Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 21.IX

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СТАТИСТИЧЕСКАТА СЛУЖБА НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА СТАТИСТИКАТА КАТО ОСНОВА ЗА ВОДЕНЕ НА ПРЕГОВОРИ(Одобрен с Решение № 526 от 26 юли

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СТАТИСТИЧЕСКАТА СЛУЖБА НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА СТАТИСТИКАТА КАТО ОСНОВА ЗА ВОДЕНЕ НА ПРЕГОВОРИ

(Одобрен с Решение № 526 от 26 юли 2018 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 30 август 2018 г.)

Издаден от Националния статистически институт

Обн. ДВ. бр.78 от 21 Септември 2018г.

Националният статистически институт на Република България (НСИ) и Статистическата служба на Република Сърбия (ССРС), наричани по-нататък "Страните", се споразумяха за следното:

Член 1

Страните си сътрудничат с цел развитие и подобряване на статистическата система.

Член 2

Настоящият Меморандум представлява доброволно изразяване на намерение между Страните да работят заедно за насърчаване на ефективността на знанието.

Меморандумът създава обща рамка и условия за ефективно сътрудничество. Той подкрепя разнообразни дейности и насърчава определянето на цели и процедури за взаимно сътрудничество за обмен на информация и обмен на мнения и опит с цел улесняване на развитието и изпълнението на общи статистически дейности.

Член 3

В рамките на сътрудничеството Страните имат намерение да работят заедно във взаимнодоговорените статистически области, по-специално ИКТ, методологични въпроси и въпроси, свързани с качеството, инфраструктурата и организацията.

По принцип всички теми са потенциални области за действие в рамките на настоящия Меморандум. Изборът на конкретни теми е въпрос на бъдещи взаимни споразумения.

Страните се договарят да предприемат дейности във всички възможни и достъпни форми, подходящи за обективното им изпълнение, като споделяне на най-добри практики, обмен на опит, създаване на мрежа и т.н. Освен това, това сътрудничество насърчава професионалното поведение в съответствие с Кодекса на европейската статистическа практика и осигурява форум за обмен на опит между двете страни.

Член 4

В съответствие с разпоредбите на настоящия Меморандум правата и отговорностите за всяка дейност, или съответно експертна помощ, се определят от Страните предварително преди всяка дейност или помощ със специален акт.

Общите дейности са в съответствие със съответните национални програми и се финансират от съответния национален бюджет на Страните или от един от финансираните от ЕС проекти или от други механизми, налични за разработването на статистически данни. Финансирането на дейностите ще бъде определяно за всеки отделен случай.

Член 5

Настоящият Меморандум не изключва отговорността на Страните по време на сътрудничеството за пълно спазване на националните и международните нормативни актове относно сигурността, поверителността и защитата на личните и индивидуалните данни за физически и юридически лица.

Информацията, получена от една от Страните в рамките на настоящия Меморандум, не може да бъде предоставяна на трети страни без писменото съгласие на Страната, която е предоставила тази информация.

Страните се задължават да използват информацията само за официални цели.

Член 6

В случай на спорове, произтичащи от тълкуването или прилагането на разпоредбите на настоящия Меморандум, Страните ще ги разрешават чрез преговори и консултации.

Член 7

Настоящият Меморандум влиза в сила от датата на подписването и важи за период от три години. След изтичане на първоначалния тригодишен срок продължителността на действие на настоящия Меморандум автоматично ще се подновява за следващи тригодишни периоди, освен ако едната от Страните не даде писмено известие, но не по-късно от 90 дни преди изтичането на съответния срок, за намерението си да прекрати Меморандума.

По взаимно съгласие Страните могат да преразгледат настоящия Меморандум и да внесат изменения, които ще станат неразделна част от него. Същите трябва да бъдат направени в отделни приложения, които ще влязат в сила в съответствие с настоящия член.

Член 8

Страните ще номинират координатори на настоящия Меморандум след влизането му в сила. Страните взаимно ще се уведомят писмено относно номинираните от тях координатори, също и когато са необходими промени.

Подписан в с. Сливек на 30 август 2018 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на български, сръбски и английски език, като всички текстове са еднакво автентични. В случай на различие в тълкуването предимство ще има английският текст.

Промени настройката на бисквитките