Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 72 от 31.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2016 Г. ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 46 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2016 Г. ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 46 ОТ 2016 Г.)

В сила от 31.08.2018 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.72 от 31 Август 2018г.

§ 1. В чл. 18 се правят следните изменения:

1. В ал. 3:

а) точка 1 се изменя така:

"1. декларация, съдържаща данни за детето и родителите - трите имена, ЕГН, постоянен и настоящ адрес; при подаването ѝ се представят оригиналът на акта за раждане на детето и лична карта на родителите за проверка на декларираните данни;"

б) точка 2 се отменя.

2. В ал. 6 думите "по ал. 3, т. 2" се заменят с "по ал. 3, т. 3".

3. В ал. 7 думите "по ал. 3" се заменят с "по ал. 4".

§ 2. Създава се чл. 20а:

"Чл. 20а. (1) Съобразно очакваните резултати по образователните направления по чл. 28, ал. 2 по време на учебната година децата може да участват в организирани прояви, изяви и мероприятия и организирано да посещават природни обекти, обществени, културни и научни институции, които посещения не са предмет на уреждане от наредбата по чл. 79, ал. 5 от Закона за туризма.

(2) Редът и начинът на организиране на посещенията на природни обекти, прояви, изяви и мероприятия в обществени, културни и научни институции се определят в правилника за дейността на детската градина или училището, а провеждането им се контролира от директора.

(3) Посещението и/или участието в прояви, изяви и мероприятия, организирани от други институции и провеждани в населеното място на детската градина или училището, се разрешават от директора на детската градина или училището по реда и начина, определени по ал. 2.

(4) За всички дейности по организирано извеждане на децата от населеното място на детската градина или училището се изисква информирано писмено съгласие на родител. Редът, начинът и сроковете за уведомяване на родителите, получаването и съхранението на информираното писмено съгласие се определят в правилника за дейността на детската градина или училището."

§ 3. В чл. 24, ал. 1 думите "по чл. 27, ал. 2" се заменят с "по чл. 28, ал. 2".

§ 4. В приложение № 3 към чл. 28, ал. 2, т. 3 Образователно направление "Околен свят" в т. II. Очаквани резултати, в образователно ядро "Светът на природата и неговото опазване", в колона "Първа група" думите "Наблюдава в близката среда домашни и диви животни" се заменят с "Наблюдава домашни и диви животни в естествената им среда".

Заключителни разпоредби

§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките