Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 73 от 4.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 17 ОТ 2018 Г. ЗА ПАРИЧНАТА И ЛИХВЕНАТА СТАТИСТИКА И СТАТИСТИКАТА НА ФИНАНСОВИТЕ СМЕТКИ (ДВ, БР. 33 ОТ 2018 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 17 ОТ 2018 Г. ЗА ПАРИЧНАТА И ЛИХВЕНАТА СТАТИСТИКА И СТАТИСТИКАТА НА ФИНАНСОВИТЕ СМЕТКИ (ДВ, БР. 33 ОТ 2018 Г.)

Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.73 от 4 Септември 2018г.

§ 1. В чл. 1 след думите "лихвената статистика" се поставя запетая и се добавя "статистиката на междубанковия паричен пазар и на валутния пазар".

§ 2. Създава се чл. 3а:

"Чл. 3а. (1) За целите на статистиката на междубанковия паричен пазар информация се предоставя от банките и клоновете на чуждестранни банки, извършващи дейност на територията на страната.

(2) За целите на статистиката на валутния пазар информация се предоставя от следните местни лица:

1. банките и клоновете на чуждестранни банки, извършващи дейност на територията на страната;

2. Българската народна банка."

§ 3. В глава втора се създава раздел ІІа "Статистика на междубанковия паричен пазар и на валутния пазар в страната" с чл. 10а и чл. 10б:

"Раздел IIа

Статистика на междубанковия паричен пазар и на валутния пазар в страната

Чл. 10а. (1) Институциите по чл. 3а, ал. 1 отчитат чрез статистическа форма пред БНБ осъществените сделки с контрагенти банки и клонове на чуждестранни банки, извършващи дейност на територията на страната, за:

1. предоставяне и получаване на левови депозити, валутни депозити и репосделки;

2. предоставяне и получаване на левови лихвени суапове.

(2) Информацията по ал. 1 се подава в БНБ всеки работен ден и се отнася за сделките със сетълмент (вальор) през същия ден.

Чл. 10б. (1) Институциите по чл. 3а, ал. 2, т. 1 отчитат чрез статистически форми пред БНБ осъществените сделки за:

1. покупка и продажба на чуждестранна валута срещу левове с контрагенти БНБ, банки и клонове на чуждестранни банки, и с клиенти местни и чуждестранни лица, със срок на изпълнение спот и форуърд;

2. покупка и продажба на чуждестранна валута срещу левове чрез валутен суап с контрагенти банки и клонове на чуждестранни банки, и с клиенти местни и чуждестранни лица.

(2) Информацията по ал. 1 се подава в БНБ всеки работен ден и се отнася за сделките, осъществени през предходния работен ден."

§ 4. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създават т. 10 и 11:

"10. по чл. 10а - до края на текущия работен ден;

11. по чл. 10б - до 13,30 ч. на работния ден, следващ края на отчетния ден."

2. В ал. 2 накрая се добавя "освен за целите на чл. 10а и 10б, при които за край на отчетния период се счита крайното приключване на системния ден на Системата за брутен сетълмент в реално време (RINGS) за съответния ден".

§ 5. В чл. 24, изречение първо накрая се поставя запетая и се добавя "с изключение на информацията по чл. 10а и чл. 10б, която се представя в оригинална валута".

§ 6. В чл. 26, ал. 1 се заличават думите "както и", накрая се поставя запетая и се добавя "както и за изготвяне на индекси".

§ 7. В § 1 на допълнителната разпоредба т. 21 се изменя така:

"21. "Контрагент" е институционална единица, която е страна по инструмент или сделка или е свързана със страна по инструмент или сделка."

Заключителни разпоредби

§ 8. Тази наредба се издава на основание чл. 42 от Закона за Българската народна банка и е приета с Решение № 223 от 22 август 2018 г. на Управителния съвет на Българската народна банка.

Промени настройката на бисквитките