, душове.

4.3. Учебна работилница/лаборатория/ателие

Сектор (отделение, кабинет) за калолечение - с кал, вани за съхранение на калта, шпатули, фолио, чаршафи, одеяла за загъване, душ за изплакване.

4.4. Учебна работилница/лаборатория/ателие

Сектор (отделение, кабинет) по парафинолечение - с парафинови блокчета, термостат за разтапяне на парафина, ванички за парафина, шпатули за нанасяне.

4.5. Учебна работилница/лаборатория/ателие

Сектор (отделение, кабинет) за луголечение - с луга, ванички, компреси, фолио, одеяла, чаршафи.

4.6. Учебна работилница/лаборатория/ателие

Спацентър - с възможности за водни процедури, нетрадиционни методики - енотерапия, апитерапия, вулканични камъни.

 

5. Изисквания към обучаващите

По учебен предмет или модул от професионалната подготовка могат да преподават лица със завършено висше образование по съответната специалност.

По учебен предмет или модул от професионалната подготовка, за който няма съответно професионално направление в Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с Постановление № 125 от 2002 г. на Министерския съвет (ДВ, бр. 64 от 2002 г.), могат да преподават лица без висше образование и без професионална квалификация "учител", ако са придобили съответната професионална квалификация при условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение.

Препоръчително е на всеки три години обучаващите да преминават курс за актуализиране на професионалните знания, умения и компетентности.

Промени настройката на бисквитките