Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 80 от 28.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2015 Г. ЗА ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНАТА ПОДГОТОВКА (ДВ, БР. 95 ОТ 2015 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2015 Г. ЗА ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНАТА ПОДГОТОВКА (ДВ, БР. 95 ОТ 2015 Г.)

В сила от 28.09.2018 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.80 от 28 Септември 2018г.

§ 1. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. (1) Годишното тематично разпределение по учебен предмет се разработва в табличен вид за всеки клас и има следната структура:

1. разпределение на темите в урочни единици по учебни седмици за всеки от учебните срокове при спазване на видовете уроци и на тяхното съотношение според съответната учебна програма;

2. очаквани резултати за всяка урочна единица;

3. методи, използвани при работа върху съответната урочна единица;

4. бележки или коментари.

(2) Урочната единица обхваща един учебен час."

§ 2. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) Годишното тематично разпределение се разработва от преподаващия учител, като графата по чл. 12, ал. 1, т. 1 се попълва преди началото на всяка учебна година, а графите по чл. 12, ал. 1, т. 2 и 3 срещу съответната урочна единица може да се попълват и в хода на учебната година, но не по-късно от един ден преди провеждането ѝ."

§ 3. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. Годишното тематично разпределение, попълнено в частта му по чл. 12, ал. 1, т. 1, се предоставя преди началото на учебната година на директора на училището, а в случаите, когато преподаващ учител е директорът - на началника на регионалното управление на образованието."

§ 4. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. Годишното тематично разпределение подлежи на изменение, допълнение и преструктуриране при възникнали обстоятелства от обективен характер и промените се осъществяват, като учителят описва в графата по чл. 12, ал. 1, т. 4 срещу съответната урочна единица промените и ги предоставя на директора, а в случаите, когато преподаващ учител е директорът - на началника на регионалното управление на образованието."

§ 5. Създава се чл. 15а със следното съдържание:

"Чл. 15а. Годишното тематично разпределение за придобиване на разширена или на допълнителна подготовка следва изискванията на чл. 12, 13, 14 и 15."

§ 6. Приложение № 20 към чл. 6, ал. 1, т. 20 в края след раздел "ИЗБИРАЕМИ ОБЛАСТИ НА УЧЕБНО СЪДЪРЖАНИЕ" от СТЕПЕН НА ОБРАЗОВАНИЕ: СРЕДНА, ЕТАП: ПЪРВИ ГИМНАЗИАЛЕН, се допълва така:

"

СТЕПЕН НА ОБРАЗОВАНИЕ - СРЕДНА

ЕТАП - ВТОРИ ГИМНАЗИАЛЕН


СПЕЦИФИЧНИ ЦЕЛИ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТ ВЪВ ВТОРИ ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП

• Притежаване на спортносъстезателна образованост по вид спорт и оценяване на собствения двигателен опит

• Разкриване на зависимости и тенденции за самоусъвършенстване на теоретическата, физическата, технико-тактическата и психическата подготовка и анализиране на постигнатите резултати

• Подбиране на целесъобразна двигателна активност за поддържане на здравословния, социалния и професионалния статус през целия живот

Изисква се овладяване на съдържанието на два от задължителните модули и на един от избираемите модули на учебно съдържание.


ОБЛАСТИ НА КОМПЕТЕНТНОСТ, ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ И ВРЪЗКА С КЛЮЧОВИТЕ КОМПЕТЕНТНОСТИ


1

Компетентности в областта на българския език

2

Умения за общуване на чужди езици

3

Математическа компетентност и основни компетентности в областта на природните науки и на технологиите

4

Дигитална компетентност

5

Умения за учене

6

Социални и граждански компетентности

7

Инициативност и предприемчивост

8

Културна осъзнатост и умения за изразяване чрез творчество

9

Умения за подкрепа на устойчивото развитие и за здравословен начин на живот


Област на компетентност

Знания, умения и отношения

В резултат на обучението си ученикът:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МОДУЛИ НА УЧЕБНО СЪДЪРЖАНИЕ

Лека атлетика

Прилага спортна техника и тактика на бягане (на къси, средни и дълги разстояния и на един от скоковете (скок на дължина, троен скок, скок на височина) и техниката на една дисциплина от хвърлянията.

Притежава необходимото за възрастта равнище на физическа дееспособност.

Прилага лекоатлетически упражнения с отчитане на параметрите за годност за участие на лица с увреждания според медицинските класификации.

 

 

Х

 

Х

Х

Х

 

Х

Гимнастика

 

Съставя и изпълнява съчетания от спортната гимнастика или художествената гимнастика, акробатика.

Създава комплекси от аеробна гимнастика, стречинг.

