Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 82 от 5.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 73 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 73 ОТ 2016 Г.)

Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.82 от 5 Октомври 2018г.

§ 1. Създава се чл. 15а:

"Чл. 15а. (1) Ученически туристически пакети и свързани туристически услуги в училищното образование, които се провеждат въз основа на сключен договор между туроператор и директора на училището под формата на детски лагери, екскурзионно летуване, походи, училища сред природата, ски ваканции, обучения по зимни спортове и други пътувания с образователна, възпитателна, културно-развлекателна и опознавателна цел, може да се организират от училището по време на ваканциите и почивните дни, а през учебно време - за не повече от 5 учебни дни за паралелка.

(2) Допустимият брой на учебните дни по ал. 1 за организиране на ученически туристически пакети и свързани туристически услуги през учебно време се изчислява въз основа на предоставена и реализирана възможност за пътуване на учениците от една паралелка, дори когато не всички ученици от паралелката са се включили в туристическото пътуване.

(3) Туристическите пътувания по ал. 1 през учебно време се планират в годишния план за дейността на училището."

§ 2. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 5:

"(5) Деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, се разпределят в първа група по ал. 3, т. 1 независимо от постоянния/настоящия им адрес."

2. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

3. Досегашната ал. 6 става ал. 7, като в нея в т. 3 след думата "семейството" се добавя "над 12-годишна възраст".

4. Досегашната ал. 7 става ал. 8.

§ 3. Създава се чл. 44а:

"Чл. 44а. (1) Когато броят на местата за I клас в проекта на училищния план-прием е по-голям от броя на децата от прилежащия район за обхват на училището от списъка по чл. 47, ал. 1, които следва да постъпят в I клас, преди утвърждаването на училищния план-прием директорът, след съгласуване с финансиращия орган, задължително информира началника на регионалното управление на образованието за възможността за осигуряване на целодневна организация за всички ученици.

(2) Информацията по ал. 1 включва:

1. възможността за осигуряване на целодневната организация на учебния ден за учениците от I до IV клас, както и за учениците от V до VII клас;

2. наличната материално-техническа база;

3. обезпечаване на полудневната организация на учебния ден преди обяд.

(3) Въз основа на информацията по ал. 2 началникът на регионалното управление на образованието своевременно изразява становище по проекта на училищния план-прием.

(4) При утвърждаването на училищния план-прием директорът е длъжен да се съобрази със становището на началника на регионалното управление на образованието по ал. 3."

§ 4. В чл. 47, ал. 1 се създава изречение второ: "За населените места с повече от едно училище децата в списъка се разпределят по прилежащи райони за обхват."

§ 5. В чл. 55 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) За места, определени с държавния план-прием в VІІІ клас, могат да кандидатстват и ученици от училища на чужди държави, които в годината на кандидатстване успешно са завършили клас, съответстващ на VII клас в България, който е признат при условията и по реда на Наредба № 11 от 1.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците (ДВ, бр. 74 от 2016 г.)."

§ 6. Създава се чл. 58а:

"Чл. 58а. (1) Учениците от училища в чужди държави по чл. 55, ал. 2 участват в класирането за определените по държавен план-прием места в VIII клас с правата и задълженията на учениците от системата на предучилищното и училищното образование. Балът им за класиране се формира при условията на чл. 57 и 58, като вместо оценките от свидетелството за основно образование се включват оценките по съответните учебни предмети от удостоверението за признаване по чл. 110, ал. 1 от Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

(2) В случаите по ал. 1, когато балообразуващ предмет е български език и литература, история и цивилизации, география и икономика и в документа за признаване няма вписана оценка по тези предмети, лицето участва в класирането със съответните оценки от документа по чл. 105, ал. 2 от Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците - ако разполага с такъв.

(3) Извън случаите по ал. 2, когато в документа за признаване няма вписана оценка по балообразуващ учебен предмет, лицето участва в класирането с оценката си от положен приравнителен изпит по реда на чл. 32, ал. 1, т. 4 от Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците."

§ 7. В чл. 63 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 2 се изменя така:

"2. копие на свидетелство за завършено основно образование - за ученици от училища от друга област или когато образованието не е придобито в годината на кандидатстването;"

б) в т. 3 думите "за резултатите от положените изпити от националното външно оценяване и" се заличават, а в края след думата "година" се поставя тире и се добавя "за ученици от училища от друга област";

в) създава се т. 7:

"7. копие на удостоверението за признато основно образование - за учениците от училища в чужди държави по чл. 55, ал. 2."

2. В ал. 2:

а) в т. 2 след думите "основно образование" се добавя "или на удостоверението за признато основно образование - за лицата по чл. 55, ал. 2";

б) точка 3 се отменя.

§ 8. В чл. 72, т. 2 след думите "по чл. 130, ал. 1 ЗПУО" се добавя "или на удостоверението за признато основно образование - за учениците от училища на чужди държави по чл. 55, ал. 2".

§ 9. Създава се чл. 72а:

"Чл. 72а. След реализиране на държавния план-прием по чл. 142, ал. 3 от ЗПУО директорът на училището до 20 септември уведомява писмено директорите на училищата, в които са се обучавали записаните ученици."

§ 10. В чл. 73 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) За места, определени с държавния план-прием в V клас, могат да кандидатстват и ученици от училища на чужди държави, които в годината на кандидатстване успешно са завършили клас, съответстващ на IV клас в България, който е признат при условията и по реда на Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Състезанията и/или олимпиадата по ал. 1 се определят от педагогическия съвет и се оповестяват на интернет страница на училището до 10 дни след утвърждаването на графиците за провеждане на ученическите олимпиади и състезания през учебната година."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

§ 11. В чл. 74 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1, т. 2 след думите "учебния план" се поставя запетая и се добавя "а за учениците от училища на чужда държава по чл. 73, ал. 2 - оценките от служебната бележка за признаването по чл. 110, ал. 2 от Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците".

2. В ал. 2, т. 3 след думите "начален етап" се поставя запетая и се добавя "съответно служебната бележка за признаване по чл. 110, ал. 2 от Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците - за учениците от училища на чужди държави по чл. 73, ал. 2."

§ 12. В чл. 78 се създава ал. 4:

"(4) Директорът на училището с реализиран държавен план-прием в V клас до 20 септември уведомява писмено директорите на училищата, в които са се обучавали записаните ученици."

§ 13. В чл. 96, ал. 2 т. 2 се отменя.

§ 14. В чл. 98 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Информацията за срочните оценки на учениците от първия учебен срок се осигурява служебно."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

§ 15. В чл. 107, ал. 1 след думите "в друго училище" се добавя "или в друга паралелка на същото училище".

§ 16. В чл. 108 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. до три работни дни от получаване на заявлението директорът на училището потвърждава възможността за записването на ученика и уведомява писмено директора на училището, в което ученикът се е обучавал, за заявеното от родителя и/или ученика желание."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) До пет работни дни от получаване на информацията по т. 1 директорът на училището, в което се е обучавал ученикът, издава удостоверение за преместване и го предоставя на директора на приемащото училище заедно с копие на училищния учебен план и копие на личното образователно дело на ученика в първи и втори гимназиален етап."

3. Алинеи 3 и 4 се отменят.

4. В ал. 5, изречение първо след думите "работни дни" се добавя "от получаване на удостоверението по ал. 2".

§ 17. Параграф 4 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 4. (1) Директорът на училището в сътрудничество с общината разработва план и определя срока за създаване на необходимите условия полудневната организация на учебния ден да се осъществява преди обяд.

(2) Общината в срок до 15 декември 2018 г. представя на министъра на образованието и науката за утвърждаване плановете по ал. 1."

Заключителни разпоредби

§ 18. В Наредба № 11 от 1.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците (обн., ДВ, бр. 74 от 2016 г.; изм. и доп., бр. 78 от 2017 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

а) в ал. 1 след думата "резултатите" се добавя "и за информация на родителите";

б) алинея 3 се отменя.

2. Създава се чл. 50а:

"Чл. 50а. (1) С цел кандидатстване в V клас на места, определени с държавния план-прием, на изпитите по чл. 50 може да се явяват и ученици от училища на чужди държави, които в годината на провеждането им се обучават в клас, съответстващ на IV клас в България.

(2) До 10 януари на годината на кандидатстването учениците по ал. 1 подават заявление за явяване на изпит до регионалното управление на образованието в областта, в която ще кандидатстват.

(3) Изпитът се полага при условията и по реда на националното външно оценяване по чл. 50 в определено от РУО училище на територията на областта."

3. Създава се чл. 51а:

"Чл. 51а. (1) С цел кандидатстване в VIII клас на места, определени с държавния план-прием, на изпитите по чл. 51 може да се явяват и ученици от училища на чужди държави, които в годината на провеждането им се обучават в клас, съответстващ на VII клас в България.

(2) До 10 януари на годината на кандидатстване учениците по ал. 1 подават заявление за явяване на изпит до РУО в областта, в която ще кандидатстват.

(3) Изпитът се полага при условията и по реда на националното външно оценяване по чл. 51 в определено от РУО училище на територията на областта."

4. Създава се чл. 54а:

"Чл. 54а. (1) При провеждане на националните външни оценявания може да се извършва видеоконтрол като мярка в защита на дейности от обществен интерес, свързани с превенция и обективно провеждане на изпитите.

(2) Право на достъп и осъществяване на видеоконтрол на национално, областно и училищно ниво имат длъжностни лица, определени със заповед съответно на министъра на образованието и науката, началника на регионалното управление на образованието и на директора на училището.

(3) Във всяко училище, в което се осъществява видеоконтрол върху провеждането на националните външни оценявания, се поставят информационни табели за оповестяване на факта за видеонаблюдение.

(4) Видеоконтролът се осъществява при предприемане на необходимите технически и организационни мерки за защита на обработваните чрез системите за видеонаблюдение лични данни.

(5) Директорът на училището, в което се провежда национално външно оценяване, осигурява необходимите технически средства и инфраструктура за видеонаблюдението на местата за подготовка и за провеждане на изпити и предоставя онлайн достъп по защитен канал до тях на определените по ал. 2 длъжностни лица от регионалното управление на образованието и от Министерството на образоването и науката.

(6) Непосредствено след приключване на всеки изпит пълният запис от всяка зала в училището се изпраща в електронно видеохранилище при спазване на нормативните изисквания за защита на личните данни. Записите се съхраняват в електронното видеохранилище за срок 2 месеца от провеждането на националното външно оценяване, след което се унищожават автоматично.

(7) След изпращането на записите от видеоконтрола в електронното видеохранилище и не по-късно от 2 месеца от деня на провеждане на изпита комисия, определена със заповед на директора, унищожава информацията, за което съставя протокол.

(8) Информацията от видеоконтрола може да бъде предоставяна само на оправомощени лица с цел изясняване на факти и обстоятелства от значение за законосъобразното и обективното провеждане на националното външно оценяване."

5. Създава се чл. 82а:

"Чл. 82а. (1) При провеждане на държавните зрелостни изпити се извършва видеоконтрол като мярка в защита на дейности от обществен интерес, свързани с превенция и обективно провеждане на изпитите.

(2) Право на достъп и осъществяване на видеоконтрол на национално, областно и училищно ниво имат длъжностни лица, определени със заповед съответно на министъра на образованието и науката, началника на регионалното управление на образованието и на директора на училището.

(3) Във всяко училище, в което се осъществява видеоконтрол върху провеждането на държавен зрелостен изпит, се поставят информационни табели за оповестяване на факта за видеонаблюдение.

(4) Видеоконтролът се осъществява при предприемане на необходимите технически и организационни мерки за защита на обработваните чрез системите за видеонаблюдение лични данни.

(5) Директорът на училището, в което се провеждат държавни зрелостни изпити, осигурява необходимите технически средства и инфраструктура за видеонаблюдението на местата за подготовка и за провеждане на държавните зрелостни изпити и предоставя онлайн достъп по защитен канал до тях на определените по ал. 2 длъжностни лица от регионалното управление на образованието и от Министерството на образоването и науката.

(6) Непосредствено след приключване на всеки изпит пълният запис от всяка зала в училището се изпраща в електронно видеохранилище при спазване на нормативните изисквания за защита на личните данни. Записите се съхраняват в електронното видеохранилище за срок 2 месеца от деня на провеждането на държавния зрелостен изпит, след което се унищожават автоматично.

(7) След изпращането на записите от видеоконтрола в електронното видеохранилище и не по-късно от 2 месеца от провеждането на изпита комисия, определена със заповед на директора, унищожава информацията, за което съставя протокол.

(8) Информацията от видеоконтрола може да бъде предоставяна само на оправомощени лица с цел изясняване на факти и обстоятелства от значение за законосъобразното и обективното провеждане на държавния зрелостен изпит."

6. В чл. 107 се създава ал. 4:

"(4) За целите на кандидатстването в V клас на места, определени с държавния план-прием, признаването на завършен IV клас се извършва от експертната комисия по ал. 1."

7. В чл. 108 се правят следните изменения и допълнения:

а) създава се нова ал. 9:

"(9) В случаите, когато признаването се извършва с цел кандидатстване в V клас на места, определени с държавния план-прием, документите по ал. 1 за завършен IV клас се подават в РУО по избор на лицето или неговия родител (настойник, попечител, представител на непридружените малолетни и непълнолетни лица, търсещи или получили международна закрила).";

б) досегашната ал. 9 става ал. 10.

8. В чл. 110 се правят следните изменения и допълнения:

а) създава се нова ал. 2:

"(2) В случай на решение за признаване на завършен IV клас за целите на кандидатстването в V клас на места, определени с държавния план-прием, се издава служебна бележка, която се подписва от председателя на комисията по чл. 107, ал. 1.";

б) досегашната ал. 2 става ал. 3;

в) досегашната ал. 3 става ал. 4, като в нея думите "по ал. 1 и 2" се заменят с "по ал. 1, 2 и 3";

г) досегашната ал. 4 става ал. 5, като в нея думите "по ал. 1 и 2" се заменят с "по ал. 1, 2 и 3".

9. В чл. 111 се правят следните изменения и допълнения:

а) създава се нова ал. 2:

"(2) В служебната бележка по чл. 110, ал. 2 оценките, вписани в документа, издаден от училище на чужда държава или от училище в системата на Европейските училища, се приравняват към оценките по чл. 9, ал. 1.";

б) досегашната ал. 2 става ал. 3;

в) досегашната ал. 3 става ал. 4, като в нея думите "по чл. 110, ал. 2" се заменят с "по чл. 110, ал. 3".

Промени настройката на бисквитките