Анализира и създава творчески танцови комбинации.

-------------------

Съставя и изпълнява упражнения и индивидуални комплекси и комбинации с отчитане на параметрите за годност за участие на лица с увреждания според медицинските класификации.

 

 

Х

 

Х

Х

Х

Х

Х

Спортни игри

Прилага ефективна спортна техника в една от спортните игри (баскетбол, хандбал, волейбол, футбол) и участва в отборни тактически действия в нападение и защита. Организира състезания и съдийства.

----------------

Прилага елементи от групови или отборни взаимодействия с отчитане на параметрите за годност за участие на лица с увреждания според медицинските класификации. Организира състезания.

Х

Х

 

 

Х

Х

Х

Х

Х

ИЗБИРАЕМИ МОДУЛИ НА УЧЕБНО СЪДЪРЖАНИЕ

Плуване, водни спортове

Прилага спортна техника и тактика на два стила от плуването. Спортна техника и тактика на един от водните спортове. Предлага дейности и мерки за водно спасяване, безопасност и реанимация.

----------------

Прилага упражнения и дейности с отчитане на параметрите за годност за участие на лица с увреждания според медицинските класификации.

 

 

Х

 

Х

Х

Х

 

Х

Туризъм, ориентиране, зимни спортове

 

Прилага спортна техника и тактика в ски алпийски дисциплини, сноуборд. Катерене. Ориентиране.

Предлага дейности и мерки за планинско спасяване, безопасност и реанимация.

----------------

Прилага елементи от планинската техника и тактика с отчитане на параметрите за годност за участие на лица с увреждания според медицинските класификации.

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Ракетни спортове

 

Прилага спортна техника и тактика по бадминтон.

Прилага спортна техника и тактика по тенис на маса.

Прилага спортна техника и тактика по тенис.

----------------

Прилага елементи от спортната техника и тактика на един от ракетните спортове с отчитане на параметрите за годност за участие на лица с увреждания според медицинските класификации.

 

 

 

 

Х

Х

Х

Х

Х

Фитнес,

бойни спортове

 

Поддържа хармоничност на телосложението и демонстрира разностранна физическа дееспособност.

Прилага спортна техника на един спорт от групата на бойните спортове или от източните бойни стилове и прилага разнообразни тактически действия в различни ситуации.

----------------

Притежава техника на фитнес, на един от бойните спортове/източни бойни стилове с отчитане на параметрите за годност за участие на лица с увреждания според медицинските класификации.

 

 

Х

 

Х

Х

Х

 

Х

----------------

Шахмат

----------------

Прилага тактически и стратегически комбинации в шахматната игра с отчитане на параметрите за годност за участие на лица с увреждания според медицинските класификации.

 

 

Х

Х

Х

 

Х

Х

Х


"

Заключителни разпоредби

§ 7. В Наредба № 7 от 2016 г. за профилираната подготовка (ДВ, бр. 67 от 2016 г.) се правят следните изменения:

1. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. (1) Годишното тематично разпределение по учебен предмет или модул се разработва в табличен вид за всеки клас и има следната структура:

1. разпределение на темите/тематичните области в урочни единици по учебни седмици за всеки от учебните срокове при спазване на видовете уроци и на тяхното съотношение според съответната учебна програма;

2. очаквани резултати за всяка урочна единица;

3. методи, използвани при работа върху съответната урочна единица;

4. бележки или коментари.

(2) Урочната единица обхваща един учебен час."

2. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) Годишното тематично разпределение се разработва от преподаващия учител, като графата по чл. 10, ал. 1, т. 1 се попълва преди началото на всяка учебна година, а графите по чл. 10, ал. 1, т. 2 и 3 срещу съответната урочна единица може да се попълват и в хода на учебната година, но не по-късно от един ден преди провеждането ѝ.

(2) Годишното тематично разпределение, попълнено в частта му по чл. 10, ал. 1, т. 1, се предоставя преди началото на учебната година на директора на училището, а в случаите, когато преподаващ учител е директорът - на началника на регионалното управление на образованието.

(3) Годишното тематично разпределение подлежи на изменение, допълнение и преструктуриране при възникнали обстоятелства от обективен характер и промените се осъществяват, като учителят описва в графата по чл. 10, ал. 1, т. 4 срещу съответната урочна единица промените и ги предоставя на директора, а в случаите, когато преподаващ учител е директорът - на началника на регионалното управление на образованието.

(4) Годишното тематично разпределение подлежи на контрол от страна на директора на училището, на регионалното управление на образованието и на Министерството на образованието и науката."

§ 8. За учебната 2018/2019 г. се прилагат разработените до влизането в сила на тази наредба годишни тематични разпределения.

§ 9. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките